Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.152
|
čitano: 4.538.740
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Savjeti o nadogradnji računala

Matična mi je ASRock H61M-DG3/USB3 i trenutno imam 8 GB ram-a, procesor Intel Core i3-3240 CPU @ 3.4 ghz i grafičku NVIDIA GeForce GTX 650. Sad kada stiže GTA V na komp, trebao bi si kupit bolju grafičku, barem GTX 660, makar može i neka jača koja je još uvijek kompatibilna s ostatkom hardware-a . Želim samo mijenjati grafičku, pa što bi mi bilo najbolje do oko 2500kn?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

GTX 660 i nije neka nadogradnja na GTX 650, nikako nije vrijedno love. S obzirom da imas 2500 kuna, najvise se isplati uzeti R9 290. ALI, CPU ce ti vjerojatno bottleneckat grafu. Dobra nadogradnja bi bila i R9 280 ili 280x. Ovisno o napajanju koje imas.

EDIT: Heh, sad kad malo bolje pogledam, nema logike uzimat high end grafu ako je i3 koji imas ispod recommended settingsa. Zlatno pravilo kod slaganja konfiguracija je umjerenost, balans izmedu komponenti. Sad i ako uzmes jaku graficku bit ce ti miljama ispred ostatka konfe, odnosno nece biti u balansu.

Samozadovoljstvo uništava perfekciju. | LoL EUNE: iScream | http://eune.op.gg/summoner/userName=iScream
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.1.2015 22:25 (GamerX9).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala
Yahn kaže...

Matična mi je ASRock H61M-DG3/USB3 i trenutno imam 8 GB ram-a, procesor Intel Core i3-3240 CPU @ 3.4 ghz i grafičku NVIDIA GeForce GTX 650. Sad kada stiže GTA V na komp, trebao bi si kupit bolju grafičku, barem GTX 660, makar može i neka jača koja je još uvijek kompatibilna s ostatkom hardware-a . Želim samo mijenjati grafičku, pa što bi mi bilo najbolje do oko 2500kn?

koje točno napajanje imaš? pročitaj na njemu šta piše ako ne znaš...pa onda idemo dalje

10 godina
neaktivan

A ovaj i3 koji imam je dosta sudeći prema Game Debate, al dobro, ajmo reć da imam 3000kn i želim što bolje poboljšat a da ne mijenjam matičnu(bar da mogu GTA na preporučenome igrat...)

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.2.2015 0:03 (Yahn).
13 godina

Riknuo mami laptop pa sam nasao neki komp u sobi viska i on ima sljedeće komponente : 

Cpu : AMD Sempron 64 LE-1100

Mbo : ASrock ALiveNF6G-VSTA

Ram: transcend 2g ddr2 

Hdd:Hitachi 120 gb sata 

Zanima me jel bi to moglo služiti za surfanje po internetu ,  skype , gledanje 720p videozapisa   ili treba nadogradit nesto ? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Yahn kaže...

A ovaj i3 koji imam je dosta sudeći prema Game Debate, al dobro, ajmo reć da imam 3000kn i želim što bolje poboljšat a da ne mijenjam matičnu(bar da mogu GTA na preporučenome igrat...)

Procesor je okej, ali govorim za graficku. Da ides kupovati neku high end graficku, ovaj procesor bi gušio njene performanse. Graficka kao 290 ide na OC-ani i5 ili neki i7. Za tvoj bi bila 270x taman, ali opet, nije ogromna razlika sa GTX650, barem ne razlika vrijedna 1500 kuna.

Na tvojem mjestu sad bi uzeo mozda 280 ili 280x za 2000 i ovih 1000 kuna koje jos imas ostavio, probao naci jos 500 kn i uzeti i5, npr. 4460 ako ga MBO podrzava.

Ja osobno namjeravam uzeti i5 4460, R9 270x ili 280, neku H97 maticnu, 8GB RAM, 1 TB HDD + 120 SSD sve skupa 5500 kuna, upravo za GTA. Oduzmes nekih 1800 za RAM, HDD i SSD jer ti to ne treba i dobijes okvirnu cijenu sto bi ti trebalo za solidno igranje GTA u 1080p na high/ultra postavkama.

Obavezno napisi kakvo napajanje imas da znamo oko toga graditi konfu.

Samozadovoljstvo uništava perfekciju. | LoL EUNE: iScream | http://eune.op.gg/summoner/userName=iScream
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.2.2015 0:39 (GamerX9).
10 godina
neaktivan

550 W kolko vidim...

What the hell am I doing...
11 godina
neaktivan
Yahn kaže...

550 W kolko vidim...

Koja marka? To je najbitnije. Ako je neko kvalitetno, probaj prodati i3, kupi bilo koji i5 za tu plocu i uzmi si r9 280/x ili neki performansama slicnu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.2.2015 1:32 (alien20).
10 godina
neaktivan

Pozdrav,namjeravam uzeti novi kompjuter i zanima me oko matične,tj. trebao bih pomoć... Znači,uzeo bih i5 4460 i uz to neznam koju bih matičnu,to je socket 1150,a dao bih za matičnu nekih max 500-550kn.... Procesor se može dignuti sa 3,2Ghz na 3,4Ghz,pa bih neku solidnu matičnu na kojoj bih to mogao... Zanima me može li se za te novce uzet nešto kvalitetno ili je ipak to nedovoljno?? Ako možete naći neku matičnu na ADM.hr i poslat je u odgovoru...

Hvala,
Lp :)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
iFran98 kaže...

Pozdrav,namjeravam uzeti novi kompjuter i zanima me oko matične,tj. trebao bih pomoć... Znači,uzeo bih i5 4460 i uz to neznam koju bih matičnu,to je socket 1150,a dao bih za matičnu nekih max 500-550kn.... Procesor se može dignuti sa 3,2Ghz na 3,4Ghz,pa bih neku solidnu matičnu na kojoj bih to mogao... Zanima me može li se za te novce uzet nešto kvalitetno ili je ipak to nedovoljno?? Ako možete naći neku matičnu na ADM.hr i poslat je u odgovoru...

Hvala,
Lp :)

Ova

Asrock

ili ako više preferiraš

Gigabyte

14 godina
neaktivan
Yahn kaže...

Prodaj postojeću grafu i i3 i uzmi novi proc i graficku ....sa tim novcima mozes cuda radit ako si pametan ...

kupovanje samo jednoga ili drugoga nema smisla,uzaludni trosak i bacanje para a neceš dobiti ništa

DeaathDealer
14 godina
Yahn kaže...

550 W kolko vidim...

Napiši točno koje je napajanje. S tih 3000 kn trebaš mjenjati i CPU i GPU da bi igrao fino GTA V jer pretpostavljam da će biti jako zahtjevan. Treba ti i5 najmanje za pošten gaming. I napiši jer 3000 kn uključuje i prodanu GTX 650 te CPU ili imaš čisto 3 milje + dodatno što bi se dobilo da prodaš CPU i GPU pa da ti preporučimo najbolje što se da kupit za to. Ali napiši nam koje napajanje imaš.

10 godina
neaktivan

Iskreno ne znam, ne vidi se cijela naljepnica... Ali kupio sam komp s Instara ako to ikako pomaže..

edit: čini mi se da piše nekekav ms pro

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.2.2015 15:47 (Yahn).
14 godina
Yahn kaže...

Iskreno ne znam, ne vidi se cijela naljepnica... Ali kupio sam komp s Instara ako to ikako pomaže..

edit: čini mi se da piše nekekav ms pro

znači nemaš napajanje....

10 godina
neaktivan

E da se bar više kužim u hardware xD

11 godina
neaktivan

Pozdrav
imam ovaj antikni pc za surfanje,tekst i sl. no uzadnje vrijeme malo se vuce pa me zanimalo moze li se sta nadogradit?
Mislio sam uzet dodatni RAM samo ne znam koju vrstu

EPOX 9NDA3J,nforce3 ultra,BUS 2000mhz,DDR400
AMD athlon64 3000+, 1800mhz
RAM 512mb ddr, pc-3200, 400mhz kingmax
AGP CLUB 3D, GEFORCE 6600, 256mb
WD 160GB
dell 1280*1024
win xp sp3

0 0 hvala 0
14 godina
Razorman kaže...

Pozdrav
imam ovaj antikni pc za surfanje,tekst i sl. no uzadnje vrijeme malo se vuce pa me zanimalo moze li se sta nadogradit?
Mislio sam uzet dodatni RAM samo ne znam koju vrstu

EPOX 9NDA3J,nforce3 ultra,BUS 2000mhz,DDR400
AMD athlon64 3000+, 1800mhz
RAM 512mb ddr, pc-3200, 400mhz kingmax
AGP CLUB 3D, GEFORCE 6600, 256mb
WD 160GB
dell 1280*1024
win xp sp3

Vuce ti se, jer su djelovi cc-a 2006-ta godina, low-mid range pc.

Nadogradnja je neisplativa, jer za kojih 500-1000 kn danas mozes kupiti polovne djelove koje bi ubile tu konfu u sekundama.

Ako bas nemas para nikakvih, dodaj jos rama i nedaj za keks rama vise od 50 kn. Ako imas para reci sa koliko raspolazes, pa ti predlozimo nesto polovno ili novo.

12 godina
neaktivan
Yahn kaže...

E da se bar više kužim u hardware xD

Eh, ovako. Ja bi ti toplo preporucio da nista ne kupujes do izlaska GTA. 

Par razloga. Cijena komponenti je rasla u nebo u zadnjih par tjedana, graficke i procesori srednje i vise klase po 300-500 kuna(!). S izlaskom nove R9 300 serije od veljace pa nadalje past ce cijene R9 200 serije, mozda i neke druge komponente ovisno o tome kakva bude kuna u odnosu na euro jer nasi ducani to sve izvana narucuju.

Drugi, ne znamo kakva ce biti optimizacija GTA V. Npr. GTA IV je bila lose optimizirana igra pa je cak i na najjacim grafama isla do 50 FPS max uz velike fps dropove. S obzirom koliko dugo rade na tome trebalo bi biti ok, al nikad ne znas. U zadnje vrijeme AC:Unity je dobar primjer gdje se sa 290X na low postavkama dobija 30 FPS-a, jer je Ubisoft najbolja kompanija u izdavanju neoptimiziranih poluproizvoda... 

Ja cu pricekat, igrat na laptopu tjedan-dva na low postavkama i onda uzet novi PC kad vidim kakvi su benchmarkovi sa odredenim grafama. Ne isplati ti se uzimati neki 280x ako je igra vrlo lose optimizirana i nece biti igriva cak ni s high end grafama, a s druge strane ako je odlicno optimizirana, mozda vec sa grafom za 1500 kuna mozes igrati na max postavkama 1080p reza i ustedis si 1000 kuna.

Tebi je situacija jos i bolja jer imas solidnu konfu i moci ces rokat na medium-high postavkama, onda kad vidis kakve su druge graficke na GTA V, uzmes novu za max postavke.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.2.2015 17:33 (GamerX9).
10 godina
neaktivan

Dobra ideja :P Hvala!

11 godina
neaktivan

da tocno 9 god. od kupnje je proslo

u biti pc bi mi trebao samo za web i tu i tamo neku stariju igru, overklokao bi cpu na +2,4, i dodao bi nesto rama (512 ili gigu) samo ne znam koja vrsta rama ide na tu maticnu ni sto trebam gledati (kasnije cu valjda naci na njuskalu neke polovne)

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.2.2015 17:54 (Razorman).
14 godina
Razorman kaže...

da tocno 9 god. od kupnje je proslo

u biti pc bi mi trebao samo za web i tu i tamo neku stariju igru, overklokao bi cpu na +2,4, i dodao bi nesto rama (512 ili gigu) samo ne znam koja vrsta rama ide na tu maticnu ni sto trebam gledati (kasnije cu valjda naci na njuskalu neke polovne)

Dodaj jos rama onda. Gledam malo google koliko vidim tvoja maticna je 400 mhz, DDR 1 keks, maximum mozes staviti 4 gb, bilo bi dobro recimo jos stick od 1gb da ti aplikacije rade kako trebaju i da mozes pokoju staru igru. Ali nemoj dati vise od 50 kn za njega. Jer to su stari polovni djelovi,  a sad za klokanje morat ces provjeriti temeprature, skini hwmonitor ili neki program s kojim vidis temperature pa bilo bi dobro da klokas, ali opet nece tu biti nekakve bitne razlike jer ovo je stvarno prastaro :). Također bi pomoglo promjeniti termalnu pastu i ocistiti utore etc, ispuhati cijeli pc od prasine ako nisi dosad, i ocistiti ga sa CCleaner temp fileove.

11 godina
neaktivan

Ok hvala na savjetima

Vidim ima na njuskalu dosta ponude tako da ce se nesto naci.

0 0 hvala 0
14 godina

Molim preporuku grafičke kartice za nekih 1000-1200kn. Što bi dobro išlo na moju konfiguraciju a da je nadogradnja postojeće? Uzeti novu ili polovnu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
display name ivo kaže...

Molim preporuku grafičke kartice za nekih 1000-1200kn. Što bi dobro išlo na moju konfiguraciju a da je nadogradnja postojeće? Uzeti novu ili polovnu?

Pogledaj radeon r9 280x na njuškalu po 1200/1300kn, s garancijom

This cat Is cat A cat Good cat Way cat To cat Keep cat An cat Idiot Cat Busy cat For cat 20 cat Seconds cat Sad pročitaj rieči bez cat
14 godina
Tony1999 kaže...
display name ivo kaže...

Pogledaj radeon r9 280x na njuškalu po 1200/1300kn, s garancijom

Nekoliko ljudi mi je tu preporučilo. Kažem, ne pratim to baš. Po čemu je toliko posebna da mi baš tu istu svi preporučuju?

13 godina
display name ivo kaže...

Nekoliko ljudi mi je tu preporučilo. Kažem, ne pratim to baš. Po čemu je toliko posebna da mi baš tu istu svi preporučuju?

Jer nema konkurenciju za tu cijenu. Kratko i jasno.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
10 godina
neaktivan

Pozdrav forumašima, planiram obnoviti konfiguraciju ali ne treba mi kompletna nova jer imam iskoristvih novih djelova (starih pola godine - godinu) u trenutnoj mašinini.

PSU: Corsair GS600

GPU: MSI GTX660 TwinFrozr 2GB OC Edition

HDD: 2x WesternDigital Caviar Blue 640GB

Hladnjak za CPU Arctic Cooling Freezer Xtreme

Neki jeftini optićki uredaj, ne treba mi bolji :)

Dakle jedino što predstavlja problem je činjenica da je konfa DDR2.

Imam relativno dobar procesor (Intel Core 2 Xtreme X9650 @3.00GHz), ali ne mogu ga iskoristiti s novom maticnom, tako da trebam MBO, CPU i RAM za nekih 3,000kn (300+-, placanje je karticom).

Gledao sam nesto odokativno na ADM-u pa me malo pogurajte. Nota bene: konfa za gaming, znači želim pokrenit Far Cry 4, GTA V kad dođe, i slično.

MBO: Gigabyte GA-Z97X-SLI, s1150

CPU: Intel Core i5-4570 3.20GHz Haswell

RAM: DDR3 8GB Kingston 1866MHz, HyperX Fury

UKUPNO:3.325,64kn

To je trenutno primarno, na ljeto bih eventualno uzeo SSD i možda još jednu grafu pa da ih spojim u SLI, pa može i koji iskusni savjet oko toga, isplati li se zafrkavat s time i tako dalje...

Naravno, o tome ovisi izbor matične, pa time utječe i na krajnju cijenu. Preporuka ne mora biti 3,300kn, možete preporučiti i za manje, sve ću uzeti u obzir.

Hvala unaprijed, ugodan dan :)

0 0 hvala 0
12 godina
mbosnic kaže...

MBO: Gigabyte GA-Z97X-SLI, s1150

CPU: Intel Core i5-4570 3.20GHz Haswell

RAM: DDR3 8GB Kingston 1866MHz, HyperX Fury

UKUPNO:3.325,64kn

To je trenutno primarno, na ljeto bih eventualno uzeo SSD i možda još jednu grafu pa da ih spojim u SLI, pa može i koji iskusni savjet oko toga, isplati li se zafrkavat s time i tako dalje...

proc je ok, ram također, ali ako ne misliš klokati, a očito ne misliš obzirom na proc, z97 ploča ti je nepotrebna - tim više jer je sli zahebancija, grijanje i problemi s napajanjem 

po mojem mišljenju bi ti bilo bolje uzeti neku jeftiniju ploču, ovisno o tome što trebaš recimo neku b85 za 400-tinjak kuna

dakle na ploči uštediš 500 kuna, prodaš svoju grafu i dodaš koliko si mislio za još jednu takvu - i uzmeš jednu jaču i noviju grafu, recimo r9 290 na njuškalu s garancijom, koja će biti i jača i bolja opcija za igranje od 660 sli

15 godina
neaktivan

Ovako,htio bih za početak nadograditi pc sa procesorom i motherboard do nekih 1500kn,pa bih vas zamolio za prijedloge

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Mogu li na B85 pogurati 1866MHz memoriju? Čini mi se da je 1600 max.

EDIT: I na Z97X je 1600 max, tako da to neće utjecati na izbor. Hvala na pomoći, poslušat ću te najvjerojatnije 

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2015 15:00 (mbosnic).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice