Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.152
|
čitano: 4.538.216
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala
ibme74 kaže...

1 * DeepCool CPU Cooler - AK400 Digital
Šifra: AK400 DIGITAL

Boris grozni kaže...

Cemu preporucivati AC pro verziju s ventovima od 3000rpm koji uopce nisu za desktop vec iskljucivo za neke entuzijaste i testere ili pitaj boga kakve razne buildove? Covjek je napisao da nebude oc, preporuceni Aio od 240mm mu je u teski overkill!

Kakav AC Pro, kakvih 3000rmp i kakav AIO? O čemu pričaš ti?

4 godine
suspendiran
ibme74 kaže...
DariX kaže...

Pozdrav,

planiram prelazak na AM5 (7800X3D ili 9800X3D) jer trenutno imam nesto love za potrosit, zelim da mi PC bude future proof kojih par godina i da rijesim upgrade sada kad imam jos nesto sitno slobodnog vremena.

graficka je 5070Ti. Kuciste je Lian Li Lancool Meshify. Proc ce biti jedan od ova 2 X3D-a. Monitori su 2x 27'' Della 165Hz-a na 1440p za gaming + 1x 25'' LG za chatanje.

Trebaju mi maticna, ram i hladenje za proc (mozda neki AIO da prvi put u zivotu uzmem?). Mozda jos koji ventilator uz ove stock fanove koje sam dobio uz kuciste?

Zahvaljujem unaprijed 

malo ti je tanak budžet s obzirom da su 7800X3D/9800X3D skupi ali za cca 700€ se već može nešto složiti

1 * AMD AM5 Ryzen 7 7800X3D TRAY (bez kutije i hladnjaka)
Šifra: 129426

1 * GIGABYTE MB B650 EAGLE (AM5, 4xDDR5 128, 1x PCI-E 4.0 x16x16, 3x PCI-E 3.0 x16x1, 4x SATA, 3x M.2 PCIe 4.0, 1xHDMI, 1xDP, 2.5GbE LAN, ATX, Retail)
Šifra: B650 EAGLE

1 * KINGSTON 32GB 6000MT/s DDR5 CL30 DIMM Kit of 2 FURY Beast Black EXPO
Šifra: 47236865

Sveukupno s popustom: 736,20 €

Ta mbo ne podrzava nikakav ram modul ispod cl 32, pa nebi bilo lose preporuciti nesto s memori liste kaj je provjereno!
A niti taj hladnjak s samo 4 heat pipa nije bog zna kaj za ionako prevruci 7800 ili nedaj boze 9800x3d..gdje ce samo slusati urlanje i skakanje ventova tokom svakog loada!

https://valid.x86.fr/bench/ed0119/1
4 godine
suspendiran
ibme74 kaže...
ibme74 kaže...

Boris grozni kaže...

Cemu preporucivati AC pro verziju s ventovima od 3000rpm koji uopce nisu za desktop vec iskljucivo za neke entuzijaste i testere ili pitaj boga kakve razne buildove? Covjek je napisao da nebude oc, preporuceni Aio od 240mm mu je u teski overkill!

Kakav AC Pro, kakvih 3000rmp i kakav AIO? O čemu pričaš ti?

Arctic Cooling Freezer Pro verzije su s ventovima od 3000rpm od sumanutih 50db, jasnije?

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.7.2025 11:47 (Boris grozni).
14 godina
Savjeti o nadogradnji računala

Dečki su ti već preporučili neke stvari, mogu ti reći da za tvoj upit onda gledaj definitivno da ideš na 7800X3D i za taj CPU ti ne treba nikakvo vodeno i ti bakarači, osim ako ne uzimaš to isključivo da se zabvaljaš s time. Na taj CPU savršeno sjedaju ovi jako dobri ne skupi zračni cooleri poput ovog kod mene, ili neki od već plejade Thermalright coolera. To ti je povoljnije i praktičnije od vodenog i trouble free kad jednom instaliraš. 

