Savjeti oko nove konfiguracije

poruka: 17
|
čitano: 1.724
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Dakle, kako naslov kaže, trebao bih savjete i komentare vezane uz potencijalnu novu konfiguraciju koju slažem. Unatoč tome što još ništa nije sigurno, želim se unaprijed pripremiti. Za razliku od davnih dana kad mi je igranje bilo prioritet, kod slaganja sam ove konfiguracije ciljao pretežno na audio i grafičku obradu, ali tako da ipak izdrži neko dulje vrijeme bez potrebe za nadogradnjom. Uglavnom, da ne duljim:

matična ploča: Gigabyte GA-EP35-DS4

procesor: Intel Core 2 Duo E8200

memorija: 2x2GB Corsair Dominator XMS2, 1066MHz

hard disk: Seagate 500GB, 32MB cache, SATA

grafička kartica: Gainward 8800 GS

napajanje: Seasonic 430W

optički pogon: LiteOn DVD-RW, SATA

kućište: Chieftec Midi Dragon, Office Series

Kompletna konfiguracija izađe oko 5500 kn, sa svim komponentama iz istog dućana (duga priča, ali recimo samo da nisam u položaju kombinirati razne dućane). Svaki je (konstruktivan, dakako) savjet itekako dobrodošao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Savjeti oko nove konfiguracije
klejton kaže...

Dakle, kako naslov kaže, trebao bih savjete i komentare vezane uz potencijalnu novu konfiguraciju koju slažem. Unatoč tome što još ništa nije sigurno, želim se unaprijed pripremiti. Za razliku od davnih dana kad mi je igranje bilo prioritet, kod slaganja sam ove konfiguracije ciljao pretežno na audio i grafičku obradu, ali tako da ipak izdrži neko dulje vrijeme bez potrebe za nadogradnjom. Uglavnom, da ne duljim:

Kompletna konfiguracija izađe oko 5500 kn, sa svim komponentama iz istog dućana (duga priča, ali recimo samo da nisam u položaju kombinirati razne dućane). Svaki je (konstruktivan, dakako) savjet itekako dobrodošao.

Ja bi to mrvicu promijenio.
Ploca:
Dosta bi bilo po mom mišljenju i GA-P35-DS3(uštediš vec dosta love a nije ništa lošija od DS4)
Memoriju bi mogao uzet i jeftiniju:OVU
Graficku bi na tvom mjestu rađe pucao na 8800GT ili ATI 3870
Pošto se sa navedenim dijelovima uštedi novaca može se takva grafa ubacit

Athlon X2 5000+@ 3200mhz,Gigabyte GA-MA770-DS3,Geil ultra 4x1gb, Gigabyte radeon HD 3870
17 godina
neaktivan
klejton kaže...

Ako zelis komfiguraciju na duze vrijeme, moja preporuka je:
CPU:  Procesor Intel Core 2 Quad Q9300 , 4x2.5GHz(oko 1600) ili Q6600 2,4 GHz(oko 1300 kn)
Napajanje: Napajanje CORSAIR 450W(oko 500kn)
A, sto se tice grafičke kartice, razmisli o novom Radeonu, no ako si ljubitelj GeForcea nece te nista odvratiti od kupovine toga.
EDIT: Za ploču se slažem s LUXX-om. Gore
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2008 21:51 (Sonny).
17 godina
LUXX kaže...
klejton kaže...

Ploca:
Dosta bi bilo po mom mišljenju i GA-P35-DS3(uštediš vec dosta love a nije ništa lošija od DS4)

Graficka HD4850? Nije li to novi best buy koji pomete ove dve po performansama a i cijenom?
Samo moje misljenje. ;)
AMD Athlon X2 6000+ @3Ghz HD3850 512 MB OC 2GB DDR2 Dual Channel 800 Mhz
17 godina
neaktivan

Mislim da bi ti bilo bolje uzeti quad core procesor ako radiš takvu obradu, a ne igraš igre. Možda malo da počekaš jer izlaze sada nove grafičke od nVidie i ATI-a, pa čak i ako bile skupe i nedobavljive starima bi trebala pasti cijena. I nisam siguran da li ti je ovo napajanje dovoljno.

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo konkretan prijedlog:

MATICNA

PROCESOR

MEMORIJA ona koju sam ti gore predložio

GRAFICKA

HDD

NAPAJANJE

KUCIŠTE

OPTIKA

Sve imaš u ADM-u kao što na linkovima vidiš osim rama.

Kod naruđbe iznad 2000 kuna ne placaš poštarinu.

Dakle isplati se.

Košta sve ukupno bez rama 4605kuna + 694 za ramove= 5299 kunica

Athlon X2 5000+@ 3200mhz,Gigabyte GA-MA770-DS3,Geil ultra 4x1gb, Gigabyte radeon HD 3870
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2008 22:07 (LUXX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Obzirom na namjenu, ja bi pokušao maksimalno utišati komp i obratio svu moguću pozornost na periferije - nije ti svejedno s čime radiš osam sati dnevno  (ili više).

Ne bih komentirao ploču, niti RAM, iako mi se čini da ono što Luxx priča ima smisla.

Radije bi na tvom mjestu pokušao nabaviti grafičku s pasivnim hlađenjem - u tom smislu ti ova ATI 4850 nije prvi izbor, jer se i sa aktivnim hlađenjem dosta grije. Za povremeno naganjanje u virualnim svjetovima možeš istrpiti nešto nizu rezoluciju i manje detalja, iako ja osobno na poslovni komp ne bi niti instalirao igre.

Zatim, tu je monitor - za grafiku ti je jednostavno potreban dobar monitor s kvalitetnim prikazom boja - DELL HC serija, Philips P serija, IBM/Lenovo L220X ili nešto drugo s PVA/IPS matricama. Svakako ne TN!

Miš i tipkovnica - bežični pružaju dosta veću ugodu u radu, upravo radim na nekom Logitech Media bežičnom kompletu iz GETROa, koji me došao nekih 300 Kn, nikada kasnije nisam vidio ovu ponudu nigdje, niti u dućanima s informatičkom robom. Kombinacija je odlična. No, tebi će možda žični miš pružati bolju kontrolu pokazivača na ekranu, bez povremenog karakterističnog'skakanja' strelice na ekranu. Iako mislim da je i ovo riješeno s novijim i skupljim modelima.

Na kraju, procesor - ako se zaista ozbiljno baviš grafikom i obradom zvuka, možda ne bi bilo loše investirati u četverojezgreni procesor, mislim da je razlika između E8200 i Q6600 200-tinjak kuna u cijeni, a 2,66 naspram 2,4 GHz u taktu jezgre.

Napajanje ne bi smjelo imati problema s bilo kojom od ovih konfiguracija, ali ako možeš. probaj ići na Corsaira VX450, koji je također Seasonicov proizvod i malo je tiši.

Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan
LUXX kaže...

Evo konkretan prijedlog:

MATICNA

PROCESOR

MEMORIJA ona koju sam ti gore predložio

GRAFICKA

HDD

NAPAJANJE

KUCIŠTE

OPTIKA

Sve imaš u ADM-u kao što na linkovima vidiš osim rama.

Kod naruđbe iznad 2000 kuna ne placaš poštarinu.

Dakle isplati se.

Košta sve ukupno bez rama 4605kuna + 694 za ramove= 5299 kunica

Nek doda jos 300-400 kn i kupi E8400(6MB cache,3.0 GHz)
Zasto bas E7200?
E8400 je jaci
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
Superbeast kaže...
Zasto bas E7200?
E8400 je jaci
Jaci je i ima više cache-a od E7200 ali 7200 košta dosta manje love za mrvicu manji takt.
Ali kad smo vec kod toga po mom mišljenju bi onda E8200 bio isplativiji od 8400.
Tih par mhz ga digneš bez pol problema.
Iz tog razloga i predloženi E7200.
Razliku između 3 i 6 mb cachea nece primjetit.
Jest da je 500mhz  sporiji ali ako ga misli klokat nema problema.
Jednostavno je super cijena za taj procesor.
17 godina
neaktivan
LUXX kaže...
Superbeast kaže...
Zasto bas E7200?
E8400 je jaci
Jaci je i ima više cache-a od E7200 ali 7200 košta dosta manje love za mrvicu manji takt.
Ali kad smo vec kod toga po mom mišljenju bi onda E8200 bio isplativiji od 8400.
Tih par mhz ga digneš bez pol problema.
Iz tog razloga i predloženi E7200.
Razliku između 3 i 6 mb cachea nece primjetit.
Jest da je 500mhz  sporiji ali ako ga misli klokat nema problema.
Jednostavno je super cijena za taj procesor.
 Ali da kupujem sad proc...Ne bi mi bilo zao dat 100 kn vise za E8400 nego za E8200
Hm..ako je neki profi tih 3MB cache-a vise ce mu trebat...i tih 500MHz takodjer..
Hard po meni WD 640GB 580 kn,maticnu bi mu ja stavio P35-DS3(50 kn vise)
Sve u svemu konfa koja ce ga jako dobro sluziti!
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
LUXX kaže...
Ploca:

Primljeno na znanje i prihvaćeno što se matične, memorije i napajanja tiče. Grafička mi je zadnja tipka na svirali, 8800 GS sam odabrao baš zato što je sad smiješno jeftina, a nudi meni sasvim prihvatljive performanse.

Veliki Brat kaže...

Obzirom na namjenu, ja bi pokušao maksimalno utišati komp i obratio svu moguću pozornost na periferije - nije ti svejedno s čime radiš osam sati dnevno  (ili više).

Ne bih komentirao ploču, niti RAM, iako mi se čini da ono što Luxx priča ima smisla.

Radije bi na tvom mjestu pokušao nabaviti grafičku s pasivnim hlađenjem - u tom smislu ti ova ATI 4850 nije prvi izbor, jer se i sa aktivnim hlađenjem dosta grije. Za povremeno naganjanje u virualnim svjetovima možeš istrpiti nešto nizu rezoluciju i manje detalja, iako ja osobno na poslovni komp ne bi niti instalirao igre.

Zatim, tu je monitor - za grafiku ti je jednostavno potreban dobar monitor s kvalitetnim prikazom boja - DELL HC serija, Philips P serija, IBM/Lenovo L220X ili nešto drugo s PVA/IPS matricama. Svakako ne TN!

Miš i tipkovnica - bežični pružaju dosta veću ugodu u radu, upravo radim na nekom Logitech Media bežičnom kompletu iz GETROa, koji me došao nekih 300 Kn, nikada kasnije nisam vidio ovu ponudu nigdje, niti u dućanima s informatičkom robom. Kombinacija je odlična. No, tebi će možda žični miš pružati bolju kontrolu pokazivača na ekranu, bez povremenog karakterističnog'skakanja' strelice na ekranu. Iako mislim da je i ovo riješeno s novijim i skupljim modelima.

Na kraju, procesor - ako se zaista ozbiljno baviš grafikom i obradom zvuka, možda ne bi bilo loše investirati u četverojezgreni procesor, mislim da je razlika između E8200 i Q6600 200-tinjak kuna u cijeni, a 2,66 naspram 2,4 GHz u taktu jezgre.

Napajanje ne bi smjelo imati problema s bilo kojom od ovih konfiguracija, ali ako možeš. probaj ići na Corsaira VX450, koji je također Seasonicov proizvod i malo je tiši.

Ovo je izvrsno, ali zaboravio sam napomenuti da će računalo biti isključivo za osobnu upotrebu. U neku bi se ruku moglo reći da su mi glazba i grafika (manjim dijelom) zamijenili igre. Doduše, na ovome što je LUXX predložio uštedilo bi se dosta za četverojezgreni procesor, iako mi se to čini kao mali overkill. Svejedno, dosta je pomoglo.
17 godina
neaktivan

Glavno da smo ti pomogli oko odluke i usmjerili pravim putom.

Ako ne koristiš komp za neke profi radove netreba ti 4 jezgre.

A 8400 bi bio overkill.

Onda je stvarno najpametnije/racionalnije uzeti E7200.

Uglavnom znaš sad odprilike šta bi mogao/trebao uzeti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Uzmi si grafičku ati hd4850 1250kn u adm.

17 godina
neaktivan
Nomad kaže...

Uzmi si grafičku ati hd4850 1250kn u adm.

Da si citao postove vidio bis da je LUXX vec to rekao..
17 godina
neaktivan

Da prvi i zadnji put dignem ovaj topic iz mrtvih.

Uglavnom, napokon sam profilirao konfiguraciju. S ciljem da složim tiho i jako računalo, odabrao sam Antecovo P182 kućište. Ako mi opet bude prebučno (u što iskreno sumnjam), mogućnost zamjene CPU i/ili GPU hladnjaka pasivnim rješenjima je uvijek otvorena. Vezano uz ovo gore, nisam odabrao XXX verziju XFX-ove 8800 GS jer slovi kao prilično bučna kartica.

E sad, ono najbitnije. Budući da računalo kupujem s namjerom da ga koristim dugo vremena, razmišljao sam da ipak uzmem četverojezgreni procesor kao nekakav zalog za budućnost.

S time na umu, finalna bi verzija izgledala poprilici ovako:

MBO: Gigabyte EP35-DS3
CPU: Intel Core 2 Duo E7200 (ili Core 2 Quad Q6600)
RAM: 2x2Gb PC8500 Corsair, 1066MHz
GPU: XFX GeForce 8800 GS
HDD: Seagate 500GB, SATAII, 32MB
ODD: LiteOn LH-20A1L
PSU: Corsair VX450
Kućište: Antec P182 EU

Sve skupa ispada oko 5200 u ADM-u (400 kn više sa C2Q).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
klejton kaže...

Uglavnom, napokon sam profilirao konfiguraciju. S ciljem da složim tiho i jako računalo, odabrao sam Antecovo P182 kućište. Ako mi opet bude prebučno (u što iskreno sumnjam), mogućnost zamjene CPU i/ili GPU hladnjaka pasivnim rješenjima je uvijek otvorena. Vezano uz ovo gore, nisam odabrao XXX verziju XFX-ove 8800 GS jer slovi kao prilično bučna kartica.

E sad, ono najbitnije. Budući da računalo kupujem s namjerom da ga koristim dugo vremena, razmišljao sam da ipak uzmem četverojezgreni procesor kao nekakav zalog za budućnost.

RAM slobodno uzmeš Kingmax, pa malo više uložiš u nešto drugo. PSU ti je čak i prejak, te bi Fortron od 400W koji je jako jeftin bio sasvim dovoljan.
17 godina
protjeran
kompotko kaže...
klejton kaže...

RAM slobodno uzmeš Kingmax, pa malo više uložiš u nešto drugo. PSU ti je čak i prejak, te bi Fortron od 400W koji je jako jeftin bio sasvim dovoljan.
 Mislim da je Corsair tisi a on trazi tihu konfiguraciju...
E ako hoces da ti bude jako tiho uzmi HX520 ali je prejako...al je sigurno tise od VX serije
Leadtek WinFast PX8600GTS 256MB GDDR3 AMD Athlon 64 x2 4200+@2.2GHz Abit KN9 nForce 570 Ultra 2x1 GB 800MHz Kingmax Hitachi 250GB 8MB cache SM206BW Logitech MX518
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice