Ja jučer ostavio PC upaljen i to sva tri. Bio kod prijatelja, a moja sva tri računala upaljena i samo jedno od njih na stand by-u. Prepao sam se, ali kada sam došao doma (cca 21:10) sve je bilo u odličnom stanju. Inače da gasim. Jer sam i ovako cijele dane na računalima, a kada nisam ili sam u školi ili kod prijatelja.
Evo sinoć sam kad je jako zagrmilo vidio neke iskre kod modema, odma sam ugasio i mislim da sam se predomislio u vezi gašenja PC-a...
Srećom sve je čitavo.
U noći subota na nedjelju je u Rijeci dosta grmilo, zabunom sam ostavio komp upaljenim i nisam bio u stanu cijelu noć :( Malo sam se prepao, ali kupio sam nedavno APC prenaponsku zaštitu (produžni kabel) i kad sam se vratio u stan, sve je bilo ok, čak se i windozi 7 nisu resetirali :) za 126 kn sam zasad (pre)zadovoljan
reklama :)
ne.... upravo sad grmi vamo i boli me
ALL OR NOTHING....
Lako ti to rec ak imas neki sempron/celeron,DDr1 rame i neku maticnu sa no name napajanjem i integrusom grafom..Aj to rec za neki Phenom/I7,Nove serija ATI i nvidia grafa ...Nebi ti bas bilo svejedno.
Meni se cini da neki misle da je dovoljno kompjuter samo iskljuciti tj. "shutdownati" da bi bio siguran od udara groma !?
Kako inace objasniti price da su ljudi slucajno ostavili komp upaljen, pa da ih zbog toga bilo strah.
Ako se fizicki ne isteka kabel iz uticnice isto je da li je komp upaljen ili ugasen, ako udari, ode.
Ili se to meni samo cini
U noći subota na nedjelju je u Rijeci dosta grmilo, zabunom sam ostavio komp upaljenim i nisam bio u stanu cijelu noć :( Malo sam se prepao, ali kupio sam nedavno APC prenaponsku zaštitu (produžni kabel) i kad sam se vratio u stan, sve je bilo ok, čak se i windozi 7 nisu resetirali :) za 126 kn sam zasad (pre)zadovoljan
Taj model nije namjenjen za zastitu kompova i skuplje elektronike vec oni modeli APC od 200 kn pa na vise. Ali bolje ista nego nista, nadam se da si i telefonsku liniju spojil na to pa tek onda na Ruther jer tak moras napravit obavezno.
Taj model nije namjenjen za zastitu kompova i skuplje elektronike vec oni modeli APC od 200 kn pa na vise. Ali bolje ista nego nista, nadam se da si i telefonsku liniju spojil na to pa tek onda na Ruther jer tak moras napravit obavezno.
Nemam telefonski priključak, jedna briga manje. A komp i grmljavina, kad se sjetim ištekam taj produžni ili ga pustim neka radi. Dok mi se nešto ne shebe preko ovog APC produžnog, ne uzimam ništa jače :D
Jednom je (prošlom stanu) puknuo grom u blizini, na običan bijeli produžni je komp bio spojem pa se ugasio/resetirao, ruteru je trebalo malo duže da dođe k sebi, jest da mi je herc stao ali je sve bilo ok na kraju :)
@ drnde:
Samo ti se čni ;) Ištekavanje kabla iz utičnice je najbolja zaštita :)
Ne gasim komp kada grmi. Neznam onda šta bi radio kad bi ga ugasio, pošto je van nemoguće izać.
Ja ga ne gasim, ni kada grmi, pogotovo što imam UPS (uninterrubtible power system) koji ima i power surge protection i bateriju za slučaj ako nestane struje :).
Nije mi jasno kako su neki lijeni iskopčati opremu od par tisuća kuna na sat-dva dok prođe to s*anje.. Prenaponska nije 100% učinkovita zaštita. Iskapčanje iz utičnice je...
Nikad nisam iskopčavao kompjuter dok grmi.
Ni ja nikada nisam iskljucivao komp iz struje dok grmi sve dok mi se prosle godine za vrijeme nevremena nije s*ebala uticnica od telefona. Uglavnom kada se jednom opeces vise neces. Od tada za vrijeme grmljavine iskljucujem "sve" iz struje (TV, radio, PC...)
Posto kupujem novu konfiguraciju pa kazem sto da se ne osiguram jer kad je grmljavina ja ga uvijek gasim.
Onda jel to to i je li u redu?
bit će ok
Ja imam laptop, pa ga jednostavno ištekam iz struje i derem dalje na bateriji :)
Vadim iz utičnice jer mi je 2 puta puklo u komp koji je bio ugašen - prvi put su otišli zvučnici i napajanje, a drugi put monitor. :/
Posto kupujem novu konfiguraciju pa kazem sto da se ne osiguram jer kad je grmljavina ja ga uvijek gasim.
Onda jel to to i je li u redu?
Ma jok ne valja to ništ cisti šminkeraj prejeftino je zaobiđi u širokom luku. Kod nas se dobra prenaponska zastita moze kupit pod imenom APC ili Belkin, imas dole na linku par modela koje sam spomenul vec prije.
ma nemoj... a zašto ako smijem pitat? imao si ga? ja imam od trusta prenaponsku zaštitu već 10 godina i radi kao sat i zaštitila mi komp već par puta.
slažem se da je koliko para toliko muzike ali sam se uvjerio da nije uvijek baš tako...
ma nemoj... a zašto ako smijem pitat? imao si ga? ja imam od trusta prenaponsku zaštitu već 10 godina i radi kao sat i zaštitila mi komp već par puta.
slažem se da je koliko para toliko muzike ali sam se uvjerio da nije uvijek baš tako...
Ja nemam APC imam Belkin za 300 i nekaj sitno kuna koji je isto dobar itekak, a Trust kaj se toga tice ti je obicna truba kupis nekaj a dobis poluproizvod nema nist dobro za malo love kaj se tice takve zastite. To je firma koja se bavi svastarijom i konzumnom elektronikom. Od njih se ne moze ocekivat nista posteno na tom polju, a cime se bavi APC vidis dole sigurno ne konzumnom elektronikom.
Ne. Za sve ostalo tu je garancija.
Kužim šta ti meni hoćeš reći ali sad sam ti objasnio da mi je ta šrot zaštita spasila komp x puta a da ne govoroim da traje već 10 godina to ti je moja poanta.. nije sve u parama...
EDI: ili kupišovo ako imaš para
Kupio sam si ovo
http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_52&products_id=5406
ali svejedno istekajem ruter i komp iz zida :)
Bolje sprijeciti nego plakati :)
A meni gori stalno isto sam kupio ovo iznad ;)
Kupio sam si ovo
http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_52&products_id=5406
ali svejedno istekajem ruter i komp iz zida :)
Bolje sprijeciti nego plakati :)
Dobro si napravil no sad ne moras iskljucivat, ipak se tu radi o najacem model Performance serije nije to poluproizvod sigurno.
http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=176&tab=features#anchor1
Da ali ta uticnica mi nije shuko vec ona obicna, dakle ovo mi svejedno nije uzemljeno tako da neznam ima li koristi ikakve od njega.
Mislim si povezati liniju od uzemljena na radijator od centralnog.
odgovor-gasim.
Grrrrrrrrmiiiiiiiiiii!!!!
LOL..nadam se da ovi gromobrani nesto djeluju na zgradi sta imam,ai klimu sam ugasio da nebi "privuklo"
Meni je prije dva tjedna grom rokno u Kasdu ,fala Bogu da je jer sam ju konačno zamijenio.