Znači dvoumim se između ove dvije kombinacije:
Broj 1: i5-3450 ili čak i5-3550? + (HD 7750 ULTIMATE)
Broj 2: HD 7850 Sapphire OC edition + 2x4gb (1666mhz)
Obje opcije su oko 2200kn +/-
Tišina i stabilnost su mi glavni prioriteti, i ne zanima me OC ili SLI/CF.
Trenutno imam: Procesor: G530 sa Noctuom C12P SE14 (doslovno se ne cuje niti u noćnoj tišini sobe dok se skida torrent)
Z68 Pro3 Gen3 Asrock
Grafiku koristim intelovu integriranu hd2000 (za trenutne potrebe dovoljna)
SS-760KM napajanje (ventilator se ne vrti do 25% iskorištenosti snage)
CM 550 Silencio kućište
F3 1TB Samsung (Jedini se on čuje kako se vrti, ali planiram ga prebaciti u drugi komp gdje su ostali storage driveovi, a kupiti SSD)
2GB-Ram 1333mhz (ali našlo bi se negdje još jedan keks od 2gb, ako odaberem prvu soluciju)
Jedna od ove dvije nadogradnje bi bila zbog razloga što želim i igrati najnovije naslove. Doduše na rezoluciji ne većoj od 1680x1050, bilo bi poželjno sa maksimalnim detaljima, bez AA i AF. (BF me zanima samo Single Player)
Koja je dugoročno isplativija za moje potrebe?
Znam da će jači procesor puno duže držati vrijednost i bolja je investicija (ako se kupovanje komponenti može nazvati investicijom :). Kasnije, dok se tržište grafičkih malo smiri, ostaje mogućnost kupnje nove grafičke, ako se HD 7750 pokaže preslabom za moje potrebe.
Svjestan sam da ce g530 biti bottleneck za HD7850, ali ne bi trebao biti prevelik, i mišljenja sam da bi usprkos tome mogao vrtiti sve igre danas u gore navedenim uvjetima. A imao bih i 8gb memorije, doduše zbog g530 ona bi radila na nižim taktovima.
Dakle broj 1, ili broj 2? Vaše mišljenje.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Znači dvoumim se između ove dvije kombinacije:
Broj 1: i5-3450 ili čak i5-3550? + (HD 7750 ULTIMATE)
Broj 2: HD 7850 Sapphire OC edition + 2x4gb (1666mhz)
Obje opcije su oko 2200kn +/-
Tišina i stabilnost su mi glavni prioriteti, i ne zanima me OC ili SLI/CF.
Malo sam ti skratio post.
Nisam ni za jednu tvoju opciju.
Osobno na monitor 1680x1050 bih uzeo i5-3450, HD 6850.
Ova jeftinija Hd 6850 ubije na toj rezoluciji tu tvoju "modernu" 7750.
Ova HD 7750 je pasivna, boldao sam da mi je tišina možda i najbitniji faktor. Nadalje cijena joj je 780kn.
HD 6850 sa donekle zadovoljavajućim hlađenjem je oko 1100kn, što je cijena koju nisam voljan platiti, bez obzira što se radi o jačoj kartici.
Mišljenja si da HD 7750 sa gore navedenim procesorom neće moći vrtiti npr. BF3 bez AA i AF, na recimo High detaljima pri 1680x1050 na nekih 35+ FPS?
Za 1.680x1.050 ke HD7750 sasvim dovoljna, a da se lijepo naklokat.
I uzmi 1.333MHz memoriju, više nije potrebno.
Hvala, ali nije prevelika razlika između slabije i jače memorije.
Nije da me zanima OC, ali misliš da bi ova pasivna koja mene zanima mogla ići gore?
Edit: Inače što se tiće bottlenecka, trenutno posuđena gtx560 Phantom (non Ti) radi besprijekorno sa g530 celeronom. (uz posuđenih 8gb)
Sad pitanje je koliki bi bio bottleneck sa HD 7850
Nije da me zanima OC, ali misliš da bi ova pasivna koja mene zanima mogla ići gore?
Da se lijepo naklokat, stigne HD6790/GTX460 768M, neke i HD7770/6850/GTX460 1G, ali sve o primjerku ovisi.
Kako misliš s pasivnim hlađenjem rulati vrhunske igre i još ju clockati.
Ne možeš i ovce i novce.
Ne mislim "rulati vrhunske igre" mislim ih igrati na non HD rezoluciji, bez uključenih dodatnih grafičkih postavki. Ako je grafička pasivna to ne znaci da je namijenjena samo i isključivo za HTPC računala.
Svakako da nije namijenjena samo HTPC računalima no, nije namijena ni visokim detaljima, ni visokim rezolucijama u zahtjevnim igrama jer će se pregrijavati a pošto na njoj nemaš aktivni ventilator grafička pada u probleme jer ne zna kako se ohladiti.
Ima dobrih modela kartica s tihim coolerima.
Općenito, po noći ako nešto "skidaš" svaka modernija kartica se downclocka, ventilator se jedva čuje, tako da ne bi imao problema s bukom, a i sigurnije je igrati PC igre s ventilatorom na kartici.
Osim toga ova serija 7xxx ima Zero Power Technology pa se nakon nekog vremena ventilator sam ugasi (skidaš npr nešto s torrenta) tako da ne buš niš čul.
Na kraju sam se odlučio uzeti 8GB rama, isti Phantom GTX 560 (non Ti) kao onaj koji sam imao posuđeni i koji me oduševio tišinom. I ostati pri Celeronu G530, GPU usage mi je na 99%, tako da bottlenecka gotovo da i nema.
E sada imam novi problem, naime ova kartica koju sam kupio za razliku od posuđene ima coil whine pri 3d aplikacijama, doduše kućište radi svoj posao i whine se ne cuje dok je zatvoreno tako da to nije problem. Ali prisiljen sam držati ventilatore na 30% jer cim povecam brzinu vrtnje vec na 40%, osim pojačanog strujanja zraka, što je sasvim normalno čuje se i neprirodan zvuk vrtnje ventilatora na grafičkoj, kao da su ispali iz osi, ili kao da je ležaj u pitanju.
E sad, pošto sam već imao probleme sa napjanjem u vezi coil whinea, pa sam odlučio to ostaviti tako jer ajde nema veze, a i ne da mi se zafrkavati sa reklamacijom jer nisam iz ZG. Da li bih mogao odnjeti grafičku na testiranje u najbližu poslovnicu Linksa, (kupljena je Portiu prije tjedan dana), i zatražiti reklamaciju na osnovu coil whinea i kako mi se čini neispravnih ležajeva u ventilatorima? (na garanciji piše da je links dobavljač btw)
Nema bottlenecka sa G530 i GTX 560? Čudno.
Aj testiraj u F1 2011 i StarCraft II pa javi koliki je usage.
Hladnjak na Sapphire HD7750 Ultimate je odlican. Moze se ta kartica i jos clockati, dok se napon ne dira hladit ce se super.
Hocu...
Da li misliš da će uvažiti reklamaciju u slučaju coil whinea, i čudnog zvuka iz ventilatora grafičke pri večim okretajima?
Da li misliš da će uvažiti reklamaciju u slučaju coil whinea, i čudnog zvuka iz ventilatora grafičke pri večim okretajima?
Ne vjerujem da će ti u tim slučajima uvažiti reklamaciju.