...hmm, ne bih se bas slozio sa ovom tvrdnjom....prije ce bit obratno...
potpisujem, večina korisnika niti ne instalirava av, zato je defender bar kolko tolko zaštita, a da je svaki av bolji od def, to je relativno, vjerovat av testiranjima na webu ono kad postave postotke, pa milon puta ste ih i sami ulovili da je u igri muljaža, a i znaš kak je to to u av svijetu čas si gore čas si dole, svaki ima svojih zlatnih trenutaka i i mračnih (avast i steam hhehehe, to nemogu zaboravit)
Sto se tice Avasta Free, nekada prije (2009/2010 godina) me Avast nije bas zadovoljio, vecinom zbog svog interfacea, sadrzi dosta alata, ali mi to sve je izgledalo prenabacano, tada sam bio za Aviru i nju sa koristio.. Nema sumnje da su oba softwarea vrhunski, besplatni proizvodi. Prije par godina picnjem koristit BitDefender Free, i definitivno, do sada, po meni najbolji free antivirus, ne sadrzi dosta dodatnih alata, samo osnovne, skener na nivou, kao i detekcija naravno, interface vrhunski, perfomance i nacin rade ne treba spominjati. Po svemu mi je bolji od Avasta i Avire.
potpisujem, večina korisnika niti ne instalirava av, zato je defender bar kolko tolko zaštita, a da je svaki av bolji od def, to je relativno, vjerovat av testiranjima na webu ono kad postave postotke, pa milon puta ste ih i sami ulovili da je u igri muljaža, a i znaš kak je to to u av svijetu čas si gore čas si dole, svaki ima svojih zlatnih trenutaka i i mračnih (avast i steam hhehehe, to nemogu zaboravit)
No dobro, tu je negdje omjer onih koji će mijenjati postavke i onih koji ih neće ni taknuti, ali istina je da ljudi vole istraživati i mijenjati postavke.
istina je ta da večina ni ne instalita av ni nezna kaj je to.
markec fakat nemoj mislit da imam kaj protiv tebe, zbilja nemam ok si osoba, nisi seronja, al ono kaj je očito da dižeš avast u nebesa, vjerujem da če to proč, da češ postat "mudriji" koristi kaj očeš, niko ti niš nemože nametnut i drž se toga, al trebao bi malo to opširnije sagledat.
peace
Sto se tice Avasta Free, nekada prije (2009/2010 godina) me Avast nije bas zadovoljio, vecinom zbog svog interfacea, sadrzi dosta alata, ali mi to sve je izgledalo prenabacano, tada sam bio za Aviru i nju sa koristio.. Nema sumnje da su oba softwarea vrhunski, besplatni proizvodi. Prije par godina picnjem koristit BitDefender Free, i definitivno, do sada, po meni najbolji free antivirus, ne sadrzi dosta dodatnih alata, samo osnovne, skener na nivou, kao i detekcija naravno, interface vrhunski, perfomance i nacin rade ne treba spominjati. Po svemu mi je bolji od Avasta i Avire.
BitDefender Free je ok antivirus. Jedino što kod njega ne volim je to što ima stari engine i program se ne izdaje tako često. Do prije par godina bio je onaj stari BitDefender Free crveno-bijeli.
istina je ta da večina ni ne instalita av ni nezna kaj je to
Moj brat recimo kaže da njemu ne treba antivirus i na kraju dobije ransomware.
@dzelo
BitDef free. ispod haube ima puno više nego bi to ocekivao od tako jednostavnog av-a
BitDefender Free je ok antivirus. Jedino što kod njega mrzim je to da ima stari engine i program se ne izdaje tako često. Do prije par godina bio je onaj stari BitDefender Free crveno-bijeli.
istina je ta da večina ni ne instalita av ni nezna kaj je to
Moj brat recimo kaže da njemu ne treba antivirus i na kraju dobije ransomware.
et ga na, gore napišem da si ok, a ti tu spominješ mržnju, ljepše je da si napisp ne volim to iz tog i tog razloga, jer mržnja nije ljepa stvar, a nadam se neznaš kako izgleda osoba koja mrzi.
a za buraza, ak je imao back up, nije mu bio problem to sve vratit, a ako nije, ko mu kriv, pitanje dal bi i avast to zaustavio, al fakat kam on surfa, ja nikak da naletim na tak nekaj, a isto surfam svuda, on je vjerojatno tražio krek za neku igricu i popaso kriptera
et ga na, gore napišem da si ok, a ti tu spominješ mržnju, ljepše je da si napisp ne volim to iz tog i tog razloga, jer mržnja nije ljepa stvar, a nadam se neznaš kako izgleda osoba koja mrzi.
a za buraza, ak je imao back up, nije mu bio problem to sve vratit, a ako nije, ko mu kriv, pitanje dal bi i avast to zaustavio, al fakat kam on surfa, ja nikak da naletim na tak nekaj, a isto surfam svuda, on je vjerojatno tražio krek za neku igricu i popaso kriptera
Evo, ispravljeno. Također nemam ništa protiv tebe. Ti si za razliku od nekih ljudi onaj s kojima lijepo možeš porazgovarat bez ljutnje i svađe. :)
Najbolje je to što brat nije išao na neke nepoznate stranice već Facebook, 24sata, Steam i to je to. Tu je vjerovatno preko exploita pokupio ransomware.
Vrijeme je da uletim i da imenjaku (mlađariji da budem točniji) održim manju lekciju kako te niti jedan AV ne može zaštititi ako nemaš brain.exe/bat/vbs/sh/apk aktivan 100%.
Situacija (dogodila se jutros taman trebao biti na redu kod doktorice opće prakse trebao sam neku uputnicu) - PC sa instaliranim Avastom, MBAE Free i AdBlockerom (ABP na Firefoxu i ništa na IE) je pokupio ransomware. Kako pitate se - sestra je proslijedila jedan mail sa pdf-om od pouzdane osobe, dr. valjda kako je bila strka jutros jer prima pacijente od dvije dr jer je druga na godišnjem otvorila pdf i 10 sekundi nakon otvaranja pdf-a je dobila ni manje a ni više - ransomware... Dakle uspješno je prošao MBAE, Avast i Outlook (Desktop verzija, ne web verzija) zaštitu te nije napravio veliku štetu (riješio situaciju u roku 10 minuta, napravio sam restore sistema iz daily backupa sa starog kompa koji nije online ali posluži, taman bio na redu kad sa vidio situaciju i smirio ju)...
tako dakle, nije niti Avast svemoćan kako ga hvali imenjak, ali nije niti najbolji. Svaki alat ima drugačije stvari rada kod korisnika. Bitna je ova stvar - KORISNIK! Ne alat, već korisnik (USER kak bi po engleski rekli).
Vrijeme je da uletim i da imenjaku (mlađariji da budem točniji) održim manju lekciju kako te niti jedan AV ne može zaštititi ako nemaš brain.exe/bat/vbs/sh/apk aktivan 100%.
Situacija (dogodila se jutros taman trebao biti na redu kod doktorice opće prakse trebao sam neku uputnicu) - PC sa instaliranim Avastom, MBAE Free i AdBlockerom (ABP na Firefoxu i ništa na IE) je pokupio ransomware. Kako pitate se - sestra je proslijedila jedan mail sa pdf-om od pouzdane osobe, dr. valjda kako je bila strka jutros jer prima pacijente od dvije dr jer je druga na godišnjem otvorila pdf i 10 sekundi nakon otvaranja pdf-a je dobila ni manje a ni više - ransomware... Dakle uspješno je prošao MBAE, Avast i Outlook (Desktop verzija, ne web verzija) zaštitu te nije napravio veliku štetu (riješio situaciju u roku 10 minuta, napravio sam restore sistema iz daily backupa sa starog kompa koji nije online ali posluži, taman bio na redu kad sa vidio situaciju i smirio ju)...
tako dakle, nije niti Avast svemoćan kako ga hvali imenjak, ali nije niti najbolji. Svaki alat ima drugačije stvari rada kod korisnika. Bitna je ova stvar - KORISNIK! Ne alat, već korisnik (USER kak bi po engleski rekli).
Ponovno, nisam nigdje rekao da Avast štiti 100%, ne štiti kao što ne štiti ni jedan drugi antivirus. U vezi ovog slučaja, kako je Avast bio namješten? Ako hoćete da Avast štiti, potrebno ga je namjestiti isto kao što igricu namještate prvi puta nakon što ju pokrenete.
Jednostavno uključite reputacijski servis, CyberCapture, Hardened mode na Aggressive, PUP, omogućite skeniranje svih paketa, heuristiku na najveću razinu i HIPS isto.
Backup je jedina zaštita koja štiti 100% je BACKUP.
Za Linux postoji ransomware.
...
može avast to sve imat, al kaj zato kaj to ima moram ga korist, pa nemoram, zbog čega, to kaj su sve naprdili gore bi trebo lakše spavat il kaj, nerazumijem, kad do sad sa defenderom nikad problema, a pc čist, a i da imam nekaj tu mi back up i vratim sve kak je bilo i problem riješen u pazi radnju uštekat usb pokrenut 2 il 3 klika i ostavit pola čuke cca i vratit se i sve je kak treba, puno jednostavnije i logičnije riješenje nego narihtavat ga na ovaj ili onaj način rada itd, shačaš poantu, jednostavnije je gotovo uvijek bolje.
...
ps. ako znate nekog pisača kriptomanijaka i da mu treba bubreg, dam mu ja svoj, samo neka me nauči svemu što zna, pa bogte di bi mi bio kraj.
Eh... pa jednostavnije je imati jasan pregled i sa jednim klikom pobrisati stvari recimo sa CCleaner nego ići po ovom onom windows alatu, folderima i registryju ručno, a sam si rekao da to voliš više sve ručno raditi jer te zanima, što je ok, ali je u suprotnosti sa ovim što si rekao gore (boldano).
Prosječan čovjek ima itekako potrebu za dobrim AV-om koji će imati ne samo bolju detekciju nego i dodatne zaštite koje windows defender nema, a čak uz bolje performanse.
Naravno da nijedan nema 100%, ali ima više od defendera pa idemo na bolju opciju.
Za ransomware i njihov način distribucije (većinom malvertising) preporučavam čitati i pratiti Malwarebytes blog
evo samo jedan od primjera, under the hood rad Satana ransomwarea , a imaš i tamo pretragu prema threat analysis (takvi detaljniji uvidi u rad malwarea)
Ta zaštita koju si naveo je dobra za većinu ljudi i zaštit će ih od drive-by zaraze, tj. exploita preko reklama ili inficiranih stranica.
mbae free štiti samo browser i njegove pluginove, za zaštitu mail klijenata, pdf readera ili čega već, ti treba plaćena verzija... ili sandbox, što pak otvara čitav niz drugih problema za neiskusne korisnike.
Jasno nam je svima da mail zaraza zaobilazi onaj gore setup (payload je kriptiran tako da ga av ne pronalazi i dekriptira dijelove svog coda tijekom izvršavanja), to smo i sami odmah (ja osobno više puta) napomenuli i da protiv mail zaraze treba dodatan oprez. (sandbox ili virtualizacija)
Ali to ne umanjuje drugi vektor zaraze, drive-by zaraza (malvertising i exploiti) čine veliku većinu izvora zaraza, upravo zato jer korisnik nemora išta napraviti, ode na msn, bbc, yahoo, new york times itd. i popije ransomware samo što je otvorio stranicu. Od toga će ga gore navedeni setup zaštititi.
Čak kada 100% zaštite nije moguće, treba mu težiti što bliže i pokriti ono što se može, prilagođeno naravno potrebama i znanju korisnika.
Backup treba imati, ali ajd ti nagovori prosječnog korisnika da ga pravi redovito... neće im se dati. Zato im staviš ovako nešto što će pokriti barem većinu izvora zaraze.
Da im ideš objašnjavati sandbox i na šta trebaju paziti, to prelazi njihove mentalne kapacitete i količinu fucks-given
S druge strane, kućnom korisniku možeš predložiti cloud backup tipa google drive, sve mu ostale važne foldere smjestiš u taj folder od google drive i naučiš ga da ubuduće sve sprema tamo i riješen problem. Prethodne i izbrisane verzija fajlova se lako vrate iz clouda sa par klikova.
Dečki zaista hvala na iscrpnim odgovorima,ali ja kada god koristim aktivni antivirus,ja uvjek imam problema i uvjek to završi dizanjem novih Windowsa.
Nemam nekakvu pilu od laptopa,tako da mi dosta uspori komp a i lagga mi online igra!Znam sada da ce mnogi reci da ga stavim na "silent mode","gamming mode"...,ali opet se osjeti razlika!
Ja zaista ne idem na ikakve xxx stranice,ne upotrebljavam crackove,gledam online filmove,igram online igre i čitam novine-to je to!
Osobne slike držim na externom hdd-u i ništa važno ne držim na kompu!
Lozinke od foruma,FB,i online igara su jedino "važno" što imam,eh da imam i orginalne Win-jedino to mi ransomware moze uzeti,ako uopce je to moguce!
Od zaraza,pokupim tu i tamo nekakav toolbar i možda crvića,ali to mi Markan sredi i ekipa sa Buga
...
može avast to sve imat, al kaj zato kaj to ima moram ga korist, pa nemoram, zbog čega, to kaj su sve naprdili gore bi trebo lakše spavat il kaj, nerazumijem, kad do sad sa defenderom nikad problema, a pc čist, a i da imam nekaj tu mi back up i vratim sve kak je bilo i problem riješen u pazi radnju uštekat usb pokrenut 2 il 3 klika i ostavit pola čuke cca i vratit se i sve je kak treba, puno jednostavnije i logičnije riješenje nego narihtavat ga na ovaj ili onaj način rada itd, shačaš poantu, jednostavnije je gotovo uvijek bolje.
...
ps. ako znate nekog pisača kriptomanijaka i da mu treba bubreg, dam mu ja svoj, samo neka me nauči svemu što zna, pa bogte di bi mi bio kraj.
Eh... pa jednostavnije je imati jasan pregled i sa jednim klikom pobrisati stvari recimo sa CCleaner nego ići po ovom onom windows alatu, folderima i registryju ručno, a sam si rekao da to voliš više sve ručno raditi jer te zanima, što je ok, ali je u suprotnosti sa ovim što si rekao gore (boldano).
jednostavnije je gotovo uvijek bolje.
nije nimalo suprotno jer sam napisao gotovo uvijek (što znači ne svaki put, al ajmo reč u večini slučajeva), da bi bilo suprotno, napisao bi da je jednostavnije uvijek bolje, ta free verzija cc-a treba izbacit opče čeprkanje po registriju, ko želi čeprkat neka uzme plačenu, smanjio bi se broj žalbi nakon čiščenja cc-om win neče botat itd
Milka30
U tom slučaju svakako koristi adblocker tipa uBlock Origin i recimo malwarebyte anti-exploit free koji je neprimjetan i štiti browser.
A programe ako skidaš, iako s takvim modusom rada nebi trebao, prvo provjeri na virustotal.
I naravno drži Windowse updateane jer džaba je sve to ako ti neka stranica uvali maliciozni font kojeg nezakrpani windowsi obrađuju u kernelu i time zaobiđe sve.
Milka...
Tebi preporučam Sandbox browsera!
Uključite ad blockere i nema problema.
Isključite adblock, kaj sad?
Imaš pod 3rd-party filters pod Ads kategorijom filter Adblock Warning Removal List, to dodaj, Save changes i Update now.
Također možeš napraviti desni klik na stranici tamo i odabrati Block Element pa pronaći što je to što ti neda pristup i blokirati to, ali treba malo vremena i znanja.
Ta stranica meni s uBlock Origin radi bez ikakvih problema.
Uključiš "Anti-Adblock Killer" u postavkama uBlock Origina i nema toga više
Novi CIS. I dalje verzija 8.
We are happy to announce that COMODO Internet Security/Antivirus/Firewall 8.4.0.5076 new Hotfix version is Released!!!
While we are getting very very close! to our next generation CIS Version10 Beta release, we also work hard on the feedbacks and the bugs we received from you for the previous version of CIS 8.4. Stay tuned for the upcoming CIS10 Beta release, as it will be done soon !
The main of purpose of this hotfix release is Firefox bug fix.
Existing CIS 6.x, CIS 7x and CIS 8.x users will receive an automatic update offer CIS 8.4.0.5076 Release update !
What's new in 8.4.0.5076 ?
Fixed:
- Comodo guard32.dll/guard64.dll causing stability issues with Mozilla Firefox 47.0
What's new in 1.3.394295.265B ?
- 4 in 1 Viruscope recognizer:
We have a new Viruscope recognizer special for Cryptolocker, Ranbyus, Necurs, Ropest !
- Improved Valkyrie File Analysis System:
We have improved the analysis process performance of Valkyrie server.
Improvements and Fixes:
- UI freezes during rating scan
Download Location
Comodo Cloud Antivirus Public Major V 1.3.394295.265B
http://download.comodo.com/ccav/installers/ccav_installer.exe
Uključiš "Anti-Adblock Killer" u postavkama uBlock Origina i nema toga više
meni isto izbacuje da iskljucim ad block a ukljucena mi je ta opcija...sta napravit?
sad sam refreshao stranicu i bilo je ok par sekundi dok nisam pokrenuo film i opet izbaci upozorenje...wtf...
chrome koristim..
Pa ne znam...evo ja gasim filtere jedan po jedan nebi li dobio upozorenje al neče!!!
Nikako da iskoči to čudo?!?
Koji film pokušavaš gledati? Možda ima na nekima a na drugima ne?
never back down no surrender, sad stalno izbacuje upozorenje...ne kuzim...