Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.201
|
čitano: 3.301.324
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Koji SSD?
3n3m1 kaže...

Prešao sam sa SP550 na Kingstone UV400 od 120GB.Rezultati po meni su OK.

Write ti je prenizak. Let me guess - Marvellov SATA kontroler?

3n3m1 kaže...

Samo zamjerka Kingstonu na pripadajuči sowftware jer nudi malo opcija + ružno sučelje kao iz 90ih.

Dajte ljudi prestanite više drkati po tim SSD-ovima i koristite ih! 

Nikakav posebni softver ti ne treba za normalno korištenje SSD-a.

14 godina
mbaksa kaže...
3n3m1 kaže...

Pa dotični 120 GB ima i nešto slabiji Write od 240GB+ modela,ništa strašno. Inače su nahvalili novu Kingstone UV400 seriju tako da ne vidim veliku zabrinutost.

+++ AMD Zen +++
17 godina
moderator
3n3m1 kaže...
mbaksa kaže...
3n3m1 kaže...

Pa dotični 120 GB ima i nešto slabiji Write od 240GB+ modela,ništa strašno. Inače su nahvalili novu Kingstone UV400 seriju tako da ne vidim veliku zabrinutost.

Aha, onda odgovara specifikacijama. Nisam gledao specifikacije, a nisam si mislio da bi bila tako velika razlika u performansama zapisivanja. Vjerujem da je glavni uzrok tome osjetno manja količina SLC keša kod 120 GB verzije - vjerojatno ima 4 ili možda samo 2 GB. Znam da 480 GB verzija ima 8 GB, ne znam koliko ima 240 GB verzija.

Ajd probaj napraviti samo prvi test (znači klikneš s lijeve strane na Seq Q32Ti), s dvije varijacije. Odaberi 1 za broj prolaza i odaberi prvi put 1GiB, a drugi put 8GiB (između testova napravi pauzu od pet minuta da si SSD stigne počistiti SLC keš).

I eventualno probaj napraviti još jedan test (ovaj me zapravo i najviše zanima, no nisam siguran koliko će biti uspješan ako nemaš drugi SSD) - također nakon pet minuta pauze. A to je - puko kopiranje velike datoteke na SSD, po mogućnosti velike 5+ GB (ako nemaš dva SSD-a, možda da probaš iz jedne mape u drugu). Uglavnom, gledaj nakon koliko iskopiranih megabajta brzina naglo padne na oko 100 MB/s - toliko SLC keša tvoj SSD ima.

17 godina
odjavljen
Koji SSD?

Neznam jel već bila gdje vijest ali adata je isto najavila svoje nove ssd diskove,serija SU800

ima ih izgleda već i za kupit,i to kod nas...klik

testova za sada izgleda još nema

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
M4X kaže...

Neznam jel već bila gdje vijest ali adata je isto najavila svoje nove ssd diskove,serija SU800

ima ih izgleda već i za kupit,i to kod nas...klik

testova za sada izgleda još nema

Evo prilike nekome da se žrtvuje. 

Htio sam reći da je cijena nekako visoka za TLC SSD, no kad se pogleda prvi link vidi se da je riječ o 3D TLC-u, znači nečem sličnom Samsungovom V-NAND-u. S te strane cijena izgleda OK (ako će performansama i karakteristikama biti blizak Samsungovim SSD-ovima) - između običnih i 3D TLC-ova je. Jedino... Samsung ipak ima 5 godina garancije. Čini se da ostali ni dalje ne vjeruju dovoljno svojim proizvodima...

15 godina
Kupio sam ga prije par dana i odličan je. Prije toga sam imao 250Gb verziju i također sam bio jako zadovoljan.
Nevezano za ovo gore, prebacio sam 250 Gb verziju u lynnfield pc i ssd postiže 280\270 read/write sa Intelovim kontrolerom Sata2, dok sa marvelovim Sata 3 tek 180\170 . Iako ne postiže svoju deklariranu brzinu 540/520 i dalje je ubrzao rad na pc-u i loading time u igrama poput battlefield 3\4.
RIP Šaban (21.6.2016)
14 godina
mbaksa kaže...

Ajd probaj napraviti samo prvi test (znači klikneš s lijeve strane na Seq Q32Ti), s dvije varijacije. Odaberi 1 za broj prolaza i odaberi prvi put 1GiB, a drugi put 8GiB (između testova napravi pauzu od pet minuta da si SSD stigne počistiti SLC keš).

I eventualno probaj napraviti još jedan test (ovaj me zapravo i najviše zanima, no nisam siguran koliko će biti uspješan ako nemaš drugi SSD) - također nakon pet minuta pauze. A to je - puko kopiranje velike datoteke na SSD, po mogućnosti velike 5+ GB (ako nemaš dva SSD-a, možda da probaš iz jedne mape u drugu). Uglavnom, gledaj nakon koliko iskopiranih megabajta brzina naglo padne na oko 100 MB/s - toliko SLC keša tvoj SSD ima.

Evo odrađen Test Seq Q32Ti sa 5 prolaza i 4 varijacije od 1,2,4 i 8Gbit,inače sam dobro upoznat da kod večine TLC SSD Write opasno pada na razinu od 100Mbit kada se popuni SLC keš i upisivanje datoteka večeg od kapaciteta SLC keša. Usput sam prošao i ATTO Benchamrk Test po meni su  rezultati zadovoljavajuči nisu na razini npr EVO 850 koji je isto TLC disk ali u ralnom radu sa Windowsima i nema neke bitne razlike.

+++ AMD Zen +++
17 godina
moderator
3n3m1 kaže...
Evo odrađen Test Seq Q32Ti sa 5 prolaza i 4 varijacije od 1,2,4 i 8Gbit

To su inače gigabajti (gibibajti po SI sustavu), ne bitovi.

Ajd napravi 1, 2 i 4 prolaza od po 1 GB, pet minuta pauze između svakog, pa da na taj način pokušamo utvrditi koliko keša ima.

To se inače najlakše utvrdi HD Tuneom Pro i zapisivanjem preko cijelog SSD-a, no ta verzija nije besplatna i to podrazumijeva brisanje cijelog SSD-a. Zato sam te i tražio da napraviš gornje testove, da vidimo koliko podataka može zapisati odjednom (u SLC), prije nego mu brzina počne padati (jer je zapunio SLC pa nastavlja pisati u spori TLC NAND).

12 godina
mbaksa kaže...

Dajte ljudi prestanite više drkati po tim SSD-ovima i koristite ih! 

tu se bas nebi slozio da softver ne treba instalirati od strane proizvodjaca ssda, u prvom redu upgrade firmware-a se odvija preko istog

840 serija od samsunga je imala nekoliko takvih upgrejda za poboljsanje performansa

u svakom slucaju ako postoji softver treba ga imati instaliranog po meni.

17 godina
moderator
roby27 kaže...
mbaksa kaže...

tu se bas nebi slozio da softver ne treba instalirati od strane proizvodjaca ssda, u prvom redu upgrade firmware-a se odvija preko istog

Mislim da moja rečenica dovoljno govori sama za sebe, a ti joj pridaješ značenje koje ona nema i onda to kakti pobijaš. Svašta.

Dakle, moja izjava i dalje stoji - ne treba ti nikakav posebni softver za normalno korištenje SSD-a.

A rijetkost je da proizvođač SSD-a zajebe stvar toliko da si prisiljen instalirati novi firmware. Također, moja rečenica se zapravo ticala nečeg drugog - fantaziranja o "optimizaciji" SSD-a.

14 godina
odjavljen
Koji SSD?

Trebam preporuku 2 SSD-a od 120GB, za laptop. Jedan nek bude 300-400kn, drugi do 500 ili samo jedan ako postoji neki apsolutni bb do te love...

Koristim ga dosta za photo/video edit i tu i tamo uleti koja partija CSGO-a, ako to sve skupa ima veze za odabir 

0 0 hvala 0
14 godina
Zin8 kaže...

Trebam preporuku 2 SSD-a od 120GB, za laptop. Jedan nek bude 300-400kn, drugi do 500 ili samo jedan ako postoji neki apsolutni bb do te love...

Koristim ga dosta za photo/video edit i tu i tamo uleti koja partija CSGO-a, ako to sve skupa ima veze za odabir 

Nema smisla kupovati dva SSD osim ako namjeravaš koristiti na dva računala ili u RAID-u. Za 800-900 kn več možeš kupiti jedan ulazni SSD model od 480GB sasvim solidnih perfomansi modeli su: ADATA SP550,SANDISK Z ili X400,Kingston UV400 svi od 480GB i definitivno je bolja opcija od dva  manja po 120GB jer dobivaš duplo više pohrane. Sa druge strane ako ti treba dva SSD od 120GB onda ciljaj na iste gore navedene sa druge strane najbolji 120GB modeli su Samsung 850 EVO,PRO modeli ali oni su nešto skuplji ali i opravdavaju svoju cijenu zbog opčenito nešto boljih perfomansi i  nešto duže garancije od 5.god naspram ostalih koji nude 3.god osim Sandisk X400 modela.

+++ AMD Zen +++
14 godina
odjavljen
Isprika kolega,krivo sam se izrazio,nisam roden za multitasking :)
Uglavnom,trebam preporuku za SSDove od 120GB iz ta dva cjenovna razreda.
Znaci jedan 300-400kn i drugi oko 500kn,pa kad u skorije vrijeme budem isao u realizaciju,nemoram opet postat ovdje ako slucajno uleti koja kinta vise.

0 0 hvala 0
17 godina
Koji SSD?

z400, z400s ti je isto 5 god garancije, samo treba pogledati u kojem ducanu ga kupujes. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Koji SSD?

sandisk x400 i sandisk z400s oba sa 5 god garancije 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji SSD?

Slicno pitanje od mene. Naima stavio bih barem jedan ssd u lenovo l440 thinkpad.

Jedan bi stavio umjesto przilice i tu me zanima koji ide nutra? Dali sata3 ili sata6?

Cak bi mozda umjesto hdd-a stavio isto ssd tako da ih imam 2. Znaci koji bi ssd isao u prijasnji hdd slot? 

Koja je potrosnja ssd-ova? Dali bi mi baterija patila vise od 2 ssd-a(2x128gb) ili mjesavine jednog 128gb ssd-a i jednog 1tb hdd-a?

I jos sad pitanje koji ssd odabrati. Cjenovno ispod 500kn za 128gb, za oko mi je zapeo San Disk 128gb z410, dali to vrijedi sta?

Znaci da sumiram sve:

1. Kompatibilnost ssd-ova, sata3 ili sata6?

2. Baterija sa: 1x ssd + 1xhdd ili 2xssd (5400rpm hdd hitachi)

3. San Disk z410 128gb, da ili ne? Cijena je ovdje izuzetno prihvatljiva.

Hvala unaprijed!

Prodajem AMD x3 450 3.2 GHZ - 320kn!!
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
Sata 300 ili sata 2, sata 600 ili sata 3. Medusobno i unazad kompatibilni, tak da tu nemas problema, sta se tice potrosnje ona nece nimalo utjecati na bateriju jer to trosi 5w max dok je opterecen ssd, u mirovanju manje od 1w, ja bih isao 1Tb hdd i 240gb ssd z400 jer ima 5 god garancije naprema z410 50kn vise ali je dupli kapacitet, ako igras neke igre jako brzo popunis tih 120gb, ako ne mozes odi na 120gb z400 brze ssd se ne isplati kupovati jer razliku u perfomansama neces osjetiti, za ladicu umjesto dvd roma najbolje potraziti na ebayu.
15 godina
neaktivan
Koji SSD?

Super, onda cu to i slozit. Taj z400 sa 250gb i 1tb hdd. Koliko je tesko sam instalirati sdd u ladicu? Osobno sam vec sam rastavljao laptope i sklopio dosta stolnih konfiguracija tako da glede toga sam potkovan. Sta da tocno trazim glede te ladice? Nekako mi logika govori da su sve iste velicine i da nemoram gledati posebno bas za l440...

Prodajem AMD x3 450 3.2 GHZ - 320kn!!
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Zanima me dali netko ima iskustva sa PCIe SSDovima? Zasad imam hyper x 128GB 500/500Mb, al planiram kupiti ovaj https://www.centro.hr/patriot-ssd-hellfire-r3000-w2200-240gb-m-2-nvme.aspx 3000/2200GB znači skoro pa 6 puta brži. Mišljenja?

http://www.youtube.com/user/SylarSilent
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ssd ugradis na mjesto hdd, a hdd umjesto dvd roma, mislim da je to standardna ladica 9.5mm, umas ih na ebayu pun klinac, uzmes najjeftiniju i to je to. Sta se tice tig ssd koji gledas po meni uzaludno bacanje novaca ako ga neces koristiti za neki server ili slicno gdje se spaja pun klinac korisnika. Za tu lovu uzmes neki 480gb ssd sa 5 god garancije i ostane ti jos 300kn
17 godina
odjavljen
Patrick_cro kaže...
Ssd ugradis na mjesto hdd, a hdd umjesto dvd roma, mislim da je to standardna ladica 9.5mm, umas ih na ebayu pun klinac, uzmes najjeftiniju i to je to. Sta se tice tig ssd koji gledas po meni uzaludno bacanje novaca ako ga neces koristiti za neki server ili slicno gdje se spaja pun klinac korisnika. Za tu lovu uzmes neki 480gb ssd sa 5 god garancije i ostane ti jos 300kn

ili za vozila u bf1

13 godina
Koji SSD?

Pozdrav, trazim ssd za svoj laptop Asus K53SD i mislio sam stavit https://www.links.hr/hr/ssd-240-0-gb-kingston-uv400-suv400s37-240g-sata3-2-5-maks-do-550-490-mb-s-051400400 pa mi treba vas savjet

0 0 hvala 0
17 godina
Koji SSD?

Za tu lovu ide z400s s 5 god garancije

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

https://www.links.hr/hr/ssd-256-0-gb-sandisk-z400s-sd8sbat-256g-1122-sata3-2-5-maks-do-546-342-mb-s-051400432 ovaj? gleda sam upis ispit i ovaj ima puno manje
nisam se nikad previse bazira na ssd pa ni ne znam sta je bolje

17 godina
Koji SSD?

Neces primijetiti nikakve razlike u koristenju ssd, a imas 2 god duzu garanciju sta puno znaci. Mozes ga uzeti u nekom jeftinijem shopu 550kn na dalje ide

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

ne znam samo isplati li mi se kupit 240 gb ssd ili da uzemem od 120 jer mi je trenutna potrosnja hdda oko 60-ak gb.. ne igram nista na njemu, a imam 2tb prenosivi

17 godina
moderator

Veći SSD-i obično imaju malo bolje performanse zapisivanja i duže će ti trajati, jer će se memorijske ćelije manje trošiti kad će ih biti osjetno veći broj "u rotaciji".

Al opet - ako ostaneš na tih 60 GB zauzeća i nećeš ne znam kako intezivno zapisivati na SSD, razliku u cijeni možeš iskoristiti za nešto drugo.

Nema tu krivog odgovora.

14 godina
Swifty kaže...

ne znam samo isplati li mi se kupit 240 gb ssd ili da uzemem od 120 jer mi je trenutna potrosnja hdda oko 60-ak gb.. ne igram nista na njemu, a imam 2tb prenosivi

Pa 240GB verzija SSD je skuplja cca:150kn od verzija sa upola manje prostora stoga ako imaš love idi definitivno na 240GB jer imaju opčenito mrvicu bolje perfomanse pogotovo Write perfomanse,duže traju zbog odnosa potrošnje čelija makar ne vidim problem sa potrošnjom jer znam ovdje puno ljudi koji imaju SSD skoro 5 god i svega su im životni vjekovi skračeni za mizernih 1,2%,što je stvarno zanemariva brojka.

+++ AMD Zen +++
17 godina
moderator
3n3m1 kaže...
duže traju zbog odnosa potrošnje čelija makar ne vidim problem sa potrošnjom jer znam ovdje puno ljudi koji imaju SSD skoro 5 god i svega su im životni vjekovi skračeni za mizernih 1,2%,što je stvarno zanemariva brojka.

Jel pred pet godina uopće bilo TLC SSD-ova? Brijem da su to bili MLC SSD-ovi, koji su puno izdržljiviji.

15 godina

Ovaj SanDisk z410 od 240gb je toliko lagan da sam pomislio da nešto nije uredu sa njim.

Nije sve u sarkazmu, ima nešto i u podjebavanju..
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice