Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 289.773
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Koji "cluster size" si koristio pri formatiranju?

https://support.microsoft.com/en-us/kb/140365/

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
191x7 kaže...

Koji "cluster size" si koristio pri formatiranju?

https://support.microsoft.com/en-us/kb/140365/

misliš onaj allocation unit size?

koristio sam i 4kb (default) i 64kb ali ista stvar...

(što se tiče garancije ništa od toga jer sam zagubio jamstveni list... imam samo račun)

http://www.youtube.com/user/SylarSilent
17 godina
sylar951 kaže...

(što se tiče garancije ništa od toga jer sam zagubio jamstveni list... imam samo račun)

Račun bi ti trebao biti dovoljan.

14 godina
neaktivan
191x7 kaže...
sylar951 kaže...

Račun bi ti trebao biti dovoljan.

mislim da ne... ovo mi je odg. portio

"Pravo na jamstvo tijekom jamstvenog roka se ostvaruje isključivo u ovlaštenom servisu uz priloženi jamstveni list i račun.
Ovlašteni servis je naveden na jamstvenom listu / deklaracijskoj naljepnici za manje komponente koju ste dobili uz artikl.
U Vašem slučaju radi se o MR servis-u.
http://www.mrservis.hr/default.aspx?tabid=934

Molimo Vas da kontaktirate ovlašteni servis kako bi riješili nastali problem.

Srdačan pozdrav."

17 godina

Ma mogu ti oni po serijskom broju uređaja saznati je li disk stariji ili podliježe jamstvu, a još ti je i račun valjan - tako da ne bi smjelo biti problema.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Ma mogu ti oni po serijskom broju uređaja saznati je li disk stariji ili podliježe jamstvu, a još ti je i račun valjan - tako da ne bi smjelo biti problema.

ništa onda kontaktirat ću taj servs i objasnit situaciju...

a šta ti misliš u čemu je problem sa hardom? možda je neka tvornička greška u pitanju

17 godina
sylar951 kaže...
191x7 kaže...

ništa onda kontaktirat ću taj servs i objasnit situaciju...

a šta ti misliš u čemu je problem sa hardom? možda je neka tvornička greška u pitanju

Stvarno ne bih znao jer te u biti zeza samo s ATTO disk benchmarkom odnosno problem možeš reproducirati samo u njemu.

Imaš li možda nekoga kod koga bi mogao isprobati disk ili neko drugo računalo? Nije bitno je li računalo s SATA II ili SATA III vezama, bitno je samo da možeš spojiti disk i testirati.

Time bi eliminirao vjerojatnost da je do ostatka računala (ako bi isti problem bio i dalje prisutan).

Probaj još i AS SSD benchmark i CrystalDiskMark, stavi screenshote ovdje da vidim.

11 godina

Kakva su vam iskustva sa hdd regeneratorom? Imam jedan samsungov eksterni disk 500gb i ovo mu je našao:

E sad ja sam ga pustio da radi repair bad sectora pa ću vidjeti šta će biti. Inače negdje sam čitao da su ovi delays najgori( 2 su nađena) i da njih hdd generator ne može skloniti, pa eto ako može pomoć.

Hejjjjj
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2015 14:42 (Chico12).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Imam problem sa hard diskom,danas za vrijeme dok sam surfao netom komp je počeo lupkati u radu i shvatim da se čuje disk..

Najednom komp se smrzne i morao sam ga restartati.

Pokušam ga ponovno pokrenuti i prilikom bootanja kaže da je device/disk neupotrebljiv..

S obzirom da je to bio jedan jedini disk na kojem je bio os,odlučio sam ubaciti drugi hard na kojem sam napravio novu instalaciju i pokušao sa starog spasiti podatke..međutim,komp ga prepoznaje ali nemogu ući u fajlove

Nisam ga formatirao,pa me zanima dali postoji neki free program kojim bih možda mogao vratiti podatke?

edit:isprika za off topic

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2015 15:00 (lexx).

0 0 hvala 0
11 godina
Recuva je jedan od boljih programa.
Hejjjjj
11 godina
neaktivan
Chico12 kaže...
Recuva je jedan od boljih programa.

Pokušavam sa Recuvom i već tri sata skenira i još uvijek je na prvom stageu..

Koliko dugo to inače traje? Radi se o disku veličine 160gb

11 godina

Imaš u opcijama kako i što da ti skenira. Ako si išao na full, načekaćeš se ali će ti sve povratiti. Tako ti je to, evo i ja pokušavam da formatiram hard disk i radi već 3 sata a nije ni do pola došlo.

Hejjjjj
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2015 18:15 (Chico12).
10 godina
neaktivan

Pozz ljudi! Skenirao sam prijenosni disk transcend 250gb...star je više godina. uglavnom ovo je hard disk sentinel skenirao:

"There are 919 bad sectors on the disk surface. The contents of these sectors were moved to the spare area.
The drive found 449 bad sectors during its self test.
There are 449 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
537 errors occured during data transfer. This may indicate problem of the device or with data/power cables. It is recommended to examine and replace the cables if possible.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.

It is recommended to backup immediately to prevent data loss."

Ima li tu pomoći ili je disk za bacit?  

Hvala unaprijed, lp

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Stvarno ne bih znao jer te u biti zeza samo s ATTO disk benchmarkom odnosno problem možeš reproducirati samo u njemu.

Imaš li možda nekoga kod koga bi mogao isprobati disk ili neko drugo računalo? Nije bitno je li računalo s SATA II ili SATA III vezama, bitno je samo da možeš spojiti disk i testirati.

Time bi eliminirao vjerojatnost da je do ostatka računala (ako bi isti problem bio i dalje prisutan).

Probaj još i AS SSD benchmark i CrystalDiskMark, stavi screenshote ovdje da vidim.

da, samo atto pokazuje anomaliju ali to se osjeti na svim igrama i podatcima koji su na tom hardu tako da je black sigurno krivac... nema razloga da na mojoj konfiguraciji šteka, a na tuđoj radi dobro ako mi ostali diskovi rade normalno zašto bi ovaj bio crna ovca XD XD

evo testovi koje si tražio

17 godina
denis5553 kaže...

Pozz ljudi! Skenirao sam prijenosni disk transcend 250gb...star je više godina. uglavnom ovo je hard disk sentinel skenirao:

"There are 919 bad sectors on the disk surface. The contents of these sectors were moved to the spare area.
The drive found 449 bad sectors during its self test.
There are 449 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
537 errors occured during data transfer. This may indicate problem of the device or with data/power cables. It is recommended to examine and replace the cables if possible.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.

It is recommended to backup immediately to prevent data loss."

Ima li tu pomoći ili je disk za bacit?  

Hvala unaprijed, lp

Promjena kabela i Secure Erase diska. Ako i nakon toga budu bad sektori onda su fizicki i disk je za smece. Vjerojatnos da i je smece je 99% rekao bih, al ako ti se da igrati isprobaj.

sylar951 kaže...
191x7 kaže...

da, samo atto pokazuje anomaliju ali to se osjeti na svim igrama i podatcima koji su na tom hardu tako da je black sigurno krivac... nema razloga da na mojoj konfiguraciji šteka, a na tuđoj radi dobro ako mi ostali diskovi rade normalno zašto bi ovaj bio crna ovca XD XD

evo testovi koje si tražio

CrystalDiskInfo i CrystalDiskBenchmark odnosno CrystalDiskMark NISU jedno te isto.

11 godina
neaktivan

Pozdrav,
imam HP Probook 6565b (god proiz 2011.) kojeg sam dobio prije par dana, unutra je Hitachi HTS727550A9E364 (500GB). Tek jučer sam počeo primjećivati prepoznatljive zvukove koji upućuju na otkazivanje HDD-a. Evo, upravo u trenutku pisanja čujem tiho kratko škripanje koje ponekad prekine glasnije agresivnije škripanje. Pokrenuo sam HDD Tune Pro i Sentinel, screenovi koji govore tisuću riječi su ispod. 

HDD Tune Health HDD Tune Health

HDD Tune Error Scan HDD Tune Error Scan

Sentinel1 Sentinel1

Sentinel2 Sentinel2

Sentinel3 Sentinel3

HD Tune Error Check je zapeo kada je dosao do ovih crvenih blokova...ne znam zasto. Sentinel kaze da je HDD Health  na 10%, procijenjeni lifetime je još 16 dana, tako da mislim kako je iz ovoga jasno da je jedina solucija novi HDD. Možda jedini plus je što nemam nikakvih podataka na njemu koje bi morao prebacivat.

Dodatno bih spomenuo da sam jučer bio pokrenuo chkdsk samo s "Automatically fix file systems errors" i normalno je završio, nakon toga samo pokrenuo "Scan for and attempt recovery of bad sectors" i jednostavno je zapeo na stageu "CHKDSK is verifying Usn Journal…" ne znam zasto, tako da sam ga resetiratio negdje u sitnim noćnim satima.

Budući da je laptop došao s predinstaliranim Windows 7 zanima me hoću li ga moći normalno reinstalirati, tj. nece biti problema s ključem za aktivaciju? Usput bi pitao, biste li možda preporučili kupovinu SSD-a kao zamjenu? Svaki relevantan savjet je dobrodošao. Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2015 14:03 (Yenkungu).

0 0 hvala 0
17 godina
Yenkungu kaže...

Budući da je laptop došao s predinstaliranim Windows 7 zanima me hoće li go moći normalno reinstalirati, tj. nece biti problema s ključem za aktivaciju? Usput bi pitao, biste li možda preporučili kupovinu SSD-a kao zamjenu? Svaki relevantan savjet je dobrodošao. Hvala.

Moći ćeš normalno instalirati WIndows 7, samo s medija (dvd, usb) jer ti je (ako je uopće postojala) recovery particija s Windowsima vjerojatno oštećena pošto je na istom disku (neispravan).

Svakako ti je bolje uzeti SSD ako možeš. S SSD-om dobijaš puno brži laptop i osjetno dulji vijek rada na bateriji (SSD troši znatno manje nego HDD).

Taj disk koji je u laptopu je za smeće, nije ni za korištenje u USB ladici, zamijeni to što prije.

11 godina
Pozdrav, kako sam se i bojao imam loš Hard. Sentinel pokazuje 5 % još 5 dana kaže, a sestra piše završni na tom laptop... HD tune kaže da promijenim Hard, već u 100mb je našao loš sektor koliko će ih još biti do kraja scana.... Odem Run chkdsk ništa se ne događa, samo trepne onaj crni window kao od naredbenog redka.... Znači da kupim novi ili?
17 godina
Gogy7 kaže...
Pozdrav, kako sam se i bojao imam loš Hard. Sentinel pokazuje 5 % još 5 dana kaže, a sestra piše završni na tom laptop... HD tune kaže da promijenim Hard, već u 100mb je našao loš sektor koliko će ih još biti do kraja scana.... Odem Run chkdsk ništa se ne događa, samo trepne onaj crni window kao od naredbenog redka.... Znači da kupim novi ili?

Da, disk je gotov. Ako je za laptop i ako možeš - stavi SSD disk.

17 godina

Evo vam Hard Disk Sentinel, možete ga ugrabiti još nepuna 2 dana 4free:

http://www.windowsdeal.com/w/hard-disk-sentinel-standard-discount-coupon-code/

Moj PC  
1 0 hvala 3
11 godina
Ovo je ne valjali Hard ST9320423AS , kao što vidim sata 2 je, a ovo je mobo HP 143B 785GX. Vrijedi li staviti ssd?
17 godina
Gogy7 kaže...
Ovo je ne valjali Hard ST9320423AS , kao što vidim sata 2 je, a ovo je mobo HP 143B 785GX. Vrijedi li staviti ssd?

Naravno. SSD drastično ubrza i laptope s s-ata 1. Glavno da sustav ima barem dovjezgreni procesor i 1 GB ili više RAM.

11 godina
Nije li ssd sata 3, mislio sam da će raditi sporije ako se spoji na sata 2... Cpu je amd p320 2c 2.1, 4gb ddr3 1066. Znači brzine ostaju 450/450, recimo....
17 godina
Gogy7 kaže...
Nije li ssd sata 3, mislio sam da će raditi sporije ako se spoji na sata 2... Cpu je amd p320 2c 2.1, 4gb ddr3 1066. Znači brzine ostaju 450/450, recimo....

Ne, na S-ATA II je maksimum oko 300 no realno je očekivati oko 250 pa čak i manje. No kakve to veze ima kada je vrijeme pristupa i dalje jednako nisko?

15 godina
odjavljen

danas mi zablokirao jedan hdd sata od 80 Gb, za backup ga koristim. Nije bilo druge nego ga formatirati, sad sam pokrenuo hd sentinel i pronašao mi 4 bad sectora na njemu...mislim ga baciti.

U međuvremenu sa recover my files vraćam neke slike koje su bile na njemu, i mogu stvarno poreporučiti program, našao je skoro sve na formatiranom disku, za pohvalu.

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Upravo testiram jedan disk sa Hd Tune Pro error scanom,prema  HD Sentinelu i Hd tune, disk je ispravan 100%.

Ipak, disk mi normalno radi kad ga stavim u ladicu za sata diskove, i spojim na usb, međutim ,kad ga stavim u komp i spojim kabel od napajanja i sata kabel , u Biosu ga ne prepozanje??? Probao sam mijenjati kabele ali opet isto.

Zna li netko u čemu je porblem, zašto normalno radi u u ladici za Sata diskove, a u kompu spojen SATA kabelom se ne vidi u Biosu?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ljudi moji WTF is going on...

Upravo bio u linksu kupio jedan WD blue 1TB da zamijenim onaj moj "neispravni" WD black i spojio sam ga i testirao i opet isti problem kao i na WD black...

Ne razumijem, ako mi je problem sa SATA utorima onda bi me zezali i moj SSD i stari WD green ali oni rade ispravno... ne razumijem niš...

WD blue :( WD blue :(
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.7.2015 20:42 (sylar951).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

promjeni sata kabele.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Zajeb kaže...

promjeni sata kabele.

to sam davnih dana pokušao... imam i stare sata kablove i nove sata3... pokušao sam razne kombinacije kablova i utora... i uvijek moj ssd i stari green rade uredno na bilo kojem kablu i utoru jedino wd black i sad blue štekaju na malim prijenosima informacija (barem koliko sam uspio shvatiti)...

sad upravo instaliravam windowse starome na komp i stavio sam mu svoj novi blue i kod njega ću onda napraviti test... ako kod njega bude bilo sve uredu onda ispada da su i blue i black ispravni... to bi značilo da je krivac moja matična  -_-

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.7.2015 22:08 (sylar951).
14 godina
neaktivan

evo sad sam kod starog na komp na friško instalirani windows spojio i blue i black...

kao što se vidi kod starog rade obadva ispravno znači nije problem u hardovima već u mojoj matičnoj... ali što je problem??

ispada da moja matična voli ssd i stari WD green, a nove hardove ne podnosi što mi je neshvatljivo... wtf again...

blue blue
black black
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice