Državna matura 2015

poruka: 2.293
|
čitano: 446.935
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Državna matura 2015
Komediruzecki kaže...

Oki hvala, sad mi nije baš jasno što je to struja kratkog spoja, i ima neka formula:

I = E / r

Ako izvedem tu formulu iz općenite formule za struju cijelog kruga (unutarnji i vanjski otpor) i za taj unutarnji dobijem r = E / I

Ali što onda mogu tu formulu prvo napisat bez vanjskog, a onda kasnije uključit i vanjski pa izračunat i ostalo.

Jer je zadano struja kratkog spoja, elektromotorna sila, i to je to.

Kako da ja ako mi dodje neko pravilo desne ruke, ili slično, mašem rukama na maturi? mislit će da signaliram odgovore, a i onako volim sve zorno predočit, tako da ću ionako mahat.. hm

Jel ima neki normalni način kako bi mogao to odredit tipa nacrtam ruku il?

Struja kratkoga spoja je struja koja teče kad polove izvora kratko spojimo, tj. kada nema vanjskog otpora. Kod idealnih izvora to nema smisla tražiti jer bi tu struja bila beskonačna, no kod realnih zbog postojanja unutarnjeg otpora ta struja je ograničena. Elektromotorni napon je onaj napon koji je pohranjen u izvoru, no kada spojiš taj izvor, taj napon padne zbog postojanja unutarnjeg otpora. Dakle, realni izvor jednostavno promatraš kao idealni izvor spojen u seriju sa unutarnjim otporom (to se odnosi na naponske izvore). Da bi izračunao struju praznoga hoda, jednostavno nacrtaš strujni krug sa izvorom i unutarnjim otporom bez vanjskog otpora i rješavaš kao najobičniji strujni krug i dobiješ I = E/r.  Kad dodaš neki vanjski otpor onda ta struja padne jer je tada ukupni otpor veći da dobiješ struju I= E/(R+r).

10 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
Komediruzecki kaže...

Oki hvala, sad mi nije baš jasno što je to struja kratkog spoja, i ima neka formula:

I = E / r

Ako izvedem tu formulu iz općenite formule za struju cijelog kruga (unutarnji i vanjski otpor) i za taj unutarnji dobijem r = E / I

Ali što onda mogu tu formulu prvo napisat bez vanjskog, a onda kasnije uključit i vanjski pa izračunat i ostalo.

Jer je zadano struja kratkog spoja, elektromotorna sila, i to je to.

Kako da ja ako mi dodje neko pravilo desne ruke, ili slično, mašem rukama na maturi? mislit će da signaliram odgovore, a i onako volim sve zorno predočit, tako da ću ionako mahat.. hm

Jel ima neki normalni način kako bi mogao to odredit tipa nacrtam ruku il?

Struja kratkoga spoja je struja koja teče kad polove izvora kratko spojimo, tj. kada nema vanjskog otpora. Kod idealnih izvora to nema smisla tražiti jer bi tu struja bila beskonačna, no kod realnih zbog postojanja unutarnjeg otpora ta struja je ograničena. Elektromotorni napon je onaj napon koji je pohranjen u izvoru, no kada spojiš taj izvor, taj napon padne zbog postojanja unutarnjeg otpora. Dakle, realni izvor jednostavno promatraš kao idealni izvor spojen u seriju sa unutarnjim otporom (to se odnosi na naponske izvore). Da bi izračunao struju praznoga hoda, jednostavno nacrtaš strujni krug sa izvorom i unutarnjim otporom bez vanjskog otpora i rješavaš kao najobičniji strujni krug i dobiješ I = E/r.  Kad dodaš neki vanjski otpor onda ta struja padne jer je tada ukupni otpor veći da dobiješ struju I= E/(R+r).

E, pa bravo učitelju, trebaš ti meni jjoš štošta pojasnit, radim sad skripte iz fizike dok učim, i ima svačega već, a i ovakve stvari kao što si sad ispričao, toga bi trebalo biti najviše, da se ljudim na lijepo objasni.

Fora su mi one knjige tipa "studyguide" ili person physics.. predobro je objašnjeno, a ova druga je u boji i stvarno je odlična.

Hvala puno, sve razumijem, i sad mi je 101% jasno, nema više dvoumica oko toga svega.

Smijem još štogod pitati ako mi nije kristalno jasno, ili si /ste, specijalizirani samo za struju? :D

Idem sad na spavanje, lp do čitanja.

Komediruzecki®™
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.6.2015 23:38 (Komediruzecki).
10 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Pričao sam s jednim tipom pol sata, i zaključili smo da je vlastita duljina, masa, težina itd.. uvijek označena sa Lo, i da je to kada se ti gibaš npr konstantnom brzinom i izmjeriš to.
Nasuprot tome, neki promatrač sa strane koji miruje, mjeri gleda, ili kako god, isto to i označuje se sa L, i  naravno po nekoj logici ako se netko ispred tebe giba brzinom svjetlosti vidjeti ćeš ga onako jajasto, kako je i opisano u knjizi.

I sad ovaj zadatak, od 60 metara što su izmjerili u brodu koji se giba, trebalo bi biti da je rješenje 48 metara. Ne može nikako biti brod dulji kad je kontrakcija duljine.
A ovaj kaže da je rješenje 100 metara.

I sad mi opet nije jasno, jel možda ima veze što se ovi možda ne gibaju konstantnom brzinom pošto to ne piše?, ili sam ja nešto krivo pročitao u zadatku.

Ja kažem da je odgovor 48 metara, vi?

Zadatak - Kontrakcija duljine

Hvala, lp

Komediruzecki®™
15 godina
Komediruzecki kaže...

Pričao sam s jednim tipom pol sata, i zaključili smo da je vlastita duljina, masa, težina itd.. uvijek označena sa Lo, i da je to kada se ti gibaš npr konstantnom brzinom i izmjeriš to.
Nasuprot tome, neki promatrač sa strane koji miruje, mjeri gleda, ili kako god, isto to i označuje se sa L, i  naravno po nekoj logici ako se netko ispred tebe giba brzinom svjetlosti vidjeti ćeš ga onako jajasto, kako je i opisano u knjizi.

I sad ovaj zadatak, od 60 metara što su izmjerili u brodu koji se giba, trebalo bi biti da je rješenje 48 metara. Ne može nikako biti brod dulji kad je kontrakcija duljine.
A ovaj kaže da je rješenje 100 metara.

I sad mi opet nije jasno, jel možda ima veze što se ovi možda ne gibaju konstantnom brzinom pošto to ne piše?, ili sam ja nešto krivo pročitao u zadatku.

Ja kažem da je odgovor 48 metara, vi?

Zadatak - Kontrakcija duljine

Hvala, lp

Tu su se mnogi zeznuli, i ja sam na maturi prvo dobio manju duljinu pa tek kasnije ispravio pogrešku. Vlastita duljina predmeta je duljina koja se mjeri u labaratorijskome referentnom sustavu, dakle u sustavu u kojem predmet miruje. Npr. ako imaš neki štap u nekome svemirskome brodu, onda će se na svemirskome brodu izmjeriti njegova vlasita duljina jer se on giba zajedno sa svemiriskim brodom tj. u sustavu svemirskoga broda miruje. No ako imaš nekog promatrača sa strane, onda se u odnosu na njega svemirski brod giba tj. štap ne miruje u referentnom sustavu promatrača, pa će se za njega štap izgledati manje. No s druge strane, ako imaš štap u sustavu promatrača na zemlji, onda taj štap u odnosu na promatrača na Zemlji miruje pa će on izmjeriti njegovu vlastitu duljinu. Ako prolazi neki brod, on se u odnosu na promatrača na Zemlji giba. tj. u sustavu svemirskoga broda taj štap ne miruje, pa će promatrač na brodu izmjeriti manju duljinu od vlastite zbog kontrakcije. U zadatku mjerimo duljinu svemriske postaje na zemlji, ona je očito u sustavu Zemlje i zbog toga će promatrač na Zemlji izmjeriti njezinu vlastitu duljinu, dok će onaj na brodu vidjeti skraćenu jer se u odnosu na njega giba, pa se dobije 100m.

Tu je bitno shvatiti osnove principe specijalne teorije relativnosti. Prije svega specijalna teorija relativnosti se odnosi na ineracijalne sustave, tj. sustave koji se jedan u odnosu na drugog gibaju jednoliko pravocrtno dakle konstantnom brzinom. I svi referentni sustavi su ravnopravni tj. ne postoji apsolutno mirni referentni sustav. Npr. ako imaš promatrača na Zemlji i svemriski brod koji se u odnosu na Zemlju brzinom v, ti ne možeš odrediti koji od ta dva sustava miruje. Npr. možeš reći da Zemlja miruje, a svemirski brod se giba, no isto tako možeš reći da svemirski brod miruje, a da je Zemlja ta koja se giba brzinom -v. Dakle nijedan referentni sustav nije povlašten.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2015 9:41 (captain_soap_McTawish).
10 godina
neaktivan
Komediruzecki kaže...

...

Da, kužim, zeznuh se u čitanju, ne giba se postaja sa brodom.. hm ali su baš zeznuli zadatak, a najgora stvar je što oba odgovora su ponuđena, tako da ako ne znaš točno ne možeš izbaciti jednu opciju.. Užas.

Znaš što je mene najviše zbunilo hahaah, ja sam shvatio "postaju" kao nešto što je na brodu, inače sigurno nebi to tako gledao, valjda me povuklo ono kad znaju govoriti postaja - tipa most, i to na brodu, u tim svemirskim emisijama :D

Inače, skužio sam ovo super, i još si ti sad još više pojasnio, samo se treba pažljivo čitati :D

Hvala puno, nego imam jedno pitanjce:

Estetski što vam je lijepše, 1. bez tablice, ili ovo drugo sa tablicom:

(lijepše, preglednije, dal da budu ukošena slova za mjerne jedinice, ili uspravna itd.)

Eto slike:
Slika 1

Crvena bi bila općenito glavna nepoznanica, tj ono za što formula služi, zelenom bi bilo tipa. nešto što se dobije ili jednostavno konstanta tako da se zna da to uvijek imaš, a ostale boje npr plavo ljubičasto itd. za nepoznanice koje su ti potrebne da bi mogao izračunati crveno.

Eto još jedno pitanje.

Magnetsko polje zavojnice ponaša se kao štapićasti magnet kad kroz nju teče struja.

Znam da je potkovasti magnet onaj kojemu smo vlastiti sjeverni pol pridruzili južnom, i nastaje homogeno magnetsko polje.

No, jel štapićasti magnet isto to, slično, i koja je definicija ako nje?

I još jedno, jakost električnog polja je N/C, njutn po kulonu, a izražava se u V/m, volt po metru smijem li ja na maturi napisati oboje, samo jedno, ili?

Općenito smije li se pisati cijeli zapis jedinica umjesto dogovorene, ukoliko se ne radi o SI jedinici.

Komediruzecki®™
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2015 10:44 (Komediruzecki).
15 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Jel se smije koristit kalkulator na ispitu iz informatike

Win Osama in hide and seek
10 godina
neaktivan
J3ckYYY kaže...

Jel se smije koristit kalkulator na ispitu iz informatike

Ni u ludilu.

Komediruzecki®™
14 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Željezne šine od kojih su napravljene tračnice željezničke pruge složene su jedna za drugom po duljini. Na temperaturi od 0 °C razmaknute su 4⋅10–2 m. Šine su pri toj temperaturi duge 22,5 m. Do koje bi se najmanje temperature morale zagrijati šine da bi nestao razmak? Koeficijent linearnoga rastezanja za željezo pri 0 °C je 1,2⋅10–5 K–1.

Zašto se koristi ova formula: l=l0*beta*t a ne ona s alfom?

11 godina
neaktivan
Državna matura 2015

35. zadatak, jesenski rok 2012./13.

Intenzitet Sunčeva zračenja na udaljenosti od 1,5•10ˆ11 m od središta Sunca iznosi
1 400 W/m2. Za koliko se smanji masa Sunca tijekom 365 dana uz pretpostavku da se
energija koju Sunce zrači u potpunosti dobiva nuklearnim izgaranjem njegove mase?
Napomena: Površina sfere polumjera R određuje se izrazom S = 4πR2.

Jel mi može neko objasnit zašt se uzima (ili kak se izračuna?) da je R=1,5•10ˆ11 m?

(tak piše u rješenjima)

Znam da poslje mogu izračunat E=IxSxt i onda podijelit sa cˆ2 da dobijem za kolko se

masa smanjila al ovo prije nemogu nikako skužit.

10 godina
neaktivan
Defa.psd kaže...

Željezne šine od kojih su napravljene tračnice željezničke pruge složene su jedna za drugom po duljini. Na temperaturi od 0 °C razmaknute su 4⋅10–2 m. Šine su pri toj temperaturi duge 22,5 m. Do koje bi se najmanje temperature morale zagrijati šine da bi nestao razmak? Koeficijent linearnoga rastezanja za željezo pri 0 °C je 1,2⋅10–5 K–1.

Zato jer da bi se smanjio razmak trebaju se volumno povećati, a ne po duljini, ako sam ja skuzio dobro. Jer su jedna do druge.

Komediruzecki®™
14 godina
neaktivan

Po rješenju ispada da one kad su složene po duljini imaju taj razmak i zato se koristi duljina, a ne volumen (svejedno nemaš dovoljno podataka za volumen).

------   --------   --------   --------

------   --------   --------   --------

a mi tražimo kad su ovako

-------------------------------------

-------------------------------------
I ta formula je ista kao i ona s knjižice formula samo što je tamo još više raspisana.

Δl = l0*beta*Δt 

Δl raspiš kao l - l0 i dobit ćeš tu formulu s alfom (ne znam zašto su koristili betu)

http://myanimelist.net/profile/TheRunner
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2015 12:18 (TheRunner).
16 godina
Defa.psd kaže...

Samo je drugo slovo, ali uvršten je koeficijent linearnog termičkog rastezanja, ono što je u formulama označeno s alfa i takvo je rješenje(148K). Ne znam zašto, možda je greška, po mom bi trebalo pisati alfa, ali nije neka razlika s obzirom da je broj isti.

Mene zanima ovaj zadatak, 2013 jesen:

Puhanjem u sviralu, zatvorenu na jednome kraju, stvara se osnovni ton frekvencije 0,2 kHz.
Kolika je duljina svirale? Brzina zvuka u zraku je 340 m/s.

U rješenjima piše da je valna duljina=4 dužine, odnosno L = v/4f = 0,425 m = 42,5 cm. Kako doći do toga, ne mogu si nikako vizualizirati(što je uopće svirala?)

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2015 12:34 (power_user).
14 godina
neaktivan
power_user kaže...

Puhanjem u sviralu, zatvorenu na jednome kraju, stvara se osnovni ton frekvencije 0,2 kHz.

U rješenjima piše da je valna duljina=4 dužine, odnosno L = v/4f = 0,425 m = 42,5 cm. Kako doći do toga, ne mogu si nikako vizualizirati(što je uopće svirala?)

Stojni valovi.

Ako je učvršćena na oba kraja λ je polovina duljine L, ako je učvršćena (zatvorena) samo na jednom kraju λ je četvrtina L.
Onda uvrsti samo u onu formulu v = λf

16 godina
TheRunner kaže...
power_user kaže...

Stojni valovi.

Ako je učvršćena na oba kraja λ je polovina duljine L, ako je učvršćena (zatvorena) samo na jednom kraju λ je četvrtina L.
Onda uvrsti samo u onu formulu v = λf

Imaš možda neku skicu? Jer to vidim i iz rješenja, napamet mogu riješiti, ali u biti ne znam kako bi zamislio sviralu i kako bi taj val izgledao

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
14 godina
neaktivan

Najbolje što sam našao. 
Stvarno ne znam kako smo točno izvodili to sa skica (ne znam jesmo li uopće), al to bi trebalo biti sve što bi trebao znati u vezi toga. Imaš čak i formule za više harmonike. n ti je broj čvorova (i to se vidi na skici).

Imaš još i učvršćen na oba kraja, taj je dosta sličan ovom slobodnom na oba kraja. (slika 2)
samo što je L = nλ/2

n - broj čvorova - 1 (uključujući ove na krajevima) ili jednostavnije broj trbuha

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2015 13:29 (TheRunner).
16 godina
TheRunner kaže...

Najbolje što sam našao. 
Stvarno ne znam kako smo točno izvodili to sa skica (ne znam jesmo li uopće), al to bi trebalo biti sve što bi trebao znati u vezi toga. Imaš čak i formule za više harmonike. n ti je broj čvorova (i to se vidi na skici).

Imaš još i učvršćen na oba kraja, taj je dosta sličan ovom slobodnom na oba kraja. (slika 2)
samo što je L = nλ/2

n - broj čvorova - 1 (uključujući ove na krajevima) ili jednostavnije broj trbuha

E to mi je trebalo, hvala puno!

14 godina
IMT539 kaže...

35. zadatak, jesenski rok 2012./13.

Intenzitet Sunčeva zračenja na udaljenosti od 1,5•10ˆ11 m od središta Sunca iznosi
1 400 W/m2. Za koliko se smanji masa Sunca tijekom 365 dana uz pretpostavku da se
energija koju Sunce zrači u potpunosti dobiva nuklearnim izgaranjem njegove mase?
Napomena: Površina sfere polumjera R određuje se izrazom S = 4πR2.

Jel mi može neko objasnit zašt se uzima (ili kak se izračuna?) da je R=1,5•10ˆ11 m?

(tak piše u rješenjima)

Znam da poslje mogu izračunat E=IxSxt i onda podijelit sa cˆ2 da dobijem za kolko se

masa smanjila al ovo prije nemogu nikako skužit.

taj R je zadan i uzima se kako bi mogao dobiti površinu na kojoj se odvija zračenje određenog intenziteta/energije

Dinamo Zagreb
10 godina
neaktivan
power_user kaže...
TheRunner kaže...

Najbolje što sam našao. 

samo što je L = nλ/2

mozda ovo pomogne nekom:

Komediruzecki®™
15 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Kako se promjeni induktivni otpor zavojnice ako se period izmjenične struje poveća 3 puta?

Koju formulu koristim?

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
10 godina
neaktivan
Komediruzecki kaže...
Komediruzecki kaže...

(lijepše, preglednije, dal da budu ukošena slova za mjerne jedinice, ili uspravna itd.)

Eto slike:
Slika 1

Crvena bi bila općenito glavna nepoznanica, tj ono za što formula služi, zelenom bi bilo tipa. nešto što se dobije ili jednostavno konstanta tako da se zna da to uvijek imaš, a ostale boje npr plavo ljubičasto itd. za nepoznanice koje su ti potrebne da bi mogao izračunati crveno.

Eto još jedno pitanje.

Magnetsko polje zavojnice ponaša se kao štapićasti magnet kad kroz nju teče struja.

Znam da je potkovasti magnet onaj kojemu smo vlastiti sjeverni pol pridruzili južnom, i nastaje homogeno magnetsko polje.

I još jedno, jakost električnog polja je N/C, njutn po kulonu, a izražava se u V/m, volt po metru smijem li ja na maturi napisati oboje, samo jedno, ili?

Općenito smije li se pisati cijeli zapis jedinica umjesto dogovorene, ukoliko se ne radi o SI jedinici.

Pa nesmijes ti uzet svoje formule na ispit.. Dobijes formule zajedno sa ispitom u onoj vrecici koju ti preda profesor

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2015 15:27 (foobar333).
14 godina
neaktivan

Rl=Lω

ω=2pi/T

10 godina
neaktivan
chutac kaže...

Kako se promjeni induktivni otpor zavojnice ako se period izmjenične struje poveća 3 puta?

Koju formulu koristim?

Rl= L omega

omega= 2Pi/T

znaci ako se period poveca otpor se smanjuje

10 godina
neaktivan
Komediruzecki kaže...
power_user kaže...
TheRunner kaže...

Najbolje što sam našao. 

samo što je L = nλ/2

mozda ovo pomogne nekom:

Ta svirala je dosla samo jednom na maturi.. Valjda nece doc opet

15 godina
neaktivan
Defa.psd kaže...

Rl=Lω

ω=2pi/T

foobar333 kaže...
chutac kaže...

Koju formulu koristim?

Rl= L omega

omega= 2Pi/T

znaci ako se period poveca otpor se smanjuje

Hvala dečki! 

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
10 godina
neaktivan
foobar333 kaže...
Komediruzecki kaže...
Komediruzecki kaže...

Eto slike:
Slika 1

Eto još jedno pitanje.

Pa nesmijes ti uzet svoje formule na ispit.. Dobijes formule zajedno sa ispitom u onoj vrecici koju ti preda profesor

NItko nije rekao da ću uzeti svoje formule haha, samo pitam šta je bolje :D

Jel može ovo neko objasnit, ne kužim zašto ta zvjezdica * i onda se raspadne ko beta raspad, pa onda taj dio opet sa gama zračenjem.:

Komediruzecki®™
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.6.2015 15:35 (Komediruzecki).
10 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Bezpotrebno kompliciranje,  gamma zracenje ionako nikad ne dolazi u zadatcima jer nemas sto rjesit..

Kod gamma zracenja se nemjenja broj nukleona tj ne mjenja se nista, jedino nastaju gamma zrake..

11 godina
neaktivan

Ta zvjezdica ti znači da taj atom ima višu energiju, da se njegova jezgra nalazi na višoj energetskoj

razini i γ-raspadom ti nastaje taj isti atom čija energija se smanjuje za iznos energije fotona koji nastaje

10 godina
neaktivan
IMT539 kaže...

Ta zvjezdica ti znači da taj atom ima višu energiju, da se njegova jezgra nalazi na višoj energetskoj

razini i γ-raspadom ti nastaje taj isti atom čija energija se smanjuje za iznos energije fotona koji nastaje

Aha oki, ma znam , u biti nastaje gama zračenje, ono je najprodornije to je u biti sve što treba znat. I nadopunit one reakcije, i treba znat jezgru helija :D

Komediruzecki®™
10 godina
neaktivan
foobar333 kaže...

Bezpotrebno kompliciranje,  gamma zracenje ionako nikad ne dolazi u zadatcima jer nemas sto rjesit..

Kod gamma zracenja se nemjenja broj nukleona tj ne mjenja se nista, jedino nastaju gamma zrake..

Jel možeš ti meni reći što onda dolazi u zadacim ahaha :D da se spremim :P

Komediruzecki®™
16 godina
Državna matura 2015

koji bi mi casio kalkulator bio najbolji za maturu?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice