Poduzetnički inkubator

poruka: 8
|
čitano: 4.654
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
-Poduzetnički inkubator-

Potaknut mnogim neprospavanim nocima, otvaram ovu temu! Mpgča bi se pokazati krajnje korisnom!

Nekima vjerojatno cudno zvuci ali vucem hrpetinu ideja sa sobom jos od srednje skole i sada kako "starim", tj. odrastam i sve postaje realno, zivot se postepeno namjesta na "hard" u opcijama i neke ideje otpadaju! Da ne spominjem samo koliko ih se spawna dok cekam vlak, spavam na predavanjima... Takve "sirove" ideje rafiniram brain stormovima koje imam kasno u noci i ne daju mi spavati (kao i sada)!

...Nakon poduzeg rafiniranja i novih znanja stecenih u zivotu (jos vaznije su one o zivotu), neke ideje stvarno zvuce dobro (IT-vezane su nekako najcvrsce)! :D
Ja pod idejom mislim na nesto inovativno, originalno a ne otvoriti ducan, birtiju itd., vec nesto bez osjetne konkurencije a i tu konkurenciju potuci originalnoscu i inovacijom!

U obitelji nemam niti jednog poduzetnika, doduse svi su pametni i (vecinom) zavrsili dobre skole ali svejedno nemaju iskustva o stvarima poput otvaranja tvrtke, koristenja investicijskog fonda.....
Krenuo sam na Business Plan Contest na faksu ali sam ubrzo eliminirao "contest" iz imena kada sam shvatio da taj BP postaje "javno dobro" kada ga predam njima, tj. moze ga uzeti tko god hoce (ne bojim se kolega studenta, nisu oni pokvareni) vec ziria i "sponzora". Nakon samo jednog bljeska u glavi dolazim do spoznaje da ne vrijedi riskirati, jer nagradu cu tesko pokupiti (radi se u timovima a ja sam jedini sam u timu jer nitko od mojih nije za to zainteresiran) a ideje nisu lose i netko iskusniji me lako odere!

...Znam da na ovom forumu ima puno uspjesnih osoba, sa velikim iskustvom i zato bih vas zamolio nekoliko savjeta u vezi "poduzetnickih voda" (ufff najezio sam se kada sam tu rijec izgovorio)! :D
Također ako netko drugi ima slicnih pitanja / problema / iskustava, neka ih podijeli sa nama u ovom topicu! Samo molim bez (pretjeranog) spama, malo uvijek dobro dode! :D

1. PROBLEM: STARTNA SREDSTVA -Recimo da imam gotovi poslovni plan, da sam sve isplanirao, izracunao, uvjeren sam da ce profita biti. Ne dolazim iz bogate obitelji i nemam love niti blizu za realizaciju! Koliko sam upucen imam dvije najizgednije opcije: 1) Investicijski fond  2) Kredit u banci  3) Bogati pojedinac koji je zainteresiran i zeli investirati

...Zna li netko kako to ide (prve 2 opcije)? Ima li tko iskustva sa time?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
-Poduzetnički inkubator-

za kredit jako jako jednostavno, ali ima jedna kvaka ( u večini banaka), ne daju ti veći kredit jer si friški, tek nakon godine članstva u banci t idaju sve

moraš imat otvoreni tekući s otvorenim primanjima

xFire-->ddoxy When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: -Poduzetnički inkubator-
Luka kaže...

1. PROBLEM: STARTNA SREDSTVA -Recimo da imam gotovi poslovni plan, da sam sve isplanirao, izracunao, uvjeren sam da ce profita biti. Ne dolazim iz bogate obitelji i nemam love niti blizu za realizaciju! Koliko sam upucen imam dvije najizgednije opcije: 1) Investicijski fond  2) Kredit u banci  3) Bogati pojedinac koji je zainteresiran i zeli investirati

...Zna li netko kako to ide (prve 2 opcije)? Ima li tko iskustva sa time?

Kao prvo, investicijski fond nema veze s ovime što ti želiš. Ukratko, investicijski fond čine investitori registrirani kao kompanije, koji prikupljaju novčana sredstva šire javnosti i plasiraju ih uglavnom u dugoročne investicije. Osnovna podjela je na otvorene i zatvorene fondove, a razlikuju se po organizaciji, metodama kupnje i prodaje udjela itd. Dakle, to je opcija koja podrazumijeva da ti imaš određena sredstva koja želiš uložiti.

Što se tiče poduzetničkog kredita, sad baš i nije vrijeme kad su banke spremne ulagati u neizvjesne projekte, uzimajući u obzir situaciju u Europi i šire.

Ja bih ti predložio da se informiraš o sredstvima iz predpristupnih fondova Europske Unije. Druge opcije su ti HAMAG (Hrvatska Agencija za Malo Gospodarstvo) koja usmjerava davatelje potpora (npr. ministarstva, banke itd.) na gospodarske subjekte. Nadalje, u Zagrebu postoji Tehnološki park, to je svojevrsni poduzetnički inkubator, koji uz realni investicijski elaborat ili poslovni plan, eventualno može odlučiti o ulaganju.

Možda još samo da napomenem, koliko god dobar bio plan, ono što je sigurno jest da barem prvu godinu možeš očekivati poslovanje s gubitkom. Tu su se mnogi razočarali. Jer su očekivali trenutne prihode i profit.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
17 godina
neaktivan
-Poduzetnički inkubator-

A ja mislio da ćeš podijeliti ideje s nama, pa se ponadao da "ukradem" ponešto. Osmijeh

Ovako, iz druge ruke, premda radim u tzv. "financijskom sektoru" ne mogu ti iz prve ruke reći, dakle od prijateljice sa visoke pozicije u jednoj financijskoj instituciji, mogu ti reći da ove godine još malo razmisliš i staviš planove na papir, debelo ih argumentiraš, te polagano tražiš potporu okolo, jer ova razvikana kriza je, zapravo, stvarna i najveći problem predstavlja povlačenje investitora sa scene. A investitori se povlače ne toliko zbog razmjera krize, već zbog osobnog strahovanja za svoja ulaganja, pa tako prave krizu još gorom.

To ti je pojednostavljeno objašnjeno. No, tu je stvarno glavni problem - ove i slijedeće godine će biti teško naći normalnog investitora čak i velikim, iskusnim "igračima", a možeš onda zamisliti kako je početnicima.

Bolujem od sindroma PiTi, jeSt, Pit...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
macak kaže...
Što se tiče poduzetničkog kredita, sad baš i nije vrijeme kad su banke spremne ulagati u neizvjesne projekte, uzimajući u obzir situaciju u Europi i šire.

Ja bih ti predložio da se informiraš o sredstvima iz predpristupnih fondova Europske Unije. Druge opcije su ti HAMAG (Hrvatska Agencija za Malo Gospodarstvo) koja usmjerava davatelje potpora (npr. ministarstva, banke itd.) na gospodarske subjekte. Nadalje, u Zagrebu postoji Tehnološki park, to je svojevrsni poduzetnički inkubator, koji uz realni investicijski elaborat ili poslovni plan, eventualno može odlučiti o ulaganju.

Možda još samo da napomenem, koliko god dobar bio plan, ono što je sigurno jest da barem prvu godinu možeš očekivati poslovanje s gubitkom. Tu su se mnogi razočarali. Jer su očekivali trenutne prihode i profit.

Naravno da nema odmah profita, nisam ja nerealan! U mojem slucaju bi moglo potrajati 2-3 godine bez profita!
E vidis ovo za pretpristupne fondove je dobra stvar, koliko znam nismo nijednom iskoristili svu lovu koju su nam nudili!
Faerdhur kaže...

To ti je pojednostavljeno objašnjeno. No, tu je stvarno glavni problem - ove i slijedeće godine će biti teško naći normalnog investitora čak i velikim, iskusnim "igračima", a možeš onda zamisliti kako je početnicima.

Ma polako, ionako nisam mislio odmah! Treba to jos malo razraditi!
17 godina
neaktivan
Luka kaže...
E vidis ovo za pretpristupne fondove je dobra stvar, koliko znam nismo nijednom iskoristili svu lovu koju su nam nudili!
 Što se toga tiče, postoji jedna odlična knjiga. Moguće ju je nabaviti u Europskom domu, u Zagrebu.

Knjiga se zove: Europski fondovi za Hrvatsku: kako iskoristiti sredstva iz fondova EU?

Ima preko 700 str. i u njoj piše sve što trebaš znati. Doduše, kad sam zadnje gledao bila je prilično skupa - oko 900 kn. Ali, možda ostvariš studentski popust. Osmijeh

A eventualno možeš pogledati i u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, a možda čak i u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5 (mislim da oni imaju neki program EU).
- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
17 godina
neaktivan
-Poduzetnički inkubator-

Ako projekt imaš na papiru to je vrlo rana faza, i ako iza sebe nemaš neke debele reference, da ne budem vulgaran i kažem "kenjaš zlatna jaja" teško da će ti netko sa aktovkom eura potrčati u zagrljaj. Ništa u životu nije sigurno koliko god ti to računao. Empirija se uvijek pokaže malo drugačija.

Ako stvarno misliš da imaš nešto super duper informiraj se kako se stvari mogu pravno zaštiti u HR, EU i USA. Pretpostavimo da cifre za to nisu male, ali bez toga ti neki pametnjaković kaže da je investitor, ti mu pokažeš projekt i ode on s idejom.

Ono što vidi ti raznorazni seed capital fondovi su uvijek u potrazi za svježom krvi, ali oni jedu nove projekte za doručak, a malo ih se usreći s aranžmanom, tko zna koliki postotak ili promil tih projekata uspije.

Nači nekoga tko će raditi na projektu koji ne daje lovu je teško... znaju to svi koji su probali prijatelje nagovoriti na to.

Moj prijedlog je zasukati rukave sam i raditi stvari koje ti sada odmah generiraju novce i doći do početnog kapitala ili uzeti kredit kao fizička osoba ili hipotekarni na nekretninu i jaja na panj ako si baš tako uvjeren da je projekt hit.

Računica je jednostavna što je više tuđeg kapitala u priči to je manja tvoja kontrola nad projektom pa se to onda pretvori u viziju investitora a ne u tvoju viziju. Dakle skupi svoj novac ili novac od ljudi u koje imaš apsolutno povjerenje, a to su često roditelji ili braća/sestre. Ipak i njima treba biti jasno da određeni rizik postoji, pa je dobro i te pozajmice staviti na papir i formalizirati ih ugovorom da ne bude nesporazuma i razočaranja.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
macak kaže...

Po tome onda nikad neće biti vrijeme. Kod takvih stvari je najgorje čekati da bude pravo vrijeme.

macak kaže...

Ne znam za predpristupne fondove ali slažem se sa HAMAG-om. Preporučam i tehnološki park, ne u smislu da će osigurati financijska sredstva ali će sigurno pomoći kod drugih stvari što na kraju može dovesti i do rješenje problema sredstava.

HAMAG ima razne jamstvene programe (između ostalog i za mlade poduzetnike) koji funkcioniraju otprilike tako da se kredit diže kod neke komercijalne banke (usudio bih se reć da su skoro sve u suradnji s HAMAG-om) kojoj HAMAG daje jamstvo na maksimalno 80% kredita što znači da jamstvo na ostatak moraš osigurati sam, bilo kroz hipoteku ili nešto drugo. Za detalje predlažem da sjedneš s nekime tko se bavi time i tko će ti reći kako sve to ide.

Hamag nudi i bespovratna sredstva ali za to se organiziraju natječaji svake godine negdje u 4. mjesecu ako se ne varam i traju 45 dana.

Chaos kaže...

Moj prijedlog je zasukati rukave sam i raditi stvari koje ti sada odmah generiraju novce i doći do početnog kapitala ili uzeti kredit kao fizička osoba ili hipotekarni na nekretninu i jaja na panj ako si baš tako uvjeren da je projekt hit.

Sa prvim (boldanim) dijelom se u potpunosti slažem. Ideja na papiru vrlo malo vrijedi, malo više samo ako je takva da si ti kao nositelj ideje ključan (tipa jedino ti znaš neku tajnu formulu ili neki poseban algoritam). Zato je dobro napraviti što više na početku što se može, tipa neki prototip ili jednostavo početi nuditi na tržištu što se da ponuditi, ne čekati razvijanje savršenog proizvoda/usluge.

Jedino što se tiče uzimanja kredita kao fizička osoba, s time se baš i ne slažem. Ima mislim boljih rješenja ali onda tko zna o kojoj cifri govorimo uopće. Za neke osnovne novce potrebne za pokretanje (osnivanje) poduzeća možda i nije potrebno tražiti investitore nego se osloniti na FFF (Friends, Family & Fools). Dakle, možda jedino uzimanje kredita kao fizička osoba dolazi u obzir ako je kredit toliko mali da je premali za poduzetničke kredite (iako Hamag nudi i neke mikro-kredite, ne znam koji su uvjeti ali treba istražiti i tu mogućnost...)

Chaos kaže...

Računica je jednostavna što je više tuđeg kapitala u priči to je manja tvoja kontrola nad projektom pa se to onda pretvori u viziju investitora a ne u tvoju viziju.

Da, to se često dešava neiskusnim investitorima koji preuzmu preveliku vlast - do te mjere da poduzetnikov interes splasne. Dobri investitori paze da do toga ne dođe jer ni njima ne koristi ako se poduzetnik ohladi jer su oni u biti investitori a ne nositelji projekta...

Nego, Luka, jesi li pokrenuo što? Ja ću pokušati nešto ovo ljeto. Samo još nisam siguran koliko ću se moći posvetiti tome uz fakultet jer imam još malo za dovršiti fakultet pa sam malo sada razapet između faksa i posla...

domicius
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice