Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.180
|
čitano: 4.552.303
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala
BagyGamer kaže...

molim vas da mi preko www.adm.hr nadete neko napajanje koje ce mi odgovarat i linkate u odgovor. P.S. jeste li ikada narucivali s te stranice? iskustva?

EDIT: ispravak slike

Matričnu si stavio smeće, ne bih ti to preporučio, pogotovo ne za 6 jezgri.

A što se napajanja tiče, neko kvalitetno brand name od 400-500W ti je taman.

Moja osobna preporuka bio bi ti Fortron Hyper 500W (5 godina jamstva, hidro ležaji u ventilatoru što znači da je ventilator trajan i tih).

Twitter: @191x7
13 godina
BagyGamer kaže...

molim vas da mi preko www.adm.hr nadete neko napajanje koje ce mi odgovarat i linkate u odgovor. P.S. jeste li ikada narucivali s te stranice? iskustva?

EDIT: ispravak slike

budes ti ikoga ovdje poslušao ili i dalje po svojem? napravio si brat bratu 20 postova ovdje...

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act + www.bug.hr/cijene/
12 godina
Savjeti o nadogradnji računala

idem na nadogradnju sustava pod moj pc. gledam drugu matičnu i grafu.

prijedlozi?

pretpostavljam sad će best buy biti 780ka od nvidie? il ići na 960 970?

matična, bitno da je kvalitetna i da je dulja gara.

naravno ostajem na socketu 2011.

hvala.

&Black_Sheep
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

zašto nova matična? ova koju sad imaš je vrh x79 ponude. grafičku bi definitivno preporučio gtx 970

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
zuper kaže...

zašto nova matična? ova koju sad imaš je vrh x79 ponude. grafičku bi definitivno preporučio gtx 970

znam da je al dala je svoje {#} treba druga pa eto, svaki savjet dobrodošo.

grafa radi al je vrijeme da pojačamo.

hvala na preporuci!

gledao ovu i ovu il da idem na socket 2011 v3? jel se isplati? 

&Black_Sheep
16 godina

Dvoumim se između i5 4570 i fx 8320. Fx je jeftiniji ali i5 manje struje troši, 125W vs 84W. Sad ne znam dali je to u kad koristiš web browser ili kad se nešto renda? Koliko HEP naplaćuje struju? Koliko bi uštedio u godini dana ako 4 sata dnevno koristim kompjuter?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
bruno03 kaže...

Dvoumim se između i5 4570 i fx 8320. Fx je jeftiniji ali i5 manje struje troši, 125W vs 84W. Sad ne znam dali je to u kad koristiš web browser ili kad se nešto renda? Koliko HEP naplaćuje struju? Koliko bi uštedio u godini dana ako 4 sata dnevno koristim kompjuter?

TDP i potrošnja nisu ista stvar. TDP tj. Thermal Dissipation Power jeste energija koja se u procesoru pretvara u toplinu za vrijeme njegovog rada. Na pogrešnom si putu izbora procesora. Prouči ovu temu http://www.bug.hr/forum/board/slaganje-pc-konfiguracija/75.aspx?sort=act

16 godina

TDP What? Znam da je i5 300 kn skuplji. Koliko će mi trebat da si to vratim kroz korištenje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pa niko ne može to znati već ti. Dakle, uzmeš u obzir potrošnju računala (ne samog procesora jer on sam ne može da radi) i cijenu kWh i sve to puta broj radnih sati u obračunskom periodu za struju i dobiješ potrošnju. A to što je procesor skuplji, biće da je efikasniji što znači da isti posao odradi brže već konkurencija iz AMD-a što opet dovodi do dodatne uštede u radu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.9.2014 14:52 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Uz taj FX moras kupit i dobar hladnjak jer njegov stok nevalja nista i previse buci dok kod intela je dobar i njegov stok hladnjak tako da razlika u cijeni nije 300 kn
HAJDUK ŽIVI VJEČNO
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

4670 je dosta skuplji. Isplati li se investirat u 4670

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
phoenix2003 kaže...
bruno03 kaže...

TDP i potrošnja nisu ista stvar. TDP tj. Thermal Dissipation Power jeste energija koja se u procesoru pretvara u toplinu za vrijeme njegovog rada. Na pogrešnom si putu izbora procesora. Prouči ovu temu http://www.bug.hr/forum/board/slaganje-pc-konfiguracija/75.aspx?sort=act

TDP koji se navodi kod procesora nije ono što si ti naveo, već je to Thermal Design Power i on pokazuje otprilike maksimalno moguću potrošnju električne struje pri radu nekog komercijalnog programa kroz određeno vrijeme.

Evo engleski: "Thermal Design Power (TDP) represents the near maximum power a product can draw for a thermally significant period while running commercially available software. "

Uglavnom, radi se o potrošnji el. struje.

Ne isplati se ići na i5-4670. Razlika u brzini je premala da bi se osjetila u svakodnevnom radu.

13 godina

uzmi 4440/4460 kaj ce ti skuplji kada isto troše :)

TDP

"The Thermal Design Power (TDP) is the average maximum power a processor can dissipate while running commercially available software. TDP is primarily used as a guideline for manufacturers of thermal solutions (heatsinks/fans, etc) which tells them how much heat their solution should dissipate. TDP is not the maximum power the CPU may generate - there may be periods of time when the CPU dissipates more power than designed, in which case either the CPU temperature will rise closer to the maximum, or special CPU circuitry will activate and add idle cycles or reduce CPU frequency with the intent of reducing the amount of generated power.

TDP is usually 20% - 30% lower than the CPU maximum power dissipation."

Inace što se tice procesora koliko bi ušparao, i koliko on troši u 4h korištenja je gotovo nemoguce izracunati. Može se neki maximum izracunati ali tocno ne, jer i kada komp upregneš sa furmarkom+prime vrijednosti iz uticnice nisu stalno iste vec stalno variraju.

Tako da je moje, jednostavno zanemari taj TDP i uzmi koji ti više odgovara intel ili amd.

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act + www.bug.hr/cijene/
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.9.2014 19:45 (FakeDeath).
Moj PC  
1 0 hvala 2
14 godina
FakeDeath kaže...

TPD

jednostavno zanemari taj TPD i uzmi koji ti više odgovara intel ili amd.

Malo si pomješao slova. {#}

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act
14 godina
protjeran

Vjeruj mi ni taj FX ne troši nešto, ti ga na 4.0 možeš undervoltat na cca 1.25 i on puno manje troši, malo manje od onog novog E koji ima TDP 95W

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Po meni je glupo to što toliko gledate taj TDP, ako će proc njemu i više trošiti nego neki drugi, on to neće osjetiti previše na računu. 

2 0 hvala 0
12 godina
  kiwi_91 kaže...

TDP koji se navodi kod procesora nije ono što si ti naveo, već je to Thermal Design Power i on pokazuje otprilike maksimalno moguću potrošnju električne struje pri radu nekog komercijalnog programa kroz određeno vrijeme.

Evo engleski: "Thermal Design Power (TDP) represents the near maximum power a product can draw for a thermally significant period while running commercially available software. "

Uglavnom, radi se o potrošnji el. struje.

Ne isplati se ići na i5-4670. Razlika u brzini je premala da bi se osjetila u svakodnevnom radu.

Budući da se troje ljudi ne slaže sa mnom, volio bih znati s kojim dijelom se ne slažu.

Mislim da sam točno rekao da je TDP neka vrsta potrošnje el. struje, a ne energija pretvorena u toplinu kako je kolega phoenix2003 naveo, a TDP sam citirao Intelovo objašnjenje sa specifikacijske liste procesora na ark.intel.com.

i5-4670 ima frekvenciju veću za 0.2 GHz što vjerojatno pri raspakiravanju winrar datoteke u 1 min donosi možda 3-5 sekundi brže raspakiravanje, 1-3 fps više, što je minimalno. Koristio sam podatke s anandtech.com/bench.

14 godina
kiwi_91 kaže...

Budući da se troje ljudi ne slaže sa mnom, volio bih znati s kojim dijelom se ne slažu.

Trollovi, ne zamaraj se. {#}

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act
12 godina
u2Noobish4Me kaže...
zuper kaže...

hvala na preporuci!

dečki znam da ste zauzeti al cijenim vaša mišljenja pa ako može savjet, prijedlog.

koja matična? zašto.

&Black_Sheep
15 godina
neaktivan
kiwi_91 kaže...
  kiwi_91 kaže...

Mislim da sam točno rekao da je TDP neka vrsta potrošnje el. struje, a ne energija pretvorena u toplinu kako je kolega phoenix2003 naveo, ...

Petljaš se u nešto što ni sam ne razumiješ. Prije svega preporučio bih ti da proučiš Ohm-ov zakon a posebno što je to električni otpor. "Neka vrsta potrošnje el.struje" govori samo po sebi da za električni otpor nisi nikada čuo. Zanima me samo da li si se kada pitao kako radi obična grijalica i na koji način pretvara električnu energiju u toplotu.

16 godina

Našao sam dvije ploče koje bi išle u moje računalo. Gledao sam samo za i5 zasad i miniITX zbog kučišta.

http://www.edigital.hr/Maticne_ploce/Gigabyte_H97N-WIFI_LGA1150_maticna_ploca-p83656.html

http://www.instar-informatika.hr/maticna-gigabyte-ga-b85n-s1150ddr3hdmidviusb30usb20lansataiiisataiimsata-mini-itx-retail/GA-B85N

Koliko je ova skuplja bolja? Čini mi se dolazi bez wifi antene što mi treba. Gdje to ima za kupiti?

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.9.2014 20:08 (bruno03).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

bolja je...trebamo u postotcima reci koliko?

dolazi s antenom, jedino ako ju u trgovini ne ukradu :D

u2Noobish4Me kaže...
u2Noobish4Me kaže...
zuper kaže...

hvala na preporuci!

dečki znam da ste zauzeti al cijenim vaša mišljenja pa ako može savjet, prijedlog.

koja matična? zašto.

asus...

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.9.2014 20:32 (FakeDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 2
14 godina
protjeran
bruno03 kaže...

Našao sam dvije ploče koje bi išle u moje računalo. Gledao sam samo za i5 zasad i miniITX zbog kučišta.

http://www.edigital.hr/Maticne_ploce/Gigabyte_H97N-WIFI_LGA1150_maticna_ploca-p83656.html

http://www.instar-informatika.hr/maticna-gigabyte-ga-b85n-s1150ddr3hdmidviusb30usb20lansataiiisataiimsata-mini-itx-retail/GA-B85N

Koliko je ova skuplja bolja? Čini mi se dolazi bez wifi antene što mi treba. Gdje to ima za kupiti?

Imao sam isksutvo sa Z87N Wifi i prva liga je bila.

U performansama je razlika toliko mala da je neprimjetna.

Uzmi ono šta ti financije dopuštaju, ako možeš na H97N Wifi onda slobodno jer dobiješ karticu koja je i 5ghz abgn standard !

12 godina

Zelim nadograditi HDD na sadasnju konfiguraciju (moj PC). Mislim da je dovoljno i 500gb ali ni 1tb nebi skodio. Uvjet je da bude dobavljjvo u Splitu.

Nothing is true,everything is permitted.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
phoenix2003 kaže...

Petljaš se u nešto što ni sam ne razumiješ.  Prije svega  preporučio bih ti da proučiš Ohm-ov zakon a posebno što je to električni otpor. "Neka vrsta potrošnje el.struje" govori samo po sebi da za električni otpor nisi nikada čuo. Zanima me samo da li si se kada pitao kako radi obična grijalica i na koji način pretvara električnu energiju u toplotu.

Razumijem što je el. otpor i jasno mi je da jedan dio energije otpada na toplinu, ali ti si rekao, koliko sam shvatio, da TDP predstavlja isključivo toplinu koja se oslobodi, a ne potrošnju, što mislim da nije baš u potpunosti točno.

Iako i većina portala i foruma kaže slično ono što i ti, da je TDP toplina koja se oslobodi pri radu procesora, u dokumentu "Thermal Design Considerations for Embedded Applications", Intel daje jednadžbu TDP-a (17. str.) kao:

Vcc * [Dicc + Sicc]

, gdje su Vcc - napon, Dicc - dinamička jakost, Sicc - jakost koja se gubi zbog nesavršenosti procesa.

To očito pokazuje da se radi o izračunu snage, tj. potrošnje el. struje. No, TDP služi za određivanje topline koju treba odvesti jer se on navodi kao glavna specifikacija za konstruiranje potrebnog rashladnog uređaja na način da se TDP određuje pri Tcase, tj. maksimalnoj temperaturi na 'heat spredder-u' pri kojoj procesor može normalno raditi, i iz tog odnosa se zatim određuje kakav rashladni učin treba imati rješenje za hlađenje, odnosno hladnjak. Jednadžba za određivanje je dana na str. 19/20:

Ψ = (Tcase - Tambient) / TDP

Zaključno, rekao bih da se TDP onda može navesti kao srednja maksimalna potrošnja el. struje pri kojoj procesor može raditi, a da temperatura procesora ne premašuje Tcase. Znači TDP ne predstavlja maksimalnu vrijednost koliko procesor može potrošiti nego maksimalno relevantnu potrošnju jer mogu postojati određene 'peak' vrijednosti potrošnje koje su iznad TDP-a, ali one su toliko kratke da se ne uzimaju kao relevantne vrijednosti.

Isprike na off-topicu.

17 godina
odjavljen

Veći TDP (količina toplotne  energije koju procesor ispušta) znači i veću potrošnju ali TDP oznaka ne znači koliko taj procesor troši struje. Što se firmi tiče, AMD i Intel to računaju po drugačijim formulama. Eto čisto da obrazložim svoj TD.

Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina

pa dobro... sve je to tako kako i je u RL

8320 vuče iz utičnice 125W, što zapravo ispada da troši cc 100W struje (znaci 125w umanjeno za efikasnost napajanja)

meni je tako bilo na par kompova, i znaci to je ono max maximuma sto on moze povuči i zato kao što sam rekao točno se ne moze izračunati koliko jedan 8320 bude potrošio struje u 4h jer nije stalno 100w, već varira od 40w-100w i ovisno što se radi, ovisno o scenariju u igri itd itd...pa čak i da ga nafrljite 4h sa furmarkom opet on ne troši 100W svih 4h i opet to sve varira od 40-100w

Moj PC  
0 5 hvala 2
14 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
Hery kaže...

jel može neko pomoći u preporuci i za neki jači procesor amd ( jači od amd fx x6) , te neka matična (350-500)

FX6300 ili FX8320.

Ploča, Gigabyte 970A-DS3P ti dođe cca. 500 kn, plus minus 10 do 20 kn, ASUS M5A97 R2.0

je nešto skuplja.

Aftermarket hladnjak za procesor tipa LC 95 je obavezan.

hvala na odgovorima.

evo napokon prikupio lovu, ovaj tjedan krećem u nabavku.

Još samo pitanje na koje nisam dobio odgovor... imam starije napajanje corsair hx 520. Bude to dovoljno za fx 8320 i r9 280x?

te što se tiče coolera, imam scyte katanu 3, jer se to može možda iskoristit za 8320?

hvala unaprijed

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.9.2014 17:27 (Hery).
15 godina
neaktivan

Bok, već neko vrijeme pokušavam uštediti koju kunu za nadogradnju računala pa bi zamolio da mi neko pomogne oko slaganja konfiguracija, a limit do koje bi išao sa parama je oko 2000kn, ako može niže bilo bi super :D .

Evo mojih konfiguracija : 

Grafička : 1024MB ATI AMD Radeon HD 7700 Series

Procesor : AMD Phenom(tm) 9650 Quad-Core Processor 2.3GHZ AM2+

RAM : 6,00GB Dual-Channel DDR2 @ 399MHz (5-5-5-18)

Matična: BIOSTAR Group, A770 A2G+ (CPU 1)-6.0 (Chipset Vendor AMD )

Napajanje : 420 W Thermal Master (TM-420)

Monitor : BenQ G2000W (Analog)

Naravno ciljam na neki gaming komp ali sa trenutnim konfama padam sve dublje i dublje u ultra low zonu postavki u igricama :P .

Hvala :) !

0 0 hvala 0
13 godina

1. ocaj taj procesor do koliko ide, bar na 3ghz

2. skupi još love jer doslovce moras sve mjenjati...

grafa je 7750 ili 7770?

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.9.2014 18:49 (FakeDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice