Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 31.190
|
čitano: 6.658.617
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: Bodybuilding - od početnika do naprednih
exer1234 kaže...

ko svinja (kao sto sam ja), ali isto tako, treba i uzivati u zivotu, 

nisi razmisljao da te upravo taj stav "treba uzivati u zivotu" doveo do svinja looka? zasto onda siris taj stav?

6 godina
protjeran
Petar hw kaže...
exer1234 kaže...

uostalom zasto gledamo natjecatelje ?

mozda je belikus tako brzo napredovao upravo jer je gledao trening koji primjenjuju natjecatelji i slican primjenjivao na sebi (bro split i do otkaza), nisi tako razmisljao?

dok oni sta smatraju da nemaju sta gledati trening tih natjecatelja iz ovog i onog razloga (kemiju najcesce spominju) i drze se >>znanstveno dokazanih metoda<< (đejson blaha, ian mccarthy, upper lower i fullbodyi ekipica) ostaju dyel, to je ono najgore kad ides i teretanu i jedes proteine a ostajes isti

Ja pratim dr. Mike Israetela, u koju skupinu on spada?

7 godina
Dr. Mike je okej, malo nekad ima problema probaviti informacije koje pobijaju njegove stavove, ali ovako općenito kao fitness persona je u top 5, što kvalitetom savjeta, što elokventnošću i pameću.
3 godine
Mr.Natural kaže...
Petar hw kaže...

lijepo provedes godinu dana bez suficita i bulkanja i chekiras koliko si misica dobio.

onda sljedecu godinu zbulkas dobijes 10kg i provjeris koliko si misica dobio 

naravno da treba bulkat (raditi periode mase i definicije), i naravno da to podrazumijeva ne usvinjiti se nego kontrolirana masa cca +1kg mj

Istina je da ces nesto vise misica izgraditi sa bulk I onda cut, al bolje maingainat(ostat na istim kalorijama mozda 30-50 u plusu) nego se zajebavat sa periodama mase i definicije kao sto kaze Greg Doucette, izgradit ces nesto manje misica al barem se neces morat zajebavati sa odradivanjem defke.

tih 30-50 kalorija u plusu zvuci tako divno u teoriji, lijepo jedes mrvicu iznad maintenancea, treniras i polagano cisto rastes jel, ma predivno.

ali real life je takav da je jako tesko znati tocnu dnevnu potrosnju npr jel 2500 ili 2700 i biti u mikro suficitu,

sve ove godine mog bildanja i usputnog promatranja okoline tko je napredovao tko nije i njihovih pristupa  - oni sta su "maingainali" su ostajali isti. to je ono gore spomenuto, treniraju i trude se jedu proteine a ostaju isti, banana.

dok oni sta su svake godine radili momacke mase po 10ak kg i defkali se, transformirali su se.

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.7.2024 17:06 (Petar hw).
13 godina
Petar hw kaže...
exer1234 kaže...

nisi razmisljao da te upravo taj stav "treba uzivati u zivotu" doveo do svinja looka? zasto onda siris taj stav?

dovelo me to sto nisam trenirao, tj prestao sam trenirati totalno, i svaki dan jeo junkove. To nema veze s time

13 godina
Petar hw kaže...
Mr.Natural kaže...
Petar hw kaže...

lijepo provedes godinu dana bez suficita i bulkanja i chekiras koliko si misica dobio.

onda sljedecu godinu zbulkas dobijes 10kg i provjeris koliko si misica dobio 

naravno da treba bulkat (raditi periode mase i definicije), i naravno da to podrazumijeva ne usvinjiti se nego kontrolirana masa cca +1kg mj

Istina je da ces nesto vise misica izgraditi sa bulk I onda cut, al bolje maingainat(ostat na istim kalorijama mozda 30-50 u plusu) nego se zajebavat sa periodama mase i definicije kao sto kaze Greg Doucette, izgradit ces nesto manje misica al barem se neces morat zajebavati sa odradivanjem defke.

tih 30-50 kalorija u plusu zvuci tako divno u teoriji, lijepo jedes mrvicu iznad maintenancea, treniras i polagano cisto rastes jel, ma predivno.

ali real life je takav da je jako tesko znati tocnu dnevnu potrosnju npr jel 2500 ili 2700 i biti u mikro suficitu,

sve ove godine mog bildanja i usputnog promatranja okoline tko je napredovao tko nije i njihovih pristupa  - oni sta su "maingainali" su ostajali isti. to je ono gore spomenuto, treniraju i trude se jedu proteine a ostaju isti, banana.

dok oni sta su svake godine radili momacke mase po 10ak kg i defkali se, transformirali su se.

to definitivno. 50 kcal je komedija, apsolutno ne mozes tocno znati koliko dnevno kalorija trebas, trosis itd..  svaki dan je drugacija brojka

13 godina
robogo kaže...
Dr. Mike je okej, malo nekad ima problema probaviti informacije koje pobijaju njegove stavove, ali ovako općenito kao fitness persona je u top 5, što kvalitetom savjeta, što elokventnošću i pameću.

a gle, svatko od njih ima neki svoj brand kojeg promoviraju, mike promovira FULL ROM, znaci pun opseg pokreta. 

ajmo sad biti realni, cak i da parcijalna ponavljanja u istegnutoj poziciji sto se danas promovira (stretch, ne znam kako da drugacije kazem) daju isti ucinak kao i FULL ROM, opet je full rom superiorniji ne iz razloga hipetrforije, nego opcenito da misic treniras kroz cijeli opseg pokreta.

Naravno da ne treba 100% slijediti sve sto mike ili bilo tko drugi kaze, on ce ti dati optimalne smjernice kroz studije, ali opet ti sam sebi uzmes ono sto zelis, i sto ti se "svidja". 

DA je tako crno bijelo, svi bi trenirali jednako.

Dok postoje likovi koji uzimaju studije samo one koje dokazuju ono sto njima ide u korist, dok ostale odbaciju (onaj lik Milo, ne volim ga vidit).

Tako da, isto mozes raditi i FULL ROM, i kad dodjes do otkaza, onda mozes raditi ta ponavljanja u skracenom opsegu, i to je to

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.7.2024 20:08 (exer1234).
3 godine
exer1234 kaže...
Petar hw kaže...
exer1234 kaže...

dovelo me to sto nisam trenirao, tj prestao sam trenirati totalno, i svaki dan jeo junkove. To nema veze s time

valja napraviti jos jedan korak unazad i vidjeti zasto si prestao trenirati i jeo junk, analizirati kompletan pristup svemu a u to ulazi ono sto sam ti pisao 10x do sada da sve sto zagovaras oko treniranja low volume high frequency nista nevalja za izgradnju,

jer najcesci uzroci odustajanja su nikakvi ili prespori gainsi, jer upravo gainsi i konstantne vidljive promjene su najveca motivacija za dalje, ako se mjesecima ili nedajboze godinama ostaje isti - covjek gubi volju za provođenjem eat sleep and train

7 mjeseci
Hahaha ovo mi je lakrdija teska, nadam se da netko ne primjenjuje ovo ozbiljno na sebi. Drago mi je da se ljudi sprdaju u komentarima iako je Mike postao popularan u zadnje vrijeme.

https://youtube.com/shorts/XTvB-XxJgaU?si=N5MA2hXEo-508WSk
13 godina
Bodybuilding - od početnika do naprednih

In other news... Jutros 74kg na vagi, 120kg bench jedno ponavljanje. Nekih RPE 8 rekao bih po osjećaju dok sam dizao, dakle moglo je i dosta više, ali nema žurbe, idemo polako. 

I to nakon 2 mjeseca odmora od BP-a zbog ozlijede leđa. 

https://drive.google.com/file/d/170bUdUNYBXe57Y_fQMqG1DfYd8_wzAza/view?usp=sharing

9 godina
Angelo97 kaže...
Hahaha ovo mi je lakrdija teska, nadam se da netko ne primjenjuje ovo ozbiljno na sebi. Drago mi je da se ljudi sprdaju u komentarima iako je Mike postao popularan u zadnje vrijeme.

Ako radis ta 3 seta do otkaza bi trebalo biti dosta 

3 godine

dobar benc obzirom na bodyweight 

btw ako su donja leđa u pitanju, moze se raditi benc ali sa nogama gore na klupici bez ikakvog leg drive-a i higher reps 10+

6 godina
protjeran
Angelo97 kaže...

Ovo na linku je dr. Mike?

3 godine

dva su majka, mike israetel i mike mentzer

prvi se pravi jako pametan i kritizira izvođenje vjezbi najboljih u bodybuildingu, drugi promovira jednu radnu seriju i ajde kuci

7 mjeseci
Mr.Natural kaže...
Angelo97 kaže...

To su 3 seta za cijelo tijelo, 1 set za lower body, 1 set pulldowna i 1 set incline pressa. Ne moramo ni vjezbat vise za gainse izgleda. Zato i imamo sve vise ovih debelih koji barataju sa svom literaturom, a gyma ne vide

7 mjeseci
Petar hw kaže...

prvi se pravi jako pametan i kritizira izvođenje vjezbi najboljih u bodybuildingu, drugi promovira jednu radnu seriju i ajde kuci

Oko israetela sam fifty fifty, a mentzera mi je boze sacuvaj

10 godina
Angelo97 kaže...
Petar hw kaže...

Koliko god Israetela ljudi podržavali,gledali,slušali, meni ide na kurac njegovo preseravanje kad gleda u kameru kao da je popio svu pamet svijeta, Nippard je ok dečko. Baš je Greg napravio video o Israetelu i njegovom egu, lik ganja neki pro card u bodybuildinu šprica se svime i svačime a genetika mu je prosječna za bodybulding, nije simetričan, fali mu tih mišićnih separacija i ok nisu svi Bogom dani za natjecanje, nezz zašto to forsira, imaš gledljiv yt kanal prate te ljudi. Drži se toga.

3 godine
Angelo97 kaže...
Petar hw kaže...

vrhunska estetska zivotinja je mentzer bio u svom prime time-u, ali ovo sada sa promoviranjem jedne radne serije i gotov trening 20min to je poceo filozofirati kasnije (nije se tako izgradio), teski cirkus,

na sto se ekipa lako nahvata, svi gravitiraju tome da sto manje rade, jer jbg trening boli

kad si vidio da netko citira 2h treninge ogromne high volume treninge phil heatha, originalne arnoldove 2x dnevno treninge, rich piane, po 20serija za bic i tric od lee priesta ili sl? ja nikad. samo mentzer i yates neki pimpek polusatni treninzi

13 godina
Petar hw kaže...
exer1234 kaže...
Petar hw kaže...
exer1234 kaže...

valja napraviti jos jedan korak unazad i vidjeti zasto si prestao trenirati i jeo junk, analizirati kompletan pristup svemu a u to ulazi ono sto sam ti pisao 10x do sada da sve sto zagovaras oko treniranja low volume high frequency nista nevalja za izgradnju,

jer najcesci uzroci odustajanja su nikakvi ili prespori gainsi, jer upravo gainsi i konstantne vidljive promjene su najveca motivacija za dalje, ako se mjesecima ili nedajboze godinama ostaje isti - covjek gubi volju za provođenjem eat sleep and train

lol, ne..

moj razlog je bila selidba, pa kupovina namjestaja, itd itd.  raskid ugovora s trenutnom teretanom (preselio se u drugo mjesto), pa nisam imao neku motivaciju

13 godina
Angelo97 kaže...

lakdrija je, ono sto je Dorian kasnije primjenio je puno bolja opcija

7 mjeseci
BeLLicus kaže...
Angelo97 kaže...
Petar hw kaže...

Koliko god Israetela ljudi podržavali,gledali,slušali, meni ide na kurac njegovo preseravanje kad gleda u kameru kao da je popio svu pamet svijeta, Nippard je ok dečko. Baš je Greg napravio video o Israetelu i njegovom egu, lik ganja neki pro card u bodybuildinu šprica se svime i svačime a genetika mu je prosječna za bodybulding, nije simetričan, fali mu tih mišićnih separacija i ok nisu svi Bogom dani za natjecanje, nezz zašto to forsira, imaš gledljiv yt kanal prate te ljudi. Drži se toga.

Nippard je simpa, ali isto voli previse komplicirati kao i svi science based influenceri jer od toga zive. Vidio neki dan Nippardov video di lezi na podu u jimu i radi single arm pulldown i prica o boljoj aktivaciji za neki mali postotak itd. To su sve gluposti i preseravanja, bas me zanima koja budala bi isla tu varijaciju vjezbe radit i glumit klauna

13 godina
Petar hw kaže...

i onda imamo jednog  Petra koji sve zna, i najpametniji je

13 godina
Angelo97 kaže...
Mr.Natural kaže...
Angelo97 kaže...

To su 3 seta za cijelo tijelo, 1 set za lower body, 1 set pulldowna i 1 set incline pressa. Ne moramo ni vjezbat vise za gainse izgleda. Zato i imamo sve vise ovih debelih koji barataju sa svom literaturom, a gyma ne vide

ima tu vise od 1 seta, i one serija zagrijavanja imaju takodjer utjecaj na hipetrofiju, jer ako pogledas, nisu bas lagane serije, zar ne? isto kao i kod Doriana, samo sto je Dorianov princip kudikamo bolji.

ovaj Mike je kao sto vec svi znaju, mrzio Arnolda iz nekog razloga, i trenirao i izgradio je tijelo na high volume principu kao i arnold i sva ekipa, i kasnije se prebacio na ovo samo da kontrira Arnoldu

to je isto kao kad ljudi izgrade tijelo na mesu, i onda predju u vegane i odrzavaju steceno i onda se hvale kako su ovo postigli veganizmom

13 godina
BeLLicus kaže...
Angelo97 kaže...
Petar hw kaže...

CEKAJ CEKAJ,

ajmo ispocetka

1. ne preserava se, zato sto sve sto prica je znanstveno dokazano, optimalno. Zato i prica tako "egoisticno", zato sto je u pravu. To ne znaci da samo tako moras trenirati ili nikako drugacije, to on nikad nije ni tvrdio, samo pokusava ono sto je vec dobro kod ostalih, napraviti jos optimalnijiim.

2. Nippard je drugacija prica, tj druga vrsta, on je vise za siroku masu ljudi, tj obicne laike i pocetnike, dok je Mike koncentriran vise na malo naprednije vjezbace

3. Gregg je cancer fitnessa, iskreno. Ne znam kako itko moze obozavati tog lika? izuzetno iritantan glas, cesto ulazi u nepotrebe "beefove" s drugima zbog svojih glupih izjava.. On je dijete u tijelu 48togodisnjaka

A cekaj, moras imati elitnu genetiku da bi mogao pricati nesto o bb? vidis, to nisam znao.. Pa mike je svjestan svoje genetike, mislis da nije? kakve to ima veze? onda bi Phil heath ili Ronnie bili najstrucniji ljudi sto se tice toga.

A sta forsira? to sto se natjece je iskljucivo zbog sebe, uopce to ne forsira niti na yt niti instagramu, tako da gdje je problem? jedino sto je snimio full day of eating i to je to, i to je jedan jedini ikad.

Da se razumijemo, nisam ja sad neki extra fan, pogledam ako ima zanimljiv video sto bi mene zanimalo, ali dajte malo realnosti, vidi se da si hejter cim samo nalazis mane.

I Gregg zna biti dobar kad daje savjete, 90% je korektno, ali 10% zna biti bas nepotrebno, cisto da se pravi content. koliko videa je napravio o Suleku

13 godina
Petar hw kaže...
Angelo97 kaže...
Petar hw kaže...

vrhunska estetska zivotinja je mentzer bio u svom prime time-u, ali ovo sada sa promoviranjem jedne radne serije i gotov trening 20min to je poceo filozofirati kasnije (nije se tako izgradio), teski cirkus,

na sto se ekipa lako nahvata, svi gravitiraju tome da sto manje rade, jer jbg trening boli

kad si vidio da netko citira 2h treninge ogromne high volume treninge phil heatha, originalne arnoldove 2x dnevno treninge, rich piane, po 20serija za bic i tric od lee priesta ili sl? ja nikad. samo mentzer i yates neki pimpek polusatni treninzi

Ne treba ici iz krajnosti u krajnost opet, ni 2h high volume nije optimalan

treba naci neku sredinu

Ali ajmop napraviti 3 primjera:

1. covjek ima jako malo vremena za ici u teretanu, i 2-4 puta tjedno, po recimo 30-45 min, ne moze vise

kako ces najbolje iskoristit to vrijeme? pa logicno da sto manje vremenaw imas, moras uraditi MANJE serija, s time moras ici na veci intezitet i blizu ili do otkaza, jer od serija s par ponavljanjem do otkaza ne radis nista, jer za takve serije moras i puno vise serija napraviti (volumen nadoknaduije manjak inteziteta)

2. imas nekog kao arnold, 3h u gymu brdo serija, vecina tih serija su bile tzv junk volume, znaci serije koje ne doprinose napretku (hiptertforiji), ne mozes 2 sata trenirati svaku seriju jednako, jednostavno ne.. 

ali to su bile 60-70godine, logicno je da se nije znalo ni blizu kao sto se danas zna,  zato i rekoh, veliki volumen ce uvijek raditi, jer nadoknaduje ostalo.. s time is uvijek siguran da ces uraditi dovoljno, ali cemu 3h ako moze uraditi isto ili vise u 1h? treniraj pametnije

3. , struktuiran program, znas tocno sta ces i koliko raditi svaki trening, pratis to, dizes kilaze/ponavljanja/serije kroz tjedne, i napredujes. Zapravo je to najlajksi i najbrzi nacin za progress u svemu.  

13 godina
Angelo97 kaže...
BeLLicus kaže...
Angelo97 kaže...
Petar hw kaže...

Nippard je simpa, ali isto voli previse komplicirati kao i svi science based influenceri jer od toga zive. Vidio neki dan Nippardov video di lezi na podu u jimu i radi single arm pulldown i prica o boljoj aktivaciji za neki mali postotak itd. To su sve gluposti i preseravanja, bas me zanima koja budala bi isla tu varijaciju vjezbe radit i glumit klauna

slabo njega gledam, jer uglavnom reciklira content, ali lik zna, i tko ga prati i slusa sta prica - nije pogrijesio.

E sad to lezanje itd nema potrebe, uglavnom to je samo jedna varijacija vjerojatno, i to ako si sam u gymu ili imas svoj gym, dalje nema potrebe, isto kao sto i Mike trenutno forsisa curlove na klupi gdje letzi skrotz vodoravno, isto nema potrebe za time.. 

nista od toga nije drasticna promjena od onog sto vec radis, ali je jedna od dobrih varijacija

14 godina
exer1234 kaže...

lol, ne..

moj razlog je bila selidba, pa kupovina namjestaja, itd itd.  raskid ugovora s trenutnom teretanom (preselio se u drugo mjesto), pa nisam imao neku motivaciju

a koliko si meni srao brojao kalorije pametovao, bio naporan kao petar hw, srao na svaku sliku nikad svoje stavio nisi...svi vi takvi što previše brijete ne opstanete, već propadnete. Ne znam jesi imao nekih većih problema, ili nedaj Bože nešto sa zdravljem, no ti izgovori su smiješni. 

kakva sranja ljudi prožu uživotu i nedaju se. Ima jedna cura kod nas u gym, imala rak, pobjedila ga, vratila se...kad pričaš s takvim ljudima pa iz njihove borbe nađeš novu motivaciju..e to je to. to je ljepota života, vidjeti da netko sa sjajem u oči pobjedi opaku bolest i vrati se.

Em sam se selio, adaptirao, mjenjao smjene/odjele na poslu,  noćne smjene borbe amo tamo, dobio dijete, upisao fax paralelno, čekam drugo...i sve se stigne, i opet se održavam, naravno za petra sam masni obični amater laik, no izgledam bolje od 97% ljudi koje znam i meni je to dosta

nikad stat, nikad se uprasit propast. Ne bi mogao sa sobom živjeti gledati se u ogledalo + danas sutra da dijete gleda slike pa kaže šta je tata tebi bilo...a ja samo lijeni prasac.

na stranu velike životne tragedije i sranja koja promjene čovjeka ali najjeftinija psihoterapija je rad na sebi i toga se nikad osim ako moram iz nekog većeg razlogha nebi ostavio

na stranu sve, nadam se da ćeš se dovest nazad u formu i bit u prvom redu zdraviji, a onda i zadovoljniji sobom.

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
13 godina
Petar hw kaže...

dobar benc obzirom na bodyweight 

btw ako su donja leđa u pitanju, moze se raditi benc ali sa nogama gore na klupici bez ikakvog leg drive-a i higher reps 10+

Tenks! 

Znam za to, but where is fun in that... Osobno ne volim high reps treninge (iako bih vjerojatno trebao raditi zbog hipertrofije), 3-5 mi je optimalno na compound vježbama. High reps samo na izolacijama.

Ali dosta dobro sam ja odhendlao tu svoju ozlijedu. Bez ikakve pomoći, potpuno samostalno, uspio izgurati defku do kraja. I sad polako ubacujem teže vježbe. Bench sam se, kao što vidiš, već skoro vratio na puni kapacitet, squat sam krenuo pripremati tijelo pa radim lagane setove sa 80kg. Sumo deadlift sam krenuo sa 130kg i bilo je malo previše, odmah sam osjetio leđa tako da ću i njega krenuti sa 80-100 pa polako gore. 

OHP sam u potpunosti zadržao u odnosu na masu. Danas 75kg 1 ponavljanje čisto da vidim jel' mogu (čak malo i više od mog bodyweighta hehe), i to sam bez problema nekih RPE 6-7. Na masi (10kg više nego sada) su bile iste brojke. 

Tako da, sve u svemu dobro ide 

7 mjeseci

Dosta dobar klip po meni o svemu vezano za trening
3 godine

pazite u kakvoj teretani sam bio 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice