Pomoć oko system remote

poruka: 8
|
čitano: 3.672
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Pomoć oko system remote

Please,

ako itko može pomoći. Imala sam sumnju da mi netko kontrolira komp. I odem u sysrem remote i vidim da je dozvoljena veza s odeređenim računalom (korisnik 31blabla - da ne navodim s kojim). Znači li to da mi je komp praćen? Vezu sam prekinula (don't allow  users...). Da li je to dovoljno po pitanju zaštite? I što je sve osoba mogla vidjeti preko te opcije?

Hvala :)

16 godina
Re: Pomoć oko system remote

-ako postoji 'strah' vjerojatno postoji i osjećaj krivice? ... pa za utjehu, ako govoriš o 'običnim' windowsima, nitko te nije mogao 'pratiti' a da to ne primjetiš.

To vrijedi isključivo za RDC, jer izbaci aktivnog usera na login. RDC služi za udaljeni pristup, ne za 'praćenje bez znanja korisnika', jer nije skriven.

S druge strane, osoba koja je to podešavala je admin. Admin ima pristup i može sve. Ovisi samo o alatima i znanju (ne znači da nije instaliran neki drugi servis upravo za tu namjenu).

U slučaju da je taj admin roditelj, ... nema pomoći. Ako je samo neki frend-susjed.. tad razmisli što je želio.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Pomoć oko system remote

Nisam rekla strah nego sumnja, prema tome nema ni ikakvog osjećaja krivice. Ne znam čemu taj stav vezan za moje pitanje. Hvala na odgovoru. I ne, nije roditelj u pitanju. Ali kako misliš da bih skužila da mi je komp praćen? Ne razumijem se  baš u kompjutore.

14 godina
neaktivan
ihush kaže...

-ako postoji 'strah' vjerojatno postoji i osjećaj krivice? ... pa za utjehu, ako govoriš o 'običnim' windowsima, nitko te nije mogao 'pratiti' a da to ne primjetiš.

To vrijedi isključivo za RDC, jer izbaci aktivnog usera na login. RDC služi za udaljeni pristup, ne za 'praćenje bez znanja korisnika', jer nije skriven.

S druge strane, osoba koja je to podešavala je admin. Admin ima pristup i može sve. Ovisi samo o alatima i znanju (ne znači da nije instaliran neki drugi servis upravo za tu namjenu).

U slučaju da je taj admin roditelj, ... nema pomoći. Ako je samo neki frend-susjed.. tad razmisli što je želio.

Na udaljeni pristup sam i mislila. Sumnjam da mi je određena osoba (koja je imala pristup mom kompu) uključila opciju za udaljeni pristup. Jer zašto bi inače u remote systemu bila uključena ona opcija (te ime korisnika), a ja ju nisam njikada uključivala, i ne znam da li je ikad prije i bilo što uključeno, tj. nisam provjeravala.

16 godina
Pomoć oko system remote

-nemoraš se brinuti, jer RDC nije prikriven servis, tj. ako se netko spoji istovremeno izbaci drugog usera na login... (osim servera). Također, ako nemaš neki DynDNS servis, tad ti se nemože preko interneta netko spojiti (može VNCom, Hamachijem ili TeamViewerom i sl. ako su na instalirani na tvoje rečunalo). Nepoznate programe bi mogla 'prepoznati' u servisima kad bi znala što je uobičajeno, ovako ti je jednostavnije vidjeti u sys.trayu (ikone, mogu biti skrivene-isključene) i u add-remove programs (prog.and.features).. prolistaš i ako je neki VNC (više vrsta, svi u nazivu imaju VNC) ili Team.V. ... možeš ga deinstalirati.

Kad se netko spoji VNCom i sl. možeš primjetiti promjenu win-teme u basic, usporavanje ili 'skakanje' miša... osjeti se, kao i sama ikona u sys.trayu ako nije namjerno skrivena. To je za Remote... (RDC,VNC..), dok sam mrežni pristup fileovima može biti neprimjetan za korisnika, tj. to bi mogla vidjeti u sys.logovima i shareovima....

Postoji mogućnost da je u routeru aktivan DynDNS i odgovarajući portforward, provjeri i to.

Ako je pak u dometu WLANa (to nije preko interneta, to je LAN), pogledaj popis spajanja, pa prema potrebi promjeni password (WPA2-psk). Ako je imao pristup tvorničkom passu tad nakon svakog reseta imaš problem, moraš ga promijeniti.

-ostatak 'razgovora' zanemari, nevažno (ne želim pomagati klincima da maknu roditeljski nadzor).

14 godina
neaktivan
ihush kaže...

-nemoraš se brinuti, jer RDC nije prikriven servis, tj. ako se netko spoji istovremeno izbaci drugog usera na login... (osim servera). Također, ako nemaš neki DynDNS servis, tad ti se nemože preko interneta netko spojiti (može VNCom, Hamachijem ili TeamViewerom i sl. ako su na instalirani na tvoje rečunalo). Nepoznate programe bi mogla 'prepoznati' u servisima kad bi znala što je uobičajeno, ovako ti je jednostavnije vidjeti u sys.trayu (ikone, mogu biti skrivene-isključene) i u add-remove programs (prog.and.features).. prolistaš i ako je neki VNC (više vrsta, svi u nazivu imaju VNC) ili Team.V. ... možeš ga deinstalirati.

Kad se netko spoji VNCom i sl. možeš primjetiti promjenu win-teme u basic, usporavanje ili 'skakanje' miša... osjeti se, kao i sama ikona u sys.trayu ako nije namjerno skrivena. To je za Remote... (RDC,VNC..), dok sam mrežni pristup fileovima može biti neprimjetan za korisnika, tj. to bi mogla vidjeti u sys.logovima i shareovima....

Postoji mogućnost da je u routeru aktivan DynDNS i odgovarajući portforward, provjeri i to.

Ako je pak u dometu WLANa (to nije preko interneta, to je LAN), pogledaj popis spajanja, pa prema potrebi promjeni password (WPA2-psk). Ako je imao pristup tvorničkom passu tad nakon svakog reseta imaš problem, moraš ga promijeniti.

-ostatak 'razgovora' zanemari, nevažno (ne želim pomagati klincima da maknu roditeljski nadzor).

Hvala puno. Molim te, ako ne tražim previše reci mi samo kako da provjerim boldano. P.S. Nisam tinejdžerica, vjeruj mi ;)

16 godina
liv_nytt kaže...
.. kako da provjerim boldano. P.S. Nisam tinejdžerica, vjeruj mi ;)

za 'obične' pograme ti je odgovor već dat u odlomku iznad. Isto kao i provjeriti što je sve u startu sistema s recimo SysInt-Autoruns

.. ako su na instalirani na tvoje rečunalo). Nepoznate programe bi mogla 'prepoznati' u servisima kad bi znala što je uobičajeno, ovako ti je jednostavnije vidjeti u sys.trayu (ikone, mogu biti skrivene-isključene) i u add-remove programs (prog.and.features).. prolistaš i ako je neki VNC (više vrsta, svi u nazivu imaju VNC) ili Team.V. ... možeš ga deinstalirati.

Za skrivene alate kao rootkit, nema pravog rješenja osim nove instalacije. Naravno ako tu instalaciju obaviš sama... ali to sigurno nije potrebno, (ne koriste ih obični kompjuteraši iz susjedstva).

14 godina
neaktivan
Pomoć oko system remote

hvala :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice