Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 24.906
|
čitano: 4.301.677
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Savjeti o nadogradnji računala

Tražio sam savjete za upgrade, ako se može upgradeati nešto ozbiljnije na trenutnoj MBO onda bi rado da ostane da smanjim muku s prebacivanjem. Ako ne može ništa ozbiljnije, onda bi očito morao mijenjati i MBO i tome služe oni uvjeti. Opcija s 2x HDMI i 1x DP mi odgovara.

Ako trebam još nešto napisati, napisat ću. Čemu agresija? :) Očito je da tražim pomoć jer se ne osjećam dovoljno komforno za donijeti sam ove odluke... 

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala

Kolega, nije agresija, već samo sam dojma da nisi se ni sam odlučio šta bi, stoga je i takav odgovor.....umjesto tvog stava mogao si i napisati ili stisnuti HVALA jer sve sam ti odgovorio i napisao.....imaš soluciju za sve što ti paše pa budi komforan za donjeti odluku koja bi tze zadovoljila.

edit: pod Must* (Mora imati na naški).... taj tvoj si naveo neke ethernet i usb portove tako da NE, NISI naveo da želiš upgrade već da želiš promjenu cijele platforme sa novom mbo jer na istoj se nalaze ti portovi.....da bi ostavio case*kućište na naški i diskove.....stoga eto ti mala doza sada agresije da se ne čudiš ko puran glisti na moje napisano već odlučiš šta hočeš.....eto još jednom ću ti reći ako nisi shvatio da ti ne treba ni napajanje, ni mbo ni ništa već samo procesor prije kojega si odradi updajte biosa ili provjeri koji imaš sada i da li paše ti za tipa Ryzen 5900x koji ti košta oko 260e i bude sasvim dovoljan za to što ti treba....koji bios imaš ti može reći program CPUZ ili uđeš u bios i tamo ti stoji, a pod stranicom proizvođaća i modela tvoje mbo vidiš pod cpu support koji bios  ti traba, ajde živio.....i još nešto da ne zaboravim to bi ti bio sav taj tvoj spomenuti Hussle Hassle ili kako već po naški bi bila muka jer svi su zaboravili govoriti hrvatski.....

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:30 (Wiz3m4n).
13 godina
Wiz3m4n kaže...

Kolega, nije agresija, već samo sam dojma da nisi se ni sam odlučio šta bi, stoga je i takav odgovor.....umjesto tvog stava mogao si i napisati ili stisnuti HVALA jer sve sam ti odgovorio i napisao.....imaš soluciju za sve što ti paše pa budi komforan za donjeti odluku koja bi tze zadovoljila.

edit: pod Must* (Mora imati na naški).... taj tvoj si naveo neke ethernet i usb portove tako da NE, NISI naveo da želiš upgrade već da želiš promjenu cijele platforme sa novom mbo jer na istoj se nalaze ti portovi.....da bi ostavio case*kućište na naški i diskove.....stoga eto ti mala doza sada agresije da se ne čudiš ko puran glisti na moje napisano već odlučiš šta hočeš.....eto još jednom ću ti reći ako nisi shvatio da ti ne treba ni napajanje, ni mbo ni ništa već samo procesor prije kojega si odradi updajte biosa ili provjeri koji imaš sada i da li paše ti za tipa Ryzen 5900x koji ti košta oko 260e i bude sasvim dovoljan za to što ti treba....koji bios imaš ti može reći program CPUZ ili uđeš u bios i tamo ti stoji, a pod stranicom proizvođaća i modela tvoje mbo vidiš pod cpu support koji bios  ti traba, ajde živio.....i još nešto da ne zaboravim to bi ti bio sav taj tvoj spomenuti Hussle Hassle ili kako već po naški bi bila muka jer svi su zaboravili govoriti hrvatski.....

Tnx. :)

Dakle ako idem na Ryzen 9 5900XT, trebam neki hladnjak uz to, jel? Imaš preporuku? Također, jel ima neka alternativa onoj 4070 koju si predložio?
BIOS update planiram napraviti svakako, vidio sam da mi treba zadnja verzija za taj procesor.

17 godina

Ma ništa kolega, super da si vidio za bios. Ako mijenjaš i grafičku i treba ti za video obradu i sl. svakako Nvidia....RTX 3060ti rabljena je dobar izbor, rabljena ili nova 4060ti 16gb je opcija isto no skuplja je varijanta, jače od RTX 4070 stvarno nemaš potrebe ....ako bi mijenjao oboje, onda preporuka ide i ka novom napajanju, 650w 750w bude sasvim dovoljno

MSI napajanje MAG A750GL PCIE5 750W ili 650w je dobro napajanje koje bi te trebalo zadovoljiti i cijenom i učinkom.

Hladnjak sam zaboravio....Thermalright ili po meni odličan a tih Arctic Freezer 36 je odličan a ne skup, mada su mu digli cijenu, ja sam ga prije 8mj.  uzeo za 23e sa njihove stranice sa dostavom.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:59 (Wiz3m4n).
13 godina
Wiz3m4n kaže...

Ma ništa kolega, super da si vidio za bios. Ako mijenjaš i grafičku i treba ti za video obradu i sl. svakako Nvidia....RTX 3060ti rabljena je dobar izbor, rabljena ili nova 4060ti 16gb je opcija isto no skuplja je varijanta, jače od RTX 4070 stvarno nemaš potrebe ....ako bi mijenjao oboje, onda preporuka ide i ka novom napajanju, 650w 750w bude sasvim dovoljno

MSI napajanje MAG A750GL PCIE5 750W ili 650w je dobro napajanje koje bi te trebalo zadovoljiti i cijenom i učinkom.

Hladnjak sam zaboravio....Thermalright ili po meni odličan a tih Arctic Freezer 36 je odličan a ne skup, mada su mu digli cijenu, ja sam ga prije 8mj.  uzeo za 23e sa njihove stranice sa dostavom.

Zar mu nije bolje uzeti 5000 seriju, radi encodera i AI featur-a, jer radi video editing?

Recimo obična 5070 po meni odličan izbor.

everyday i'm shuffling...
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:04 (Luka123).
7 godina
Luka123 kaže...
Wiz3m4n kaže...

Zar mu nije bolje uzeti 5000 seriju, radi encodera i AI featur-a, jer radi video editing?

Recimo obična 5070 po meni odličan izbor.

Za foto obradu, je 3060ti je i više nego dovoljno jer večinu posla ionako radi cpu (bar kod Adobe lightroom-a) i ako si pametan radiš sa smart preview fajlima koji konkretno ubrzaju rad, kod video edditinga je dobro imat više VRAM-a a 5 generacija je definitivno overkill i niti mu uopće ulazi u budget. A što se tiće encodera kod Adobea ili Resolva - oba su, pogotovo ako koristiš GPU za enkodiranje ,marginalno korisna osim ako ne radiš sve samo za osobnu upotrebu jer su onda ok. Za profi upotebu večina exporta iz, jednog ili drugog, raw file i onda ga encoda sa CPU u Handbrejku. Ovo govorim iz osobnog iskustva jer je razlika u kvaliteti očita.

Dodao bi samo da obavezno gledaš 64GB RAM-a jer za foto i video upotrebu ga nikad nije previše i nvidia grafičnu sa 16GB VRAM-a

Što se tiče AI kod Adobe-a ili Resolva, AI obrada se ionako radi na njihovom serveru i ne lokalno jer nitko nema dovoljno dobar HW za to. Možda jednog dana kada lokalni NPU-i budu od nekakave koristi ali za sada ništa od toga, osim ako voliš čekat!

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice