Bios ne prepoznaje HDD

poruka: 19
|
čitano: 4.665
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Bios ne prepoznaje HDD

Eh , imao sam 2 HDD od 80 GB i 250 GB(80 GB sistem a 250 GB podatci). Jutros upali komp i trebao sam neke slike kad ono nea mi HDD (250 GB) , bios ga ne prepoznaje , al HDD se grije kad sam ga izvadio . Dal je rikno il sta , ak je rikno mozel se napravit ?!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Bios ne prepoznaje HDD

Ako je riknuo,što je li se može napraviti? Zamijeni Sata kabel,onaj za data transfer,pa probaj opet. 

Optimizam je nedostatak iskustva.
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.6.2013 13:00 (turbojc).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Bios ne prepoznaje HDD

Ako ga BIOS više ne vidi, velika je šansa da je dao svoje, nema tu pomoći, jedino možeš kupit novi.

Možeš probat drugi SATA data kabel kao što kaže kolega, ali mala je vjerojatnost da je u tome problem.

Valentin

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Bios ne prepoznaje HDD

Imam prijenosnik FS Amilo A1655G koji ne prepoznaje HDD-e, odnosno u BIOS-u mi daje pod imenom HDD-a nerazumljivo ime istog, tipa "S[m]u]n[ (((((((((("...U čemu je problem? Promijenio sam više HDD-a na istom no rezultat je bio isti: nerazumljivo ime/marka istih :/

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Bios ne prepoznaje HDD
PeBabiTo kaže...

Imam prijenosnik FS Amilo A1655G koji ne prepoznaje HDD-e, odnosno u BIOS-u mi daje pod imenom HDD-a nerazumljivo ime istog, tipa "S[m]u]n[ (((((((((("...U čemu je problem? Promijenio sam više HDD-a na istom no rezultat je bio isti: nerazumljivo ime/marka istih :/

Očito zeza u kontrolera za hhd u laptopu. Znak moguč pregrijavanje.

Nenad
12 godina
neaktivan

Očišćen prijenosnik, pasta uredno nanešena na procesor i grafičku...tko bi ga znao...kada je disk u njemu duuugo, duuugo ulazi u BIOS, predugo...:/

14 godina
PeBabiTo kaže...

Očišćen prijenosnik, pasta uredno nanešena na procesor i grafičku...tko bi ga znao...kada je disk u njemu duuugo, duuugo ulazi u BIOS, predugo...:/

Možda je otišao kontroler za HDD na matičnoj, probaj odnijet na servis, treba napravit dijagnostiku i onda vidit, isplati li se popravljat ili ne.

Ovako na prvu, ne isplati se, rastavi laptop i prodaj ga za dijelove.

Generic XOR2 70 ccm, Motorforce Sport 70 ccm kit ,Tec racing radilica,Malossi Multivar, Dell'orto 19mm,LeoVince ZX,Malossi red sponge,Žute opruge, Kevlar remen, vrištećih 12500 rpm ,max.brzina:105km/h
12 godina
neaktivan
Bios ne prepoznaje HDD

Ne znam može li se taj kontroler mijenjati. Žao mi ga je prodati u dijelovima jer je, vjerovali ili ne, obzirom na marku, 'nepoderiv' :/

0 0 hvala 0
14 godina
PeBabiTo kaže...

Ne znam može li se taj kontroler mijenjati. Žao mi ga je prodati u dijelovima jer je, vjerovali ili ne, obzirom na marku, 'nepoderiv' :/

Nosi na servis, neka servis to pogleda i napravi dijagnostiku, u Zagrebu Zel-cos ti napravi dijagnostiku, reče ti koliko košta popravak, ako nećeš popravljat, platiš samo dijagnostku 125 kn, ovo je fer cijena.

16 godina
PeBabiTo kaže...

..U čemu je problem? Promijenio sam više HDD-a na istom no rezultat je bio isti: nerazumljivo ime/marka istih :/

- više (ispravnih??) HDDa? Moraš znati dali su ispravni, ali predpostavimo da nije HDD, tad..

-uobičajni uzroci: pregrijavanje (CPU-RAM, chipset-MBO) ili kontakti. Na notebooku osim čišćenja i provjere temperature ne možeš puno napraviti. Ipak, odvrti par minuta memtest (neki hirens ili linux) i provjeri sve postavke u BIOSu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan

Diskovi su ispravni - rade u drugom okruženju bez problema. BIOS mu je minimum minimuma čak i zadnji izdani koji sam ubacio. Kada pokrenem prijenosnik bez HDD-a bez problema ulazim u BIOS, čim ubacim HDD nastaju 'problemi' - dugo-dugo ulaženje u BIOS, gotovo nikako. Na početnom zaslonu pokaže nerazumljivo marku HDD-a i to je to, u SETUP se zbog dugog 'čitanja', tko zna čega, jednostavno ne može ući :/ Pokretanje sa CD/DVD-om ali bez HDD-a u njemu ide bez problema :/

16 godina

-zaključak da je kvar na MBO-chipsetu-kontroleru... (ali pošto s CDom radi normalno treba još provjeriti..) probaj čišćenje kontakta.

Sve ostalo je vjerojatno neisplativo (osim traženja po oglasniku takvog modela s ispravnom MBO)... može se nešto izvesti s vanjskim diskom (USB ili PCMCIA kontroler preko kojeg bi se dodao SATA-eSATA..) ali praktičnost i isplativost su problem.

-male šanse da neki lokalni električar može promijeniti neki kondenzator... ako je kontroler problematičan (sve ostalo OK) nema šanse.

12 godina
neaktivan
Bios ne prepoznaje HDD

I ja sumnjam na ispravnost IDE PATA priključnog adaptera - kontakte unutar istog? Bilo bi super da je on ali...:/

Već radim na Win 8 preko vanjskog HDD-a.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2013 12:24 (PeBabiTo).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

...nema veze ako je već 'riješio ' problem ali najčešće pomogne ubacivanje takvog HDD-a u vanjsku ladicu. Ovo je moje osobno iskustvo,

12 godina
neaktivan
Bios ne prepoznaje HDD

Danas sam potpuno rasklopio FS Amilo A1655G prijenosnik. Očistio sam ga detaljno (?). Ponovno nanijeo pastu (slabija kvaliteta) na procesor (netko ga je prije mene umazao samo tako), sklopio prijenosnik i BIOS 'ugleda' HDD. Nakon nekoliko paljenja i gašenja (provjera, 3-4x) HDD je opet dobio staro ime: S[M(UnG (((((((. Što sada ;/ Ponoviti čišćenje oko priključnog adaptera!?

0 0 hvala 0
14 godina
PeBabiTo kaže...

Ponoviti čišćenje oko priključnog adaptera!?

- Probaj, nemaš što izgubiti.{#}

Valentin B.
12 godina
neaktivan

...mogu samo dobiti nervni slom ili povišeni šećer {#}{#}

Uh što ne volim rastavljanje prijenosnika {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2013 21:56 (PeBabiTo).
16 godina
PeBabiTo kaže...

Danas sam potpuno rasklopio FS Amilo A1655G prijenosnik. Očistio sam ga detaljno (?). Ponovno nanijeo pastu (slabija kvaliteta) na procesor (netko ga je prije mene umazao samo tako), sklopio prijenosnik i BIOS 'ugleda' HDD. Nakon nekoliko paljenja i gašenja (provjera, 3-4x) HDD je opet dobio staro ime: S[M(UnG (((((((. Što sada ;/ Ponoviti čišćenje oko priključnog adaptera!?

-ovo su simptomi pregrijavanja (ne grije se samo CPU, nego MBO-chipset...). QuickTest, ugasi (ohladi), upali.. ako je HDD normalan tad je pregrijavanje sigurno. Ili ga probaj korisitit rasklopljenog (bolje hlađenje), kao dokaz. Prati temperature u BIOSu, restartaj desetak puta /desetak minuta..

- ako nije, tad je neki kontakt koji se kod rasklapanja malo popravio.. jedino sve probati ćorava-koka sistemom, možda se popravi.

12 godina
neaktivan
ihush kaže...
PeBabiTo kaže...

-ovo su simptomi pregrijavanja (ne grije se samo CPU, nego MBO-chipset...). QuickTest, ugasi (ohladi), upali.. ako je HDD normalan tad je pregrijavanje sigurno. Ili ga probaj korisitit rasklopljenog (bolje hlađenje), kao dokaz. Prati temperature u BIOSu, restartaj desetak puta /desetak minuta..

- ako nije, tad je neki kontakt koji se kod rasklapanja malo popravio.. jedino sve probati ćorava-koka sistemom, možda se popravi.

Gotovo isto razmišljamo. Prvo ću provjeriti dužinu vijaka na poleđini prijenosnika (možebitan kontakt nekog od vijaka i MBO - do mene je, jedna od grešaka kod rasklapanja i ponovnog sklapanja prijenosnika). Ako nema rezultata ići ću na korišćenje rasklopljenog - praćenje temperatura.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice