Koristi mob, nemoj opsesivno lupat back iz svih živih aplikacija ili brisati recent apps svakih 5 minuta i bit će sve ok.
I razmisli o alternativama poznatim žderačima baterije i resursa kao što su Facebook i Messenger.
Citaj sa razumijevanjem. Ako je ucitana u ram ne znaci da trosi vise. Samo znaci da se brze pokrece. Da li aplikacija koja je na ssdu trosi vise nego ako je na hddu? Ako nema nikakvih pozadinskih aktivnosti tipa word ili notes nea sta trositi vise. Samo se brze pokrece....Nisu sve aplikacije aktivne u pozadini kao navigacija recimo....
Aplikacije koje imaju pozadnisku aktivnost brisanjem iz rama ces je ubti skroz i nece obavljati svoju funkciju ili ce se ucitati ponovo sama i to stalno brisanje i ucitavanje trsoi daleko vise energije nego da je ostavis na miru.
Najbolje se ne zamarat ramima., i da se napune doslovno do kraja Android će to sam riješit.
U slučaju da će te ih svako malo brisat...opet se neće toliko baterije potrošit da se to primjeti.
To su takve sitnice da se ipak s time najbolje ne zamarat.
S7 kao i S8 ima odličan fotić za odlične slike za koje se uopće ne trebaš pomučit nego samo staviš na auto postavke.
S7 ima problema sa preizoštravanjem, i slike u nekim uvjetima ispadaju jako loše, naravno da znam o čem pričam, pošto sam imao S7..
Za S8 ne znam, al kolko sam gledao fotke su ok..
ocean77 , malo sam se pregrubo izrazio, ipak nisu tak jako koma slike na S7al nisu ni bajne..
Mislim da ćeš se ti riješit ovog S8+ prije vremena, vidim da nisi nekaj zadovoljan s mobitelom
S7 ima problema sa preizoštravanjem, i slike u nekim uvjetima ispadaju jako loše, naravno da znam o čem pričam, pošto sam imao S7..
Za S8 ne znam, al kolko sam gledao fotke su ok..
ocean77 , malo sam se pregrubo izrazio, ipak nisu tak jako koma slike na S7al nisu ni bajne..
Mislim da ćeš se ti riješit ovog S8+ prije vremena, vidim da nisi nekaj zadovoljan s mobitelom
Bolje da je preizoštrena nego da je mutna...meni to osobno ne smeta.
Ovo da slike u nekim uvijetima ispadaju jako loše nije istina... - slikao sam u svim uvijetima i slika nikad nije bila loša. U nočnim uvijetima S7 za prošlogodišnje modele radi najbolje slike..., kao S8 za ovogodišnje.
Od OP5 se ničemu revolucionarno ne nadam, XZ premium je opet pokazao da Sony ne zna dobar software napravit., G6 je kasično dobar ali ne i bolji od S8., u U11 se svi nešto kunu ali čekam konkretne recenzije.
Tako da kako god okreneš S8 kamerom ne možeš fulat.
Realno su tu svi na forumu cjepidlake oko svega pa tako i oko kamere., ali za veliku većinu prosječnih korisnika kamera će biti odlična.
Na kraju će kao i u svemu marketing odigrat najvažniju odluku o kupnji uređaja.
Ovo da slike u nekim uvijetima ispadaju jako loše nije istina... -
Gle, jedno je dok je silka izoštrena i to je ok, taman tolko da ne narušava kvalitetu same fotografije, to je što se tiče tehničke strane, a drugo je dok je preizoštrena e to onda nema veze s ničim, a sa slikom još manje, tak da završni rezultat je užasan po pitanju slike i oversharpeninga i tu je samsung trebao rješavat peoblem na brojne pritužbe oko tog oversharpeninga al koji je razlog da to nisu riješili, to valda samo oni znaju..
I ja sam nekad davno bio nabrijan na taj sharpening pa sam kod fotkanja još malo to podesil da izgleda super oštro, naravno ne shvaćajući da narušavam sam izgled slike, koji izgleda nakaradno, al eto ta me faza prošla i sad je sve ok
Možda tebi nije istina, al meni je to jako istina, imao S7 i upravo ga se riješio baš radi tog problema, zapravo to mi je bilo najkraće druženje sa nekim mobitelom, mislio sam da bum mogao preć preko toga, kolko se sjećam, a prošlo je dost mobitela kroz moje ruke, ovaj S7 je bio drastičan primjer oversharpeninga i kako slika u nekim situacijama ne smije izgledat..
Za S8 se nadam da ipak nije tolko strašno.. Eto neg ocean77 iznese neki detaljniji uvid u tu problematiku..
Ovo da slike u nekim uvijetima ispadaju jako loše nije istina... -
Gle, jedno je dok je silka izoštrena i to je ok, taman tolko da ne narušava kvalitetu same fotografije, to je što se tiče tehničke strane, a drugo je dok je preizoštrena e to onda nema veze s ničim, a sa slikom još manje, tak da završni rezultat je užasan po pitanju slike i oversharpeninga i tu je samsung trebao rješavat peoblem na brojne pritužbe oko tog oversharpeninga al koji je razlog da to nisu riješili, to valda samo oni znaju..
I ja sam nekad davno bio nabrijan na taj sharpening pa sam kod fotkanja još malo to podesil da izgleda super oštro, naravno ne shvaćajući da narušavam sam izgled slike, koji izgleda nakaradno, al eto ta me faza prošla i sad je sve ok
Možda tebi nije istina, al meni je to jako istina, imao S7 i upravo ga se riješio baš radi tog problema, zapravo to mi je bilo najkraće druženje sa nekim mobitelom, mislio sam da bum mogao preć preko toga, kolko se sjećam, a prošlo je dost mobitela kroz moje ruke, ovaj S7 je bio drastičan primjer oversharpeninga i kako slika u nekim situacijama ne smije izgledat..
Za S8 se nadam da ipak nije tolko strašno.. Eto neg ocean77 iznese neki detaljniji uvid u tu problematiku..
Kao sto sam rekao S8 je sto se kamere tice odlican za ogromnu vecinu korisnika, a ja sam malo specifican po tom pitanju i meni njegova kamera nije bas tako idealna.
Zadnja koja je bila potpuno idealna je na LG V10 jer na njoj je sve stimalo, popravili su video u odnosu na G4 i zadrzali sve odlicno sa G4, doadali sva moguca manualna podesavanja, a i na sam IQ nisam imao zamjerke.
Znaci nije samo IQ bitan, bitan je jako i UI kamere i nacin na koji se ona koristi i tu mi je Samsung najgori (osim iPhonea koji je najgori) od svega sto sam do sada koristio.
Kao da nije bilo dovoljno da imaju toliko grozan UI kamere na S8 su jos dodali i sve one debilane iz Snapchata u sam menu kamere...pa kome to treba?
Ne cilja S8 na tinejdjerice od 14 godina tako da mi nije jasno cemu to...zatim onaj debilni Bixby integriran u kameru..ma koma.
Ne svidja mi se ni ono skrolanje u stranu da bi dosao do PRO mode jer nikada nisam siguran u koju stranu trebam skrolati jer nekada ga drzim okomito, a nekada vodoravno pa to jos dodatno oteza odluku i gotovo uvijek pogrijesim...to treba biti stalno na ekranu ta opcija i da se jednim klikom dodje do nje...isto tako ako sam u PRO mode, izadjem iz kamere, ponovo udjem u nju i on je vratio na automatiku...po tome mi je jasno koja je ciljana publika za takav mobitel.
Ona opcija za fake bokeh je isto nepotrebna jer je nepouzdana i radi samo kod jednostavnijih situacija...sve skupa daleko je to od moga ideala kamere na mobitelu.
Poštujem tvoje mišljenje ali je očito da imamo drugačiji pogleda na kvalitetu slike...i to je ok - 100 ljudi 100 čudi.
Reću ti odmah za S8 u uposredbi s S7. Po meni je sve isto osim što ima S8 realni boje...tj nekako prirodnije slike izgledaju.
