Savjeti o nadogradnji računala
- poruka: 24.767
- |
- čitano: 4.223.251
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Uzeo sam računalo na preporuku tu kolega s foruma
AMD AM4 Ryzen 7 5700X3D
RX 7800XT
Te kučište MS FIGHTER V315.
Ono što bi svakako preopučio svima koji uzimaju takvo jeftino kučište, a vidim da se preporučuju slična i gotovo ista pod drugim barndovima.
Odmah si ugradite ili neka Vam ugrade jedan ventilator okrenut za izvlačenje na gornji otvor.
Skoro sve vezije imaju 3 prednja koja uvlače zrak i taj jedan stražnji za izvlačenje. Taj jedan pogotvo uz tower koji je na CPU i ovakvu grafičku je pre malo.
Kod igranja je vreli zrak na njega išao van i staklo bilo toplo. Dodavanjem jednog no name ventilatora kojeg sam imao doma , te sam ga zašerafio skorz u gornji čošak blizu ovog koje već izvlači zrak stvar je 10 puta bolja.
Nema više vrelog zraka niti toplog stakla.
Idealno je da se ugradi skroz lijevo gore što bliže postoječeg za bočno izvlačenje zraka. Na mom kučištu nije mogao jer mu smeta jedan konketor napajanja na matičnoj. No sam ta gornja mreža na ovom kučištu ima dovoljno velka dobar razmještaj rupica da sam ga mogao sam za debljinu tog konektora pomaknuti desno.
Problem tog i sličnih kućišta (što si i sam uvideo) je što su mu prednji ventilatori gotovo pa samo kozmetika.
Kakve su ti temperature na komponentama? Postoji škola mišljenja da gornji ventilatori koji se nalaze ispred CPU coolera treba da ubacuju svež vazduh (u suprotnom kradu vazduh CPU cooleru), dok samo onaj iza treba da izvlači topao vazduh koji je prošao kroz CPU cooler. Ovo naravno ne važi za vodena hlađenja.
Realno, to niti nije kućište koje je namjenjeno za takve komponente. Tu si trebao ići na neku kvalitetniju opciju, jer MS od 30-40€ to svakako nije.
Ma dobri su ti prednji barem na mojem za tu cijenu. Lijepo oni uvlače zrak (testirao papirom kod prednjih otvora :D )
Što se konkretnih temperatura tiće nisam mjerio niti se time zamarao. Više sam rukom provjeravao što ispuhuje jer imam komp smješten u ormariću u dnevom. Znam da to nije dobro
Uzimajući fiziku u obzir zato sam naveo da bi taj vent trebao biti blizu stražnjoj starni. Što bliže ovog koji već izvlači zrak.
Pošto tower od proca ispuhuje zrak prema iza (prema ventu za izvlačenje) stavljanjem iznad tog tovera prema iza mu samo pomažem. Kad bi bio skroz naprijed eventualno bi ventilatoru od proca stvarao lagani podtlak kod uvlačenje, al svejedno. Proc je 100w, grafička ide i do 300w kad se zagrije. Treba to maknuti iz kučišta. Bolje da je ventu i naprijed gore nego da ga nema.
EDIT: Za kolega koje govore za kučište da je loše. Tražio sam jeftino kučište i nije uopće loše napravljen raspored. Samo treba odmah dodati sve predviđeno. To je ionako samo hrpa lima. Naravno da to može biti vrhunski unaprijed odrađeno i optimizirano. No meni to ne predstavlja ništa. Bitan mi je minmum sa strane da se komponente ne pate i to postiže uz ovaj dodatak.
Pozdrav.
Polako mi ponestaje prostora na laptopu i vidim da mi je zauzeće RAM-a skoro 100% kada igram nešto, pa planiram nadograditi na 32.
Imate li kakve preporuke za 32GB 3200Mhz DDR4 RAM za laptop i SSD od 1TB, neki best value for money?
Hvala unaprijed.
