Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 289.756
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

HDD je skeniran HDD Regeneratorom i pronašao je 15 bad sectora koje je onda "popravio" ali i dalje bios pri bootu i svi programi pokazuju da je disk neispravan, što možete vidjeti po priloženim slikama.

Jedino mi sad preostaje probati novi sata kabl ali sumnjam da će pomoći, pošto sam stavio neki stari koji sam dobio uz matičnu, može li biti do toga?

1 1
2 2
3 3
4 4
5 5
6 6
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ljudi o čemu se ovdje radi... kad testiram brzinu na malim prijenosima šteka read, a na ostalim hardovima sve je ok... radi se o novome WD black 500GB... svakih sat il dva zastane i nakon jedno 10-20sec nastavi raditi... neovisno dali bio u igri ili u windowsu (sam windows ne zastane jer je instaliran na SSD-u ali mislim na to kada pokušam pristupiti podatcima na tom hardu)... ne šteka često ali se dešava što mi je nerazumljivo pošto je nov a ovaj stari green od 5 god radi kako spada... wtf

ajd neka se netko javi jer ovo je stvarno frustrirajuće... ostali programi i testovi pokazuju da je disk 100% zdrav

http://www.youtube.com/user/SylarSilent
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.1.2015 16:46 (sylar951).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ajd nemojte da moram 100puta bumpat ko neki seljak... disk je spojen sata3 kablom na sata3 utor al sam ga sada premjestio u sata2 utor na matičnoj i opet ista stvar... provjerio još jednom dali je sve dobro spojeno i sve je uredu... testirao sam ga HD tuneom za bad sectore i ništa... hd sentinel pokazuje da je zdrav ko dren... jedino ATTO disc benchmark pokazuje tu anomaliju... evo vam tri slike od testa sa sva 3 diska koje imam:

1 SSD kingston 128GB

2 WD green 750GB

3 WD black 500GB

kao što vidite na SSD i WD green write i read su uredu na svim transferima dok na WD black u prva 3 transfera (0.5, 1.0, 2.0) write je ok, a read nikakav i onda od 4.0 pa nadalje sve je uredu... mislim da je to uzrok tih zastoja

nisam ni radio test do kraja jer problem je samo u ova prva 3 transfera... kao da ima problem sa čitanjem sitnih podataka... probao sam ga formatirati i sa 4k i 64k allocation unit size ali ista priča...

SSD kingston SSD kingston
WD green (stari hard) WD green (stari hard)
WD black (novi hard) WD black (novi hard)
http://www.youtube.com/user/SylarSilent
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.1.2015 18:57 (sylar951).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Probaj mu secure erase odraditi pa onda testiraj. I mene zanima, zanimljiv je problem.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pozdrav , imam problem sa svojim kompom 

Znači na njemu je friško instalirana windows 7-ica (clean install) ali jednostavno nisam zadovoljan performansama 

Instalirani najnoviji driveri , te windows updejtan ! 

Znalo se desiti da se sam iz čista mira ugasi bez ikakvih znakova 

Te kada prikljucim usb znao isto zalediti ili ugasiti se .

Testirao sam HDD sa HD Tune i evo rezultati :

http://i.imgur.com/ncPcWHS.png

http://i.imgur.com/O8yTUFe.png

Mislim da bi ovaj pad brzine mogao biti uzrok drugih problema ili ?

Health tab mi ne pokazuje ništa - skroz je prazan nikakve informacije

Error scan ne prikazuje nikakve bad sektore itd. 

Molio bih vas za vaše misljenje i pomoč , hvala :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
DISPLAY kaže...

Pozdrav , imam problem sa svojim kompom 

Znači na njemu je friško instalirana windows 7-ica (clean install) ali jednostavno nisam zadovoljan performansama 

...

Što kaže Hard Disk Sentinel?

Jesi probao defragmentirati diskove?

15 godina

Na Hard Disk Sentinel-u koji god test probam ne može moram se negdje registrirati al ne kužim gdje ?

Da bio je defragmentiran , ali ako ima neki program koji je bolji odo noga na windowsu napravit cu ponovno 

14 godina

Defragler

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
DISPLAY kaže...

Na Hard Disk Sentinel-u koji god test probam ne može moram se negdje registrirati al ne kužim gdje ?

Da bio je defragmentiran , ali ako ima neki program koji je bolji odo noga na windowsu napravit cu ponovno 

Pa ne moraš nijedan test vrtjeti, bitno je ono što ti napiše za zadravlje diska.

10 godina
neaktivan

zadnjih 3-4 dana kompjuter mi je radio potpuno usporeno, firefox se prakticki nije mogao uopce koristiti a i ostali programi.. sinoc mi dolazi windows obavijest da napravim backup zbog greske na Hddu, srecom prebacujem sve dokumente.. kroz cijelo ovo vrijeme se cuje krckanje iz HDDa.. jutros se dizem, palim komp i stoji onaj logo maticne ploce i nemrda.. restartam kompjuter par puta, ne trza.. probam uc u bios isto nece.. onda sam iskopcao HDD i tada ulazi u bios.

dali neko zna ima li spasa ovom HDDu? najrade bi da je mrtav da napokon uzmem ssd, al isto evo da budem siguran..

jos da napomenem da sam prrije nego su se pojavili problemi opalio komp par puta dosta jako, pa mozda je i to uzrok..

eto ako neko zna da me rijesi muka da mogu ssd uzet..

hvala

0 0 hvala 0
15 godina
191x7 kaže...
DISPLAY kaže...

Pa ne moraš nijedan test vrtjeti, bitno je ono što ti napiše za zadravlje diska.

Govori da je sve 100% neznam vise sta bi ovaj PC bi najrađe bacio kroz prozor i zapalio ali eto ..

Dok ga palim monitor onako treperi i nekada treba cekati vise vremena da dođe slika jeli moguce da je to do napajanja neki problem ili ? 

I da performanse su jako loše u svemu 

17 godina
moderator
foobar333 kaže...

eto ako neko zna da me rijesi muka da mogu ssd uzet..

hvala

Evo, rješavam te muka. 

17 godina
moderator
DISPLAY kaže...
Govori da je sve 100% neznam vise sta bi ovaj PC bi najrađe bacio kroz prozor i zapalio ali eto ..

S obzirom da si napisao ovo "Te kada prikljucim usb znao isto zalediti ili ugasiti se .", dalo bi se za pretpostaviti da ti je s diskom sve OK, ali da tvoj kompjuter ima problema s nečim drugim - možda s matičnom pločom ili napajanjem.

DISPLAY kaže...
Dok ga palim monitor onako treperi i nekada treba cekati vise vremena da dođe slika jeli moguce da je to do napajanja neki problem ili ?

Taj monitor se tako ponaša samo na tom ili i na drugom računalu. Ako se tako ponaša samo na tvom, onda je moguće da je problem s napajanjem (i slijedom toga grafičkom karticom). AKo se tako ponaša i spojen na drugo računalo, onda je problem sa samim monitorom, odnosno najvjerojatnije njegovim napajanjem (nije tako rijetka pojava da propadnu kondenzatori na starijim monitorima).

15 godina

Hvala , probat cu sa nekim drugim računalom ovo za monitor , možeš li mi preporučiti možda neki program da mogu još testirati hardver :)

17 godina
moderator
DISPLAY kaže...

Hvala , probat cu sa nekim drugim računalom ovo za monitor , možeš li mi preporučiti možda neki program da mogu još testirati hardver :)

Bojim se da si s HD Tuneom iscrpio mogućnosti softverskog testiranja hardvera. Ostalo sve su uglavnom programi za informacije o hardveru, a ne za testiranje. Ne znam, možeš recimo nadgledati temperature (pomoću recimo HWinfo64) kad pokreneš igru ili štoveć, pa pokušati povezati temperature komponenti sa svojim problemima. Tako bi recimo isključio previsoku temperaturu neke komponente. 

Uglavnom, takve uzročnik problema se traži tako da mijenjaš komponentu po komponentu i nakon svake zamjene provjeriš postoji li problem još uvijek. Bez toga ne vjerujem da ćeš uspjeti dijagnosticirati, a kamoli riješiti problem. Zato je takve stvari idealno prepustiti servisu jer oni mogu lako (privremeno) zamijeniti svaku komponentu i utvrditi koja ne radi kako treba.

12 godina

Pozz forumaši! Imam jedan čudan problem hard diskovi Seagate 200gb i Hitachi "krče" jako se čuju ko da stružu da li je to normalno ili nije??Nervira me baš se glasno čuju pogotovo Seagte,Hitachi je nešto tiši! I previše se Seagate disk grije! Hvala unaprijed na odgovorima!

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 13:14 (CPU).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Znali iko koji je problem??

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
CPU kaže...

Znali iko koji je problem??

Možda samo starost ili treba diskove bolje pričvrstiti.

17 godina
moderator
CPU kaže...

Pozz forumaši! Imam jedan čudan problem hard diskovi Seagate 200gb i Hitachi "krče" jako se čuju ko da stružu da li je to normalno ili nije??Nervira me baš se glasno čuju pogotovo Seagte,Hitachi je nešto tiši!

To ti se odnedavno događa? Ili tek u zadnjih deset godina?  Što benchmark kaže? Ima skokova? SMART? Koliko su fragmentirani?

BTW ak me sjećanje ne vara, neki modeli tih starih diskova su sami po sebi bili relativno glasni.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 17:47 (mbaksa).
12 godina
mbaksa kaže...
CPU kaže...

Pozz forumaši! Imam jedan čudan problem hard diskovi Seagate 200gb i Hitachi "krče" jako se čuju ko da stružu da li je to normalno ili nije??Nervira me baš se glasno čuju pogotovo Seagte,Hitachi je nešto tiši!

To ti se odnedavno događa? Ili tek u zadnjih deset godina?  Što benchmark kaže? Ima skokova? SMART? Koliko su fragmentirani?

BTW ak me sjećanje ne vara, neki modeli tih starih diskova su sami po sebi bili relativno glasni.

Pa nedavno je to počelo glasnije "strugat" tj. krčit! Hitachi je iz 2006.godine a Seagate je kupljen 2009.godine malo korišten i onda je stavljen u ladicu i tako je stajao nekih 2 ili 3 godine nekorišten i nedavno ga ja stavio i fino radio dva, tri dana onda je počeo krčati glasno pa onda iza njega i Hitachi ali nešto manje! BTW. nisam imao orginal vijke baš za Hard stavljao sam neke manje možda je i to!! Neznam šta je BENCHMARK I FRAGMETIRANI! haha, neznam šta misliš ovo pod jeli bilo skokova??

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 17:56 (CPU).
17 godina
moderator
CPU kaže...
BTW. nisam imao orginal vijke baš za Hard stavljao sam neke manje možda je i to!!

Uh... Metričke šarafe šarafio u imperijalne navoje?

Inače da, loše pričvršćen disk koji se vrti na 7200 o/min može biti glasniji od očekivanog. Ne znam jesi li primijetio, ali recimo bolja kućišta imaju i gumene odstojnike kroz koje se provuku šarafi za diskove, baš zato da smanje vibracije!

Pitaj u nekom informatičkom dućanu sa servisom imaju li takve šarafe za prodati, a ako nemaju možda ti dečki iz servisa daju koji šaraf.

CPU kaže...
Neznam šta je BENCHMARK I FRAGMETIRANI!

Kad pokreneš HD Tune, mislim da ti je odmah prva kartica benchmark - znači, test brzine, koji u ovom slučaju i iscrta graf brzine čitanja te vrijeme pristupa.

Što se tiče fragmentacije:

17 godina

Stari diskovi + pričvršćeni manjim šarafima = eto ti buke.

Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina

Riješio problem bio je problem šarafa.Dao mi prijatelj 10komada baš za hard diskove! Radi ko sat! Nista se ne cuje koda nije ni bilo problema sa krčenjem!

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Što kažete za ovaj disk:

0 0 hvala 0
17 godina
boatenga kaže...

Što kažete za ovaj disk:

Zamijenio bih podatkovni kabel, napravio factory (zero) format i koristio ga samo za totalno nebitne stvari ako bi uopće radio prihvatljivo.

Zašto? Zato što je neispravan.

17 godina
moderator
boatenga kaže...

Što kažete za ovaj disk: 

Vrijeme je da ga pošalješ u zasluženu mirovinu.

15 godina

Danas kad sam palio komp, po prvi puta sam osjetio kakav je osjećaj kad posumnjaš da je HDD otišo i neprocjenjivi podaci skupa s njim(sva sreća lažna uzbuna, ištekavanja sata kabela i ponovno uštekavanje je riješilo problem) 

Povodom toga, instaliro sam HD Tune i HDD Sentinel te proskeniro sva 3 diska koja imam i ovakva je situacija

1. Disk - seagate 80 gb, star 11 godina, na njemu su windowsi(prve 3 slike iz HD Tunea i HDD Sentinela)
2. Disk - WD Green 500 gb, star 5-6 godina, služi samo za pohranu filmova, slika itd(druge 3 slike iz HD Tunea i HDD Sentinela) - s ovim sam danas imao problema, 2-3 restarta i nije ga nikako prepoznao, sve dok nisam išteko sata kabel, promijenio strane i ponovno ušteko

3. Disk - samsungov neki, 1000gb, star 2-3 godine isto služi za pohranu(zadnje 2 slike iz HD Tunea i HDD Sentinela)

bacite oko, pa mi recite dali je sve uredu s njima

i još jedno pitanje, šta uzeti za backup, razmišljo sam o nekom dodatnom HDD-u, na kojem bi držo sve što mi je bitno i njega ostavio sastrane i ne koristio ga.

Plans to protect air and water, wilderness and wildlife are in fact plans to protect man. Stewart Udall . LoL west:win4crazzy east:win4crazy
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.2.2015 21:12 (win4crazzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Mislim da je krajnje vrijeme da ovaj 11 godina stari 80 GB disk pošalješ u mirovinu. Pa sistemski disk bi ti trebao biti najbrži, s najmanjom latencijom!

Radije si kupi neki novi brzi disk i na njega instaliraj Windowse, a jedan od postojećih (WD Green ili Samsungov) drži sa strane, za backup.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.2.2015 23:46 (mbaksa).
15 godina
mbaksa kaže...

Mislim da je krajnje vrijeme da ovaj 11 godina stari 80 GB disk pošalješ u mirovinu. Pa sistemski disk bi ti trebao biti najbrži, s najmanjom latencijom!

Radije si kupi neki novi brzi disk i na njega instaliraj Windowse, a jedan od postojećih (WD Green ili Samsungov) drži sa strane, za backup.

Winse sam na njemu instaliro prije 5 godina, jer nisam do tad imo ni jedan drugi hdd, u međuvremenu sam nabavio ova dva pa je tako i windows ostao na ovom najsporijem i najstarijem.

Znam da je postojala opcija reinstall windowsa, ali nisam osoba koja se lako navikne na promjene tako da se nikad nisam ni odlučio na nove windowse pa je taj prastari HDD ostao sve do sad sistemski disk

Mislio sam uzet intelov ssd 520 120gb i stavit ga kao sistemski disk, a ova dva onda probat očistit što je više moguće tako da imam mjesta spremati buduće stvari na ovom jednom, a na drugom napraviti backup svih podataka.

No dobro, o tom ću još vidjet, samo me zanimalo dali je trenutno sve ispravno sa njima, da ne radim sad backup svega, nego samo onog što mi je bitno, znaci nije hitno jos, al polako bi mogao to radit 

Hvala 

Plans to protect air and water, wilderness and wildlife are in fact plans to protect man. Stewart Udall . LoL west:win4crazzy east:win4crazy
17 godina
moderator

Backup onoga što ti je bitno moraš uvijek imati.

Diskovi sami po sebi izgledaju OK. Samo imaj na umu da SMART služi predviđanju kvarova - to ne znači da će predvidjeti svaki kvar. Na kraju krajeva, disk ti recimo virus može obrisati ili ga napajanje može spaliti.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice