Rjesenje prostora za spremanje podataka

poruka: 6
|
čitano: 4.428
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
offline
Rjesenje prostora za spremanje podataka

Pozdrav!

 

Zanima me ima li neko prakticno rjesenje za memoriju. Bavim se snimanjem i fotkanjem i uglavnom sam funkcionirao na principu eksternih HDDova. Medjutim, i to mi postaje neprakticno a i strah me da izgubim podatke jer su sad vec neki od tih HDDova jako stari i ne ponasaju se najbolje. Za sada bih trebao negdje oko 15 TB prostora, pa me zanima koje bi bilo konkretno rjesenje, da sam i siguran da necu ostati bez podataka (da je relativno sigurno) i da isto tako mogu pristupiti brzo tim podacima? 

 

Pozdrav i hvala. 

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Rjesenje prostora za spremanje podataka
Bleet kaže...

Pozdrav!

 

Zanima me ima li neko prakticno rjesenje za memoriju. Bavim se snimanjem i fotkanjem i uglavnom sam funkcionirao na principu eksternih HDDova. Medjutim, i to mi postaje neprakticno a i strah me da izgubim podatke jer su sad vec neki od tih HDDova jako stari i ne ponasaju se najbolje. Za sada bih trebao negdje oko 15 TB prostora, pa me zanima koje bi bilo konkretno rjesenje, da sam i siguran da necu ostati bez podataka (da je relativno sigurno) i da isto tako mogu pristupiti brzo tim podacima? 

 

Pozdrav i hvala. 

Uvijek možeš ići na neku varijantu NAS-a.

 

No, ako su ti podaci bitni, moraš imati i neki backup.

15 godina
offline
Re: Rjesenje prostora za spremanje podataka

obrnuto :)

prvo pravilo ako su podatci važni, backup! adekvatan.. a način, kao nas i sl. je opcija, kao i cijena, praktičnost, brzina ili neka treća potreba.

-čemu služi backup? kvar, malware, katastrofa.. koji god scenarij zamisliš, pa i greška-brisanje diska... za sve potoji adekvatan backup tj to je jedini način spriječavanja gubitka, a tad eliminiraš problem u pitanju tj rizik starog diska jer se sve kad-tad može-hoće pokvariti ili se desi nešto treće..

 

ako nemaš backup tad ti 'nije važno' tj najgore je to otkriti kad se problem desi, dok je adekvatan samo onaj način koij može osigurati povrat svih potrebnih podataka, neovisno o scenariju-uzroku, npr nas je zgodan ali u slučaju crypta problem kao i cijena ili održavanje.. po to me je 'sigurniji' običan ext.usb disk koji koristiš, spojiš-kopiraš-spremiš.. itd.

 

-naravno, kako raste količina podataka tako se problem gomila i ako imaš backup tad je to x2 kapaciteta tj kad imaš backup tad si već na x2 kapaciteta pa ti to postane manji problem čak ni terabajte više ne doživljavaš kao neku veliku jedinicu (što realno je, za podatke..).

 

-što kad usporediš s kapacitetima firmi, googla.. to su farme diskova-skladišta i tad x2 postane problem čak i fizički.

 

uz recimo usb disk ili nas ili varijacije.. zgodno-praktično je imati i neki cloud-online.. tj ovisi o internetu, cijeni.. tj kad imaš usb disk i cloud tad si dovoljno siguran uz recimo praktičnost-dostupnost + eliminacija ako jedno ne radi imaš drugo... dok se nema razloga desiti da oba backupa odu, odnosno u slučaju katastrofe to više nije važno.. :)

 

problem.. ovako 'generički' je lako.. u stvarnosti svatko za sebe i raspoloživim resursima nešto složi, dok se recimo za usporedbu klasične arhive na recimo datovima-strimerima u redovitim ciklusima presnimavaju na novi medij kako bi se osigurala trajnost-čitljivost tj nije ni rješenje držati medij bez testa u recimo sefu-ladici.. tj kad zatreba možda (ne)radi.. kao rezervni kotač u autu, mora biti ispravan da bi imao svrhu.

u toj shemi ne postoji 'sigurno' ili najbolje, tj svaki medij može biti problem-kvar-nešto.. tj jedino što daje 'sigurnost' je imati duplić-backup, kao ne sva jaja u jednu košaru, no to je s jajima jednostavno, ovo da bi imalo smisla treba biti x2 backupa, odvojena, kao usb disk i clooud.. tek tako si recimo 'siguran' (dok bi košara-jaja analogija bila držanje pola-pola podataka na dva diska..)

 

-s većom količinom podataka i cloud postane problem, pogotovo ako moraš syncati + svako korištenje backupa je rizik tj ako se tad desi problem kao kvar ili malware...

-tad pogotovo ako moraš plaćati cloud (za manje je često free..) ima više smisla recimo uložiti u nas, tj tad možeš recimo složiti nas+backup + ext.usb kao backup nasa.. to ima cijenu, no tad si recimo miran jer je backup na nasu a ako to strada vadiš diskove iz ladice.. no tad to moraš recimo redovito syncati-uskladiti i u tom trenutku moraš biti siguran recimo bez malwarea.. jer tad možeš u sekundi-minuti izgubiti sve.

 

-cijena? uzmimo da neki prosječan disk košta 500kn.. desetak diskova, tj za sadašnji kapacitet si na granici normalnih nasova-kontrolera tj pazi koliki je max kapacitet, npr 8tb .. ako trebaš 15tb .. tad trebaš dva takva nasa.. + diskove.

-disk može biti jedan od 2tb može od 4-8-više.. tb.. + problem na koji kontroler ćeš ih spojiti, koje računalo-nas.. tj limit može biti 2-3tb 8, 12-16.. kao i mogućnost kreiranja raid-a i modovi rada kao 5-6-10..

-pošto prosječan nas košta oko 1500-više kn tu si već u klasi cijene jeftikaner računala, mini server i sl. .. a tad izbor nas ili računalo-server ovisi o tvom znanju, tj kupiš nas, upališ, radi.. bez nekog posebnog znanja zadovoljavajuće (no ostaje pitanje što kad se recimo desi kvar, jer ako nemaš ta znanja tad si u problemu .. ovisiš o onom tko to zna kao i o nasu-kontroleru itd.. a to su obično linux distre + pass permisioni i sasvim drugi problemi.. tj nas je ok ali se i on može pokvariti kao i računalo..).

-ja ću prije izabrati računalo, flexibilnost, mogu sve što želim-trebam.. dok je nas kutijica s ograničenjima, realno slično-isto kao i računalo uz recimo upališ-radi .. lakše, dok radi.. a problem kad ne radi.

-ext diskovi su manji problem, prosječan juzer zna kako koristiti tj već koristiš.. no recimo pitanje kupiti dva koma po 8tb ili 4 x 4tb.. što je bolje? ovisi što se desi, tj kad se desi kvar tad je bolje da je disk manji, manji gubitak, jeftinije.. dok je u radu praktičnije veći, manje preštekavanja.. do granica koje podržavaju prosječna računala-kontroleri a tad i podpitanje koristiš ih samo na svojem-jednom računalu ili na više.. tj i o tome ovisi koji kapacitet pa i priključak, npr usb 2.0-3.0-3.2-trunder.. jer nemaš sve na svima dok je i brzina važna za takve kapacitete.. kompromis na koji odgovor jedino ti možeš dati.. tj ovisi kako koristiš, koliko + cijena + dupliranje .. i što je više diskova to je statistički veća šansa da će jedan od njih recimo u godinu dana crknuti.. pa kad imaš recimo 100 komada mora crknuti svaki mjesec jedan ili par komada godišnje..

 

-sa par diskova, desetak .. već sam imaš iskustvo tj rade recimo desetak godina dok ti u tom periodu recimo jedan crkne. što ako sad te diskove staviš u nas i dodane dupliće u ladicu.. imaš duple šanse, pa će crknuti dva u tom prosjeku vremena.. a svako crkavanje je rizik da ćeš iz nekog razloga ostati bez diska tj jedino dupli backup statistički osigurava da to neće biti na istom dijelu podataka tj u ta dva seta diskova je tad samo važno da se ne desi slučajnost da crkne isti redni broj-par diskova.. s istim podatcima, kao loto broj tj to nas čuva statistika no može se i to desiti pa nikad nije 100% sigurno.

 

-kad izračunaš cijenu jendog-dva nasa + dvostruku količinu diskova.. to je cca ceh za takav backup.. fizički, recimo da je to 5-10.000kn + znanje ili soft + briga o tome tj radno vrijeme i odgovornost osobe koja to radi tj možeš to sam no moraš sve to znati + ako želiš dnevno tad to dnevno obaviti, recimo 15 minuta synca.. ili koliko po potrebi trebaš.

 

-alternativno, za tvoju trenutnu situaciju možda optimum.. umjesto takvog plana-riješenja koji bi riješio sve brige.. jednostavno kupiš par diskova dovoljnog kapaciteta i postojeće kopiraš.. to je to za par tisuća kuna i imaš neki backup.. pa kad neki disk od onih koje do sad koristiš crkne nisi izgubio, kupiš drugi i nastaviš.. to je recimo najvjerojatniji scenarij a gornju plahtu texta zaboravi :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
2 godine
neaktivan
offline
Re: Rjesenje prostora za spremanje podataka
To su 2 u 1 pitanja,

1. Brzi pristup i dostupnost podataka (u mreži? )

2. Backup

, bitno je ne miješati te dvije stvari.

Ili uzmi cloud riješenje, tada imaš oboje. Tj. Neko drugi misli o svemu
A ti mu platiš.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.7.2021 16:07 (Theophilus Ruy).
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Rjesenje prostora za spremanje podataka
Theophilus Ruy kaže...
Ili uzmi cloud riješenje, tada imaš oboje. Tj. Neko drugi misli o svemu

Ne nemaš obje opcije, ako dođe do problema u cloudu i izgubiš podatke, možeš se pozdraviti s njima.

AMD/Intel ljubitelj/mrzitelj, ovisno kakav mi je dan. :D
16 godina
neaktivan
offline
Re: Rjesenje prostora za spremanje podataka
U startu tribas definirat sebi budjet s kojim raspolazes jer ako planiras sve to pohranit kako triba onda ce ti tribat poprilicno junacki sustav.
3-2-1 - tri kopije, min 2 medija, 1 offsite/offline
Ako racunamo da jednu kopiju koja nece bit online vec imas s tim eksternim diskovima i mozes je premjestit kod nekog drugog, zadnji kriterij si ispunia.
Za preostala dva, uz uvjet da zelis brzi pristup tribas bapravit identicne kopije na dva neovisna NAS uredjaja ili servera.
S obzirom da vec sad imas 15TB, ispod 30TB neto sustava ti uzalud posa, i to mnozis puta 2 za ta dva uredjaja.
Isto tako racunaj s barem nekom redundancijom (2 diska x 2) i dolazis do brojke od 6x 8TB diskova (raid6/z2) za 32TB neto, i sve to puta 2. Dakle, imas samih diskova 12 kom po 8TB.
Sam NAS/server u koji ces stavljat sve to moze bit ili gotovi tipa Synology/QNAP ili sam slagat racunalo (Node304 i slicno) s miniITX plocom koja ima 6sata portova ili dodatnu karticu, te OS po izboru.
Uglavnom, vracamo se na pocetak, na budjet.
Sto se "cloud" usluga tice, racunaj da je to nesto van tvoje kontrole, i s tendencijom da u bilo kojem trenutku cijena moze ic gore. Google photos i drive anyone?
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice