Zaštita računala na mreži i internetu izdvojena tema

poruka: 67
|
čitano: 94.550
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran
Zaštita računala na mreži i internetu

Nemoj reć da nisi čuo za linux   ?

To ti je operativni sistem (  i windowsi su operativni sistem)  koji je puno sigurniji od windowsa i nemaš problema sa virusima i sigurnošću  ...

11 godina
neaktivan
Re: Zaštita računala na mreži i internetu

čuo jesam da ali vidio nikad, i mislio sam si da je to to ali si mislim pa ne preporučujete mi da si mjenjam win sada :D ma ne neda mi se ići na to, možda kada od svih tih virusa itd pocne stekat :D

11 godina
neaktivan

antiexploit  korisno ili nema neke potrebe za tim?

požuri polako
12 godina
protjeran
Re: Zaštita računala na mreži i internetu
as123 kaže...

antiexploit  korisno ili nema neke potrebe za tim?

Korisno je. Uostalom pročitaj na ovom blogu malo više.

https://blog.malwarebytes.org/exploits-2/2015/01/exploit-kits-a-fast-growing-threat/

11 godina
protjeran

bok

nadam se da nisam promasio podforum

stvarno mi je hitno i ako netko moze odgovoriti bio bi mu zahvalan

ovako, danas upalim laptop, odem na 24 sata, sve super i nakon par clanaka mi laptop poludi sam od sebe, otvorim novi tab a on sam pise, sam baca neki link za google maps, sam kursor ludi po desktopu itd 

ugasim laptop i upalim i sve isto, i onako intiktivno ga iskljucim sa punjaca i odspojim sa wi-fi. pokrenem antimalware i ne nade nista, za sad windows defender u pola skeniranja takoder nije nasao nista. lap sad normalno radi a u task menageru u servisima nista sumnjivo nisam nasao

sad onako malo paranoicno pitam jel moguce da mi je netko provalio u laptop (jucer sve normalno radilo i nista nisam skidao nit otvarao, sve iste stranice kao i inace)?

plizz ako netko zna  i ima iskustva u ovom da pomogne

2 tjedna
U cyber-security zajednici se Wi-Fi Pineapple često ismijava kao zastarjela ili trivijalna alatka, ali se pri tome zanemaruje jedna ključna činjenica:

većina ljudi van IT svijeta nema ni osnovnu svijest o sigurnosnim prijetnjama.

Ono što je nama osnovna stvar, u stvarnom svijetu i dalje funkcioniše izuzetno efikasno.

Uređaji poput Pineapplea omogućavaju vrlo jednostavno izvođenje napada tipa Evil Twin, gdje se lažna Wi-Fi mreža predstavlja kao legitimna.

Telefoni i laptopi se automatski povezuju na mrežu poznatog imena, a korisnici bez razmišljanja unose podatke u lažne captive portale.

Rezultat je krađa login kredencijala, session cookie i drugih osjetljivih informacija, bez ikakvih “naprednih exploit-a”.

Ovo nije teorija. U Australiji je jedan napadač koristio upravo ovakvu tehniku na aerodromima i tokom domaćih letova, gdje je kreirao lažne Wi-Fi mreže koje su se predstavljale kao legitimne.

Putnici su preusmjeravani na fake login stranice, a njihovi podaci sistematski zloupotrebljavani.

Nakon istrage, pronađeni su dokazi masovnih kompromitacija, zbog čega je napadač osuđen na 7 godina i 4 mjeseca zatvora.

Izvor:
https://www.9news.com.au/national/afp-man-jailed-internet-hacking-airports/fb6b6074-9903-4c01-b92f-23901b0dc357

Poenta je jednostavna: realni napadi u stvarnom svijetu rijetko zavise od sofisticiranih tehnika, oni se oslanjaju na ljudsku nepažnju i implicitno povjerenje u infrastrukturu.

Javne Wi-Fi mreže, posebno one sa login portalima, ostaju jedan od najlakših i najefikasnijih vektora napada.

Zato je osnovna preporuka i dalje ista: izbjegavati unos osjetljivih podataka na javnim Wi-Fi mrežama, isključiti automatsko povezivanje,

koristiti mobilne podatke ili VPN kada je to moguće, i uvijek biti skeptičan prema mrežama koje “traže login”.

Tehnologija se možda mijenja, ali ljudski faktor ostaje isti, i upravo se tu dešava većina kompromitacija.
typing... scrolling...
7 godina

Najbolja zaštita : držite povjerljive podatke dalje od interneta.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice