Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.192
|
čitano: 3.279.256
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Koji SSD?
Ivsa kaže...

Evo još jednom isto pitanje, znači preporuka SSD-a za radno računalo (radi se o developmentu, dosta sitnih fajlova) do 1500 kn, može i malo više ako ima nešto bolje za cirka do 2000 kn?!

Pitao sam isto pitanje prije par stranica i nisam dobio baš konkretan odgovor, znači nikakva raid polja itd, sve što je bitno se kopira u cloud i backup-ira manualno tako da o tom nemam brige, a i čitao sam da raid polja za ubrzanje ssd-ova zna nekad napraviti probleme zbog brzine odaziva, uglavnom, zanima me neki all-round ssd možda čak i neki Pro (može i PCI, M2 ne jer ga nemam na matičnoj), prije sam imao Samsung 840 Pro i bio sam dosta zadovoljan pa nebi baš na nešto gore od njega zbog sitne uštede, hvala unaprijed!?  

Crucial MX300 1TB ili Samsung Pro Basic 512 GB.

13 godina
neaktivan

Ako mozes da nadjes negde 850 EVO 1TB to ti je najdokazaniji Samsung SSD.

Naravno i 850 PRO ali je skuplji a razlika ne moze da se vidi. Ja sam ga uzeo i preporucujem svakome ko ne zna nasta ce da potrosi pare da uzme veliki SSD.

To je investicija u buducnost jer svuda su kompatibilni i za Mini PC i HTPC i za laptop, cak i u Sony Plastation ga moze staviti. Zgodan je i lak za prebacivanje OS sa HDD na SSD.

Znaci sta god da promenite on ce vam ostati i naredne 3-4 godine oni ce zamenjivati SSD.

1TB je dovoljna velicina za najmanje 2-3 godine naredne a i cene vecih SSDova su uzasne i retko ko ih kupuje a i malo modela postoje. Ne mojte uzimati 500GB x2 za RAID jer brzina vam nece spasti zivot ta a moze biti nezgodno ako budete zeleli gaming laptop. Ovako 512GB M.2 + 1TB SSD uvek mozete prebaciti u laptop a uzeti neku najeftiniju baznu varijantu laptopa bez SSD. Recimo ROG laptop sa manje memorije i bez M.2/SSD je i do 1200$ jeftiniji od modela sa istom grafikom i procesorom koji ima M.2 + SSD.

https://youtu.be/Hm-WIZEzwyc
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2016 7:24 (eVGA-011).
16 godina
odjavljen
Koji SSD?

Treba mi drugi SSD jer ovaj koji imam postaje lagano prenatrpan (Windowsi, Visual Studio i SQL Server par verzija, Eclipse/Android Studio...) od 250GB. Kako će se na njemu nalaziti samo programi i igre, ne mora baš biti nešto ekstra brz a HDD mi ne pada na pamet zbog buke i performansi (ovo HDDova što imam su storage i u sleepu 90% vremena).

Samsung 750 Basic 250GB mi je zapeo za oko. Je li on ok, hoće li preživjeti koju godinu korištenja?

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Treba mi drugi SSD jer ovaj koji imam postaje lagano prenatrpan (Windowsi, Visual Studio i SQL Server par verzija, Eclipse/Android Studio...) od 250GB. Kako će se na njemu nalaziti samo programi i igre, ne mora baš biti nešto ekstra brz a HDD mi ne pada na pamet zbog buke i performansi (ovo HDDova što imam su storage i u sleepu 90% vremena).

Samsung 750 Basic 250GB mi je zapeo za oko. Je li on ok, hoće li preživjeti koju godinu korištenja?

Mene isto zanima. SSD disk kojeg je kolega spomenuo ili Patriot Spark?

17 godina
Koji SSD?

Može preporuka jeftinog SSDa za 300-400kn...

Na njega ide Linux, koristit će se za najosnovnije stvari... Vidim ima ih dosta u tom cjenovnom rangu, ima i 60GB i 120GB, pa ne znam što da uzmem-- Ak je razlika 40-50kn  u cijeni između nekog smeća i nekog bolje SSDa nije mi to problem dati... S tim da je 400kn MAX limit.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Uzmi 120gb z400s s 5 god garancije cca 360kn
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
Patrick_cro kaže...
Uzmi 120gb z400s s 5 god garancije cca 360kn

hmm Gledam baš...

A možda radije ovaj za te pare?

https://www.centro.hr/patriot-ssd-blast-r555-w500-128gb-7mm-2-5.aspx

z400s ima dosta nižu sekvencijalnu brzinu zapisivanja.... znam da to nije toliko bitan podatak, ali za par kuna više možda radije uzeti ovaj?

i 3 godine je jamstvo na oba...