I kako su ti dečki rekli, ram je manje bitan kad je X3D cpu u pitanju za gaming i sad je 6000 MT/S već neki standard i to naravno minimum 32GB (2x16GB). Ostaje ti još matična, imaš i tu sugestija i to je to. 

itomic009
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
suspendiran

ibme74 
Da ali ne radi na mbo i ram koji si ti preporucio, Pro verziju AIO je forumas hahhaajaads  spomenuo kao preporuku sto svakako treba izbjegavat u širokom luku iz gore navedenih razloga! 
7xxx i 9xxx serija AMD cpu se poprilicno griji i lupaju u peak temp gdje svakako niti ne pridonosi i poprilicno visoke idle temperature, i za ova dva svakako nije dovoljan preporuceni zracni hladnjak niti u najmokrijim snovima!
TDP nema apsolutno ikakve veze s realnom potrosnjom i zagrijavanjem nekog čipa!
Inace prijavljen si za vrijedanje

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.7.2025 13:26 (Boris grozni).
Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina

Pa šta onda na moj post odgovaraš ako se na njegov post nadovezuješ? Njegov post niti sam vidio niti sam čitao.
I daj ne prodaji maglu sa "taj ram ne radi na tom MBO jer ga nema na listi", znaš dobro i sam da su RAM-i sa liste TESTIRANI na toj ploči, to što neki nije na listi ne znači da neće raditi nego da nije testiran na njoj.
I opet pričaš gluposti, 7800X3D radi bez problema i na jeftinijim Air Coolerima, malo si pobrkao lončiće jer kod Intela trebaš vodu za svaki iole ozbiljniji procesor.

Što se AK400 tiče ako može držati 3900X u Blenderu u granicama normale držat će i štedljiviji 7800X3D sa 4c/12t manje u gamingu bez problema.

4 godine
suspendiran

Pa ako ja mogu pratiti tebe prati i ti druge, nisi sam na forumu!
Kompatibilnost rama je i dalje na AMD poprilicno losa zastupljena pa svakako treba voditi brigu oko bolje preporuke.
Usporedba prastarog Ryzena i novog nema apsolutno ikakvog smisla po pitanju tdp i disipaciji topline jer je die chest totalno drugaciji! 7xxxx/9xxx su drasticno topliji cipovi!

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.7.2025 12:21 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Boris grozni kaže...

Usporedba prastarog Ryzena i novog nema apsolutno ikakvog smisla po pitanju tdp i disipaciji topline jer je die chest totalno drugaciji! 7xxxx/9xxx su drasticno topliji cipovi!

Pitam te opet, šta odgovaraš na moj post ako odgovaraš drugom kolegi?

4 godine
suspendiran
ibme74 kaže...
Boris grozni kaže...

Zato kaj se drugi forumas ubacio u meduvremenu, samo si 12 godina na forumu pa valja nije tesko za shvatiti.
Sto se tice latencija i podrske lijepo i čitko sam napisao da "Ta mbo ne podrzava nikakav ram modul ispod cl 32, dakle mbo koju si ti preporucio, pa slobodno udaraj i dalje td doslovno ih dajes sam sebi!

12 godina
Boris grozni kaže...
ibme74 kaže...
Boris grozni kaže...

Zato kaj se drugi forumas ubacio u meduvremenu, samo si 12 godina na forumu pa valja nije tesko za shvatiti.
Sto se tice latencija i podrske lijepo i čitko sam napisao da "Ta mbo ne podrzava nikakav ram modul ispod cl 32, dakle mbo koju si ti preporucio, pa slobodno udaraj i dalje td doslovno ih dajes sam sebi!

Ubacio se dok sam ja pisao šta sam pisao, nisam ja kriv što ti miš bježi pa klikćeš na krive osobe kada odgovaraš/citiraš.

A ti i dalje lupetaj kao i obično i pokazuje koliko pojam nemaš o čemu pričaš, klik na stupac "timing", nije teško 

Evo sličica dolje jer ti se sve uvijek mora crtati

17 godina
Boris grozni kaže...

Inace prijavljen si za vrijedanje

Borise jesu li te maltretirali kao malenog  prijavljuješ kolege bzze, prijavi sam sebe sa uputnicom za Vilu Mariju//stavi Bjelovar iza, jer nije smještaj na moru 

Koja je to volja za forumom da otvaraš 501 acc i lupetaš stalno isto....usporediva sa moderatorima koji te još drže ovdje, zatrovo si sve što je valjalo.....što se tiče topika i temperatura, jedno vrijeme sam imao stock hladnjak na ryzen 7600 koji je lupao na 5.350Mhz i bilo je uredno, radilo bez problema, AMD radi na 90+c, nije to Intel da degradira, tzako da prosječan zračni hladnjak od 40tak eura je dovoljan

4 godine
suspendiran
ibme74 kaže...
Boris grozni kaže...
ibme74 kaže...
Boris grozni kaže...

Ubacio se dok sam ja pisao šta sam pisao, nisam ja kriv što ti miš bježi pa klikćeš na krive osobe kada odgovaraš/citiraš.

A ti i dalje lupetaj kao i obično i pokazuje koliko pojam nemaš o čemu pričaš, klik na stupac "timing", nije teško 

Evo sličica dolje jer ti se sve uvijek mora crtati

Taj ram koji sad spominjes nije onaj kojeg si preporucio da kupi. Dobro je nemoras sad ta bezvrijedna klapetanja razvlaciti na 15 stranica kao inace, odrasti

12 godina

Svaki put kad te neko poklopi sa dokazima i činjenicama okrećeš priču.
Evo da te citiram sto si i sam sebe gore citirao "Sto se tice latencija i podrske lijepo i čitko sam napisao da "Ta mbo ne podrzava nikakav ram modul ispod cl 32, dakle mbo koju si ti preporucio"

Kao što vidiš iz priloženog podrzava RAM-e cl28 na gore.

Pojma nemaš o čemu pričaš kao i inače pa se nemoj dalje brukati. Drži se Intela, mani se AMD-a očito si tanak u tom području 

15 godina

Budzet od 500-600€ koji sam spomenuo je samo za MBO, RAM i hladenje. Vidim da si ubacio i proc u racunicu.

Ukupan budzet bi bio 1000€ max pa ovisno o cijeni ove 2 komponente bi uzeo ili 7800X3D ili 9800X3D.

ovih 736€ je manje nego sto sam planirao dati sto je super, ali sad me zanima jel bi se za kojih 100-150€ gore moglo

nesto bolje/jace/kvalitetnije ubaciti. 
ako je i ovo navedeno vec dosta dobro, onda mozda samo ubacim 9800X3D u taj combo i to je to 

12 godina
DariX kaže...

Budzet od 500-600€ koji sam spomenuo je samo za MBO, RAM i hladenje. Vidim da si ubacio i proc u racunicu.

Ukupan budzet bi bio 1000€ max pa ovisno o cijeni ove 2 komponente bi uzeo ili 7800X3D ili 9800X3D.

ovih 736€ je manje nego sto sam planirao dati sto je super, ali sad me zanima jel bi se za kojih 100-150€ gore moglo

nesto bolje/jace/kvalitetnije ubaciti. 
ako je i ovo navedeno vec dosta dobro, onda mozda samo ubacim 9800X3D u taj combo i to je to 

Ako je tako, možeš uzeti ovo:

1 * CPU AMD Ryzen 7 9800X3D TRAY! 100-1000001084
Šifra: 1000001084

1 * CPU hladnjak Thermalright Peerless Assassin 120 SE
Šifra: CPTR-103

1 * Gigabyte GA-B850 GAMING X WIFI6, DDR5, AM5 B850 GAMING X WIFI6E
Šifra: gig-b850-gamx-wf6

1 * KINGSTON 32GB 6000MT/s DDR5 CL30 DIMM KF560C30BBEK2-32
Šifra: 47236865

Sveukupno s popustom: 928,70 €

14 godina

Pa od 9800X3D nemaš šta bolje za gaming, sve da imaš i 10 000€ . Tako da, onda si sigurno u budgetu za to. Ne znam sad jel kupuješ vani ili kod nas, ali za taj budget se da to sve spakirat. CPU je kod nas oko 530€ (vamo tamo, vani ima i za 460€. Recimo nek je oko 500, vrlo dobar MBO nek je oko 250, ram nemaš potrebe dati više od 100-injak eura i za cooler isto tako ne više od 40 - 50€. Dakle, za oko 900€ si tu na najbržoj mogućoj kombinaciji za gaming. 

itomic009
16 godina
Wiz3m4n kaže...

.....što se tiče topika i temperatura, jedno vrijeme sam imao stock hladnjak na ryzen 7600 koji je lupao na 5.350Mhz i bilo je uredno, radilo bez problema, AMD radi na 90+c, nije to Intel da degradira, tzako da prosječan zračni hladnjak od 40tak eura je dovoljan

Sto se tice topica i temperatura, za razliku od vecine strucnjaka na ovom forumu koji su te procesore vidjeli samo nacrtane na internetu, imam i 14700K i 9800X3D, gotovo svakodnevno ih koristim i dobro znam koliko trose i koliko se griju, hoces idle, hoces full load.

Oba su na Thermalright Phantom Spirit 120, oba su u Fractal Design Torrent kucistu i oba su undervoltani da se smanje temperature sto je moguce vise.

Niti jedan nije degradirao, ali vjeruj mi - 9800X3D se grije kao sumanut, kada su oba undervoltana radi na dosta vecim temperaturama nego 14700K.

Na stocku se 14700K grije zestoko jer ga proizvodjaci maticnih nasopaju suludim naponima i vruci je od 9800X3D (nije niti stock 9800X3D prehladan), ali kod undervolta s njime se mogu temprature dramaticno spustiti, puno vise nego na 9800X3D.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 0:06 (Mauro).
17 godina

Naravno da radi na večim temperaturama, tako je i zamišljeno da radi, nije to uopče upitno, niti nikakav problem.

Intel da radi na toliko onda smo u problemu, no srečom sve se da namjestiti i poštelati sa malo truda i vremena, svatko za svoj novac kupuje što ga volja, treba ispoštovat to, no ovaj lupeta i lupeta.....

12 godina
Wiz3m4n kaže...

Naravno da radi na večim temperaturama, tako je i zamišljeno da radi, nije to uopče upitno, niti nikakav problem.

Intel da radi na toliko onda smo u problemu, no srečom sve se da namjestiti i poštelati sa malo truda i vremena, svatko za svoj novac kupuje što ga volja, treba ispoštovat to, no ovaj lupeta i lupeta.....

po čemu je to problem kod intela, a kod amd nije?

max temperature za 9800x3d su 95 stupnjeva, za 14700k su 100 stupnjeva

4 godine
suspendiran

Ma prica, doma mi se 7800x3d topio na skoro 80°c pod Bequiet Dr4 u yebenom gamingu, evo dolje dva ss identicne postavke 14600k vs 7800x3d na istom mjestu

.
80°c na Intelu sam vidio samo kad je radio s crknutim blokom na AIO ili pod 250w Cinebenchom na skoro 6ghz

Cijeli svijet onda lupeta da su vreli u idleu i jos gori pod loadom zbog dizajna, pa onda njemu nije bitno jer je tako AMD zamislio 
dokaz+svemu,+noctua+nhd15 dokaz+svemu,+noctua+nhd15

Pa onda da se sve da namjestiti, moj 14600k u igrama radi na ispod 50°c kad ga namjestim toliko su crveni i Idleu

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 12:47 (Boris grozni).
Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina

Evo moje temp na 7800x3d, u CB23 10min avg 77c, u CS2 (cca pol sata igre) 45c. Pumpa na 80%, ventovi na 20% (~1250rpma), ambijent 26.5c

Edit: moram slike uploadat na 3rd party, nis se ovak ne vidi...

https://ibb.co/DHMg39bf - CS2

https://ibb.co/Q3HvHySz - CB23 10min

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 13:44 (hahhaajaads).
Moj PC  
0 0 hvala 1
4 godine
suspendiran
hahhaajaads kaže...

Evo moje temp na 7800x3d, u CB23 10min avg 77c, u CS2 (cca pol sata igre) 45c. Pumpa na 80%, ventovi na 20% (~1250rpma), ambijent 26.5c

U odnosu na Intela preeloše, sto se vidi iz prilozenog no ocekivano s obzirom na dizajn, bijednih 90w s 360mm aio i cpu lupa u 80°c, i onda netko kaze da je za 7xxx seriju dovoljan 4 heat pipe zracni hladnjak, lupite si sami td
9800x3d je tu nesto bolji jer su namjerno l3 cache stavili ispod ccd pa je prijenos topline na IHS nesto bolji nego kod 7xxx u suprotnom bi vjerovatno izgorio!

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 14:38 (Boris grozni).
12 godina
Boris grozni kaže...
hahhaajaads kaže...

U odnosu na Intela preeloše, sto se vidi iz prilozenog no ocekivano s obzirom na dizajn, bijednih 90w s 360mm aio i cpu lupa u 80°c, i onda netko kaze da je za 7xxx seriju dovoljan 4 heat pipe zracni hladnjak, lupite si sami td
9800x3d je tu nesto bolji jer su l3 cache stavili ispod ccd pa je prijenos topline na IHS nesto bolji nego kod 7xxx!

Da ali ovo je na vodenom koji je zestoko limitirano, i ventovi u kucistu ispod 600 rpma... 

Ovaj je testirao u tarkovu i jeftini zracni cooler mu je davao 5-10 celzija vise naspram AIO.

Ovo su neki testovi za 9800x3d.

Zapravo ljudi vise idu na zracno hladjenje za 7800x3d ako je vjerovat redditu, i to je dosta popularan pearless assassin i nemaju nikakvih problema, jedino ne vidim poantu uzimat procesor od 350-500€ i onda uzet cooler od 20-30€... onda se bar uzme 240mm aio od 60-70€

4 godine
suspendiran
hahhaajaads kaže...
Boris grozni kaže...
hahhaajaads kaže...

9800x3d je tu nesto bolji jer su l3 cache stavili ispod ccd pa je prijenos topline na IHS nesto bolji nego kod 7xxx!

Da ali ovo je na vodenom koji je zestoko limitirano, i ventovi u kucistu ispod 600 rpma... 

Ovaj je testirao u tarkovu i jeftini zracni cooler mu je davao 5-10 celzija vise naspram AIO.

Zapravo ljudi vise idu na zracno hladjenje za 7800x3d ako je vjerovat redditu, i to je dosta popularan pearless assassin i nemaju nikakvih problema, jedino ne vidim poantu uzimat procesor od 350-500€ i onda uzet cooler od 20-30€... onda se bar uzme 240mm aio od 60-70€

Nista tu nije limitirano, vec ti imas nenormalno AIO vodeno od 3000rpm kojeg si limitirao na rpm kao svako proscijecno AIO! Case 600rpm u samo CPU testu prakticki "nista" neutjece na test!
Pearless Assasin je teski High End hladnjak s 6x6mm heat pipova koji prolaze kroz 730g aluminija!
Nije problem niti tih 80°c+- na cemu god samo ici pricati da je to super i bolje od istog ili slicnog Intela kad jednsotavno nije!

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 22:32 (Boris grozni).
12 godina
Boris grozni kaže...
hahhaajaads kaže...
Boris grozni kaže...
hahhaajaads kaže...

Nista tu nije limitirano, vec ti imas nenormalno AIO vodeno od 3000rpm kojeg si limitirao na rpm kod svakog procijecnog AIO! Case 600rpm u samo CPU testu prakticki "nista" neutjece na test!
Pearless Assasin je teski High End hladnjak s 6x6mm heat pipova koji prolaze kroz 730g aluminija!
Nije problem niti tih 80°c+- na cemu god samo ici pricati da je to super i bolje od istog ili slicnog Intela kad jednsotavno nije!

A na koliko je tebi aio tokom igranja ? Daj baci neku sliku sa hw info...

4 godine
suspendiran
hahhaajaads kaže...

A na koliko je tebi aio tokom igranja ? Daj baci neku sliku sa hw info...

cca 1200

oblivion oblivion
 , evo ti i cs2, cca 1000
cs2 cs2
 nadam se da te ne strase ovi frejmtajmovi

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 15:18 (Boris grozni).
12 godina

No, pa to su slicne temp, dobro, ti imas 240mm ali to je tu negdje. Ne kuzim kak si dobio skoro 80c u gamingu sa 7800x3d, ali definitivno nesto nisi instalirao kak treba, vjerovatno ti je film ostal na cooleru... 

Ne plasi mene nista, jedino me plasi kak netko igra, jer djabe ti i 1500 fpsa kad si silver 

Uglavnom, ovo sam samo nabrzinu testirao i dokazao da 7800x3d nejde 80c u gamingu, osim ak na njega nekak prisarafis stock amd wraith, ili zaboravis pri montiranju skinut naljepnicu 

Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
suspendiran
hahhaajaads kaže...

No, pa to su slicne temp, dobro, ti imas 240mm ali to je tu negdje. Ne kuzim kak si dobio skoro 80c u gamingu sa 7800x3d, ali definitivno nesto nisi instalirao kak treba, vjerovatno ti je film ostal na cooleru... 

Ne plasi mene nista, jedino me plasi kak netko igra, jer djabe ti i 1500 fpsa kad si silver 

Uglavnom, ovo sam samo nabrzinu testirao i dokazao da 7800x3d nejde 80c u gamingu, osim ak na njega nekak prisarafis stock amd wraith, ili zaboravis pri montiranju skinut naljepnicu 

7800x3d sve stock! Pokreni neku igru kaj ždere cpu a ne cs2 pa da vidiš onda znojenja, shederi u obivionu oce ga razapetiSlabo igram cs2 tu i tamo pokrenem cisto informativno. eod

12 godina
Boris grozni kaže...
hahhaajaads kaže...

7800x3d sve stock! Pokreni neku igru kaj ždere cpu a ne cs2 pa da vidiš onda znojenja, shederi u obivionu oce ga razapetiSlabo igram cs2 tu i tamo pokrenem cisto informativno. eod

Ne kuzim, kakvi shederi u obivionu ? Sta je to ? Konkretno CS2 jede procesor kao i druge fps igre, samo smanjis rezoluciju (kao i svi) i to je to... U PUBGu na isto nekoj nizoj rezi i nizim postavkama oko 50c

4 godine
suspendiran
hahhaajaads kaže...
Boris grozni kaže...
hahhaajaads kaže...

Ne kuzim, kakvi shederi u obivionu ? Sta je to ? Konkretno CS2 jede procesor kao i druge fps igre, samo smanjis rezoluciju (kao i svi) i to je to... U PUBGu na isto nekoj nizoj rezi i nizim postavkama oko 50c

Obilion remastered u pozadini kompilira shadere kad se njemu sprdne pa nabija cpu na 100%(ut engine), uglavnom rezultat je isti kao da si pokrenuo cinebench,  nema nikakve obavijesti kao u ostalim igrama pa je ljudima bilo cudno kaj se desava dok netko nije objasnio, uglavnom optimizacija je losa na momente pa mozes misliti na kaj to lici na slabijim setupima. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice