Za kadencu izgleda da nisam dovoljno objasnio ma da sam pisao kako profesionalci drže kadencu preko 100, oni jaki i ekstra utrenirani oko 90. A ja koji treniram preko 10 godina držim prosjek 80 i tad mi je srce u drugoj zoni ( 140-150 otkucaja) , vozim svojom brzinom i najmanje trošim snagu.
Pišem o kadenci koja nam najviše odgovara i na kojoj smo najefikasniji a da se najmanje umaramo i ne ubrzavamo srce i dah nepotrebno. I tu ne mislim na kratke vožnje od 15-30min. nego to držimo 1-2-3 sata, pro vozači i 5-6 sati. A to je u biciklizmu i znanstveno dokazano o kadenci preko 80 okretaja. Znači pišem o kadenci koja tebi kao iskusnom vozaču najviše odgovara, gdje si najefikasniji i ne gubiš uzalud dah i snagu. To se iskustvom nauči koja kadenca paše ali "znanost" (treneri u biciklizmu) već znaju pa uče vozače da drže okretaje 80-90-100.
Također treniranjem i forsiranjem veće kadenca na treningu učimo noge da im odgovara veća kadenca (i razvijamo fleksor mišić). Zato što su one (početničke) kadenca od 50-60-70 neefikasne i uzalud se troši snaga.
A što se tiče fleksor mišića treba biti strpljiv da se dosegne visoka učinkovitost, naime dugogodišnje treniranje biciklizma čini fleksor za 20% učinkovitiji, znači mnogo manje umaranja za ispi učinak.