Potaknut mnogim neprospavanim nocima, otvaram ovu temu! Mpgča bi se pokazati krajnje korisnom!
Nekima vjerojatno cudno zvuci ali vucem hrpetinu ideja sa sobom jos od srednje skole i sada kako "starim", tj. odrastam i sve postaje realno, zivot se postepeno namjesta na "hard" u opcijama i neke ideje otpadaju! Da ne spominjem samo koliko ih se spawna dok cekam vlak, spavam na predavanjima... Takve "sirove" ideje rafiniram brain stormovima koje imam kasno u noci i ne daju mi spavati (kao i sada)!
...Nakon poduzeg rafiniranja i novih znanja stecenih u zivotu (jos vaznije su one o zivotu), neke ideje stvarno zvuce dobro (IT-vezane su nekako najcvrsce)! :D
Ja pod idejom mislim na nesto inovativno, originalno a ne otvoriti ducan, birtiju itd., vec nesto bez osjetne konkurencije a i tu konkurenciju potuci originalnoscu i inovacijom!
U obitelji nemam niti jednog poduzetnika, doduse svi su pametni i (vecinom) zavrsili dobre skole ali svejedno nemaju iskustva o stvarima poput otvaranja tvrtke, koristenja investicijskog fonda.....
Krenuo sam na Business Plan Contest na faksu ali sam ubrzo eliminirao "contest" iz imena kada sam shvatio da taj BP postaje "javno dobro" kada ga predam njima, tj. moze ga uzeti tko god hoce (ne bojim se kolega studenta, nisu oni pokvareni) vec ziria i "sponzora". Nakon samo jednog bljeska u glavi dolazim do spoznaje da ne vrijedi riskirati, jer nagradu cu tesko pokupiti (radi se u timovima a ja sam jedini sam u timu jer nitko od mojih nije za to zainteresiran) a ideje nisu lose i netko iskusniji me lako odere!
...Znam da na ovom forumu ima puno uspjesnih osoba, sa velikim iskustvom i zato bih vas zamolio nekoliko savjeta u vezi "poduzetnickih voda" (ufff najezio sam se kada sam tu rijec izgovorio)! :D
Također ako netko drugi ima slicnih pitanja / problema / iskustava, neka ih podijeli sa nama u ovom topicu! Samo molim bez (pretjeranog) spama, malo uvijek dobro dode! :D
1. PROBLEM: STARTNA SREDSTVA -Recimo da imam gotovi poslovni plan, da sam sve isplanirao, izracunao, uvjeren sam da ce profita biti. Ne dolazim iz bogate obitelji i nemam love niti blizu za realizaciju! Koliko sam upucen imam dvije najizgednije opcije: 1) Investicijski fond 2) Kredit u banci 3) Bogati pojedinac koji je zainteresiran i zeli investirati
...Zna li netko kako to ide (prve 2 opcije)? Ima li tko iskustva sa time?