Ukupni mj./početni troškovi obrta za rač. usluge

poruka: 18
|
čitano: 19.435
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Pozdrav,

kao što naslov teme kaže zanimaju me ukupni (Mjesečni,početni,godišnji) troškovi otvaranja obrta za računalne usluge(Usmjeren na Hosting).

Čuo sam da kao branitelj bi imao nekakav popust,pa bih molio da mi to sve malo pojasnite.

Već sam vidio sve te troškove na ovim stranicama http://portor.mingorp.hr/trosak.htm,ali vidim da ih nisu godinu dana ažurirali,a i sada se vjerojatno sve to promjenilo.

Molio bih vaša mišljenja.

Edit 2:Zaposlen sam i primam plaću u državnoj firmi,pa sam čuo da ne moram uplaćivati ono za mirovinsko i zdravstveno (cca. 1050 kn)

Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2013 13:40 (haso001).

0 0 hvala 0
12 godina

Nećeš plaćati mjesečno doprinose, ali će ti porezna odrezati paušalni porez po prijavi na kraju godine.

Za pogodnosti koje možeš imati kao branitelj se raspitaj u svom uredu za Gospodarstvo.

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Ukupni mj./početni troškovi obrta za rač. uslu

Pročitao sam da su branitelji oslobođeni plaćanja Obrtnice.

Ovako,vidio sam one godišnje poreze,prireze i te "gluposti".

Razgledao ovu stranicu http://www.porezna-uprava.hr/obrtnici/Stranice/Porez-na-dohodak.aspx

"Mjesečni paušalni porez na dohodak određuje se tako da se godišnji paušalni porez na dohodak pomnoži s poreznom stopom 12% , te podijeli s 12 i pomnoži s brojem mjeseci u kojima je porezni obveznik obavljao samostalnu djelatnost."

Kada sam izračunao svotu (ako sam dobro izračunao) izađe jako velik. {#}

Znači Godišnji paušalni porez na dohodak za moje područje bi bio 1147.5 kn.(Pošto sam u području s posebnom državnom skrbi)

1147.5*137.7(1147.5*12%)/12(mjeseci)*12(mjeseci)

Dolazim do broja 158010,75 kn godišnje {#}

Jesam li ja to dobro izračunao? {#}

13 godina
neaktivan
Ne, paušalni porez ti je oko 1600kn godišnje (ovisi o županiji jel 20-50kn manje-više.), a plaća se kvartalno.

Naravno kada otvoriš obrt, 7 dana unutar početka obavljanja obrta, moraš prijaviti poreznoj da želiš paušalno oporezivanje...
12 godina
neaktivan

Ma nema problema... {#}

Znači otvaranje bi me koštalo oko 700 kn otvaranje,ili 500,neznam točno sada.

Plus još bi me oko 100-tinjak kuna mjesečno oporezivali? :) Znam da se naplaćuje godišnje,ali meni je lakše računati kao mjesečno {#}

Jesam li dobro shvatio? {#}

13 godina
neaktivan
Da, 470kn ti je otvaranje obrta, cca 150 za pečat ćeš dati. Porez oko 100 mjesečno, ali svaka 3 mjeseca platiš...
12 godina

470 kn je redovno otvaranje, ti ako si branitelj onda jeftinije, koliko neznam.

Moraš pečat imati - cca 150 kn

Moraš imati račun u banci - vidi koliko koja uzima za vođenje računa, internet bankarsto ili što ti treba (meni je cca 60 kn u PBZu s internet bankarstvom)

Dopirnosi - neznam, vidi s lokalnom upravom za gospodarstvo što i koliko i kako ide paušalno, ja plaćam mjesečno doprinose, ali imam samo obrt, tj. nisam nigdje drugdje prijavljen.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

150 kn za pečat? To neki njihov specijalni ili mogu dati gdje hoću izraditi,jer znam da imaju pečati i za 40-80 kn {#}

Syke a ti imaš obrt za? {#} Ako smijem znati {#}

17 godina
Pečat možeš raditi bilo gdje, ali cijene su obično od 100 do 150 kn za automatski. Onaj obični uz kojeg moraš nositi jastučić s tintom može se naći i za manje od 100 kn.
16 godina
haso001 kaže...
Edit 2:Zaposlen sam i primam plaću u državnoj firmi,pa sam čuo da ne moram uplaćivati ono za mirovinsko i zdravstveno (cca. 1050 kn)

Hvala!

Krivo si čuo. To važi ako imaš d.o.o. Tada se ne moraš zaposliti u svom d.o.o. niti plaćati mirovinsko i zdravstveno. Za obrt važi: Temeljem čl.185. Zakona o doprinosima (Narodne novine br. 84/08, 152/08, 94/09, 18/11, 22/12 i 144/12) obrtnik koji uz radni odnos ima otvoren obrt obveznik je doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i kao obrtnik i kao radnik.

12 godina
neaktivan

Neznam ja što vi pričate,ali ovaj vlasnik Server-HRa mi kaže da on to ne mora uplaćivat ;)

15 godina
neaktivan
haso001 kaže...

...

Pusti samo otvaranje obrta i mjesečne troškove. Prva godina nije problem što se troškova tiče. Ako je - bolje ti je da ni ne ideš u to.

Ali savjetovao bih te da (ozbiljno) porazgovaraš s ljudima koji su prošli tih prvih 12 mjeseci. Moraš gledati malo dugoročnije od toga "što nakon prva 3 mjeseca".

Samo dobronamjeran savjet.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
13 godina
neaktivan
Sa obrtom na paušalno oporezivanje ti je 16000kn godišnji troškovi za prvu godinu.
12 godina
neaktivan

16000 kn?Da nije 1600 {#}

Ili bi mi bilo jednostavnije otvorit j.d.o.o? 

12 godina

j.d.o.o. - 10 kn temeljni kapital, cca 800 kn troškovi javnog bilježnika i pristojbe, obrt ti je 470, nema javnog bilježnika.

Ako si negdje prijavljen onda u d.o.o.-u ne plaćas sam sebi doprinose. Ako užeš u PDV moraš podnosti izvješća za pdv, pa makar ništa ne radio i pisao 0 u rubrike.

za pečat ok ako ima povoljnije, ja sam svoj platio 150 kn, iskreno štediti za 50 kn mi se neda, pogotovo ako kraće traje ili slično.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Znači koja mi je praktički najjeftinija varijanta? {#}

Jer nemam baš para na razbacivanje,zato i mislim to polako povećavat {#}

12 godina

Obrt.

Ali ako nemaš nekkav plan ili novaca za hladan pogon par mjeseci dok ne uđeš u ritam plaćanja onda najbolje da ništa ne otvaraš.

Čim otvoriš obveze počinju ići, država odmah hoće svoje i njih ne zanima jesu tebi platili ili ne.

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
haso001 kaže...

16000 kn?Da nije 1600 {#}

Ili bi mi bilo jednostavnije otvorit j.d.o.o? 

Godišnji, 16 000. I obrt na paušalno plaćanje ti je najjeftinija varijanta.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice