Da li vam je pc upaljen dok grmi

poruka: 317
|
čitano: 96.465
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
RE: Da li vam je pc upaljen dok grmi

Zaštitna letva + UPS = ja miran.

Čak sam si napravio i shuko konektor da mi ruter ide preko UPS-a, kao što i Line linija ide preko UPS-a, tako da je PC siguran i od udara prek mrežne kartice..

Samo čujem kako UPS odradi prilikom pada napona...

Good artists copy, great artists steal. (Picasso)
16 godina
neaktivan
0verlord kaže...

Ne, imam prenaponsku zaštitu.

Meni je ipak draži rizik, budući da ako ovu kantu koju sad imam uništim dobivam novi komp...

You and me baby ain't nothing but mammals. So let's do it like they do on the Discovery Channel. Gettin' horny now!
16 godina
neaktivan
BannedOnThisForum kaže...
0verlord kaže...

Meni je ipak draži rizik, budući da ako ovu kantu koju sad imam uništim dobivam novi komp...

To je tebi kanta?

15 godina
neaktivan

Jučer za vrijeme nevremena je roknula munja nedaleko od mene, a onda je stigao zvučni shockwave... Staklena stijena prema balkonu je ZATITRALA (vidio sam jer sam taman sjedio na kauču 2m od nje) i u trbuhu sam osjetio kako se pritisak prenio na unutrašnjost sobe (slično kao bas zvučnik) i bilo je ono "Wooow, jbte!? WTF?"... Iznenađen

Ali komp nisam gasio jer sam taman gledao neki zanimljivi dokumentarac. Smijeh

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
srdjan3 kaže...

To je tebi kanta?

Čista kanta... Barem za mene.

You and me baby ain't nothing but mammals. So let's do it like they do on the Discovery Channel. Gettin' horny now!
16 godina
vlad0 kaže...

Jučer za vrijeme nevremena je roknula munja nedaleko od mene, a onda je stigao zvučni shockwave... Staklena stijena prema balkonu je ZATITRALA (vidio sam jer sam taman sjedio na kauču 2m od nje) i u trbuhu sam osjetio kako se pritisak prenio na unutrašnjost sobe (slično kao bas zvučnik) i bilo je ono "Wooow, jbte!? WTF?"... Iznenađen

Ali komp nisam gasio jer sam taman gledao neki zanimljivi dokumentarac. Smijeh

Skuzio sam,jucer,taman gasim komp i onak nesto bljesne,reko "Koji k*rac!" I dignem se ljepo kad ono sam zagrmi,reko "Gasim komp i bjezim u krevet"Smijeh

xfire:hole3store |LoL EU: Cro Fake |msn: musared@hotmail.com |PM: "on"
15 godina
neaktivan

dok grmi treba obavezno imat nekakvu zaštitu jer inace može sve crknit.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
BannedOnThisForum kaže...
0verlord kaže...

kanta hahahahahah!!!!!!!!wtf is wrong with you!!!!!!!????????

15 godina
neaktivan

naravno da ne!!!!!!!!!!!!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
strahec.luka kaže...

dok grmi treba obavezno imat nekakvu zaštitu jer inace može sve crknit.

Ma neee.... Stvarnooo???? Smijeh

15 godina
neaktivan

Meni su na dva kompa riknula samo napajanja, dok nikog nije bilo doma.

Sve ugašeno, i zaštitna letva. Sreća da nisam štedio na napajanjima, nego uzeo kvalitetno.

Ni dan danas nije mi jasno kako. Možda je netko u zgradi koristio neki aparat za zavarivanje ili tako nesto.

Ili preko routera.

Uglavnom kad grmi, sve čupam iz zida pa sam miran.

Za tih pola sata ili sat dok čekam da prođe uzmem knjigu pa čitam.Cool

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
6Kids kaže...

Ili preko routera.

Vjerojatno je to.

15 godina
neaktivan

Mada imam zastitu tj, zastitni kabal koji stiti od naponskog udara i citao sam da corsair napajanje koje posjedujem je jako dobro i sam jako dobro stiti ne izlazem se testiranjima takve vrste jednostavno ugasim kompijuter i iskljucim kabal iz utisnice

zatim lagano u obliznju birtiju i na pivo hahaha POZDRAV

sutil

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

sad je.tri puta mi je nešto izgorilo.zadnji puta sve

15 godina
neaktivan

imao sam ija zaštitu zadnji puta,ali izgorio je preko rutera jer mi je i na njemu taj izlaz izgorio na koji sam bio spojen.mada je i ruter bio spojen na zaštitu.

0 0 hvala 0
17 godina
branimirb kaže...

imao sam ija zaštitu zadnji puta,ali izgorio je preko rutera jer mi je i na njemu taj izlaz izgorio na koji sam bio spojen.mada je i ruter bio spojen na zaštitu.

A koje je marke bila ta zastita, na koju ti je komp i Ruther bil spojen mozda Belkin ili APC. O cem se radilo ili je bil neki šroteks uređaj tj prenaponska zastita u pitanju, jesi imal spojen Ruther na komp tak da si prvo telefonski prikljucak iz zida priljucil na prenaponsku zastitu ULAZ pa tek onda sa nje telefonski IZLAZ na Ruther. Ak nije tak bilo spojeno onda ne valaj normalno, jer bas tak mora bit spojeno pa treba kupovat kvalitetnu prenaponsku zastitu koja ima telefonski ULAZ/IZLAZ za zastitu DSL linije i Ruthera jer prek njega se smrda komp od groma ak nije tak spojeno.Cool

17 godina
neaktivan
Iskreno meni UPS.ovi preko kojih su spojeni neki uredjaji puno vise dodju nego sami kompovi... tako da... ne dao Bog da mi udari grom vise iti jednom (jednom se dogodilo, sva sreca u vikendici, otisao cijeli HDD... ali samo HDD... grom udario 80 metara od vikendice... evo prije par dana...)
In Control
17 godina
protjeran

Meni je prošle noći od grmljavine otišo jedan DVB-T reciver, jedan TV i AP, antena od AP je bila na istom stupcu kao i antene.

Jedan TV i DVB-T reciver koji su spojeni na iste antene su preživijeli, i sva sreća da sam bio ištekao TV-karticu od kompa koja je spojena na iste antene, bio sam ugasio komp.

I don't need sex, T-com fucks me every day
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Jednom sam prije jedno šest godina ostavio pc upalje i otišao negdje van iz stan uglavnom da skratim priču vratio sam se doma i pc nije radio u servisu su rekli da je to zbog udara groma tak da ga sada uredno gasim pogotovo ako jako grmi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

naravno da nije upaljen jer nema sigure zaštite od groma dok ga ne isklučiš iz napona

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Meni se neda gasit oprema dok grmi jer često baš nešto radim.

Za sada mi još nikad ništa nije pregorilo - možda pukom srećom, ali nadam se da će se tako nastaviti i dalje Cool

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
pinkskin kaže...

Meni je prošle noći od grmljavine otišo jedan DVB-T reciver, jedan TV i AP, antena od AP je bila na istom stupcu kao i antene.

Jedan TV i DVB-T reciver koji su spojeni na iste antene su preživijeli, i sva sreća da sam bio ištekao TV-karticu od kompa koja je spojena na iste antene, bio sam ugasio komp.

Treba bit zasticeni i antenski prikljucak isto, znaci spojis iz zida na ovo dole antenu pa tek onda na komp ili TV i nema problema. To je ista prica ko i s Rutherom samo se telefonske instalacije za komp ili Antenski prikljucak za TV bilo da ide na komp prijem ili na TV prespoje preko ovoga i onda moš bit miran. Treba nekaj i ulozit u zastitu prije nego je kasno, jer posle imaš samo stetu ili stražarit pa ic iskljucivat kad krene nevrjeme.Cool

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_52&products_id=5406

16 godina
neaktivan
Cevi kaže...

Ja baš i nevjerujem tim zaštitama jer mi se jedanput dogodilo da sam išao vani kad je grmilo i padala kiša, nosio sam kišobran kojeg sam držao za metalni dio i kad   je puklo blizu, mene streslo pa sam od panike bacio kišobrani i kidao nalijevo! Što sam htio reči je da elektricitet putuje i nemora biti direktan udar da ti matična rikne, pa ja prvo gasim ruter kad počme grmiti, a kad je blizu onda komp.

Ovo mi je dobro. Smijeh je najbolji lijek, naročito ako se čovjek zna šaliti na svoj račun i time nasmije i ostale. Smiješno mi je zato jer i ja kidam kad grmi. Što se zaštite računala tiče stvari po meni idu ovako:

1. Ako je računalo u kućnoj upotrebi onda ga treba isključiti iz zida, te i telefonski kabal isključiti sa routera ili modema ili što god da je

2. UPS može izdržati samo 30% veći napon od predviđenog, pa tako ni to nije neka zaštita

3. Kablovi koji su u prodaji a koji ''štite od groma'' su po principu ''dok ima budala i kramari trže''

4. Rad kompjutera za vrijeme grmljavine mogu si priuštiti samo poduzeća, javne ustanove, bolnice, škole itd. (kod njih se naponska zaštita drugačije ugrađuje i osigurava, zamislite kada bi za vrijeme grmljavine stali sa radom npr. kompjuteri u bolnici, blagajne u dućanima :) )

Dakle, moj je zaključak sljedeći: bez obzira na sve, nemojte biti toliko sigurni u zaštitu jer se za vrijeme grmljavine (naročito ako je udarna i bliza) stvara statički naboj koji može štetno djelovati na osjetljive elemente kako kompjutera tako i svih ostalih kućanskih aparata. Zato vam je najsigurnija zaštita pukanje kablova iz utičnica, telefonskog kabla, i isključivanje iz mreže svih kućanskih aparata osim frižidera. Tip je prije odlaska na godišnji isključio fidovku. Po povratku, zatekao je punu šrkinju usmdjelog mesa. Fidovka bi trebala štititi električne komponente u kući, ali mišljenja sam da to za kompjuter ne važi. Zato, žice van.

15 godina
neaktivan

više ne Osmijeh

Sweettooth
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

nikad ne gasim, a kamoli izštekavam,sve radi
to me podsjeća na djetinjstvo,"gasi ovo,izštekaj brzo sve!"
možda kad bubne negdje u blizini,onda prevlada neki praiskonski strah,spiljski kriteriji,ali to se ne računa..

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 8:12 (seneka).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nisam ni ja gasio do prekjucer, dok nije puko grom i komp se samo ugasio, na srecu sve radi xD

0 0 hvala 0
16 godina

Sve zavisi koliko grmi. Belji se

15 godina
odjavljen

UVvjek je upaljen, bez obzira na vrijeme.

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [One to all Units Let's toast us some russians - By James Gastovski ]
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Kalea kaže...

2. UPS može izdržati samo 30% veći napon od predviđenog, pa tako ni to nije neka zaštita

3. Kablovi koji su u prodaji a koji ''štite od groma'' su po principu ''dok ima budala i kramari trže''

Krivo. UPS koji ima automatsku regulaciju napona može održavati ispravni napon dok napon na utičnici ne odstupa više od dopuštene vrijednosti (oko 30 ak % ovisno o modelu), a nakon toga prebacuje na bateriju. UPS koji nema regulaciju prebacuje na bateriju čim napon izađe iz malo užeg područja oko nominalne vrijednosti.

U svaki UPS je ugrađena zaštita ista kao i u produžnim kablovima (koja nije   po principu  ''dok ima budala i kramari trže'', osim u najjeftinijim kineskim smećima). Ta zaštita podnosi par desetaka ili stotina volti napona, ali taj podatak za samu zaštitu nije najvažniji. Najvažniji je podatak koliku energiju može uzemljit. Ono gdje često ljudi griješe je što misle da su sigurni kad su jednom kupili tu zaštitu. To u pravilu nije točno, već su te zaštite najčešće "jednokratne" - kad uzemlji maksimum energije za koji je projektirana ona više ne vrijedi.

U kombinaciji s UPS-om, ova zaštita je još malo efikasnija jer kupi UPS-u malo vremena da se prebaci na bateriju.

UPS koji ja koristim daje garanciju na spojenu opremu do iznosa od 50.000 $, ali na žalost samo za USA i EU vrijedi ta proširena garancija.

Kalea kaže...

4. Rad kompjutera za vrijeme grmljavine mogu si priuštiti samo poduzeća, javne ustanove, bolnice, škole itd. (kod njih se naponska zaštita drugačije ugrađuje i osigurava, zamislite kada bi za vrijeme grmljavine stali sa radom npr. kompjuteri u bolnici, blagajne u dućanima :) )

Naravno da banka neće uzet Trust UPS već neko kvalitetnije rješenje i u pravilu se radi o centraliziranima rješenjima za cijelu zgradu. Međutim, glavni razlog zašto im računala rade je to što bi im gubitci u slučaju gašenja bili veći od cijene opreme u slučaju kvara. Da bi ta računica štimala još samo trebaju zaštititi podatke kako ih ne bi izgubili u slučaju kvara diska.

Kalea kaže...

Dakle, moj je zaključak sljedeći: bez obzira na sve, nemojte biti toliko sigurni u zaštitu jer se za vrijeme grmljavine (naročito ako je udarna i bliza) stvara statički naboj koji može štetno djelovati na osjetljive elemente kako kompjutera tako i svih ostalih kućanskih aparata. Zato vam je najsigurnija zaštita pukanje kablova iz utičnica, telefonskog kabla, i isključivanje iz mreže svih kućanskih aparata osim frižidera.

Kod direktnog udara same inducirane struje mogu uništiti i ištekanu elektroniku, tako da ištekavanje za razliku kvalitetne zaštite štiti samo za one udare koji su dovoljno blizu da ih zaštita ne može podnijeti, a nisu direktni. Što se samog zaključka tiće, to ovisi o jako puno faktora. Kod mene doma i u susjedstvu ne znam da li je bio ijedan slučaj crkavanja uređaja spojenog na električnu mrežu zbog grmljavine, ali je zato bilo puno slučajeva udara preko telefonske linije. Da li je potrebno ištekati ovisi o samom riziku od groma ne nakom području, kvaliteti instalacija, vrijednosti opreme i nužnosti i hitnosti posla kojeg treba obaviti na toj opremi.

Kalea kaže...

Fidovka bi trebala štititi električne komponente u kući, ali mišljenja sam da to za kompjuter ne važi. Zato, žice van.

Fidovka ne štiti uređaje, već štiti tebe od neispravnog uređaja u situaciji kad je curenje struje na uzemljenju dovoljno da te ubije, a nedovoljno da izbaci obični osigurač.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
16 godina

Ja uvjek gasim kada jako grmi ili bljeska.

Ne želim riskirati.

Rađe odštekam iz utičnice komp i rutet, to me barem ništa ne košta, a ako udari moglo bi koštatiNamigiva.

Frend ostavljao upaljen komp pa otišla mu mrežna kartica i napajanje, e da i telefon.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 11:53 (Jack Sparrow).
Moj PC  
0 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice