Matematika - pomoć
- poruka: 5.900
- |
- čitano: 2.169.027
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Slozi matricu po asimptoti, znaci za ovaj romb bi bilo:
kordinate = [[1,3], [[2, 2], [2, 4]], [[3, 1], [3, 5]], [[4, 2], [4,4]], [5,3]]
Kordinate[0] ti daju tocke "konstrukcije" koje pripadaju rombu na x=1, nakon toga znas da ako postoje 2 tocke na nekome x znaci da izmedju njih mora biti barem jos 1 tocka koju dobijes razlikom y kordinata od tocaka konstrukcije. Tako napravis za sve tocke i na kraju da provjeris jel neka tocka pripada rombu samo provjeris jel pripada arrayu.
kordinate = [[1,3], [[2, 2], [2, 4]], [[3, 1], [3, 5]], [[4, 2], [4,4]], [5,3]]
sve_kordinate = list()
for i in range(len(kordinate)):
if isinstance(kordinate[i][0], list):
for j in range(kordinate[i][0][1]+1, kordinate[i][1][1]):
sve_kordinate.append([i+1, j])
for k in range(len(kordinate[i])):
sve_kordinate.append(kordinate[i][k])
print(sve_kordinate)
print("1. tocka:", [2, 3] in sve_kordinate)
print("2. tocka:", [5, 2] in sve_kordinate)
Ako zelis vidjet jel tocka 2.5,4.1 pripada rombu samo napisi [int(2.5), int(4.1)]
Formatirani kod: pastebin.com/pzZZ2p0X
Ili izračunaš jednadžbe pravaca koji određuju taj romb (jednadžba pravca kroz dvije točke) i onda kroz određene nejednadžbe provjeriš pripada li točka rombu.
@ tLeon hvala ti kaj si me usmjerio u kojem smjeru trebam sagledati problem( i mislio sam si da su matrice rješenje). Btw ovo je nastavak iz one teme iako riješenje koje si predložio 99% točno ipak postoji kvaka:
Ako dvije koordinate imaju pogrešnu lokaciju a imaju malu udaljenost jedna od druge a treća koordinata točnu lokaciju i ima veliku udaljenost u odnosu na dviju pogrešnih tada bi mi program eliminirao točnu koordinatu odnosno lokaciju.
Tu sada ide moj crtež/ideja : Romb predstavlja jednostavni prikaz poligona općine. Crne točke predstavljaju granične vrijednosti koordinata do kuda se općina proteže. Program bi samo trebao napraviti dvostruku provjeru za x i y koordinatu traženih lokacija u zadanom rasponu graničnih vrijednosti točaka općina. Općina ima 2000 kontrolnih točaka sigurno bi se u matricu trebala napisati vrijednost Max i Min za X i Y koordinatu i onda nastavio tvoj kod za petlju. Uglavnom idem proučavati matrice. let's fun begin
@ tLeon hvala ti kaj si me usmjerio u kojem smjeru trebam sagledati problem( i mislio sam si da su matrice rješenje). Btw ovo je nastavak iz one teme iako riješenje koje si predložio 99% točno ipak postoji kvaka:
Ako dvije koordinate imaju pogrešnu lokaciju a imaju malu udaljenost jedna od druge a treća koordinata točnu lokaciju i ima veliku udaljenost u odnosu na dviju pogrešnih tada bi mi program eliminirao točnu koordinatu odnosno lokaciju.
Tu sada ide moj crtež/ideja : Romb predstavlja jednostavni prikaz poligona općine. Crne točke predstavljaju granične vrijednosti koordinata do kuda se općina proteže. Program bi samo trebao napraviti dvostruku provjeru za x i y koordinatu traženih lokacija u zadanom rasponu graničnih vrijednosti točaka općina. Općina ima 2000 kontrolnih točaka sigurno bi se u matricu trebala napisati vrijednost Max i Min za X i Y koordinatu i onda nastavio tvoj kod za petlju. Uglavnom idem proučavati matrice. let's fun begin
Da onaj algoritam iz prosle teme ide uz pretpostavku da je max jedan netocan, ali mozes staviti jos podataka tipa od Garmina i tomtoma, ima ih sigurno jos pa opet raditi istu stvar. Sta se tice ovog algoritma za romb trebao bi raditi na svim likovima tako da bi trebao raditi za opcine.
Poštovani, uskoro pišem test iz matematike, ali neznam rješiti nekoliko zadataka. Ako može mala pomoć pri rješavanju.
1. Duljine bridova jednog kvadra u omjeru su 3:5:6, a drugog 3:6:7. Ako im se oplošja odnose kao 7:9, koliki je omjer obujma tih dvaju kvadara?
2. Prostorna dijagonala kvadra dugačka je 10√2 cm, a prema ravnini osnovke priklonjena je pod kutom od 45º. Jedan je osnovni brid za 2 cm dulji od drugog. Koliki je obujam kvadra?
Unaprijed hvala.
6:2(2+1) je isto kao i 6:2*(2+1), u zapisu "za ljude", za kalkulator ne.
6:2(2+1) = 6:2*3 = 3*3 = 9
Meni kalkulator dobro izbacuje, samo trebas znati pravilno unijeti.
Tu je pitanje koja matematicka operacija ima prednost, ja idem s lijeva na desno pa ispadne 9, ako prvo pomnozis ispadne 1. Zagrada uvijek prva se rijesi.
EDIT: Rijesio
Dragi matematičari, ja imam ispit is matematike uskoro i pitam se samo kako dobiti dužinu osnovice trapeza ako nam je isponuđeno
dužina jedne osnovice, visina i površina
(OVO JE ZA 6 razred!!)
EVO PRIMJER:
a = 17 cm
V(visina) = 15 cm
P = 150 cm2
c = ?
OBJASNITE MOLIM VAS!!
Dragi matematičari, ja imam ispit is matematike uskoro i pitam se samo kako dobiti dužinu osnovice trapeza ako nam je isponuđeno
dužina jedne osnovice, visina i površina
(OVO JE ZA 6 razred!!)
EVO PRIMJER:
a = 17 cm
V(visina) = 15 cm
P = 150 cm2
c = ?
OBJASNITE MOLIM VAS!!
P= ((a+c)/2)*v
Kad izvrtis formulu dobijes c=(2P-va)/v i c=3
.
Imam ovo
2tg(x-(5pi/6))-2=0
I to trebam zapisati u radijanima
x-(5pi/6)=1pi/4
x= 13pi/12
x=1pi/12
Jer je period tangensa pi
Dugo vremena me nije bilo na ovoj temi, imam mali problem s analizom 3, dolaze nam zadaci potpuno drugaciji od onih sa vjezbi, a na vjezbama smo imali 2+2 :D
Imam ispit ubrzo i ostao mi je samo drugi kolokvij da riješim.
Da počnem sa onim sto sam ja pokušavao :D
Drugi kolokvij:
1. Išao sam prvo df/dx(0,0)=...=+-1
df/dy(0,0)=...=1
i ne znam dalje (buni me sto sam u prvom dobio plus minus 1)
2. što se tiče lokalnih ekstrema, pojma nemam, jedan zadatak smo sve ukupno na vjezbama odradili, a karakter uopšte nismo ni spominjali :D
3. Sto se ovog tiče, jel ide: integral (donja granica 0,gornja 1)integral(donja 0, gornja sqrt(3-x^2)) ln(x^2+y^2)?
Hvala!
Pozdrav. Imam nejasnoća na primjeru (2-2i)^53
Uglavnom cilj je skicirati taj broj u kompleksnoj ravnini i doći do konačnog riješenja.
naime, ono što mi nije jasno, wolframalpha mi baca da je to kut 135° (3pi/4), kako znati da se radi baš o tom kutu ako je tangens od -1 jednak 3pi/4 ili 7pi/4
znači postupak:
Re: 2
Im: -2
r = sqrt[2^2 + (-2)^2] = sqrt(8); ovo je manje bitno
tg(fi) = Im/Re = -2/2 = -1 => fi = 3pi/4 ili 7pi/4?
Kad utipkas u kalkulator (2-2i)^53 dobijes nesto veliko, no tebe samo zanima u kojem je to kvadrantu. Posto ispadne -6nesto i 6i znas da se taj broj nalazi u 2. kvadrantu. Tvoj dobiveni kut od pi/4 se nalazi u 1. kvadrantu, a tebi treba 2. kvadrant. Znaci na to dodas pi/2 da bi "otisao" u 2. kvadrant. Da je npr. trazeni broj bio u 3. kvadrantu onda bi dodao pi. Imaj na umu da ti kut mora biti u intervalu [0, 2pi]
moze li mi netko pomoci o tome kak se rastavlja
250pi/3 na 82pi + 4pi/3
nije li to takodjer moguce rastiviti na 83pi + pi/3; recimo, to je primjer iz ovog drugog zadatka (b)
moram li dijeliti 250 : 3 = 83.33333...
sto bi znacilo 82 cijela i 3pi/3 + onaj ostatak 1pi/3?
Jednostavan problem, imam kružni luk (dio kružnice) sa zadanim točkama A i B. Znam dužinu luka, dužinu tetive, kao i dužinu crtkane linije koja spaja pola tetive sa polovicom luka.
Trebam podjeliti luk na toliko dijelova pod uvjetom da mi (uvećani dio slike) debela crvena linija bude unutar neke zadane vrijednosti (5 cm, 20 cm ili 1 m, ovo nije unaprijed određeno), potrebna mi je ili dužina tetive A-1 ili sama dužina luka A-1 pošto su ove vrijednosti podjednake.
I nije mi na kraju baš jednostavan
Pronašao: t = 2*sqrt(r^2 - d^2)
Ovdje samo umjesto d treba ići r-željena_vrijednost.
Ljudi jel ima kakva dobra stranica ili youtube kanal di se objasnjava matematika za faks?
jel netko zna riješiti ovo:
Izračunajte i prikažite u kompleksnoj ravnini: pod korijenom od tri(2i+2)
i ako može malo objasniti, meni to nije ništa jasno
jel netko zna riješiti ovo:
Izračunajte i prikažite u kompleksnoj ravnini: pod korijenom od tri(2i+2)
i ako može malo objasniti, meni to nije ništa jasno
Pretpostavljam da ti je to za faks. Na Feru je svojevremeno slican usmeni stajao; Matan 1 prije Oet 2 i sl. Preporucam najjace materijale matematike u drzavi (predvidjeno ruskom stilu ucenja ); ovo je samo poglavlje C, a od 12-te stranice ces naci slicnih zadataka na tu tematiku.
Ovo je matematicki lako, ali postupak nekog zna pobuniti protiv.
Algoritam je jednostavan: pretvoriti iz algebarskog u trigonometrijski oblik te ponovno vratiti u algebarski. Dakle dvije osnovne tranzicije.
Zguglaj negdje De Moivreove [Moavrove] formule pretvorbe, iako imas vec na postavljenom linku (rabi ctrl + F). Kolikog je korijen stupnja toliko broj ima rijesenja, naravno to znas da vrijedi i u kompleksnoj domeni kao i svugdje dalje.
Edit: dolje sam postavio.
Ovak.
r = sqrt( (Re)^2 * (Im)^2 )
tgfi = -- iz ceg proizlazi fi = pi/4 ili 5pi/4 (promotri tablu).
Nadalje, samo uvrsti velicine u vec poznati izraz.
3sqrt(z) = 3sqrt(r) * cis(fi + 2kpi / 3)
z1 = ...
z2 = ...
z3 = ...
veliko hvala, skužio sam :)
ako imaš još tih skripti s fera za matematiku 1 ili 2, šibni mi na pm
kakav je to ruski nacin ucenja? hahah
ovaj limes pokratiš potencije, pa na kraju ispade beskonačno minus beskonačno, stoga je rezultat valjda nula