Pošto meni izoštravanje odgovara.,nisam baš onda kompetentan da kažem da li je to kod S8 smanjeno.
ps. meni je naprimjer kamera na G5 najbolja u usporedbi s prošlogodišnjim modelima...govorim za dnevne uvjete...
Ja sam ga kupio sestri, i stvarno sam ostao ugodno iznenađen s kamerom na G5.
....
Bas citam vas dvojicu i mislim da se razilazite oko termina preizostrene. R36 misli na fokus a ti mislis na oversharpening sto nema veze jedno sa drugim. Moj stav je da je z98% korisnika slika sa mobitela dovoljna ali oni koji su malo zagazili u svijet dslr ili mirrorless aparata slika sa mobitela je tek upotrebljiva ali nista vise od toga....
Zna se na kaj mislim dok spomenem oversharpening, da sam mislio na fokus onda bi to spomenuo ovdje..
A sad ne znam kolko R36 barata s poznavanjem nekih osnova fotografije, cak sam i ja laik, al neke ocite (problemi) stvari su vidljive i amaterima:)
Ne znam ni ja ali realno fotke sa flagshipp mobitela su vise nego dovoljno dobre pogotovo za ono za šta se koriste a to je fb viber i sl...
Je, dobre su za to definitivno cak i sa onih od prije 5-6 godina, ali moze to uvijek i bolje.
Cijenim sto neki proizvođači ne slijede glupe trendove poput Samsunga sa totalno nebitnim mogućnostima.
Nokia je nažalost odabrala krivi OS i losu vezu sa Microsoftom, ali da je isla sa Androidom i nastavila tamo gdje je stala sa modelom 1020 i nastavila ugradjivati tako velike senzore ja danas nebi ni gledao Samsunga, Sony-a i ostala sranja.
Cini mi se da jedino HTC ide u dobrom smjeru sto se tice mobilne fotografije...vidim da ne kemijaju sa nekim trecerazrednim senzorima kao LG i vec su u HTC 10 stavili odlican senzor, ali i oni imaju nekih svojih musica...LG je napravio super posao sa G4/V10 i zaista mi nije jasno zasto su isli stedjeti na senzorima kamere na novom modelu.
Ne znam ni ja ali realno fotke sa flagshipp mobitela su vise nego dovoljno dobre pogotovo za ono za šta se koriste a to je fb viber i sl...
Fejs nemam, a fotke koristim za sve, taman zamjena za fotic kojg sam imao a nisam koristio, zato sto sam vecinu vremena sa mobitelom slikao, a slikanja sa dslrom ni pod razno..
Naravno moze to i bolje, maksimum jos nije dosegnut, tak da ima tu jos dost prostora za poboljsanje, a i sad vec daju zavidne rezultate slikanje sa smartfonima..
Sjecam se , G4 je bio odlican, a 6P jos bolji, tak da trebalo bi ic ka boljem, a za G6 nemam neke dobre rijeci, ove godine ga nit ne uzimam u obzir..
Ma znam, da Samsung ima bolji UI a ne ove fensi gluposti puno bolje bi to bilo, G4/5 imaju super to rijeseno..
Sve stoji, ali slike sa LG G6 i dalje su odlične, večina neće uopće vidjeti razlike između drugih top modela i LG G6.
Sve stoji, ali slike sa LG G6 i dalje su odlične, večina neće uopće vidjeti razlike između drugih top modela i LG G6.
LG je po meni najbolji sto se tice onog SW dijela fotke, tu im nitko nije ravan tako da ti potpuno vjerujem da si zadovoljan fotkama G6.
Taj senzor/i je inace smece, a u LG-u rade carobnjaci koji i iz takvog smeca izvuku cudo...kapa dolje LG-u na tome.
Zar nije bolje uzeti telefon koji snima u rawu pa ti je software od kamere potpuno nebitan?
Zar nije bolje uzeti telefon koji snima u rawu pa ti je software od kamere potpuno nebitan?
Skoro svi nude RAW, ali opet je bolje kada iza tog RAW-a stoji kvalitetan veci senzor.
Bas me zanima kako izgleda "sirova" RAW fotka iz G6...to bi bilo bas zanimljivo vidjeti.
Ja sam taj senzor imao u Oneplus X vrlo kratko (kupio taj mob i cak nesto sitno zaradio na njemu )...uglavnom super mob, ali kamera vrlo losa...isti senzor kakav je i u G6, starijeg datuma koji se ugradjivao jos i u neke najjeftinije Xiaomie.
Kada sam vidio da je LG to ugradio u G6 nisam mogao vjerovati...racunaju da se tim podatkom ionako nece zamarati 98% ljudi.
Recimo Samsung taj senzor ugradjuje u svoju jeftinu J7 Prime seriju sto dovoljno govori.
vidim da ste se raspisali od kamerama na s7e i g4, pa mogu onda napisati koju rijec o tome jer sam i sa jednim i sa drugim napravio preko 7000 slika u svim mogucim uvjetima..
ukratko s7e je bolji u svemu osim kad kropas dio slike koja je slikana u idealnim svjetlosnim uvjetima (vani na dnevnom svjetlu), onda se primjeti veca rezolucija kod g4 tj. vise detalja.. kod slika u srednjem/slabijem osvjetljenju s7e prestize g4, jednostavno prima vise svjetla, veca je brzina zatvaraca, fokusira se nevideno brzo i tocno, i u 99% slucajeva ce u takvim uvjetima na s7e slika biti jednostavno bolja..
to je sve na auto postavkama, na kojima vecinom slikam.. manualne postavke koristim za neke nocne fore, sa tajmerom, "postoljem", dugom ekpozicijom.. tu g4 malo vise moze izvuci, ali samo malo vise.. a npr. ako opalim na automode neku nocnu, onda ce mi s7e napravit bolju fotku..
sto se tice videa s7e obise pod sa g4, od detalja, framerate-a, artefakata, drzanja tocnog fokusa... (4k video).
s7e ima instant brzinu fokusa u bilo kojim uvjetima i nikad nisam dobio mutnu sliku, za razliku od g4 gdje bude svasta.. ili se trenutno fokusira dobro ili par sekundi trazi fokus pa propustis trenutak.. npr. slikam djecu u kuci kako puhaju u svijece na torti, i kako se oni micu tako se ovaj ne moze tocno fokusirati.. prode cijela vjecnost, a nije bio ni mrak ni umjetno svjetlo, znaci danjsko svjetlo u dobro osvjetljenoj prostoriji.. kad je "mirna scena" onda je brz.. (g3 mi to nije radio a isto je imao laser autofocus)
isti slucaj kad slikam djecu ili kucne ljubimce koji su stalno u pokretu, s7e od 10 slika napravi 9 savrseno fokusirano i cisto, dok je kod g4 mozda 5 od 10 upotrebljivo, ovisi koliko je svjetla u prostoriji.. (ista mirnoca ruke, isti uvjeti)
takoder s7e ima bolji dinamicki raspon, i nesto bolju dubinu polja, makro je fantastican..
kod softvera istina g4 ima preglediji i prirodniji manual mode, a s7 ima foru da bilo koji mode (pro, timelapse, itd..) mozes staviti kao precac na pocetni ekran, i ne moras traziti po opcijama kamere gdje je sto, a kad se kasnije opet vratis u kameru odmah ide na auto mode sto mi je fantasticno (tu je netko nesto kukao oko toga), jer npr. sinoc sam koristio manual i slikao zvijezde i zatvorio kameru, ujutro idem na posao i ugledam neku zanimljivu scenu i izvadim mob iz depa i imam jako kratko vrijeme da to uhvatim, upalim kameru i opalim, u roku sekunde imam dobru fotku, a na g4 mi se 100 puta znalo dogoditi da je ostao na manual i dok sam skuzio (dobio full bijelu sliku), pa prebacio na auto, prosla baka s kolacima...
znaci g4 ima odlicnu kameru i dan danas (kao g5 i g6), i u vecini stvari se moze mjeriti cak i sa danasnjim flagshipovima, da nema nebi toliko tisuca slika s njom napravio, ali s7e je gotovo u svemu bolji, autofokus je nenadjebiv, kako kod fotki tako i kod videa, makro je bolji, hdr je bolji, detalji u sjenama kod velikog dinamickog raspona, drzanje odredenog objekta u fokusu.... itd.
e sad oversharpening se spominje, da, ima ga, ali ne tako kako tu neki pricaju da je katastrofa, u biti ne mozes tako lako ni skuziti dok ne ides malo povecati fotku na monitoru.. i opet ne u svim uvjetima.. to se ajde mozda moze staviti pod manu.. nekad mi zna smetati i zivcirati.. iako mi se cini da je sa 7.0 updateom to malo vise pod kontrolom..
meni je mana na s7e npr. to sto izoblici face, tj. izduzi ili rasiri, ovisno gdje se nalaze u odnosu na centar slike..
ukratko, sa s7e (sto znaci i s8) ces dobit dobru, cistu, upotrebljivu fotku u 99% slucajeva u svim uvjetima na auto postavkama.. i to je dobro.. to nije bas slucaj kod vecine konkurenata
Skoro svi nude RAW, ali opet je bolje kada iza tog RAW-a stoji kvalitetan veci senzor.
Bas me zanima kako izgleda "sirova" RAW fotka iz G6...to bi bilo bas zanimljivo vidjeti.
Ja sam taj senzor imao u Oneplus X vrlo kratko (kupio taj mob i cak nesto sitno zaradio na njemu )...uglavnom super mob, ali kamera vrlo losa...isti senzor kakav je i u G6, starijeg datuma koji se ugradjivao jos i u neke najjeftinije Xiaomie.
Kada sam vidio da je LG to ugradio u G6 nisam mogao vjerovati...racunaju da se tim podatkom ionako nece zamarati 98% ljudi.
Recimo Samsung taj senzor ugradjuje u svoju jeftinu J7 Prime seriju sto dovoljno govori.
Evo ovo sam onako na brzaka slikao kada sam kupio mob i meni slike izgledaju jako dobro - LINK.
Znači ovo je na automatskim postavkama bez ikakvih dodatnih namještanja i štimanja, a postavki ima mali milion.
Osobno se ne zamaram slikama jer su mi one tek tu da imam i ne slikam nešto previše. Trenutačno sam jako zadovoljan mobitelom i njegovim fotićem.
vidim da ste se raspisali od kamerama na s7e i g4, pa mogu onda napisati koju rijec o tome jer sam i sa jednim i sa drugim napravio preko 7000 slika u svim mogucim uvjetima..
ukratko s7e je bolji u svemu osim kad kropas dio slike koja je slikana u idealnim svjetlosnim uvjetima (vani na dnevnom svjetlu), onda se primjeti veca rezolucija kod g4 tj. vise detalja.. kod slika u srednjem/slabijem osvjetljenju s7e prestize g4, jednostavno prima vise svjetla, veca je brzina zatvaraca, fokusira se nevideno brzo i tocno, i u 99% slucajeva ce u takvim uvjetima na s7e slika biti jednostavno bolja..
to je sve na auto postavkama, na kojima vecinom slikam.. manualne postavke koristim za neke nocne fore, sa tajmerom, "postoljem", dugom ekpozicijom.. tu g4 malo vise moze izvuci, ali samo malo vise.. a npr. ako opalim na automode neku nocnu, onda ce mi s7e napravit bolju fotku..
sto se tice videa s7e obise pod sa g4, od detalja, framerate-a, artefakata, drzanja tocnog fokusa... (4k video).
s7e ima instant brzinu fokusa u bilo kojim uvjetima i nikad nisam dobio mutnu sliku, za razliku od g4 gdje bude svasta.. ili se trenutno fokusira dobro ili par sekundi trazi fokus pa propustis trenutak.. npr. slikam djecu u kuci kako puhaju u svijece na torti, i kako se oni micu tako se ovaj ne moze tocno fokusirati.. prode cijela vjecnost, a nije bio ni mrak ni umjetno svjetlo, znaci danjsko svjetlo u dobro osvjetljenoj prostoriji.. kad je "mirna scena" onda je brz.. (g3 mi to nije radio a isto je imao laser autofocus)
isti slucaj kad slikam djecu ili kucne ljubimce koji su stalno u pokretu, s7e od 10 slika napravi 9 savrseno fokusirano i cisto, dok je kod g4 mozda 5 od 10 upotrebljivo, ovisi koliko je svjetla u prostoriji.. (ista mirnoca ruke, isti uvjeti)
takoder s7e ima bolji dinamicki raspon, i nesto bolju dubinu polja, makro je fantastican..
kod softvera istina g4 ima preglediji i prirodniji manual mode, a s7 ima foru da bilo koji mode (pro, timelapse, itd..) mozes staviti kao precac na pocetni ekran, i ne moras traziti po opcijama kamere gdje je sto, a kad se kasnije opet vratis u kameru odmah ide na auto mode sto mi je fantasticno (tu je netko nesto kukao oko toga), jer npr. sinoc sam koristio manual i slikao zvijezde i zatvorio kameru, ujutro idem na poslao i ugledam neku zanimljivu scenu i izvadim mob iz depa i imam jako kratko vrijeme da to uhvatim, upalim kameru i opalim, u roku sekunde imam dobru fotku, a na g4 mi se 100 puta znalo dogoditi da je ostao na manual i dok sam skuzio (dobio full bijelu sliku), pa prebacio na auto, prosla baka s kolacima...
znaci g4 ima odlicnu kameru i dan danas (kao g5 i g6), i u vecini stvari se moze mjeriti cak i sa danasnjim flagshipovima, da nema nebi toliko tisuca slika s njom napravio, ali s7e je gotovo u svemu bolji, autofokus je nenadjebiv, kako kod fotki tako i kod videa, makro je bolji, hdr je bolji, detalji u sjenama kod velikog dinamickog raspona, drzanje odredenog objekta u fokusu.... itd.
e sad oversharpening se spominje, da, ima ga, ali ne tako kako tu neki pricaju da je katastrofa, u biti ne mozes tako lako ni skuziti dok ne ides malo povecati fotku na monitoru.. i opet ne u svim uvjetima.. to se ajde mozda moze staviti pod manu.. nekad mi zna smetati i zivcirati.. iako mi se cini da je sa 7.0 updateom to malo vise pod kontrolom..
meni je mana na s7e npr. to sto izoblici face, tj. izduzi ili rasiri, ovisno gdje se nalaze u odnosu na centar slike..
ukratko, sa s7e (sto znaci i s8) ces dobit dobru, cistu, upotrebljivu fotku u 99% slucajeva u svim uvjetima na auto postavkama.. i to je dobro.. to nije bas slucaj kod vecine konkurenata
Jako dobar post, imao sam takodjer S7E, G4 i V10...V10 je popravio stvari koje nisu bile dobre na G4 (video), a ovo za AF se slazem...Samsungu trenutno nitko nije blizu sto se toga tice.
Inace slazem se da je u slucaju fotkanja male djece ili opcenito momenata koji brzo prolaze Samsung najpouzdaniji, ali ako se ima vremena ja bih se vise pouzdao u G4/V10.
Malo sam pratio i HTC 10 i on isto ima jako sposoban fotic sa odlicnim senzorom i vjerujem da se kod njega uz malo truda isto moze izvuci vise nego iz Galaxya S7/8.
Poanta je da je za automatiku zaista Samsung najbolji, ali ja volim kemijati sa manualnim postavkama i zato mi se valjda ne svidja nesto previse.
Oko ovoga se ne treba brinuti. Ovim modernim baterijama ne smeta ovakav način punjenja, dapače. Naime, ovom tipu baterija jako "smeta" prepunjavanje odnosno jako pražnjenje. Ali o tome se brine sofware u samom mobitelu tako da isključi punjenje kada baterija dođe na 100%, ili obratno kada dođe do granice pražnjenja kako se ne bi oštetila baterija.
Ako nekome treba Rhinoshield bumper za S8+ i kaljeno staklo neka se javi, meni vise ne treba.