Ovako, zanima me što se sve uči i koliko detaljno u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji informatičkog usmjerenja? (Znate na što mislim, 3 sata informatike, 5,5,6,6 matematike i bez drugog stranog jezika)
Koliko znanja ima netko iz odlične prirodoslovno matematičke gimnazije u odnosu na učenike tehničkih škola?
Koliko program fizike pokriva znanja iz elektrotehnike?
Kako se odlični učenici odličnih PM gimnazija snalaze na tehničkim fakultetima u odnosu na učenike tehničkih škola? (Konkretno na FER-u.)
Nitko nije pohađao obje škole, pa ih niti ne može izravno uspoređivati, ali ovo su neki moji dojmovi:
Pozitivne strane pr. m. gimnazije:
- veće opće znanje
- puno bolja ekipa
- veće šanse za upis na faks
- bolje radne navike
Pozitivne strane tehničkih škola:
- usmjerenije znanje, pa tako i veće u tim konkretnim područjima (elektrotehnika, mehanika)
- lakše su
Prema mojim iskustvima i onome što sam vidio, najbolje na FER-u se snalaze učenici iz prirodoslovno-matematičkih gimnazija.
Što se tiče informatike u gimnaziji - nemoj imati visoka očekivanja. Možeš daleko dogurati ako preuzmeš inicijativu i kreneš sam raditi. U suprotnom ne budeš stekao neko ogromno znanje iz tog područja. Međutim, naučiš osnove programiranja i ono najbitnije - logiku. Kasnije nije problem proširivati znanje ostalim programskim jezicima.