Kakav disk odabrati (HDD v SSD)?

poruka: 15
|
čitano: 10.704
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

ovako, nisam znala jel da ovo pitam u prijenosnim računalima ili ovdje, ali mi se čini da ovo nema baš neke veze s laptopom, osim što se nalazi u jednom.

kupujem laptop (i nisam baš neki stručnjak za diskove pošto nisam nikad imala potrebe za proučavanjem takvih stvari), pa me zanimalo koji izbor diska je bolji:

1TB (7200rpm, Serial ATA)  ili  256GB mSATA SSD + 1TB (5400rpm, Hybrid HDD)?

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Kakav disk odabrati (HDD v SSD)?
Saruwatari kaže...

ovako, nisam znala jel da ovo pitam u prijenosnim računalima ili ovdje, ali mi se čini da ovo nema baš neke veze s laptopom, osim što se nalazi u jednom.

kupujem laptop (i nisam baš neki stručnjak za diskove pošto nisam nikad imala potrebe za proučavanjem takvih stvari), pa me zanimalo koji izbor diska je bolji:

1TB (7200rpm, Serial ATA)  ili  256GB mSATA SSD + 1TB (5400rpm, Hybrid HDD)?

Ovo drugo svakako, imaš konbinaciju brzog SSDa na koji snimaš OS i HDD koji služi za skladištenje podataka.

Valentin
12 godina
neaktivan

da, znam da se to sad tak radi, jedino sam zabrinuta hoće li brzina od 5400rpm-a bit prespora za sve ostale stvari.. sumnjam da ću sve programe i igre uspjet na SSD ugurat.. zato me zanimalo jel vrijedno žrtvovat brzinu 1TB za brže podizanje OSa (i rad par programa)

14 godina
Saruwatari kaže...

da, znam da se to sad tak radi, jedino sam zabrinuta hoće li brzina od 5400rpm-a bit prespora za sve ostale stvari.. sumnjam da ću sve programe i igre uspjet na SSD ugurat.. zato me zanimalo jel vrijedno žrtvovat brzinu 1TB za brže podizanje OSa (i rad par programa)

1.To je SSD od 256GB i to je dosta (i previše) za Win OS (s driverima zauzima oko 35GB), možemo se kladiti da ti OS i programi neće zauzeti ni 100GB na tom SSDu, ako i toliko.

2. SSD je neusporedivo brži u odnosu na bilo koji HDD (pa i onaj sa 10 000 i više okretaja).

3. Nećeš osjetit nikakvu razliku u pristupu podacima između HDDa sa 5400 okretaja i onoga sa 7200 okretaja.

Osobno koristim na laptopu Intel-ov SSD od 120GB u konbinaciji sa 500GB HDD, na SSDu mi je zauzeto 70GB, a imam instalirano brdo programa i igara, HDD je samo skladiše podataka.

Samo kupi ovo drugo i budi bez brige.{#}

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.7.2013 17:22 (Valentin17).
12 godina
protjeran
Valentin17 kaže...
Saruwatari kaže...

1.To je SSD od 256GB i to je dosta (i previše) za Win OS (s driverima zauzima oko 35GB), možemo se kladiti da ti OS i programi neće zauzeti ni 100GB na tom SSDu, ako i toliko.

2. SSD je neusporedivo brži u odnosu na bilo koji HDD (pa i onaj sa 10 000 i više okretaja).

3. Nećeš osjetit nikakvu razliku u pristupu podacima između HDDa sa 5400 okretaja i onoga sa 7200 okretaja.

Osobno koristim na laptopu Intel-ov SSD od 120GB u konbinaciji sa 500GB HDD, na SSDu mi je zauzeto 70GB, a imam instalirano brdo programa i igara, HDD je samo skladiše podataka.

Samo kupi ovo drugo i budi bez brige.{#}

Ovo boldano si debelo fulao..itekako je razlika,a WD black-ovi 7200 su u rangu brzine,nešto sporijih SSD-ova,govorim o praktičnoj uporabi,ne sintetičkim testovima..

Dobro rješenje je hibrid HDD-a i SSD-a,koji su žilavi i robustni,a jeftini

Idealno bi bilo kvalitetni SSD i vrhunski WD Black..

U lapu imam dva Blacka,i uopće ne osjećam potrebu za SSD-om..

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.7.2013 17:30 (redneck).
14 godina

Daj molim te ne pričaj gluposti{#}, nije to stolni PC, kakvu će razliku osjetit kad otvori film ili neki dokument koji je na HDDu koji se vrti na 5400 okretaja ili na 7200 okretaja (ovaj prvi će ga otvorit djelić sekunde kasnije, ako i toliko), i tako OS i svi potrebni programi, a i dosta drugih podataka stane na SSD od 256GB, nije ona kao pola ovoga foruma da hoće iscijedit i zadnju kap brzine iz računala, pa rade više štete nego koristi.

EDIT: Zaj... ti bilo koji HDD , pa tako i ta tvoja dva WD Blacka, ništa se ne može mjerit sa SSDom, dok ta tvoja dva prijeđu boot logo OS, moj je već na desktopu i pokrenuo je 50 programa.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.7.2013 17:35 (Valentin17).

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Ako je to tvoj argumenat...{#}..generaliziraš i namećeš neko konkretno korištenje,a čovjek zna da će ga koristi zua sve što ga zanima..Svi počnu samo sa filmom,pa nakon nekoliko mjeseci bi pojačavali sve moguće komponente..

Vidim da te vrijeđam time što sam se usudio cimnuti tvoj "tron" "eksperta"..Forgive me,Jorhajnes.. {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.7.2013 17:36 (redneck).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

pa najveća dilema mi je bila jel se osjeti velika razlika između 5400 i 7200. znam da je SSD i 20 puta brži od HDDa, ali nisam htjela žrtvovat brzinu cijelog HDDa ako je velika razlika između 5400 i 7200. fyi, kupujem toshibu qosmio (nzm kakve su razlike u brzini njihovih diskova), a HDD će onda služit većinom za pohranu filmova, glazbe, igara i ostalih programa

12 godina
protjeran
Saruwatari kaže...

pa najveća dilema mi je bila jel se osjeti velika razlika između 5400 i 7200. znam da je SSD i 20 puta brži od HDDa, ali nisam htjela žrtvovat brzinu cijelog HDDa ako je velika razlika između 5400 i 7200. fyi, kupujem toshibu qosmio (nzm kakve su razlike u brzini njihovih diskova), a HDD će onda služit većinom za pohranu filmova, glazbe, igara i ostalih programa

Bitna je razlika između diskova 5400 i 7200,itekako..U starijim lapovima imam 5400,dok sam novije dobio sa po ddva HDD-a na 7200,to ne znači samo brzinu diska kao takvog,nego diže prosjek brzine komplet kompa,jer je HDD po prirodi stvarti mehanička komponenta i najsporija od svega..

14 godina
redneck kaže...

Ako je to tvoj argumenat...{#}..generaliziraš i namećeš neko konkretno korištenje,a čovjek zna da će ga koristi zua sve što ga zanima..Svi počnu samo sa filmom,pa nakon nekoliko mjeseci bi pojačavali sve moguće komponente..

Pa di ćeš bolji argument od brzine rada OS sa SSDom, u odnosu na HDD.

Niti jedno računalo sa HDD se ne može usporediti sa onim koje ima SSD, e samo SSD treba i platit, a to ne može svatko.{#}

Ovdje kolegica traži ultrabook, za njega je ovo idealna konbinacija, brz, a i dosta velik SSD s jedne strane, u konbinaciji sa HDD za skladište podataka, di ćeš bolje.

Na ovaj način ima najbolje od obadva svijeta.

Valentin
12 godina
protjeran
Valentin17 kaže...
redneck kaže...

Pa di ćeš bolji argument od brzine rada OS sa SSDom, u odnosu na HDD.

Niti jedno računalo sa HDD se ne može usporediti sa onim koje ima SSD, e samo SSD treba i platit, a to ne može svatko.{#}

Ovdje kolegica traži ultrabook, za njega je ovo idealna konbinacija, brz, a i dosta velik SSD s jedne strane, u konbinaciji sa HDD za skladište podataka, di ćeš bolje.

Na ovaj način ima najbolje od obadva svijeta.

U naačelu se slažem,no bitna je robusnost korištenja..SSD jest munjoliki,no cura je pitala baš za tu razliku između 5400 i 7200..Naravno da bi SSD&HDD bili idealni..

huumm..Što svi popi*di*i za tim ultrathinovima{#}??

Normalni lap je izgleda postao pretežak za današnja ramena..{#}

Osobno čekam da SSD-ovi postanu dovoljno robusni za korištenje..Onih nekoliko za posao,su profi,a ogulili su mi yaya naplačujući ih..

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.7.2013 17:49 (redneck).
14 godina

Ta Toshiba ima i7 procesor, 8GB RAMA, to bude ostalo neiskorišteno sa HDDom, to je dosta snažna konfiguracija (jača od dosta stolnih računala).

EDIT: Ma šta čekaš, kupuj SSD, budeš se preporodio, pokretanje OSa, windows logo vidiš na sekundu i samo nestane, nema onog welcome screena, odmah ideš na desktop, odmah možeš počet radit, ne moraš čekat da on odvrti svoje, pokretanje zahtjevnih programa kao Photoshop, InDesign, AutoCAD je neuspredivo brže na SSDu, ne vjeruješ dok ne doživiš uživo, samo postoji i ona druga strana, a to je cijena.

Inače pouzdanost SSDa je ista kao i kod HDD (prije je bilo problema, nema toga više), ako ne i veća, ako ti HDD ispadne, možeš se pozdravit sa podacima, dok kod SSD nema ni to veze, troši manje struje od HDD, ja sam produžio trajanje baterije na drugom laptopu za pola sata, u njemu jedino kuca OCZ Vertex 4 512GB SSD, nema garanciju (toliko vjerujem u njega), došao sa Ebaya, zdravlje i dalje na 100%, na njega je zapisano preko 100 TB podataka (cijena, ne pitaj).

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.7.2013 18:01 (Valentin17).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

um, pa ako se ne vidi baš neka razlika recimo u loadanju filma i sl. (1-2 s) onda ne vidim problem u 5400.. mislila sam da je neka veća razlika u korištenju cijelog laptopa, iako imate pravo, ono što će mi trebat za brzinu stavim na SSD.

http://us.toshiba.com/computers/laptops/qosmio/X70 i nebi baš rekla da je ovo nešt previše thin :S

12 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...

Ta Toshiba ima i7 procesor, 8GB RAMA, to bude ostalo neiskorišteno sa HDDom, to je dosta snažna konfiguracija (jača od dosta stolnih računala).

i da, to se i meni činilo :/

14 godina
Saruwatari kaže...

um, pa ako se ne vidi baš neka razlika recimo u loadanju filma i sl. (1-2 s) onda ne vidim problem u 5400.. mislila sam da je neka veća razlika u korištenju cijelog laptopa, iako imate pravo, ono što će mi trebat za brzinu stavim na SSD.

To sam i rekao na početku, u prosječnom korištenju nema razlike, odnosno to je sitno, koji je problem ako se film pokrene sekundu prije ili kasnije, a ako je taj film na SSDu, pokrenut će se brže nego na bilo kojem HDDu.

Recimo ako bi gledali čisti HDD (nikakav SSD) na 7200 i 5400 okretaja, na koji bi se onda morao snimati i sami OS i programi, onda je prednost svakako na strani ovoga od 7200 okretaja.

Ali na SSD od 256GB se mogu spremit OS, svi mogući programi koje trebaš i još ostane mjesta za neke stvari kojima bi htjela brže pristupati, programe stavljati na HDD nema potrebe.

Valentin
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice