Državna matura 2015

poruka: 2.293
|
čitano: 446.551
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Iz fizike ih je puno i dosta sam zadataka riješio em u ove 4 godine, em u zadnja dva tjedna, ali svejedno teško ulaze u glavu sve.

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
10 godina
neaktivan
Re: Državna matura 2015
chutac kaže...

Iz fizike ih je puno i dosta sam zadataka riješio em u ove 4 godine, em u zadnja dva tjedna, ali svejedno teško ulaze u glavu sve.

Ne treba ih znat sve, radije nauči napamet čitat formulu, i jednostavno poveži nekom logikom, nekom pričom nečim s čim ćeš one najbitnije teorijske stvari zapamtit, i puno vježbe i super.
Meni ne izlgeda da ih iz fizike ima toliko... Jer ne moraš znat svaku, već ih izvesti i povezati jednu s drugom .

Komediruzecki
15 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Simbole znam, ali ima nekih formula koje su mi zatrebale, a nema ih u knjižici.

16 godina
chutac kaže...

Imaš 95%, samo ih moraš znati naći i uvrstiti tamo gdje treba(a za to moraš znati teoriju). Ja formule uopće ne pokušavam pamtiti napamet, zapamtio sam samo neke koje stalno koristim(v=s/t i sl.) i neke znam po definiciji, tako da mi knjižica jako puno pomaže, a nije da nisam spreman(svaku maturu sam riješio za preko 90%)

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2015 1:23 (power_user).
10 godina
neaktivan
power_user kaže...
chutac kaže...

Imaš 95%, samo ih moraš znati naći i uvrstiti tamo gdje treba(a za to moraš znati teoriju). Ja formule uopće ne pokušavam pamtiti napamet, zapamtio sam samo neke koje stalno koristim(v=s/t i sl.) i neke znam po definiciji, tako da mi knjižica jako puno pomaže, a nije da nisam spreman(svaku maturu sam riješio za preko 90%)

Daq, zato jer zadatak se može riješiti i na više načina, naravno da se neke formule mogu izvesti iz nekih drugih pa nema smisla pisati 1000 formula u knjižicu. A u katalogu možda ni nema tog ishoda pa formula za dodatne stvari ni ne treba.

Jel bi mogao nabrojati koje općenite teorijske stvari se MORA znati, a da ne možeš baš izčitati iz knjižice formula.. Tipa raspadi se moraju znat, plinski zakoni, strujni krugovi.. što je još nužno?

Komediruzecki
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2015 9:38 (Komediruzecki).
16 godina
Komediruzecki kaže...
power_user kaže...
chutac kaže...

Daq, zato jer zadatak se može riješiti i na više načina, naravno da se neke formule mogu izvesti iz nekih drugih pa nema smisla pisati 1000 formula u knjižicu. A u katalogu možda ni nema tog ishoda pa formula za dodatne stvari ni ne treba.

Jel bi mogao nabrojati koje općenite teorijske stvari se MORA znati, a da ne možeš baš izčitati iz knjižice formula.. Tipa raspadi se moraju znat, plinski zakoni, strujni krugovi.. što je još nužno?

Ne znam, nisam tako sistematičan u učenju kao ti. Ja samo riješavam stare mature i učim ono što pogriješim 

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
10 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Zna li netko do kada su prijave za jesenski rok mature?

mistyc
14 godina
mistyc kaže...

Zna li netko do kada su prijave za jesenski rok mature?

Od 20.7 do 31.7..

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011
10 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Dali itko ima skripte iz hrv B, bio, fiz, i eng B

10 godina
neaktivan
šunjo kaže...

Dali itko ima skripte iz hrv B, bio, fiz, i eng B

Napravljeno je jedno 8 Gigabyta skripta za Maturu, ako netko želi - slobodno pošaljite mail u inbox i dijelim preko GMAIL Drive-a :

Datoteka uključuje :

1. Svi Ispiti Provedenih Matura (2009/2010/2011/2012/2013/2014 + Ogledni Ispiti, te probne mature)
    - Rokovi : Ljeto, Jesen, Zima
    - Sve Kataloge obveznih predmeta za A i B razinu, kao i Kataloge za Izborne Predmete Državne Mature (2009.- 2014.)
    - Ostale Ispite Državne Mature (ispiti na drugim jezicima, na jezicima nacionalnih manjina)
    - Sve ostalo što se može skinuti sa stranice NCVVO (dozvoljeni kalkulatori, dodatci uz ispite, zvučni zapisi...)

2. Razne skripte, PowerPoint prezentacije, PDF datoteke, i zadatke za vježbu iz:

- Matematike
   - Hrvatskog Jezika
   - Engleskog Jezika

- Politike i Gospodarstva
   - Informatike
   - Biologije
   - Kemije
   - Fizike
   - Psihologije
   - Sociologije
   - I mnoge druge.

3. Moje skripte koje radim dok učim - razni savjeti, stranice s kojih je dobro učiti - PDF - dokumenti raznih tema i ostalo.

- Datoteke su u formatima : PDF, Doc, Pptx, Rar (zip), mp4.
- Preuzeti ili snimiti se može i bilo koji dio datoteke, ukoliko vas samo nešto zanima, možete si izabrati što želite zadržati a što ne.

Detaljnije upute za skidanje dolaze s mail-om u kojem dijelim datoteku.
(Znanje je najljepši dio čovjekovog života, dajte mu ga BESPLATNO.)

Svaka primjedba/kritika je poželjna.

Privatne poruke (nisam dugoročni korisnik Bug Foruma pa sam sad nedavno saznao da ne mogu više od par poruka poslati dnevno. Ako je ikako moguće da odma pošaljete GMAIL - ne druge, pa ću automatski dijeliti preko GOOGLE DRIVE-a. Hvala Unaprijed.)

Lp,

Komediruzecki
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2015 13:47 (Komediruzecki).
12 godina
Državna matura 2015

Imam nekoliko pitanja u vezi 25. i 26. pitanja iz fizike 12/13.

U 25. se traži frekvencija na temelju polumjera i brizine kretanja, iako ne znam ni započeti čini mi se kao normalan zadatak.

E sad u rješenjima su koristili formulu: v=2r*3.14*f koja mi je poznata ali te formule nema u knjižici i nemogu je se sjetiti pa me zanima kako oni očekuju da ju mi znamo ako je rečeno da ćemo sve formule, koje nam trebaju, imati?

I 26. me totalno šokiralo, jer se traži visina na kojoj akceleracija sile teže( g) iznosi 7.33. Ovog gradiva se apsolutno ne sjećam( možda samo gimnazije to rade ali nisam siguran) niti ga mogu naći u bilježnicama ali problem je što su oni opet izvukli neku formulu: g=Gm/(r+h)2 koje naravno nema u knjižici.

I zanima me zašto pišu ms-2 kod akceleracije i par drugih jedinica, a ne kvadrat?

Evo ako netko ima bilo kakvu informaciju u vezi bilo kojeg pitanja bio bih jako zahvalan.

14 godina
neaktivan
gelon kaže...

Imam nekoliko pitanja u vezi 25. i 26. pitanja iz fizike 12/13.

U 25. se traži frekvencija na temelju polumjera i brizine kretanja, iako ne znam ni započeti čini mi se kao normalan zadatak.

E sad u rješenjima su koristili formulu: v=2r*3.14*f koja mi je poznata ali te formule nema u knjižici i nemogu je se sjetiti pa me zanima kako oni očekuju da ju mi znamo ako je rečeno da ćemo sve formule, koje nam trebaju, imati?

I 26. me totalno šokiralo, jer se traži visina na kojoj akceleracija sile teže( g) iznosi 7.33. Ovog gradiva se apsolutno ne sjećam( možda samo gimnazije to rade ali nisam siguran) niti ga mogu naći u bilježnicama ali problem je što su oni opet izvukli neku formulu: g=Gm/(r+h)2 koje naravno nema u knjižici.

I zanima me zašto pišu ms-2 kod akceleracije i par drugih jedinica, a ne kvadrat?

Evo ako netko ima bilo kakvu informaciju u vezi bilo kojeg pitanja bio bih jako zahvalan.

25. pitanje je vrlo jasno, imaš brzinu i polumjer, traži se frekvencija, ako kruži čestica po krugu po formuli v = s / t možemo zaključiti da je vrijeme t zapravo period T a put s je zapravo krug s opsegom 2rPi, te tako dobivaš novu relaciju v = 2rpi/T ili v = 2rPi * f ... mislim ova formula je jedna od osnovnih iz fizike, ako misliš dobro napisati fiziku ovo je jako jednostavno za zapamtiti, mislim ne znam šta da ti kažem na ovo, nauči ta 4 slova nije neki problem stvarno...

ajoj... ms-2 ti je metar * sekunda ^-2 ako je nešto na potenciju -2 to je isto kao da je u nazivniku ono na potenciju 2... m/s2 je isto što i ms-2

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2015 19:08 (Mrdensson).
14 godina
neaktivan

a 26. ti je formula za jakost gravitacijskog polja g = GM/R^2 G - gravitacijska konstanta, M - masa planeta - R - udaljenost od središta do površine al sad pišeš R+h jer na površini djeluje gravitacija 9.81 a ona očigledno slabi s visinom i normalno pišeš (R+h)^2 a za g uvrstiš 7.33... i korjenuješ i riješiš

15 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Dosta zadataka može i na razmišljanje i kombiniranje(kao ovaj 25.), ali što jest, jest, formula ima puno, ali nisu baš korisne.

10 godina
neaktivan
chutac kaže...

Dosta zadataka može i na razmišljanje i kombiniranje(kao ovaj 25.), ali što jest, jest, formula ima puno, ali nisu baš korisne.

Postoje stvari koje baš treba znati, jer su zadaci problemski, a ne uzmeš formulu, izvučeš nepoznanice i uvrstiš.

Skoro svaki zadatak na maturu traži razmišljanje, uspoređivanje i kombiniranje svih mogućih formula. Iako su ponekad većina njih jednostavne kao ta za brzinu put i vrijeme, pa se lako dobije što trebaš.

Mogu zamisliti kako je onima koji su iz strukovnih škola, jer sam i ja jedan od njih, mi nismo ništa fizike ni vidjeli, neki su više neki manje, trenutno sam naučio matematike i fizike više nego u 12 godina školovanja, a i dalje postoje stvari koje su nekima jednostavne a ja prvi put čujem, tako da samo vježba i vježba.

Prije par tjedana i ja bi pisao zašto je m/s^2 pisano kao ms^-2 . Ali takve stvari se pokupe samo na satu, i uz puno vježbe, slušanja i učenja fizike, ne možeš sve odjednom znati, pogotovo ako imaš manje sati nego u npr gimnazijama.

Toliko od mene, lp

Komediruzecki
16 godina
Državna matura 2015

kako se najbolje pripremiti za hrvatski visu razinu?

10 godina
neaktivan
mar123 kaže...

Isto kao i za nižu samo "više", btw. meni je trinom dobar, ako ne i odličan, imam doma od gazarija knjigu u kojoj ima 500 stranica svega, imam i od trinoma kod njih je to manje a sve bitno je više manje tamo.

Imam i milione drugih skripta, ali najvažnije ti je za test teorija, i analiza pjesama, tj tekstova. Za esej pak lektire, razumijevanje lektira, osnovni motivi itd sve što čini lektiru.

Sa tim svim, ako odvojiš dovoljno vremena za teoriju i razumijevanje, te znaš složiti ugodan esej nebi trebao dobiti manje od 4.

Komediruzecki
12 godina
Mrdensson kaže...

a 26. ti je formula za jakost gravitacijskog polja g = GM/R^2 G - gravitacijska konstanta, M - masa planeta - R - udaljenost od središta do površine al sad pišeš R+h jer na površini djeluje gravitacija 9.81 a ona očigledno slabi s visinom i normalno pišeš (R+h)^2 a za g uvrstiš 7.33... i korjenuješ i riješiš

Stisnuo bih hvala ali nema, sad mi je puno jasniji zadatak, a i to da neću imat preko 35% točno.

Vidiš to je gradivo koje u 4g fizike u strukovnoj školi nismo ni spomenuli,barem ne u mojem smjeru i zato mi je formula bila čudna, ali opet oni su ju trebali napisati u knjižicu kao i onu s 2rpi čak i ako je temelj fizike kao što su F=ma i E=mc2 koje se nalaze u knjižici.

EDIT:Jel zna netko smijemo li pisati maturu slijedeće godine besplatno jer ako se dogodi da ne upadnem na željeni fakultet(ETF) volio bih ponoviti maturu?

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2015 20:04 (gelon).
16 godina
Komediruzecki kaže...
mar123 kaže...

Isto kao i za nižu samo "više", btw. meni je trinom dobar, ako ne i odličan, imam doma od gazarija knjigu u kojoj ima 500 stranica svega, imam i od trinoma kod njih je to manje a sve bitno je više manje tamo.

Imam i milione drugih skripta, ali najvažnije ti je za test teorija, i analiza pjesama, tj tekstova. Za esej pak lektire, razumijevanje lektira, osnovni motivi itd sve što čini lektiru.

Sa tim svim, ako odvojiš dovoljno vremena za teoriju i razumijevanje, te znaš složiti ugodan esej nebi trebao dobiti manje od 4.

sto se tice testa, onaj dio na pocetku gdje je zadan tekst i ima 5 pitanja o njemu mi ide jako dobro, malo trebam jos ponoviti stilska sredstva i to je to. teze mi ide onaj drugi dio testa.

a lektire citam, ono sto necu stic procitat cu nac kratki sadrzaj.

10 godina
neaktivan
gelon kaže...
Mrdensson kaže...

Stisnuo bih hvala ali nema, sad mi je puno jasniji zadatak, a i to da neću imat preko 35% točno.

Vidiš to je gradivo koje u 4g fizike u strukovnoj školi nismo ni spomenuli,barem ne u mojem smjeru i zato mi je formula bila čudna, ali opet oni su ju trebali napisati u knjižicu kao i onu s 2rpi čak i ako je temelj fizike kao što su F=ma i E=mc2 koje se nalaze u knjižici.

EDIT:Jel zna netko smijemo li pisati maturu slijedeće godine besplatno jer ako se dogodi da ne upadnem na željeni fakultet(ETF) volio bih ponoviti maturu?

Pa da sve te formule napišu u knjižicu nebi ti trebalo 4-5 lista formula nego 20. Ova gore navedena formula se izvede iz poznate formule koja je u knjižici formula (ako sam dobro pročitao koja je napisana - Fg = m g , i masa i masa se krate pa ti ostaje g=...) Isto bi bilo ko da na pišu 3 formule iz one početne brzina je jednaka prijeđenom putu kroz određeno vrijeme. Nema smisla toliko formula pisati.

Ja ti sad radim po gimnazijskim uđbenicima, oni imaju uđbenik i zbirku riješenih zadataka kao pribor za nastavu, (barem taj neki program i knjige koje ja imam doma) i u uđbeniku su teorije od po 150-200 str. sve četiri godine, a zbirke od 100-200 stranica. I u svakoj zbirci su tone zadataka, jedni su jako laki samo uvrstiš i izračunaš, drugi su malo teži slični ovima koje su se sad spominjali i nisu preteški za razumjeti. Treći zadaci su označeni sa * i oni su za one gimnazije koje imaju više sati fizike, to su malo problematičniji zadaci, i takvi se upravo znaju i pojaviti na maturi u nekom blažem obliku. I naravno problemski zadaci na kraju svakog poglavlja. (koji spominju neke općenite primjene i ostalo). 

Zaključak je taj da po meni, sve te formule treba znati, i povezati u jednu cjelinu, isto je i sa matematikom, postoji par formula ali su sve na neki način povezane.
Ima puno toga što se treba znati teorijski, a i formule koje jednostavno u knjižici nećeš naći, a trebaju ti (iako se sve izvode iz drugih) ali bez teorije kako se izvode ti ih niti ne možeš znati.

U ovakvim problemima pomoći će ti dvije strani, ako nisi shvatio što želim reći:

1. Katalog za fiziku, rađen po gimnazijskom programu, ako ga malo prošvrljaš, vidjeti ćeš da je svaka druga točka "opiši" "objasni" "primjeni" "kvalitativno bla bla" što znači da moraš znati sve povezati, i ima stvari koje moraš znati u teoriji a nećeš dobiti u knjižici formula, a odnosi se na veze između formula. Tako da si to prouči.
2. I druga stvar je propisani gimnazijski program, možeš ga skinuti sa ncvvo-a, ja sam skinuo sve to, i piše točno što se očekuje i što se mora znati, pa se igraj i sa time.

mar123 kaže...
Komediruzecki kaže...
mar123 kaže...

sto se tice testa, onaj dio na pocetku gdje je zadan tekst i ima 5 pitanja o njemu mi ide jako dobro, malo trebam jos ponoviti stilska sredstva i to je to. teze mi ide onaj drugi dio testa.

a lektire citam, ono sto necu stic procitat cu nac kratki sadrzaj.

To je super, a koji je to drugi dio testa?, teorija ili jezik?
Teorija je po meni najlakša, moram vježbati još malo analizu pjesama, a za lektire planiram isto kao i ti, većinu sam za B razinu pročitao, ili se sjećam, neke smo radili ove god, a neke ću kratki sadržaj.

Komediruzecki
14 godina
neaktivan
Državna matura 2015

al pazi ovo to sam tek sad vidio kad sam išao rješavat 26. zadatak i zato sam editao message i poslao u 2 dijela da ne ispadnem glup al me sad muči... ja sam išao tako da postavim omjer g/g' = (R+h)^2 / R^2 i tu bi trebalo sve isto štimat jer se 9.81 pri površini isto odnosi kao 7.33 pri nekoj visini iznad površine, i izračunam i ispadne mi 1000 i nešto km i nezz gdje se izgubilo tih +/- 100 km, sad bili oni meni priznali i ovaj tu postupak šta malo odstupa od rješenja navedenog u maturi jer po meni to je isto točno... ili se mora po formuli g = GM/R^2 jer je zadana u zadatku masa pa moraš i nju ukombinirat u zadatak???

16 godina

ima nesto teorije tipa zadaci gdje pisca treba spojit sa stihovima iz njegove pjesme, ili likove sa djelima i ima jezika, jezika ima vise, i nesto mi ide ali velika vecina jako slabo, no mene najvise brine taj esej, neznam kako ce to ispast. iz hrv bi se zadovoljio s nekih 50 bodova na kraju svega(nosi mi 10% bodova za faks sto znaci da mi treba 50% tocnog) a kad sam rjesavo proslogodisnji test imo sam 54% na njemu(bez ikakvog ucenja).

10 godina
neaktivan
mar123 kaže...

ima nesto teorije tipa zadaci gdje pisca treba spojit sa stihovima iz njegove pjesme, ili likove sa djelima i ima jezika, jezika ima vise, i nesto mi ide ali velika vecina jako slabo, no mene najvise brine taj esej, neznam kako ce to ispast. iz hrv bi se zadovoljio s nekih 50 bodova na kraju svega(nosi mi 10% bodova za faks sto znaci da mi treba 50% tocnog) a kad sam rjesavo proslogodisnji test imo sam 54% na njemu(bez ikakvog ucenja).

Meni nosi jedan mali udio bodova, i iisto me brine esej, ali sve ti ovisi o tome što dobiješ, ako dobiješ nešto što znaš onda imaš +1 bod, ako pak dobiješ nešto za što nikad nisi čuo možeš pogađat ili logikom nekom probat povezat s onim što znaš, sve ti je to zeznuto, najpametnije ko i uvijek naučiš za 5 pa što bude :D

Ja mislim da je najbolje otic do prijatelja kataloga, i barem iz svake točke naučiti ponešto, nebi trebalo biti previše, barem ne za B razinu. Ako kaže razlikuj veliko i malo početno slovo proučiš to i miran si. Ali za hrv teoriju najbolje naštrebat napamet i stare mature riješavati, dok za esej ipak treba i znat i snać se i lijepo to napisat (to je možda i najveći problem).

Komediruzecki
13 godina
neaktivan
Komediruzecki kaže...
mar123 kaže...

Meni kad sam pitao rekao si da nije nešto posebna i da se mogu spremiti preko skripte sa tvog diska.

Sad sam zbunjen.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2015 21:37 (Ikarus01).
10 godina
neaktivan
Mrdensson kaže...

al pazi ovo to sam tek sad vidio kad sam išao rješavat 26. zadatak i zato sam editao message i poslao u 2 dijela da ne ispadnem glup al me sad muči... ja sam išao tako da postavim omjer g/g' = (R+h)^2 / R^2 i tu bi trebalo sve isto štimat jer se 9.81 pri površini isto odnosi kao 7.33 pri nekoj visini iznad površine, i izračunam i ispadne mi 1000 i nešto km i nezz gdje se izgubilo tih +/- 100 km, sad bili oni meni priznali i ovaj tu postupak šta malo odstupa od rješenja navedenog u maturi jer po meni to je isto točno... ili se mora po formuli g = GM/R^2 jer je zadana u zadatku masa pa moraš i nju ukombinirat u zadatak???

Svaki zadatak se može na više načina riješiti, i ukoliko je rješenje isto ili odstupa za jako mali nevažni dio zbog nekog eventualnog zaokruživanja to se priznaje, ako ne sve bodove dobiti ćeš za postupak ukoliko se tražio, ukoliko je na zaokruživanje onda ti se gleda samo točan odgovor. (to se podrazumijeva).

E sad ja znam nekad i po 100 puta upisat jedno te istu stvar u kalkulator pa svaki put ispadne nekim slučajem drugačiji broj, slučajno se stisne još neka tipka, ili krivo utipkaš ne staviš zagradu ili nešto i ode ti 100, 200 kilometara u brzini cc muhe.

Treba pazit na to.

Što se tiče onog gore.. mislim da se može besplatno ići i sljedeće godine, isto ko na jesenski ako ideš, samo mislim da onda ne ideš na jesenski neg tek sljedeće god, ili se može i jedno i drugo besplatno, nisam siguran.

Komediruzecki
10 godina
neaktivan
Ikarus01 kaže...
Komediruzecki kaže...
mar123 kaže...

Meni kad sam pitao rekao si da nije nešto posebna i da se mogu spremiti preko skripte sa tvog diska.

Sad sam zbunjen.

Nope, duboko vjerujem da je to bila "FIZIKA", fizika nema rješenja zadataka, tj ima ali ne postupak, i to mi se ne svidja jel me buni, pa mi je trinom dobar samo za teoriju iz fizike. EH sad ovisi s kojim znanjem ideš.

Što se hrvatskog tiče, trinom je vrh i nebi ništa drugo preporučio, imam doma puno svakakvih skripta, ali ovisi za koju ocjenu učiš, trinom je i dosta opširan, ali smao zato jer su stavili cijeli katalog nutra, i puno tekstova. Nije da moraš sve napamet naučit. Pročitaš jednom i dosta.

Komediruzecki
16 godina
Mrdensson kaže...

Probaj koristiti 10ms^-2 umjesto 9.81ms^-2. Ako pogledaš popis konstanti, vidjet ćeš da ti za g piše da se u zadatcima koristi 10ms^-2. Možda pričam gluposti, nisam trenutno doma i nisam riješavao, ali probaj.

14 godina
neaktivan
power_user kaže...
Mrdensson kaže...

Probaj koristiti 10ms^-2 umjesto 9.81ms^-2. Ako pogledaš popis konstanti, vidjet ćeš da ti za g piše da se u zadatcima koristi 10ms^-2. Možda pričam gluposti, nisam trenutno doma i nisam riješavao, ali probaj.

ma znam al ono... g/g' = (R+h)^2/R^2, korjenujes i sad je g/g' = (R+h)/R i sad pomnozis sa R... (g/g')^1/2 * R = R + h --->> h = (g/g')^1/2 * R - R... i kuzis ako stavis da je 10 ms-2 onda ispada jos jace odstupanje mislim razumijem da negdje moze se odstupat al to je vise to toga kako se zaokruzuje rezultat, al na digitronu mozes stisnit i Ans da ti prikaže sve znamenke da bude sto tocnije, i opet bude 100 km a nije bas to ni mala razlika... da su bar napisali druge rezultate koje prihvacaju to ima cak kod nekih matura al ovdje nije bilo i bas mi ide na k...

10 godina
neaktivan
Mrdensson kaže...
power_user kaže...
Mrdensson kaže...

ma znam al ono... g/g' = (R+h)^2/R^2, korjenujes i sad je g/g' = (R+h)/R i sad pomnozis sa R... (g/g')^1/2 * R = R + h - h = (g/g')^1/2 * R - R... i kuzis ako stavis da je 10 ms-2 onda ispada jos jace odstupanje mislim razumijem da negdje moze se odstupat al to je vise to toga kako se zaokruzuje rezultat, al na digitronu mozes stisnit i Ans da ti prikaže sve znamenke da bude sto tocnije, i opet bude 100 km a nije bas to ni mala razlika... da su bar napisali druge rezultate koje prihvacaju to ima cak kod nekih matura al ovdje nije bilo i bas mi ide na k...

Haha, sad si mene natjerao da ovaj zadatak proučim, i vidim koje je točno rješenje, odstupa li po bilokojoj formuli, sutra ću ga probati riješiti pa se javim.

Pod odstupanje na maturi se podrazumijeva +- 2 , bilo čega, ne može bit ni 10 centimetara, a kamoli 100km.

Što se gravitacijske konstante tiče, u ovakvom zadatku je čak i glupo uzeti 10m/s^2, ali mislim da ti ne smiju uzeti bodove ako uzmeš 9. To bi bilo pretjerivanje, iako je navedeno lijepo da se zaokruži.

Komediruzecki
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2015 23:23 (Komediruzecki).
14 godina
neaktivan
Državna matura 2015

Ma gdje bi dospjeli kada bi sva moguca rjesenja stavljali, odstupanja uvijek ima, netko zaokruzi na jednu, dvije, sedam decimala i eto ti razlicitih rjesenja.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice