Koristim norton internet security 2010 i imam neke viruse u karanteni. Što to točno znači i kako ih se riješiti za stalno! Hvala!
Karantena virusa
- poruka: 7
- |
- čitano: 10.517
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
znači da su u posebnom "prostoru", i ne mogu na bilo koji način postat aktivni. u nortonu otiđi na karantenu (ima neka opcija koja te vodi na quarantine ili quarantine vault ili nekaj slično tome) i kada je otvoriš, negdje će ti se ponuditi mogućnost da je isprazniš/izbrišeš sadržaj karantene ili tome slično
Savjet:
Provjeri u karanteni fajl po fajl jer nekad se dogodi da AV pogrešno detektira nešto kao malware (False Positive).
Moguće je da ti tamo strpa i neki sistemski fajl pa možeš imati problema s radom ili bootanjem Windowsa.
Tada slijedi reinstalacija OSa ili povratak backup slike diska (ako je imaš).
S druge strane, FP se često isprave u nekoj slijedećoj nadogradnji AV definicija.
Zato pričekaj nekoliko dana i opet skeniraj fajlove u karanteni.
Možeš napraviti i upload fajlova na virustotal.com da provjeriš što ostali AV prijavljuju.
hvala
znači da su u posebnom "prostoru", i ne mogu na bilo koji način postat aktivni. u nortonu otiđi na karantenu (ima neka opcija koja te vodi na quarantine ili quarantine vault ili nekaj slično tome) i kada je otvoriš, negdje će ti se ponuditi mogućnost da je isprazniš/izbrišeš sadržaj karantene ili tome slično
Nikad nisam brisao ništa iz karantene pa me zanima da li kad obrišem virus iz karantene on bude uklonjen s računala u potpunosti ili samo iz karantene?
Savjet:
Provjeri u karanteni fajl po fajl jer nekad se dogodi da AV pogrešno detektira nešto kao malware (False Positive).
Moguće je da ti tamo strpa i neki sistemski fajl pa možeš imati problema s radom ili bootanjem Windowsa.
Tada slijedi reinstalacija OSa ili povratak backup slike diska (ako je imaš).
Što je backup slika diska?
Nikad nisam brisao ništa iz karantene pa me zanima da li kad obrišem virus iz karantene on bude uklonjen s računala u potpunosti ili samo iz karantene?
vidim nerazumjevanje... virus da bi bio maliciozan mora (u pravilu) biti na neki način registriran na system, dakle ja trenutno na svom desktopu imam u folderu "virusi" oko 200tinjak virusa međutim moj sistem nije inficiran jer niti jedan virus odnosno njegov dropper nije pokrenut, ukoliko pokrenem dropper virusa on će "porazbacati" (najčešće) svoje fileove po systemskom direktoriju te će sebe i dropane fileove na neki način registrirati na system tada je računalo inficirano, ukoliko ih prebacim u kasperskijevu karantenu prije pokretanja više neću moći pokrenuti virus jer će ovaj biti na izoliranom mjestu enkriptiran, dakle kada AV otkrije virus ili njegove djelove po sistemu on ga uklanja ili premješta u karantenu i tako ga čini neaktivnim, zašto karantena a ne instantni delete? u prvom redu, ukoliko virus u stvari nije virus već "ispravni" file moći ćeš ga vratiti na mjesto s kojeg ga je AV premjestio...
Nadam se da je sada jasnije
Što je backup slika diska?
potpuno ista kopija digitalnog sadržaja hard diska ili njegove particije (zajedno sa file systemom) koja se čuva kako bi se mogla vratiti nakon nekakve nezgode, gubitak podataka i slično, više o bekapu ovdje