Problem tog i sličnih kućišta (što si i sam uvideo) je što su mu prednji ventilatori gotovo pa samo kozmetika.
zašto bi bili kozmetika, moj define 7 je sličnog dizajna, sva tri 140mm fractal venta su s prednje strane i itekako dobro rade posao
odozada i gore skroz na kraj sam stavio dva silent wingsa i sve fercera bez problema, a ni proc ni grafa mi nisu baš mali potrošači
Često ti takva kučišta (pa donekle i ovo moje) nema naprijed mrežu. Nego je cijeli komad plastike. Samo su otvori sastrane. Kad bi bila mreža i otvori ti ventilatori bi bili 2-3 puta učinkovitiji.
Nije problem do ugrađenih ventilatora nego otvora na kučištu. Tako da je čovjek u pravu.
Često ti takva kučišta (pa donekle i ovo moje) nema naprijed mrežu. Nego je cijeli komad plastike. Samo su otvori sastrane. Kad bi bila mreža i otvori ti ventilatori bi bili 2-3 puta učinkovitiji.
Nije problem do ugrađenih ventilatora nego otvora na kučištu. Tako da je čovjek u pravu.
kod mene su s obje strane cijelom dužinom otvori širine oko centimetar, sasvim dovoljno za normalno funkcioniranje
ofkors, kad otvorim vrata temperature dodatno padnu, što je dobro preko ljeta kad su dosta visoke, ali sad bez problem ventovi povuku dovoljno zraka da hlade i grafu i procesor
testovi kakve radi čupavi stevo pokazuju da su airflov kućišta sa meshom superiornija, no on gleda isključivo kako dobiti što nižu temperaturu
pa kad je testirao ovaj define, dobio je sasvim solidne perfomanse, pogotovo za grafu, slabije od mesh kućišta, ali opet solidne
ja ne gledam kako dobiti 60 stupnjeva na grafi pod bilo koju cijenu, meni je bitnije da je kućište tiho i da se komponente ne pregrijavaju
zato sam stavio naprijed sva tri fractalova venta i dodao odozada dva bequiet, samim time sam dobio dosta veći propuh nego stock kako se testira
pritom sam ograničio ventove na maksimalno 1.000 rpm, smanjuju se i pojačavaju ili čak gase automatski, ovisno o temperaturi
ofkors, pomaže i kad kupuješ grafu ili hladnjak za proc uzeti one s boljim hlađenjem
ali sam princip sa bočnim ulazima za zrak ne mora biti nužno toliko loš da bi rekao da služe samo za kozmetiku
pa miša mu jarca, to je zrak, nije puding da ga nemereš protisnuti
da znam, što više mesha to bolji protok, ali za 1.000 rpm i ovi bočni otvori su sasvim dovoljni, nije da su kompletno začepljeni
Mozda bi svi bili mirniji da ubacis 3 x140mm BeQuiet umisto fractal ventova.
Tada bi procjepi mozda bili dovoljni.....
P.s. takodjer ciljam na Define compact ako bude srece.
a gledaj, baš danas upalim komp ujutro i krenem igrat stalkera, mrtva tišina u kući
odjednom se upale ventovi i mogu reći da se čuju, ali skroz tiho, čim se upalio zvuk od igrice više ih nisam čuo
kad sam imao samo silent wings 3 u ranijem kućištu, tih 1.000rpm nisam čuo kao ove, skoro pa potpuna tišina
što se tiče potencijala hlađenja, sasvim je adekvatno, grafa ide i preko 80 stupnjeva, proc dođe i do 90, ali meni osobno to nije bitno dok god nema trokiranja - mogu to i smanjiti pojačavanjem rpm i kućišta i hladnjaka na grafi i procu, ali radije biram manju buku
u prošlom kompu mi je 1070 bila poprilično ugušena, isto je radila non-stop preko 80 stupnjeva i tako već 5-6 godina bez greške
procjepi su dovoljni i sad, kad stavim ruku iza ventilatora, bliže hladnjaku od procesora, baš se osjeti dosta propuha, čak i na ograničenih 1.000rpm
planirao sam uzimati silent wings 3×140mm za naprijed + još dva 140mm za odozada kad sam naručivao kućište, ali to je cca 100 eura troška, a ovi fractalovi u define 7 su sasvim zadovoljavajući
za razliku od onih koje sam nekad imao na fractal arc seriji, koje sam odmah zamijenio silent wingsima, ovi su relativno dobri, nisu bolji, ali su dovoljno dobri da se ne odlučim na trošenje 100 eura bespotrebno
EDIT
uglavnom, možda bi ovaj define 7 bio i donekle lošiji da nisam dodao dva ventilatora, ovako je sasvim ok
pretpostavljam da bi za 5090 morao dodati još ventova, jedan odozada i sva tri gore, da bi stigli ispuhivati tih 600w, ali mi ne pada na pamet stavljati takvo čudovište u kućište, da ne govorim da ne bi ni išao na ništa jače od 5070ti koja je dosta manje rastrošnja
Uzeo sam računalo na preporuku tu kolega s foruma
AMD AM4 Ryzen 7 5700X3D
RX 7800XT
Te kučište MS FIGHTER V315.
Ono što bi svakako preopučio svima koji uzimaju takvo jeftino kučište, a vidim da se preporučuju slična i gotovo ista pod drugim barndovima.
Odmah si ugradite ili neka Vam ugrade jedan ventilator okrenut za izvlačenje na gornji otvor.
nisu sva kućišta ista, ovo tvoje je poprilično zatvoreno ispred.
moj zalman s2 je došao s jednim ventilatorom na ispuhu i stavio sam još jedan arctic p12 ispred za uvlačenje. većini je to dosta.
doduše imam dual tower na procesoru (isto 5700x3d), pa on dosta pomaže, a i moja grafička je malo slabija (rtx3070).
gornji otvor sam pokrio jer nemam ventilatora na njemu i ne želim da upada prašina gdje ne treba.
a gledaj, baš danas upalim komp ujutro i krenem igrat stalkera, mrtva tišina u kući
odjednom se upale ventovi i mogu reći da se čuju, ali skroz tiho, čim se upalio zvuk od igrice više ih nisam čuo
kad sam imao samo silent wings 3 u ranijem kućištu, tih 1.000rpm nisam čuo kao ove, skoro pa potpuna tišina
što se tiče potencijala hlađenja, sasvim je adekvatno, grafa ide i preko 80 stupnjeva, proc dođe i do 90, ali meni osobno to nije bitno dok god nema trokiranja - mogu to i smanjiti pojačavanjem rpm i kućišta i hladnjaka na grafi i procu, ali radije biram manju buku
u prošlom kompu mi je 1070 bila poprilično ugušena, isto je radila non-stop preko 80 stupnjeva i tako već 5-6 godina bez greške
procjepi su dovoljni i sad, kad stavim ruku iza ventilatora, bliže hladnjaku od procesora, baš se osjeti dosta propuha, čak i na ograničenih 1.000rpm
planirao sam uzimati silent wings 3×140mm za naprijed + još dva 140mm za odozada kad sam naručivao kućište, ali to je cca 100 eura troška, a ovi fractalovi u define 7 su sasvim zadovoljavajući
za razliku od onih koje sam nekad imao na fractal arc seriji, koje sam odmah zamijenio silent wingsima, ovi su relativno dobri, nisu bolji, ali su dovoljno dobri da se ne odlučim na trošenje 100 eura bespotrebno
EDIT
uglavnom, možda bi ovaj define 7 bio i donekle lošiji da nisam dodao dva ventilatora, ovako je sasvim ok
pretpostavljam da bi za 5090 morao dodati još ventova, jedan odozada i sva tri gore, da bi stigli ispuhivati tih 600w, ali mi ne pada na pamet stavljati takvo čudovište u kućište, da ne govorim da ne bi ni išao na ništa jače od 5070ti koja je dosta manje rastrošnja
Kuzim naravno, imao sam slicnu sitaciju s POP /air.
Uzeo 200eura Noctue i bas fin upgrade za kuciste i proc. Ne zalim za hladjenje/tisinu potrosit nikad. Al ako nema potrebe ili gusta, onda bolje ne.
Btw, taj Define tvoj je vrlo prostran pa je vent dalje od komponete i slabije struji zrak nego u manjim kucistima pa je slabiji rezultat, bez obzira na volumen izmjenjenog zraka.
Zato npr. Torrent ima prednje ventove vrlo blizu centru kucista pa uz jak protok ima i pritisak.
Pozdrav, molim vas preporuku procesora za moju konfu a da mogu bez problema nasnimiti windows 11. ako su cooleri loši, može i preporuka nekog coolera, hvala.
CPU: AMD Ryzen 5 1600
PSU: SilentiumPC Vero L2 600W, 80+ Bronze
KUČIŠTE: MS CYCLOPS V
MBO: GIGABYTE GA-AB350M-DS3H
RAM: Corsair VENGEANCE LPX 8GB (2 x 4GB) DDR4 DRAM 3000MHz C15
POHRANA: SSD: 256gb
GPU: SAPPHIRE AMD Radeon PULSE RX 570 8GB GDDR5
MONITOR: AOC I240SXH
Isto Define 7, nakon sto sam vec prosao Zalman, NZXT i BeQuiet kucista, odluka je da ostajem "zauvijek" tj do daljnjega na Fractalima. Znam da nisu u samom vrhu po cisto termalnom kriteriju, ali kvaliteta izrade, opcenito znacajke i jednostavnost rada i manipulacije svim dijelovima kucista itd je jednostavno 2 kategorije iznad sveg drugog sto sam probao. A temperature su mi max 73 za grafu i 70 s eventualnim spikeovima do 80 na loading screenovima za procesor, dakle vrlo dobro, uz minimalnu do nikakvu buku. Gore 280 mm radijator Arctic Freezer 3 ispuh kroz mesh gornju stranicu, iza jedan 140 mm ispuh, naprijed 2 140 mm upuh (bilo ih je 3 al jedan sam ostetio pa iskopcao i nije bilo promjene temperatura). Jos nemam ni problema s prasinom jer je negativni tlak tj vise ispuhuje nego upuhuje. Za iduci komp, ako ne dode nesto drugo u meduvremenu, Fractal North XL :)
Pozdrav, molim vas preporuku procesora za moju konfu a da mogu bez problema nasnimiti windows 11. ako su cooleri loši, može i preporuka nekog coolera, hvala.
CPU: AMD Ryzen 5 1600
PSU: SilentiumPC Vero L2 600W, 80+ Bronze
KUČIŠTE: MS CYCLOPS V
MBO: GIGABYTE GA-AB350M-DS3H
RAM: Corsair VENGEANCE LPX 8GB (2 x 4GB) DDR4 DRAM 3000MHz C15
POHRANA: SSD: 256gb
GPU: SAPPHIRE AMD Radeon PULSE RX 570 8GB GDDR5
MONITOR: AOC I240SXH
Ima za oko 100 € Ryzen 5 5600 i treba ti barem 16 GB RAM-a. 8 je nedovoljno. Hlađenje, tu npr. možeš odabrati popularni i poznati hladnjak LC-CC 120.
Možda nije pravo mjesto da pitam, ali trebao bih savjet, ako netko zna nešto o kućištu iz Fenixa sa napajanjem RPC 56000CBU.
radi se o nekom mid toweru,
ugradio bih prijatelju u njega 2.5" SATA SSD, ali ono ima samo slotove 5.25" i oba su zauzeti (HDD i DVD).
Ili ima neke šarafe na bočnoj strani di ga mogu zakeljiti, ili mi pada na pamet fiksirati ga pik-trakom.
Nisam siguran di mu se ugrađuje 2.5" drive, dokumentacije nema, a komp je I3 Skylake generacije, tako da je možda negdje i predviđeno da se može pošteno ugraditi.
(Moje Corsair, 2-3 godine starije kućište je već imalo slotove za 2.5" driveove)
Možda nije pravo mjesto da pitam, ali trebao bih savjet, ako netko zna nešto o kućištu iz Fenixa sa napajanjem RPC 56000CBU.
radi se o nekom mid toweru,
ugradio bih prijatelju u njega 2.5" SATA SSD, ali ono ima samo slotove 5.25" i oba su zauzeti (HDD i DVD).
Ili ima neke šarafe na bočnoj strani di ga mogu zakeljiti, ili mi pada na pamet fiksirati ga pik-trakom.
Nisam siguran di mu se ugrađuje 2.5" drive, dokumentacije nema, a komp je I3 Skylake generacije, tako da je možda negdje i predviđeno da se može pošteno ugraditi.
(Moje Corsair, 2-3 godine starije kućište je već imalo slotove za 2.5" driveove)
Ma samoljepljivi čičak i stavš ga di hoćeš.
Pozdrav, trebao bi mi savjet za prijatelja za upgrade CPU-a. Komp se koristi za foto i video obradu.
Trenutno ima gigabyte B660 DS3H DDR4 maticnu, rtx 3060 , napajanje 600W te cpu Intel Core i5-12400F.
Budget je oko 500€ :)
Hvala!
nek skupi još 100e i upgrade na ryzen 7700X/b650/ddr5, a sada ovako kako ima mu je sve ok, mada ako hoće Intel i isključivo je video obrada onda u pitanju neka B760 bolja mbo i i7 14700KF je ok rješenje
Prošao bi i sa ovom mbo što je navedena i 12700K to je onda najmanji trošak
nek skupi još 100e i upgrade na ryzen 7700X/b650/ddr5, a sada ovako kako ima mu je sve ok, mada ako hoće Intel i isključivo je video obrada onda u pitanju neka B760 bolja mbo i i7 14700KF je ok rješenje
Prošao bi i sa ovom mbo što je navedena i 12700K to je onda najmanji trošak
Nije mu ta maticna bas najsretnija sa Alder K procesorima: https://www.techspot.com/review/2426-intel-b660-motherboards/
Malo B660 maticnih moze dobro podrzati K procesore.
Za 12700Kf je dobra, za 14700 sam mu predložio neku solidniju b760
Nisam ni napisao da je neka sreća, rekao prošao bi sa njom, s power limitom naravno, nisam ni mislio na no power limit 12700K, no radilo bi
Svakako bih ionako izbjegao Intel da sam na koleginom mjestu
Da apsolutno AMD bolje prebacit platformu nema smisla kupit 12700kf pa skužit da to ne šljaka baš kak treba na toj ploči dobro si mu napisao 7700,B650,2x16gb ddr5.
Pišete gluposti, prvo treba ignorirati k procesore i tu staviti 13700 ili 14700 sa 65W tdpom i neki 120mm hladnjak na njega i ta ploča bez ikakvih problema radi s njima.
A za ostatak love uzeti brzi SSD i dići na 64GB RAMa i to je to, nema nikakve potrebe mjenjati sve.
Jako malene su razlike u cijeni od non K i K/F procesora a kolega lako moguće i u bližoj budučnosti stavi Z mbo, a K procesor nije problem ograničiti sa potrošnjom, tako da to tvoje pišete gluposti treba uzeti sa rezervom i smijehom.....nitko ne zapovjeda mijenjanje svega, nudimo kao opciju kolegi
Tih 65w je samo na papiru tako da uzimati to zdravo za gotovo je rek smijeh jer ti procesori povuku bez problema duplo u igrama, u nekom renderu i blizu 200w.
Trenutna konfiguracija:
• CPU: Ryzen 5 1600 (6C/12T)
• MBO: ASRock B450M Pro4
• RAM: 16GB DDR4 (2x8GB, 2400MHz)
• GPU: Radeon RX 5600 XT 6GB
• SSD: Crucial MX500 500GB (SATA)
• HDD: Toshiba 1TB (SATA)
Planirana nadogradnja (~240€):
✅ Ryzen 5 5600X (113,50€)
✅ G.Skill Aegis 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16 (57€)
✅ Crucial P3 1TB NVMe PCIe 3.0 (68,50€)
(BIOS update potreban za Ryzen 5000 seriju.)
Opcija 2 – Prodaja i kupnja novog PC-a
Ako prodam stare komponente (Ryzen 5 1600, 16GB RAM, SSD, HDD), mogu dobiti 90-140€, što bi smanjilo trošak novog sustava.
Pitanja:
1️⃣ Ima li smisla ova nadogradnja ili je bolje kupiti novi PC?
2️⃣ Koliko bih realno mogao dobiti za prodaju cijelog builda?
3️⃣ Je li Ryzen 5 5600X + 32GB RAM + NVMe SSD dobar izbor za moje potrebe?