Vodić kroz digitalni zemaljski prijem signala !

poruka: 9
|
čitano: 31.752
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

DVB-T: Siđite s krovova, ali tek kad ste postavili antenu!

Od prvih najava prelaska s analogne na digitalnu televiziju naša divna vlada nas uvjerava kako se sad više ne moramo pentrat po krovovima i namještat antene. Kao i obično, vlada nema pravo. Iako različiti analogni i digitalni prijenos signala, u ovom slučaju televizijskog, ipak imaju nešto zajedničko .
Kratko predstavljanje široj javnosti bi glasilo ovako nekako : Moje ime je Toni. Među prijateljima i na internetu poznat sam pod nickom @Šljaka. Radio amater sam 30 godina, stoga ću pokušat sa svojim dugogodišnjim iskustvom u radu pomoć svima vama koji prate portal HDtehnika.com da što bolje shvate sve što je vezano uz digitalna zemaljska odašiljanja , antene , prijem digitalnog signala , radio valovanje i sve šta vam je potrebno za što bolji prijem digitalne slike !

- Osim samog ekrana na kojem gledate program, zajednička je i antena. Naime, kakav god signal bio, čemu god bio namijenjem (radio, TV, mobitel...) nešto ga mora uhvatit i iz zraka dovesti u vaš uređaj. To nešto, nije ništa drugo, nego upravo ona ista antena koja je hvatala i analogne programe. Ako ste kupili digitalni zemaljski TV prijemnik ili kako se to sad moderno naziva DVB-T receiver, priključili ga i zadovoljni ste slikom i to je sve što želite i trebate onda ovaj članak i nije namijenjen vama. Naravno da ga možete pročitat do kraja. Ako nemate sliku, a sve ste spojili ili imate sliku, a želite još programa, osim ova četiri (navodno će ih ubrzo biti još), možda gledat programe kod "susjeda" onda je ovo upravo za vas namijenjeno. Cilj ovog članka, a i drugih koji će uslijediti nije da vam ponudi gotovo rješenje. Da bi se to moglo trebalo bi svaku točku u Hrvatskoj, a šire obići i testirati. O tome da je to neizvedivo, nema smisla pisat. Cilj je da naučite sami ono što je potrebno da bi uzvukli maksimum na svojoj lokaciji i gledali bar jedan  program više od susjeda.
Za početak, naučimo nešto o samom prijenosu signala, bez obzira kakav on bio. Svaki signal koji se emitira mora imati svoju vlastitu frekvenciju, kako bi ga se moglo "prepoznati" i izdvojiti iz šume signala koji su prisutni u zraku. Da sve ne bi bilo previše komplicirano i da ne nastane sveopća zbrka u neka davna vremena postavljeni su neki standardi i određeni su frekventni pojasi za pojedine namjene. Kasnije su ti standardi nadopunjavani, ali "temelj" dogovora raspored frekventnih pojasa nije se bitno mijenjao.
Tako su za televizijsku radio difuziju (kako se stručno naziva emitiranje TV-programa) namijenjeni I, III, IV i V pojas.
Kod starih, bolje rečeno prastarih televizora I pojas su kanali od 2.- 4. III od 5. - 12. kanala, IV i V pojas se ne razdvajaju i pokrivaju kanale od 21.- 49. Nemojte nikako i nikad pobrkat te kanale sa brojkama koje vam obično pišu na vašem televizoru. Te brojke (od 0- 99) nisu TV kanali, to se naziva programsko mjesto na televizoru (u žargonu se to pogrešno naziva kanalima, pa je ponekad teško znati o čemu se govori).
Uglavnom da bi uhvatili željeni program morate znati u kojem pojasu se emitira. Glavnina programa, a za sada i svi digitalni (koji nas najviše zanimaju) emitiraju se u IV i V pojasu, što znači da i antena koju trebate mora biti namijenjena za te pojaseve.
VODIĆ KROZ DIGITALNU ZEMALJSKU ANTENU :http://www.hdtehnika.com/index.php?o...=611&Itemid=64
.
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.2.2010 23:20 (inexes1).

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
RE: Vodić kroz digitalni zemaljski prijem signala

.                                  

DVB-T  :  JOŠ  STE  NA  KROVU  ?

Kako je i obećano ovog puta će biti riječi o samim antenama. Prečesto puta zanemarivana antena je jedna od najvažnijih karika u sustavu za prijem signala. Obično ju doživljavamo kao nešto zdravo za gotovo i podrazumijevamo da ona radi svoj posao i da se tu ne može nešto bitno promijeniti.

Pogrešno. Primjenom odgovarajuće antene, moguće je drastično povećat razinu primljenog signala i toliko da je moguće u pojedinim slučajevima izbjeć upotrebu pojačala. Postoji uzrečica koja kaže da je antena najbolje pojačalo. Da bi antena primila neki signal ona mora biti rezonantna za frekvenciju tog signala. Svaka antena ima svoju rezonantnu frekvenciju na kojoj najbolje radi, ali isto tako, ovisno o svojoj konstrukciji, ima određeni raspon frekvencija na kojoj radi zadovoljavajuće. Kad ne bi bilo tako morali bi za svaki pojedini TV kanal imat po jednu antenu. Zamislite koje bi to šume antena bile. Čak i kod digitalnog prijema.

Najednostanija antena, od koje su u biti i nastale sve druge antena, je antena koja se naziva dipol. Dipol je sastavni dio svake antene, ali može biti i samostalna antena. To je u biti metalni vodič (može biti obična žica, cijev, šipka) odgovarajuće duljine. Ta duljina iznosi λ/2 gdje je λ oznaka valne dužine. Zbunjeni ste? Kakva sad valna duljina kad se cijelo vrijeme spominje frekvencija? Naučimo nešto malo teorije. Isto kao i svjetlost, radio i telelevizijski signal rasprostire se brzinom od 3·108 m/s, i uvijek, ama baš uvijek je umožak frekvencije i valne duljine jednak tom broju. To znači da što imamo manju frekvenciju to je valna duljina veća i obrnuto. To je razlog zbog kojeg su antena za tzv. VHF područje veće nego one za tzv. UHF područje. VHF obuhvaća niže frekvencije u odnosu na UHF. Sad kad znamo kakav je odnos frekvencije i valne duljine nije teško zaključit da upravo odabirom određene duljine dipola postižemo prijem signala koje želimo. Naravno da odabir odgovarajućeg dipola nije ono čemu težimo, ali da bi shvatili kako rade složenije antene moramo znati kako radi najobičniji dipol.

Da ne zamišljate kako dipol izgleda, slika govori višeod riječi. Ovdje je riječ o otvorenom dipolu, a postoji i zatvorena verzija gdje se slobodni krajevi na koje nije priključen koaksijalni kabel međusobno spajaju. Smjer u kojem dipol prima signal je okomit na njegovu duljinu, a kako nema dodatnih elemenata jednako prima signale ispred i iza sebe. Time osim željenog signala primit će i one koje ne želimo koji će nam predstavljati smetnje. Nadogradnjom dipola dobit ćemo usmjerenu antenu i time potisnuti prijem signala iz neželjenog smjera, a pojačati prijem signala iz željenog smjera. Najednostavniji način da to napravimo je da iza dipola dodamo duži metalni vodič koji će blokirat prijem signala. Moglo bi se reći da skrivamo dipol. Takav vodič iza dipola naziva se reflektorom. Sad smo blokirali dio signala koji nam nisu potrebni, ali još uvijek imamo vrlo široki kut prijema, nešto manji od 180° u kojem se i dalje može naći signala koji će nam stvarat smetnje. Ako ispred dipola opet dodamo metalni vodič, ovog puta kraći od dipola, postižemo efekat  smanjenja prijemnog kuta, a time onda i pojačavamo osjetljivost cijele antene.

Metalni vodič ispred dipola naizva se direktor. Prvi koji je uočio taj efekat bio je  Japanac Shintaro Uda  u suradnji sa Hidetsugu Yagi. Kako je Yagi prvi objavio opis antene na engleskom njegovo prezime postalo je sinonim za takvu antenu. Danas se takva antena službeno naziva Yagi-Uda antena.   Kako je godinama bolje rečeno desetljećima bio u upotrebi samo naziv Yagi potrebno je napomenuti da se radi o potpuno istoj anteni. Ova antena kroz niz godina doživjela je raznorazne promjene oblika i reflektora i dipola, od kojih su neke donijele promjene karakteristika, a neke su bile samo kozmetičke prirode( o tome neki drugi put).

Za kraj samo još ilustracija nekoliko Yagi-Uda antene, a slijedeći put bit će detaljnije riječi o konstrukciji same antene, kao i načinu da ju i sami napravite.

.

PRATITE VODIĆ KROZ DIGITALNI PRIJEM SIGNALA :  http://www.hdtehnika.com/

.

17 godina
neaktivan

Upravo zbog toga smatram potpuno promašen slogan kampanje 'Skinite se s krovova..'.

Naime, logično je da krovne antene lakše i bolje primaju signal od sobnih bio to analogni ili digitalni Namigiva

Recimo ja sa sobnom antenom ne hvatam onaj digitalni eksperimentalni (HD) program (a analogni je koma - prepun snijega i smetnji) dok kada TV spojim na krovnu antenu nađe ga bez problema.

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da ne otvaram svaki put novu temu , a nebi bilo ni u redu prema drugim clanovima ovog foruma. Ovdje cu stavljat sve vezano uz digitalni prijem slike i digitalnim uređajima koji se pojavljuju na tržištu.  Tako da cete moc procitat recenzije i pratit testiranje  vise manje svih dvbt receivera koji se nalaze na nasem tržištu !  Nadam se da ce vam uvelike pomoc pri odabiru vašeg dvbt receivera da se ne dogodi da kupujete mačka u vreći !

Ako imate kakvih prijedloga , sugestija ili želja prilikom testiranja nekog određenog receivera koji vam je zapeo za oko i imate želju eventualno ga kupit , slobodno sudjelujte i vi u testiranju uređaja sa svojim komentarima na našem portalu , a i ovdje. Nadam se da cemo vam pomoc da odlucite koji receiver trebate  kupit !

http://www.hdtehnika.com/  team !

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

.

TEST : Opticum  7003Te

Ovdje cu prenjet samo dio Recenzije  koja se nalazi na našem portalu. Prvi na udaru se našao Opticum 7003Te , digitalni zemaljski receiver kojeg možete pronac u slobodnoj prodaji po cijeni od 270 kn. 

slika receivera  : http://img689.imageshack.us/i/img0750c.jpg/]

Prvo što mi je upalo u oči, kad sam uzeo u ruke, ovaj uređaj, je njegova minjatura. Čak ni ambalaža u koju je bio zapakiran, koja je, usput budi rećeno, obična crna kartonska kutija s tamnom slikom uređaja i u crvenim kvadratičima upisanim nekim značajnijim karakteristikama uređaja. S tim se kupcu daje na znanje da se radi o FTA; Ekološkom uređaju s USB ulazom i da posjeduje Autoscan. Privuklo me ovo – ECOLOGY – jer su proizvođači s tim željeli naglasiti manju potrošnju energije, od sličnih uređaja

UKUPAN DOJAM

Receiver nije loš. Signal prima normalno, tuner mu radi ispravno i mislim da je dobre kvalitete. Slika je dobra, boje su malo toplije od uobičajenog, ali ni to nije loše. Razočarao me u području Media playera. Mogli su mu ugraditi barem izvođenje Divx materijala. Možda je to riješeno s novim softwareom, kojeg ja na žalost nisam uspio pronaći. Otvaranje i listanje slika, kao i slušanje glazbe u MP3, je sasvim Ok. I to bi bilo sve zanimljivo o ovom receiveru .

Moram naglasit da je servisna mreža u Splitu i dalmaciji osigurana . Inace do objave ove recenzije , autor ove recenzije je prodao vise od stotinu ovih malenih jeftinih prijemnika i do sad nije imao vecih kvarova s obzirom na kolicinu prodanih prijemnika. 

.

RECENZIJA   KOMPLET : http://www.hdtehnika.com/index.php?...&Itemid=64

.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.3.2010 11:50 (inexes1).
17 godina

puno toga lijepo rečeno o antenama ali ništa prosječnom čitatelju bitno...

1. Koje su osobine kvalitetne antene?

2. Što predstavlja dB kod pojačala? Je li presudan za signal...

3. Koliko je bitna površina antene i kakva mora biti?

4. Zašto su digitalne interne antene često poput ploče? Dojam mi je da se s njima loše lovi signal....

5. Koja je razlika između analogne i digitalne antene? Je li to samo marketinški trik?

6. Zašto možemo uhvatiti digitalni signal analognom internom antenom recimo snage 39dB (cijena joj je 60-tak kn), a ne možemo digitalnom antenom snage 43 dB (cijena joj je također 60-tak kn) na istom mjestu?

7. Na što obratiti pažnju kod izbora antene za digitalni signal - kod interne antene, a što kod vanjske?

8. Preporuka eksternih i internih antena za prijem digitalnog signala

Treba li operirati i vaše računalo?
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.3.2010 12:17 (igy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Uvjek je dobro procitat pozitivnu kritiku . Hvala @igy na pitanjima .

Inace, ovakvu konstruktivnu rapravu volimo i voljeli bi da ubuduce bude sto vise ovakvih pitanja na koja cemo nadam se odgrovorit u skoroj buducnosti .

@igy ne budi nestrpljiv , tek smo poceli sa detaljnim educiranjem javnosti o digitalnim antenskim sustavima. Tako da ce svi ovi odgovori se nac u nekom od narednih tekstova koje sljede !! 

16 godina
neaktivan

OPREZ : HD receiver koji to nije !

Prvom pojavom ovog  " HD " receivera, na hrvatsko tržište, dobio sam neodoljivu želju da upozorim potencijalne kupce na eventualnu prevaru, u koju bi mogli sami upasti zbog svog neznanja, a i zbog marketinškog trika s kojim hvataju naivne kupce !

U LAŽI SU KRATKE NOGE !

Znam da mnogima neće biti drago, kad pročitaju naslovog ovog članka, a ponajmanje kad ugledaju receiver na fotografiji,  kojeg su oni uvezli i podvalili, kao kukavicje jaje, na tržište i uz to sve lijepo velikim plavim slovima preko pola kutije napisali HD oznaku !!

Pitate se o kojem receiveru je rijeć ? Iskreno, nemam pojma ni ja. Koliko god sam se trudio pronaći njegovo ime na deklaraciji, ili naziv modela, na njegovoj malenoj ( dimenzijama ) kutiji , iskreno, nisam našao ništa što bi dalo naslutiti o čemu je riječ ! Ime receivera mi je i dalje nepoznanica. Znam samo da je na malenoj kutiji vidno istaknut logo HD oznake, što implicira kako se radi o HD receiveru . Pogledamo li kutiju malo pažljivije i ako je uzmemo u ruke, vidjet ćemo razno- razne mogućnosti, koje ovaj mališan nudi . Iskreno , stvarno impresivno !

DA NE KUPITE MAČKA U VREĆI , VIŠE PROČITAJTE OVDJE :

http://www.hdtehnika.com/index.php?option=com_content&task=view&id=662&Itemid=64

.

16 godina
neaktivan

.

TEST: Alma T2000 dvb-t/divx receiver!

Evo, još jedan zanimljiv digitalni zemaljski receiver nam se pojavio na tržištu . Naime, uz već postojeći, ALMA T2200, s twin dvbt tunerom u sebi , dobili smo na testiranje mlađu " sestru " Almu T2000.

OPĆENITO O UREĐAJU :

Ako ste čitali našu recenziju uređaja Strong 5203 mogli bi slobodno preskočiti ovaj uvodni dio i ništa ne biste propustili. Naime, u gotovo istoj, nekvalitetnoj, kartonskoj kutiji, samo ovaj put umjesto bijelo-plave boje, prevladava crno-crvena, smjestio se uređaj, zapravo, prijemnik za zemaljske digitalne signale – Alma T – 2000 – PVR Ready.   O pakiranju ne treba trošiti riječi, već je dovoljno reći, kako su sve nade u kvaliteti onoga unutra. Potražio sam proizvođača uređaja, na kutiji, ali tamo stoji da je zemlja podrijetla: Kina. Ništa posebno ni na prijemniku. Ni dokumentacija, koja dolazi uz uređaj, nije jača strana pakiranja. Strong... strong...

OPIS UREĐAJA :

Mala crna kutija, kombinacija metala i plastike, na vlas ista kao i naš predhodno recenzirani Strong (18 x 12.5 x 4.5 cm), samo u lijevom kutu umjesto Strong, piše Alma (alma).  Ispod je natpis da se radi o digitalnom zemaljskom prijemniku i kako je to PVR Ready uređaj. S desne strane, prednjeg panela, pri dnu, je USB utor i to mi je već popravilo prvi loši utisak (samo o izgledu), jer sam se odmah sjetio Stronga i USB utora

ŠTA SVE MOŽE OVAJ RECEIVER  MOŽETE PROČITAT CIJELU RECENZIJU NA : http://www.hdtehnika.com/index.php?option=com_content&task=view&id=641&Itemid=64

CIJENA : 239 kn !

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice