Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 289.780
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Hvala na odgovorima u svakom slučaju,meni se čini da ga mogu halalit,ako još neko zna nešto da pokušam dobro bi mi došlo

The Wicker Man

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Što veliki umovi kažu na ovo? Bih li trebao biti ozbiljno ili "normalno" zabrinut? 

Death closes all: but something ere the end, Some work of noble note, may yet be done, Not unbecoming men that strove with Gods....Come, my friends, Tis not too late to seek a newer world
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.7.2015 16:34 (NiramX).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
NiramX kaže...

Što veliki umovi kažu na ovo? Bih li trebao biti ozbiljno ili "normalno" zabrinut? 

Promjena kabela. Secure Erase diska. Nakon toga provjeriti raste li broj i dalje.

Twitter: @191x7
10 godina
neaktivan

Zanima me dali je moj mozda prikraju? 

Vec neko duze vrijeme (oko 6mj) je sve sporiji i sporiji, kod dizanja win mu treba dosta dugo (oko 2-3 min). Hard je Seagate 1TB ima oko 2 i pol god.

Trenutno nisam u mogucnosti da radim ista na njemu jer nije kod mene tako da nemogu test odradit, pitam samo dal da se pripremam na jos jedan trosak :/

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ne mora nužno biti da je pri kraju.
Možda si samo nakupio virusa, i imaš 100 programa koji se dižu automatski pri dizanju OS-a.
Optimizam je nedostatak iskustva.
10 godina
neaktivan

Prije 1tj avast nije nista naso i nemam bas puno programa :/

Dvaput pokušavati iatu stvar, a očekivati drugačije rezultate je ludost.
15 godina
neaktivan
Onda testiranje s HD Tuneom, i znati ćeš na čemu si. Tj. bar ćeš detaljnije biti upoznat sa situacijom.
10 godina
neaktivan
turbojc kaže...
Onda testiranje s HD Tuneom, i znati ćeš na čemu si. Tj. bar ćeš detaljnije biti upoznat sa situacijom.

Ok, hvala na pomoci za nekih 2tj stavim rezultate. ;)

Dvaput pokušavati iatu stvar, a očekivati drugačije rezultate je ludost.
10 godina
neaktivan

Kad smo provjerili trdi disk i dobili loše rezultate (puno grešaka) šta sad ? Da li takav disk sa hiljadima grešaka ima elektronsku ploču bez greške, koju bi mogao upotrebiti na drugom disku ? Barem tu ploču da sahranim ako je disk sa prevelikim brojem grešaka. Može kod menjave te ploče da bude mala razlika ili baš mora biti u detalje ista ? Naročito ako nije bitno da se izgubi material na disku. Primer, na disk od 2TB (koji ima u kvaru elektroniku) bi stavili elektroniku iste firme ali manju, samo 1TB), bi disk se samo smanjio ili verovatno ne bi ni se probudio ? Manevra tu verovatno neče biti, ali na kraju pre da se disk sa greškama baci, da skloni elektronika za svaki slučaj.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Jel se ti zezaš?
Čemu upuštanja u nešto što, ne da ti nije jasno, već... ne znam.
Uglavnom, te fore ne bi radile. Disk jednom kad krepa imaš 2 opcije. Ili platiti skupo vađenje podataka, ako je moguće, ili se pomiriti da podataka više nema, i baciti ga.
A te fore s igranjem diska, zaboravi.
Nije lijepa vijest, ali jbg.

Mislim da sam negdje čak pročitao da je jedan od moderatora rekao da se igrao s tim stvarima s elektronikom, i da mu nije uspjelo, i da to nema smisla.
Tako da, teško da ćeš išta uspjeti srediti s tim disku.
17 godina

Nije usko vezano za rikavanje no možda i je..

uglavnom cujem zvuk ukljucivanja i iskljucivanja diska svako malo.

to mi se pocelo dogadati od kada sam instalirao ssd iako sam to i davno prije ponekad znao cuti

iskljucio sam sve opcije da se bilo koji disk sam ugasi itd.. 

dosta onako iritira kada je sve tiho :(

zna li mozda netko u cemu je caka..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

itko?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ovako dobio sam disk od 2tb ali dok sam iso pogledat smart sa crystal diskom izbaci mi health status caution.

Jel se može to popravit nekako?

Slike:

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pozdrav,

naci imam vanjski hard disk marke WD.do sada je sve radilo normalno,no vise mi ne ucitava video zapise,nezeli nista kopirati sa harda na komp i usporio je dosta.zna ko o cemu je rijec?kada pokusavam otvorit video zablokira i pise not responding.

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2015 13:52 (pas101).

0 0 hvala 0
17 godina

A da procitas prvi post u temi?

14 godina
neaktivan

ispricavam se,bio sam u žurbi.

Evo izvolis.Meni je samo bitno da uspim spasit podatke.

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.8.2015 16:35 (pas101).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
pas101 kaže...

ispricavam se,bio sam u žurbi.

Evo izvolis.Meni je samo bitno da uspim spasit podatke.

Ako ti je to bitno, onda pretpostavljam da si već davno nabavio drugi disk i da si s ovog defektnog na novi iskopirao sve što si mogao, zar ne? Ako želiš pokušati spasiti nešto što nisi mogao iskopirati, onda se obratiš nekoj službi za spašavanje podataka i pljuneš, pretpostavljam, koju tisuću kuna da bi ti vratili te podatke.

Ljudi - backup, backup i backup, kako ne bi plakali kad zaškripi. 

10 godina
protjeran

neznam jel prava tema al ovako imam usb stik koji sam kupio preko ebay-a kapacitet diska je 500gb i u pocetku sve radi dok ne potrosim oko 10gb onda nakon presnimivanja na usb ostane samo mapa ali prazna a pise da zauzima koliko bi punaa zauzimala

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Lio kaže...

neznam jel prava tema al ovako imam usb stik koji sam kupio preko ebay-a kapacitet diska je 500gb i u pocetku sve radi dok ne potrosim oko 10gb onda nakon presnimivanja na usb ostane samo mapa ali prazna a pise da zauzima koliko bi punaa zauzimala

USB stick od 500 GB?! Možeš dati link?

Tu imaš alate koji provjeravaju stvarni kapacitest sticka: https://www.raymond.cc/blog/test-and-detect-fake-or-counterfeit-usb-flash-drives-bought-from-ebay-with-h2testw/

14 godina

Pozdrav

Zna ko što bi moglo značiti ovo na slici 1 ?

Izbacilo mi je nakon što je  danas na paljenju  izbacilo boot  error i nisam nikako uspio upaliti PC dok nisam ugasio AHCI u BIOS-u koji je btw  uključen već par godina i sve radilo OK ????? Kad je ugašen AHCI mod , sve uredno radi , dok ga uključim odmah sranje

Sjećam se od prije da se AHCI morao uključiti neposredno pred dizanje Windowsa da bi uredno radio , inače baca error pa kontam da se nešto zbrljavilo u windowsima , i da će biti oK kad ponovo bdem dizao OS , ali šta je ovo na slici , disk performance su mi sa 100 % pale na 75 u jednom danu , dok   HDTune prijavljuje da je sve OK ?????

Hvala :)

4090 grešaka i 75 % disk performance ???? 4090 grešaka i 75 % disk performance ????
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.8.2015 1:11 (error_666).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
error_666 kaže...

Problemi koji ti se javljaju tipični su za loš SATA kabel. Zamijeni SATA kabel, a ako ne pomogne, probaj uštekati u drugi SATA konektor.

17 godina
mbaksa kaže...
error_666 kaže...

Problemi koji ti se javljaju tipični su za loš SATA kabel. Zamijeni SATA kabel, a ako ne pomogne, probaj uštekati u drugi SATA konektor.

Rekao bih kao Baksa da se radi o SATA kablu, imao sličan problem i čim sam stavio novi sve je bilo OK. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina

CRC Errori su problem s kabelom u 99% slučajeva, zamjeni se kabel i problem nestane (broj grešaka PRESTANE rasti).

Bad sektor je bad sektor, ali 1 nije strašno ako ne raste broj (ako se ne širi).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
191x7 kaže...

Bad sektor je bad sektor, ali 1 nije strašno ako ne raste broj (ako se ne širi).

U njegovom slučaju nije jasno da ima bad sector - pogledaj SMART podatke.

17 godina
mbaksa kaže...
191x7 kaže...

Offline Uncorectable = 1. ***

17 godina
moderator
191x7 kaže...
mbaksa kaže...
191x7 kaže...

Offline Uncorectable = 1. ***

Ovdje ima pojašnjenje što su ti uncorrectable sektori. Ukratko - disk čeka naredbu za zapisivanje podataka u njih, a ako neće moći ispravno zapisati, onda će ih relocirati (pa će se uvećati brojka Reallocated sector count koja je potvrda za hardverski neispravne sektore). Drugim riječima, dok se to ne dogodi, to je tek potencijalno bad sektor (s obzirom na druge probleme koje ima s diskom, moguće je da je to i posljedica nečeg drugog, a ne stvarnog defekta površine diska). Zato programi i kažu da je zasad sa zdravljem diska sve OK. Treba nadzirati stanje diska i gledati hoće li se taj Uncorrectable sektor prebaciti u Reallocated ili će nestati.

10 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Lio kaže...

USB stick od 500 GB?! Možeš dati link?

Tu imaš alate koji provjeravaju stvarni kapacitest sticka: https://www.raymond.cc/blog/test-and-detect-fake-or-counterfeit-usb-flash-drives-bought-from-ebay-with-h2testw/

e hvala jedan od alata je pokazao kako stik ima bad sektore i da je ispravono sam 102 gb pa me zanima jel moguce unistit te bad sektore da ostane sam tih 102 gb

17 godina
moderator
Lio kaže...
mbaksa kaže...

e hvala jedan od alata je pokazao kako stik ima bad sektore i da je ispravono sam 102 gb pa me zanima jel moguce unistit te bad sektore da ostane sam tih 102 gb

Daj screenshot programa pod 3.USB Flash Drive Tester, da vidimo kako to točno izgleda.

10 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Lio kaže...
mbaksa kaže...

Daj screenshot programa pod 3.USB Flash Drive Tester, da vidimo kako to točno izgleda.

koju opciju da odaberem: -read

-write

-write,read and compare

17 godina
moderator
Lio kaže...
koju opciju da odaberem: -read

-write

-write,read and compare

Posljednju: write, read and compare.

Nova poruka