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.10.2016 14:45 (lllnuclearlll).
16 godina
neaktivan
roby27 kaže...

WD Blue je ustvari prepakirani sandisk x400 sa nesto tuniranim firmwareom.

Malo je glupo da prepakiravaju vlastite SSD-ove budući da su ita firma. Ne poznajem dovoljno zakone ali zašto jednostavno ne progutaju sandisk i samo ga spoje sa WD-om da se sve zove WD i Da imaju jedan brand.

17 godina
Vjerojatno ovako mogu uzeti veci dio trzista, sandisk je vec poznat po ssd, a wd je poznad po dobrim hdd pa logicno da bi i njihov ssd trebao biti dobar.
12 godina
zeroname kaže...
roby27 kaže...

WD Blue je ustvari prepakirani sandisk x400 sa nesto tuniranim firmwareom.

Malo je glupo da prepakiravaju vlastite SSD-ove budući da su ita firma. Ne poznajem dovoljno zakone ali zašto jednostavno ne progutaju sandisk i samo ga spoje sa WD-om da se sve zove WD i Da imaju jedan brand.

oni su kupili sandisk, tako da samo mogu keljit svoj logo nista drugo, nemaju oni pogon za stvaranje ssd-a nego sandisk to radi umjesto njih sada jer su ih kupili. vjerojatno ce polako sve ici sa WD logom uskoro...  

9 godina
neaktivan
Koji SSD?

Ima li ovdje koji DAWitelj?
Kako još nisam prikvačio nikakav SSD u svoju kantu, i o njima ne znam ništa iz iskustva, zanima me solucija da sistem ipak ostane na HDD-u, a VST-ove maknem na SSD, kojega mislim nabaviti.
Svoje HDD-ove svakako želim zadržati, a kako sistem i plugove nikako nije pametno imati na istom fizičkom skladištu (disku ili drajvu), meni je logičnije da DAW i VST-ove stavim na SSD, dok sistem valja (o)staviti na HDD. Čak i zbog nekontroliranog drndanja Windowsa koji uvijek nešto brsti, žvače i prežvače, tako da ciklusi zapisa na SSD-u prebrzo odletješe u vječna lovišta.
Naime, brzina Windowsa me ne zanima i najbitnije je da plugovi oru bez problema te da se brzo učitavaju. Meni se, recimo, neki plugovi koji su veći od 10GB nekada učitavaju i više od 5 minuta s HDD-a, a siguran sam kako bi DAW to s SSD-a u trenu ubacio u RAM. Čak kada bi HDD bio savršeno fragmentiran, znam da je usporedba sa SSD-om suvišna.
Dakle, ima tko ovdje kakva iskustva o korištenju HDD-a i SSD-a u radu sa svojim omiljenim DAW-om?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Pozz,

ima li neka generalna preporuka za kupnju SSD za laptop, veličina cca 250 GB, onako nekakav best buy ?

koje modele ili proizvođače izbjegavati ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.10.2016 16:14 (grabber0207).

0 0 hvala 0
17 godina
Gledaj s cim duzom garancijom, iovako u praksi neces osjetiti razliku u brzini ssd, ja bih isao na z400, z400s s 5god garancije.
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Hvala kolega na preporuci,

dakle ovaj  https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?lid=207209

1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
Ja sam nedavno stavio z400s ali 120gb u laptop.
Razlika nebo i zemlja u odnosu na hdd i to s 5 god. garancijom..odlicna kupovina!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koji SSD?

a jel se isplati uzeti samsung evo 850 (250gb) umjesto tog z400?

Razlika je 260kn

Ugradio bi u laptop ssd, a imam samo sata 2 konektor dok su ovi deklarirani kao sata 3-hoće li ugradnja biti moguća? (pretpostavljam da može, samo da neće biti max iskoristivost i protočnost)

Can't find a better Jam!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Razmisljam o kupovini ssd-a za HTPC. do sada je bio kingston v300(120gb). usporedba njega i ovoga koji koristim u glavnom PC-u (samsung 850 evo) je nebo i zemlja! Sad razmisaljam uzeti samsung 750 evo, 120gb. dali itko ima iskustva s njim, te dali bi trebao biti bolji(brzi) od fucking kingstona?! 

Vjerujem da bi, jer koliko se sjecam u V300 su nesto muljali s brzinama....

HAKOSUKA
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ne isplati se davati 260kn vise kad razliku u svakodnevnom radu neces primijetiti, ako vec dajes vise lovu odi na veci kapacitet.
Ma kakva razlika nebo i zemlja? mozda u benchmarku ima razlike, ali sigurno nrma razlike u svakodnevnom radu, imam 7 ssd svi na razlicitih kompovima i razlicitih kapaciteta pa ne vidim nikakvu razliku u svakodnevnom radu, ajde me prosvijetli gdje ti to vidis razliku?

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2016 4:07 (Patrick_cro).
10 godina
protjeran
Patrick_cro kaže...
Gledaj s cim duzom garancijom, iovako u praksi neces osjetiti razliku u brzini ssd, ja bih isao na z400, z400s s 5god garancije.

Gledam taj Z400s, cijena je dobra, jamstvo još bolje ali me brine write speed, "samo" 342 MB/s prema službenim specifikacijama:

https://www.sandisk.com/business/computing/z400s

Imam Adatu SP550 koja uredno ide preko 500 MB/s pa sad ne znam jel to vidljivo u radu, mislim, pretpostavljam da nije ali opet...

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.10.2016 13:20 (tommy_vercetti).
17 godina
moderator
tommy_vercetti kaže...
Gledam taj Z400s, cijena je dobra, jamstvo još bolje ali me brine write speed, "samo" 342 MB/s prema službenim specifikacijama:

https://www.sandisk.com/business/computing/z400s

Imam Adatu SP550 koja uredno ide preko 500 MB/s pa sad ne znam jel to vidljivo u radu, mislim, pretpostavljam da nije ali opet...

Imaš ADATA-u od 256 GB? Ona ima TLC NAND čipove i ima 6-8 GB SLC keša, što znači da ako u kratkom vremenu na nju iskopiraš ili zapišeš više od toga, ono što ide nakon tih 6-8 GB će se zapisivati jako sporo, brzinom od oko 40 MB/s. S druge strane, Z400s ima MLC memoriju i nema SLC keš, što znači da će tih 342 MB/s zapisivati kroz cijelu svoju veličinu. Z400s će također biti trajniji upravo zbog vrste NAND čipova (MLC je puno izdržljiviji od tipičnog TLC-a).

10 godina
protjeran
Koji SSD?

Imam adatu od 120 gb, nisam se bavio previše istraživanjem oko tih čipova, samo sam brzinski testirao taj moj SSD u crystal disk marku i vidio da postiže preko 500 mb/s čitanja i pisanja pa mi je ovih sandiskovih 342 bilo čudno.

Ali očito je stvar malo kompleksnija i treba bolje proučavati.

Ništa, naručujem onda jedan Sandisk Z400s, samo još nisam odlučio 128 ili 256GB, mislim da će mi 128 biti dovoljno jer mi ionako na 120GB disku bude slobododno 50-60GB kad stavim sve programe koje koristim.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

http://www.nabava.net/search.php?q=samsung+evo+750+250

ako te muči taj, za koju kunu više imaš ovaj Samsung Evo 750 od 250 gb...točnije 20 kuna više od Z400S istog kapaciteta. Ali i sa 2 godine kraćom garancijom.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
tommy_vercetti kaže...

Imam adatu od 120 gb, nisam se bavio previše istraživanjem oko tih čipova, samo sam brzinski testirao taj moj SSD u crystal disk marku i vidio da postiže preko 500 mb/s čitanja i pisanja pa mi je ovih sandiskovih 342 bilo čudno.

Testirao si s veličinom od 1GB fajl, zar ne? Testiraj s veličinom od 32GB (tj. 32GiB kako to Crystal Disk Mark označava) - brojka bi ti se tad trebala kretati oko 50 MB/s.

tommy_vercetti kaže...

Ali očito je stvar malo kompleksnija i treba bolje proučavati.

Pisao o tome na pred koji mjesec u ovoj temi.

tommy_vercetti kaže...

Ništa, naručujem onda jedan Sandisk Z400s, samo još nisam odlučio 128 ili 256GB, mislim da će mi 128 biti dovoljno jer mi ionako na 120GB disku bude slobododno 50-60GB kad stavim sve programe koje koristim.

Opet, ne znam koliko si upoznat s problematikom - što više slobodnog prostora imaš na SSD-u, to bolje jer će se manje trošiti. Također, 240-256 GB modeli se čine (naj)isplativiji ako gledaš cijenu po megabajtu - obično su oko 60% skuplji od 120-128 GB modela, umjesto 100%.

14 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

Ne isplati se davati 260kn vise kad razliku u svakodnevnom radu neces primijetiti, ako vec dajes vise lovu odi na veci kapacitet.
Ma kakva razlika nebo i zemlja? mozda u benchmarku ima razlike, ali sigurno nrma razlike u svakodnevnom radu, imam 7 ssd svi na razlicitih kompovima i razlicitih kapaciteta pa ne vidim nikakvu razliku u svakodnevnom radu, ajde me prosvijetli gdje ti to vidis razliku?

recimo, u trajanju instalacije windows updatea!

HAKOSUKA
14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
tommy_vercetti kaže...

Testirao si s veličinom od 1GB fajl, zar ne? Testiraj s veličinom od 32GB (tj. 32GiB kako to Crystal Disk Mark označava) - brojka bi ti se tad trebala kretati oko 50 MB/s.

Ovo mi se čini dosta slabo (tih 50 MB/s). Meni na starom kompu iz 2008 SSD Intel 180 GB serija 330 i to na SATA2 Sučelju (nema ploča SATA3) postiže 160-170 MB/s u pisanju, veličina fajla je 1GB.

17 godina
moderator
Taj Intelov SSD ti sigurno nema ultrasporu TLC memoriju.
14 godina
neaktivan
Nisam ima pojma, evo sad guglam pa vidim da ima MLC iako je star oko 4 godine.
Nisam ima pojma ni da je tolika razlika MLC I TLC Cipova, stvarno ogromna razlika.
Vidim da Su I ovi EVO 750 I 850 isto TLC, znaci otpadaju iz svih kombinacija.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
grabber0207 kaže...
Vidim da Su I ovi EVO 750 I 850 isto TLC, znaci otpadaju iz svih kombinacija.

EVO 850 nema TLC (EVO 750 izgleda ima) nego ima tzv. V-NAND iliti 3D NAND.

SLC ima samo jedan sloj, MLC ima dva sloja, TLC ima tri sloja, a VNAND može imati i do 100 slojeva (tipično valjda oko 32 sloja). Samsungov V-NAND nema previše toga zajedničkog s tipičnim TLC-ovima - njihova V-NAND memorija je vrlo brza, a po trajnosti bi trebala biti u rangu s tipičnom MLC memorijom. Dakle, kad je u pitanju V-NAND, na njega možeš gledati slično kao da se radi o MLC-u. Na kraju krajeva, testovi dokazuju vrlo dobre performanse Samsungovih SSD-ova serije 850, a Samsung petogodišnjom garancijom stoji iza njihove trajnosti/pouzdanosti.

EVO 750 je bliži običnim TLC-vima, 500 GB model ima 256 MB DRAM keša i kako se čini 32 GB SLC keša (ili da se dio TLC NAND-a koristi kao SLC) - benchmark se vidi ovdje. Također, ima trogodišnju, a ne petogodišnju garanciju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.10.2016 0:00 (mbaksa).
12 godina

850 evo od 250GB nadalje ima 48 layer V-NAND, 32 layer je samo 120GB model

kaj se tice sandisk z400s on pak nema DRAM keš sto isto utjece na perfomanse ja mislim

http://www.tomshardware.com/reviews/sandisk-z400s-dram-less-ssd,4316.html

zanimljivo kako 850 evo 120 i 250 ima manje SLC keša nego neki drugi TLC ssd-i a bolje se nose u nekim situacijama pisanja 

17 godina
moderator
roby27 kaže...

kaj se tice sandisk z400s on pak nema DRAM keš sto isto utjece na perfomanse ja mislim

http://www.tomshardware.com/reviews/sandisk-z400s-dram-less-ssd,4316.html

Ne utječe negativno na performanse tog SSD-a, nego zapravo utječe pozitivno na one SSD-ove koji imaju DRAM keš, pa se prvih 256 ili koliko već MB koje se zapišu - zapišu ekstremno brzo.

roby27 kaže...

zanimljivo kako 850 evo 120 i 250 ima manje SLC keša nego neki drugi TLC ssd-i a bolje se nose u nekim situacijama pisanja 

Jao... Mislio sam da 850 EVO nema SLC keš jer mi se činilo da sam vidio jedan graf zapisivanja koji je jednostavno bio ravna linija. Da, ima SLC keš i ima ga manje nego konkurencija (3GB naspram 6-8GB za tipične 240-256GB modele). S druge strane dok se u neke TLC NAND čipove zapisuje brzinom nižom od 50 MB/s, u Samsungov V-NAND zapisuje se brzinom od oko 260 MB/s.

Prema ovome, konkurentski TLC modeli koji imaju 6-8 GB SLC keša trebali bi imati skoro pa jednake performanse slijednog zapisivanja prvih 3 GB podataka, trebali bi biti skoro duplo brži od 3,25 GB do veličine SLC keša kod konkutencije i nakon toga drastično sporiji.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice