Evo jedno padobransko pitanje.
Kako znati koja matična podržava koju grafičku i sl.?
Tj, kako znati slažu li se komponente jedna s drugom?
Nekom je ovo pitanje glupo, ali ima nas koji to i ne znaju...
Hvala.
Matična može imati PCI-E i/ili AGP utor za grafu.
Na matičnu s PCI-E sučeljem idu samo grafe s PCI-E sučeljem.
Ista je stvar s matičnama s AGP sučeljem, dakle na njih idu samo grafe s AGP sučeljem, dok je u matičnih koje podržavaju i jedno i drugo sučelje moći staviti PCI-E ili AGP grafu, neovisno jednu o drugoj (ne istovremeno).
Matična može podržavati DDR, DDRII i DDRIII memoriju. Utori se fizičku razlikuju.
Što se proca tiče, važno je obratiti pozornost na Socket koji matična podržava. Tako npr. i5 2400 (Socket 1155) ide na matičnu s 1155 Socketom, AM3 proc na AM3 matičnu, Sck. 939 proc na Sck. 939 matičnu itd.
Većina novijih ploča posjeduje aktualni SATA (SATA/SATAII/SATAIII) sučelje za disk. One starije podržavaju uglavnom IDE (PATA) - starije sučelje diskova. Novije također imaju uglavnom jedan IDE utor.
Za pržilice vrijedi ista stvar kao i za diskove, a kod napajanja valja obratiti pozornost na format (uglavnom se danas najviše prakticira ATX/ATXII).
Nadam se da sam ti barem malo razjasnio.
Ja imam ASUS P5Q PRO matičnu. Zanima me podržava li ova matična Radeon HD 6950?
Zoharbizo mi je preporučio da kupim Radeon HD6950,pa želim bit siguran da će ova matična podržat tu grafu.
Čitam da bi možda CPU mogao smetati Radeon HD6950. Želim bit siguran da mi je CPU(Q6600 2.4GHz(overclockirat cu ga na 3GHz)) dovoljan za ovu grafu?