Dakle, trenutačno imam tri hard diska (dva od 500, jedan od 160gb-svi Samsungovi). Na onom od 160GB (koji ima već tri-četiri godine) mi se 'nalazi' C particija. S vremena na vrijeme osjetim da je disk nekako uspavan. Kad npr. otvorim recycle bin, ne želi se odmah otvoriti, nego prvo jedan od harda (valjda taj od 160GB) nekako 'nezadovoljno zabrunda'. Nakon 5sek otvori recycle bin, ali to je presporo za moj ukus. Ima još nekih primjera, ali da ne dužim. Zanima me da li mogu npr. kad kupim novi hdd, prebaciti sve dokumente (i foldere od OS-a) na novi hdd s starog i onda u BIOS-u namjestiti da se OS boota s tog novog hard diska? Ili ću trebati iznova instalirati windowse na taj novi hard?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nova instalacija.
Hvala
A može i bez nove instalacije!! Kako?? Premjestiti sistem na drugi disk. Napravi system image u Backup and Restore-u ,naravno ,najbolje na vanjski disk ili posebnu particiju na jednom od 500 gb.Odmah napravi i system repair disc ,iako ti za seljenje (u stvari vraćanje) može poslužiti i instalacijski dvd Sedmice.
Na novom disku napravi particiju iste veličine kao i sistemska ,ili ako je manji može posluži cijeli.
Sad ,isključi PC ,otvori ga ,isključi 160 gb disk iz struje. Ubaci repair disk ,bootaj sa njega ,idi na System Image Recovery. Odredi gdje je image koji hoćeš vratiti ,i potom na koji disk i particiju.
Još par pitanja i onda kreće vraćanje. Kad sve završi ,restart ,i ako je sve u redu ,sistem je na novom disku.
Ovdje ćeš naći tutorijal kak se to radi - KLIK
Jedino je moguće da će bit problem sa bootom ,a to opet popravi s repair diskom i tu klik na Startup repair.
Tutorijal o tome - KLIK
Može se i brže ,u cmd-u ,samo ukucaj - bootrec.ece/fixmbr
bootrec.exe/fixboot
Kad je sve u redu i sve radi možeš priključiti i stari 160 gb disk i preformatirati ga.
Naravno ,sve se ovo može napraviti i s nekim komecijalnim alatom ,tipa Acronis Mygrate Easy ili Norton Ghost ,ali ovo je besplatna opcija sa već instaliranim softverom.
Najsigurnija i najpouzdanija je nova instalacija,sve drugo te može zaje..... u samom radu windowsa.
Hvala vam kolege. Lijepo je vidjeti kad netko želi pomoći.