Postavke HT e-pošte

poruka: 11
|
čitano: 1.499
|
moderatori: XXX-Man, DrNasty
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Postavke HT e-pošte

Od prije desetak dana na mom Samsung Galaxy-ju A56 5G iz čista mira mi je Samsungova aplikacija E-pošte počela javljati da "nemam pristup", da "provjerim lozinku", da "provjerim POP/IMAP postavke" a ništa nisam mijenjao u postavkama.

Na stranicama HT-a (T-Coma) ona PDF uputstva stara 15 godina su beskorisna. Tražio sam preko Moj Telekom aplikacije postavke dolaznog i odlaznog servera i poslali su mi iste postavke koje sam i imao kad su počeli problemi.

Obrisao sam kompletan račun i sad što god pokušao napisati pod ulazni i odlazni server javlja gore već opisano.

Naravno da imam Gmail koji besprijekorno radi ali on mi nije dovoljan jer sam na mnoga važna mjesta upisao e-mail adresu HT-a koju sam godinama koristio bez problema.

Interesantno je da postavke za PC rade i funkcioniraju dobro ali problem su postavke za moj Android mobitel.

Pitanje:

Dali netko ima HT postavke dolaznog i odlaznog servera za POP/IMAP koje funkcioniraju i rade ispravno na mobitelu?

Ako itko ima molio bih ga da ih napiše ovdje ili mi pošalje na mail.

Napomena:

Ove postavke sa fotki koje su mi poslali sam i imao kada su počeli problemi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.5.2026 11:10 (RobotTitan).

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Postavke HT e-pošte

Ajde probaj dodati taj mail u gmail aplikaciju. gmail, gore desno  di su ti inicijali/slika trenutnog gmail računa -> dodaj drugi račun -> ostalo -> upiši ht mail i lozinku.

Kažem to zato jer gmail valjda jedini automatski podesi odlazni i dolazni server. Čisto za test probaj

13 godina

Probao i ista priča. Javlja "Nije bilo moguće otvoriti vezu s poslužiteljem". Difoltno je postavio Poslužitelj: post.t-com.hr. Kada sam promijenio na post.ht.hr opet isto. I na POP3 i na IMAP sam probao.

7 godina
Postavke HT e-pošte

Otisao sam pogledati u the bat (tamo imam hrpetinu starih emailova, pa sam si ga ostavio). pop.t-com.hr mi radi kao dolazni, ali vidim da su nesto mijenjali i da mi vise stari odlazni ne radi. 

EDIT : kako vidim promijenili su odlazni u : smtp.t-com.hr

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.5.2026 12:15 (SamoPitam3).

0 0 hvala 0
13 godina
Postavke HT e-pošte

Konačno mi je proradilo na ovim postavkama (vidi fotke).

Napiknuo sam i kad je proradilo više ni ne otvaram postavke da se nešto ne pošemeri!

0 0 hvala 0
18 godina
Gmail za koji mjesec gasi Pop dohvaćanje poruka. Je tko uspješno promijenio na imap dohvaćanje t-com poruka?
Recenzije kineskih stvari na anton008.
17 godina
RobotTitan kaže...

Napiknuo sam i kad je proradilo više ni ne otvaram postavke da se nešto ne pošemeri!

-prije koji tjedan su imali promjenu-nadogradnju.. nekoliko dana ispravne postavke nisu radile, zbog promjene ili tko zna što, offline-razno.. i neki dan (ne mogu znati točno..) opet proradilo.. što će reć, nisu problem bile postavke, nego server-dostupnost-domena.. prastari serveri za trajni email s nekadašnjih 10mb na 100mb, sad na 1gb, uz ostale 'bla-bla' unaprijeđenja..

-kao i novi (opet ne znam kad je uveden, sad ili ..) komunikator, za pristup kroz web (mail..) glupasto, osnovno, ali radi.. radit će i dalje (jer gašenje nečeg 'trajnog' i najvažije email adrese jer je prva-prava.. je užas..) .. tj ako nekome nešto ne radi, podsjetnik da ne mora biti stvar u postavkama kao port-protokol.. može sve biti točno, pa da je čisto do serverske strane ili banalno autorizacija linije na drugom operateru ako nije t-com (ht-net) itd.

+ važno, za pop-smtp-autorizacije-postavke.. problem može biti što promjena ne mora biti trenutno uključena, do npr restarta.. pa je važno znati točne postavke i ne popravljati ispravno, jer tad ni kad proradi to nećemo znati itd.

-naravno, klasična blentava situacija kod nadogradnje sustava, kojeg prvo sruše pa pošalju obavijest na email o tome.. tj tek kad proradi, dobiješ i tu obavijest.. :) da bi netko imao dva spojena neurona i zaključio da bi poruka prije reseta bila korisnija.. :) ... no eto, radi..

evo usputnih generičkih uputa-postavki + razlikovati operater-liniju pristup-autentifikaciju kad ste na istom ili različitom operateru, dodatna opcija u clientu emaila za autentifikaciju (jer za slanje mora biti znan pošiljatelj..)

Dolazni poslužitelj (IMAP) – preporučeno
IMAP sinkronizira poruke na svim uređajima (ako obrišete mail na mobitelu, obrisat će se i na računalu).
Adresa poslužitelja: imap.t-com.hr
Port (vrsta veze): 993 uz uključen SSL/TLS
Korisničko ime: Vaša puna e-mail adresa (npr. ime.prezime@sk.t-com.hr ili korisnik@t-com.hr)
Lozinka: Vaša lozinka za e-mail
(Napomena: Ako umjesto IMAP-a želite stariji POP3 protokol, adresa je pop.t-com.hr na portu 995 sa SSL/TLS)

Odlazni poslužitelj (SMTP)
Ove postavke omogućuju slanje e-pošte bez obzira na to koristite li fiksni internet, mobilnu mrežu ili ste spojeni na Wi-Fi drugog operatora:
Adresa poslužitelja: smtp.t-com.hr
Port (vrsta veze): 587 uz uključen STARTTLS (ili port 465 uz SSL/TLS)
Zahtijevaj prijavu (Autentifikacija): Obavezno uključiti (kvačica na "Moj odlazni poslužitelj zahtijeva provjeru autentičnosti").
Podaci za prijavu: Odaberite "Koristi iste postavke kao i za dolazni poslužitelj" ili ponovno unesite punu e-mail adresu i lozinku.

+ ovisno o starosti-verziji-ažuriranjima email clienta, protokolima koje podržava.. stari-noviji office-outlook.. ovisi koji sigurnosni protokol treba postaviti, ssl-tls-starttls.. i odgovarajući portovi-parovi.. pripaziti uz malo razmišljanja i tad sve radi a ako neće provjeriti banalne felere-zatipke u podatcima ili pass, ćoravost i sl. + provjera kroz komunikator da su barem user+pass točni jer se npr pass možda u desetljećima korištenja mijenjao pa se treba prisjetiti itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
ihush kaže...
RobotTitan kaže...

-prije koji tjedan su imali promjenu-nadogradnju.. nekoliko dana ispravne postavke nisu radile, zbog promjene ili tko zna što, offline-razno.. i neki dan (ne mogu znati točno..) opet proradilo.. što će reć, nisu problem bile postavke, nego server-dostupnost-domena.. prastari serveri za trajni email s nekadašnjih 10mb na 100mb, sad na 1gb, uz ostale 'bla-bla' unaprijeđenja..

-kao i novi (opet ne znam kad je uveden, sad ili ..) komunikator, za pristup kroz web (mail..) glupasto, osnovno, ali radi.. radit će i dalje (jer gašenje nečeg 'trajnog' i najvažije email adrese jer je prva-prava.. je užas..) .. tj ako nekome nešto ne radi, podsjetnik da ne mora biti stvar u postavkama kao port-protokol.. može sve biti točno, pa da je čisto do serverske strane ili banalno autorizacija linije na drugom operateru ako nije t-com (ht-net) itd.

+ važno, za pop-smtp-autorizacije-postavke.. problem može biti što promjena ne mora biti trenutno uključena, do npr restarta.. pa je važno znati točne postavke i ne popravljati ispravno, jer tad ni kad proradi to nećemo znati itd.

-naravno, klasična blentava situacija kod nadogradnje sustava, kojeg prvo sruše pa pošalju obavijest na email o tome.. tj tek kad proradi, dobiješ i tu obavijest.. :) da bi netko imao dva spojena neurona i zaključio da bi poruka prije reseta bila korisnija.. :) ... no eto, radi..

evo usputnih generičkih uputa-postavki + razlikovati operater-liniju pristup-autentifikaciju kad ste na istom ili različitom operateru, dodatna opcija u clientu emaila za autentifikaciju (jer za slanje mora biti znan pošiljatelj..)

Dolazni poslužitelj (IMAP) – preporučeno
IMAP sinkronizira poruke na svim uređajima (ako obrišete mail na mobitelu, obrisat će se i na računalu).
Adresa poslužitelja: imap.t-com.hr
Port (vrsta veze): 993 uz uključen SSL/TLS
Korisničko ime: Vaša puna e-mail adresa (npr. ime.prezime@sk.t-com.hr ili korisnik@t-com.hr)
Lozinka: Vaša lozinka za e-mail
(Napomena: Ako umjesto IMAP-a želite stariji POP3 protokol, adresa je pop.t-com.hr na portu 995 sa SSL/TLS)

Odlazni poslužitelj (SMTP)
Ove postavke omogućuju slanje e-pošte bez obzira na to koristite li fiksni internet, mobilnu mrežu ili ste spojeni na Wi-Fi drugog operatora:
Adresa poslužitelja: smtp.t-com.hr
Port (vrsta veze): 587 uz uključen STARTTLS (ili port 465 uz SSL/TLS)
Zahtijevaj prijavu (Autentifikacija): Obavezno uključiti (kvačica na "Moj odlazni poslužitelj zahtijeva provjeru autentičnosti").
Podaci za prijavu: Odaberite "Koristi iste postavke kao i za dolazni poslužitelj" ili ponovno unesite punu e-mail adresu i lozinku.

+ ovisno o starosti-verziji-ažuriranjima email clienta, protokolima koje podržava.. stari-noviji office-outlook.. ovisi koji sigurnosni protokol treba postaviti, ssl-tls-starttls.. i odgovarajući portovi-parovi.. pripaziti uz malo razmišljanja i tad sve radi a ako neće provjeriti banalne felere-zatipke u podatcima ili pass, ćoravost i sl. + provjera kroz komunikator da su barem user+pass točni jer se npr pass možda u desetljećima korištenja mijenjao pa se treba prisjetiti itd.

Upravo sam dva posta iznad poslao dvije fotke postavki dolaznog i odlaznog servera za POP3 protokol na kojima mi je konačno proradila e-pošta T-Coma. To su iste postavke koje sam imao godinama i prije početka problema od prije koji tjedan. Govorim o postavkama na mobitelu, naravno.

Na upravo ovim uputama generičkih postavki koje ti opisuješ sam desetak dana gubio vrijeme dok konačno nisam postavio po starom. Dakle, ne prolazi mi za POP3 protokol dolazni poslužitelj "pop.t-com.hr" već "pop.ht.hr" niti za odlazni poslužitelj "smtp.t-com.hr" "već "smtp.ht.hr".

Vidi one dvije snimke zaslona koje sam poslao.

17 godina
RobotTitan kaže...

...

Upravo sam dva posta iznad poslao dvije fotke postavki dolaznog i odlaznog servera za POP3 protokol na kojima mi je konačno proradila e-pošta T-Coma. To su iste postavke koje sam imao godinama i prije početka problema od prije koji tjedan. Govorim o postavkama na mobitelu, naravno.

Na upravo ovim uputama generičkih postavki koje ti opisuješ sam desetak dana gubio vrijeme dok konačno nisam postavio po starom. Dakle, ne prolazi mi za POP3 protokol dolazni poslužitelj "pop.t-com.hr" već "pop.ht.hr" niti za odlazni poslužitelj "smtp.t-com.hr" "već "smtp.ht.hr".

- na pop.t-com.hr .. radi, radilo je prije, tjedan-dva prekid, radi sad.. zaključak, svi oblici-aliasi moraju raditi.. ako ti nešto ne radi kad napraviš promjenu to je tako zbog samog clienta i povezanosti s osom, sve, ispod haube.. pa do potrebe restartanja računala da bi stvarno primjenilo promjenu na svim dijelovima jer je u win email povezan sa svime na nivou osa, kao driver-nešto što traži restart.. pa do klasičnog mrežnog kašnjenja-refresha da bi neka promjena protokola ili usera i passa bila propagirana.. u prvom trenutku jednostavno te odbije zbog keširanja podatka linije itd.. 'normalno' dok se ne navikneš na nazovimo lag.. :)

-da sad ja promjenim, bilo što u bilo što, mada je točno, ne mora raditi neko vrijeme.. i tad izgleda kao pogrešno, dok ne proradi-posloži se sve u lancu.. ok? :)

-no možda griješim.. mada su za to šanse male-nikakve :)) ..

-te dvije domene, t-com.hr i ht.hr su ravnopravne, rade obje, kao i alijasi za emali adresu na tcomu, pa ti jednako rade svi obici ime.prezime@.. itd. odnosno username koji je slovo imena + prezime uz varijacije ako nisi prvi juzer s tim nazivom itd..

-veći problem juzerima je znati koji protokol koji client podržava, win + office tj otulook .. npr tsl ili starttls uz brojeve portova koji s povezani, pogrešan par, ne radi itd.. 995-993-465-587..110.. itd.

-zato, nakon što juzer provjeri-pročita baš sve, da je točno natipkano-napisano, da nije pogrešno slovo-zatipak.. najbolje copy-paste u textu-notepadu.. jednom točno ne dirati, ponoviti uz restart i tad mora raditi.. ali može opet u tom trenutku biti bilo što s linijom ili serverom, prekid-radovi.. kao što je bilo ovih cca tjedan kad su radili izmjene (povećanje 100mb-1gb i navodno neke web izmjene.. ne navode točno, npr preseljenje servera..) tj mogućnost da problem nije na računalu-juzerskoj strani nego na onoj drugoj, a poziv supportu ne pomaže jer pitanje koje info imaju i odgovarajuće znanje.. kao što vidiš kad tražiš-googlaš nađeš podatke od prije par desetljeća, prošlo stoljeće.. podatci koji više ne vrijede i sl. a to naravno zbuni juzere i opet, problem jer izmjena u email postavkama nije samo ta apps-client nego ispod haube čitav os koristi-kešira i postoji kašnjenje kao refreshanje .. npr router-mreža može par minuta raditi bez routera-servera-dhcp.. zato da ne traže podatak svake sekunde i time promet prema routeru... keširanje podataka-tablica + sigurnosni mehanizmi i pristup memoriji-podatcima kao certifikati-passovi koje npr browser kešira itd..

**

edit: .. o mogućim uputama, podatcima koje možemo dobiti.. 

- ht.hr je glavna domena, naravno kupnjom-dolaskom t-coma oni to mijenjaju-dodaju, pa su istovremeno obje domene u upotrebi, trajno (kao i taj stari email, dok traje..), paralelno-sinonimi itd.

- nije nešto točno-krivo.. isto, dok se ne promjeni.

-postavke, dolazni-odlazni server:

-za primiti email, pročitati, trebamo dolazni server, incoming, on ne traži autentifikaciju (linija, pošiljatelj, zbog praćenja-spama-terorizma..), ne miješati sa sigurnosnim mehanizmima enkripcije bez-ssl-tls..

-za odlazni, slanje emaila, trebamo izlazni-odlazni outgoing server podatke, tj autentifikacija koja je uvedena kao obvezna.. no postoji razlika, kad je osoba na vlastitoj-istoj liniji, isti operater-server.. tad je autentifikacija već time obavljena tj zna se tko s te linije šalje, podatci poznati operateru koji mu pruža uslugu-liniju.. tad može 'bez' no realno autentifikacija postoji samo je posredna, preko linije...

-bez tog izlazni server ne šalje, ne smije.. tj možda postoji još poneki, za spam, države.. nešto.. nije tehnički problem nego regulacija-pravila-zakon..

imap ili pop.. razlika, tj .. kad nešto birate da znate što-zašto ili jel bolje...

-imap radi na osnovi sinkronizacije, tj pošta-sadržaj je na serveru, teoretski trajno-stalno.. (dok juzer ne obriše i sl.) i svaki uređaj-clietn kad se spoji sinkronizira, tj učita razliku-novo, ali se sadržaj drži i dalje na serveru.. tj ne lokalno mada može i to.. zgodno za više uređaja, računala, mobiteli.. no ovisi o stalnom pristupu liniji za sync.. ekšli svaka komunikacija ovisi o liniji jer je bez linije nema :)

-ono ovo je razlika više u tome što na taj način juzer ovisi o operateru-hostu-serveru na kojem se nalaze podatci kao trajno.. tj ako raskinete ugovor ode pošta.. koju ste mogli kopirati itd. način kako biz na sebe veže juzera ili zgodno, slično, za većinu isto ili nevažna razlika..

-pop3.. stari način, korištenje klasičnih client appsa koji defaultno 'skidaju' email.. jer tad je i storage bio ograničen-manji.. npr 10mb.. client kao outlook se spoji, povuče-pročita-downloada mail i time pokrene okidač za brisanje na serveru.. preuzimanje emaila je okidač za brisanje na serveru, kako bi se prostor oslobodio za iduće mailove.. kao i običan poštanski sandućić iz kojeg pokupite poštu.. naravno, posotji i opcija-mogućnost da ne briše automatski, da ostane x-dana itd.. default je brisanje, pa ako imamo više uređaja-računala-mobitela, možemo to uključiti-podesiti.. + gmail nudi opciju u postavkama da omogući pristup pop3 clientu itd.

-uz to razni serveri mogu nuditi razne mogućnosti-opcije.. npr ima ili nema forwardanje-prosljeđivanje.. obični webmail ne nudi, pogotovo anonimni bez autentifikacije kao freemail.. pravi nude, primarno registrirani zbog pravila igre-sljednosti-spama itd.. ovaj tcom-ht-komunikator ima.. korisno kad imamo više emailova, uređaja itd.. pa npr s više adresa-emailova sve forwardamo na jedan kojeg nam je lakše pratiti itd. no koliko lako-jednostavno-intuitivno je to napraviti.. ovisi, malo kompjuteraški zapetljano, no juzer uz par pokušaja može.. ako se nudi, a google danas daje sve odgovore za bilo koji servis-postavke pa je dovoljno utipkati pitanje i pratiti upute, tj dovoljno je onima koji razumiju-znaju kao i za kuharski recept ili bilo koji posao a juzer bez iskustva će biti zbunjen .. :)

-sličnost i razlika s webmailom.. web ne traži ostale postavke-protokole-podatke, to sve radi browser-linija-server.. traže samo username+pass.. s tim da username može biti email-adresa i ne mora.. tj klasičan 'defaultni' mrežni username se defaultno kreira od prvog slova imena+prezime+ako ima više juzera +broj.. kao osnovna shema, nekad za mrežu i email.. a s internet uslugama i gmailom prošireno da je email-adresa istovremeno oboje-isto.. no to zbunjuje juzere, miješaju, kao i za win-login.. kao spajanje raznih accova usluga npr steam, discord, win, gmail, face... svi žele-nude spajanje kao što često traže broj mobitela itd.

-u čemu je razlika za podešavanje tcom-emaila-računa-clienta.. pa u tome što username i email adresa mogu i ne moraju biti isti, kao i to da mogu služiti za pristup kao pass-ulaz.. jedan ili oboje.. ali to nije nužno isti podatak pa ni pass.. npr za ovaj stari-trajan nekadašnji email, username je glavni i njega se koristi za autentifikaciju-ulaz.. može li služiti email adresa tome.. možda.. nije isto, odvojeno promjena passa itd.. tj jedno je linija operatera, pružatelja usluge same linije a drugo je emali acc i njegov pass, kao i pass za ulaz u modem-router i wlan.. mogu biti isti, ne moraju.. u pravilu nisu isti, no defaultno-početno mogu biti kako bi juzeru olakšali početak-ulaz.. ok?

-kad to sve zbrojimo, postavke za email... može biti više uparenih kombinacija, username+pass ili email+pass, koji mogu biti isti za autentifikaciju linije ali ne moraju, jer je linija npr na ime muža-žene-djece-vlasnika stana-linije itd.. + na to dodati da je nekad bio jedan telekom, pa dva, tri.. fixni-mobilni.. sad svi nude sve i razlike skoro nema, no ima upravo u tom dijelu postavki i uvjeta autorizacije, npr izlazni server za slanje, mobilna linija itd..

-jednostavno pravilo.. na nekoj liniji, nekog operatera, ako želimo koristiti taj izlazni server, moramo imati taj podatak za autorizaciju, linija-username-pass.. bez tog nema slanja dok primanje može normalno raditi neovisno o tome .. osim problema da client kao outlook radi oboje, provjeri što ima za primiti i obavi slanje ako posotji nešto u outboxu.. ako nešto stane, kao vagon na pruzi, stoji.. ne ide dalje .. mada bi ona druga funkcija radila.. stoji kao vagon na pruzi.. tj u detaljnom pogledu greške vidimo in-out no i za to juzer mora imati nešto znanja-iskustva da bi razlikovao i tako znati gdje što provjeriti-ispraviti ili je naprosto neki drugi prekid pa samo treba sačekati.. tj najgore je popravljati ispravno, jer tad samo možemo pokvariti :) ..

-provjerite kroz webmail, jesu li vam user-pass točni.. jer često se iz bilo kojeg razloga moraju promijeniti, npr google nas natjera ili win.. i često postoji reset-automatika, formular koji kliknextamo i zaboravimo da smo resetirali-promijenili neki pass.. prođu godine i što tad? može li točna postavka servera-portova raditi ako unesemo pogrešan pass? .. poruka o grešci će biti generički 'nečitljiva' jer je takva politika-zaštita sustava tj neće dati točniji opis problema kao netočan pass, nego nešto juzeru mutno.. možda moguć pogrešan pass između par drugih mogućih uzroka.. i tad juzer ne provjerava, pa do tog ako u nekom periodu za redom pokuša više puta može biti blokiran pristup recimo 5-15min.. tad ga server ne pušta ili nakon promjene-reseta passa to vrijeme ne mora raditi, jer sve to mora proći kroz server, propagirati se novo stanje-izmjena, a email server kod operatera to ne radi konstantno nego nakon x-minuta.. pa bilo što što nije lokalno kao pass, može imati problem kašnjenja-laga ili problem zaključavanja x-minuta kao što to radi mobitel ili bankovna kartica-bankomat nakon 3 pokušaja.. isti razlozi, sličan mehanizam.. kao napomena ako je nešto točno i možda samo treba sačekati, ali zbog sigurnosnih pravila se sve te obavijesti ne dobiju od servera, npr da je pogrešan username ili pass.. jer se time ne želi 'olakšati' hakeru bruteforcanje-pokušaji... onak, bedasto no ima neki razlog.. :)

-starost servera-software-postavki koje server podržava i starost-protokoli koje nudi novi soft, email client.. pa i browseri.. npr ne možete koristiti prastari browser kao ie6 ili ff2.. pola interneta-sadržaja ne radi.. stvari se mijenjaju, standardi-protokoli.. a da bi radilo moraju biti obostrano kompatibilni, tj ne samo jedna strana nego obje.. server-client, ono što juzer ne razmišlja i da se on mora prilagoditi sustavu-serveru-mogućnosti.. npr stari outlook u postavkama nema starttls.. ima ssl-tls-auto-ništa.. i tad ne možemo postaviti starttls + 587 port jer s tim clietnom neće raditi, dok s drugim-novijim outlookom hoće.. a koji? navedeno je što server podržava-nudi, iz tog izbora client izabere što on podržava-ima... i to je to, ali to su parovi i povezano pa ne može biti npr 465 port odnosno mora ako je tsl.. ili za imap 993 ili za pop3 995.. i kad tome dodamo autorizaciju, par kvačica-opcija, enkripcija + username .. dobijemo nekoliko mogućih duplanja mogućnosti-opcija tj zaokružimo da imamo 5-10 kombinacija i da bi na ćoravo pogodili.. ali imamo i gore opisan problem kašnjenja, pa ako ništa drugo, treba restartati ili sačekati par minuta za probu.. tad točne postavke rade.. ok?

-izlazni server za slanje.. ovisi o liniji koju koristimo, fixna-mobilna, hotspot.. neće nam nešto dozvoliti ako je admin pametan tj ako zna što radi.. ne miješati s webmailom...

-kraće, dolazni server je podatak koji pročitamo u uputama, tj za tcom imamo gore jer je ovo konkretno za tcom primjer.. za gmail, a1, freenet.. nije.. tad idu za taj email njegovi podatci.

-vrlo zgodno-praktično je imati neki 'svoj' komercijalni server-email.. firme, koristiti izlazni server, jer tad to možemo s bilo koje linije ili lokacije na svijetu.. ne ovisimo tad o liniji na kojoj se nalazimo, a podatci za slanje-autorizaciju su konkretno vlasniku poznati.. oni koji nemaju, nemaju.. ali zgodno je imati i većina-sve male firme imaju nešto, pa to nije problem imati.. zgodno.

-no to je samo stvar linije-autorizacije.. i dalje ostaju isti podatci servera kao imap-pop ili in-out portovi-protokoli.. tj za drugi email npr firme imate druge postavke user-pass.. no to je drugi email.. naravno da tad nisu identične postavke servera jer je drugi server u pitanju.. tj firma koja ima vlastiti server-nešto to ima na svojoj domeni-adresi, opet ne miješati to što juzer-osoba može koristiit više raznih adresa, acounta, meilova.. od tcoma, od operatera, od firme od gmaila.. može imati desetke, kao mobitele-aute.. i može misliti da je jedna postavka ili pravilo za sve ostale ista.. 'da-ali'.. jedno je port a drugo je naziv domene-servera, kao što je drugi telefonski broj ili registracija auta.. tuđi auto nije moj auto.. ne mogu upisom neke treće domene u podatke servera pristupiti tcom serveru za pročitati email.. kao što na ovoj web stranici buga nemamo face ili yt mada mogu biti linkani i sve prikazuje isti browser.. no oni su druga adresa ono gore https:.. odnosno domena je ono što se gleda za server, iza znaka at-et @ i znači-čita se upravo tako, 'na tom-nekom serveru'..

-kao pokušaj zbunjenom juzeru objasniti.. ali istovremeno juzer i dalje ostaje zbunjen zbog previše texta-slova :)) ..

-pravilo? što sve napraviti? podesiti? .. uvjek postoji više načina, više-različitih potreba ili iznimki.. netko ima više računala-uređaja, netko više accountova, netko više operatera, netko svega više.. a pravilo tad ne može biti jedno ili najbolje.. ok? :)

-dok je ovo pokušaj kako objasniti dio ili dijelove tih uvjeta, što-gdje-kako podesiti i ono kad neće, kad je nešto pogrešno, kad se možda na pogrešnom mjestu nešto želi popraviti a tad se samo pogorša itd.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 15:43 (ihush).
13 godina
ihush kaže...
RobotTitan kaže...

...

- na pop.t-com.hr .. radi, radilo je prije, tjedan-dva prekid, radi sad.. zaključak, svi oblici-aliasi moraju raditi.. ako ti nešto ne radi kad napraviš promjenu to je tako zbog samog clienta i povezanosti s osom, sve, ispod haube.. pa do potrebe restartanja računala da bi stvarno primjenilo promjenu na svim dijelovima jer je u win email povezan sa svime na nivou osa, kao driver-nešto što traži restart.. pa do klasičnog mrežnog kašnjenja-refresha da bi neka promjena protokola ili usera i passa bila propagirana.. u prvom trenutku jednostavno te odbije zbog keširanja podatka linije itd.. 'normalno' dok se ne navikneš na nazovimo lag.. :)

-da sad ja promjenim, bilo što u bilo što, mada je točno, ne mora raditi neko vrijeme.. i tad izgleda kao pogrešno, dok ne proradi-posloži se sve u lancu.. ok? :)

-no možda griješim.. mada su za to šanse male-nikakve :)) ..

-te dvije domene, t-com.hr i ht.hr su ravnopravne, rade obje, kao i alijasi za emali adresu na tcomu, pa ti jednako rade svi obici ime.prezime@.. itd. odnosno username koji je slovo imena + prezime uz varijacije ako nisi prvi juzer s tim nazivom itd..

-veći problem juzerima je znati koji protokol koji client podržava, win + office tj otulook .. npr tsl ili starttls uz brojeve portova koji s povezani, pogrešan par, ne radi itd.. 995-993-465-587..110.. itd.

-zato, nakon što juzer provjeri-pročita baš sve, da je točno natipkano-napisano, da nije pogrešno slovo-zatipak.. najbolje copy-paste u textu-notepadu.. jednom točno ne dirati, ponoviti uz restart i tad mora raditi.. ali može opet u tom trenutku biti bilo što s linijom ili serverom, prekid-radovi.. kao što je bilo ovih cca tjedan kad su radili izmjene (povećanje 100mb-1gb i navodno neke web izmjene.. ne navode točno, npr preseljenje servera..) tj mogućnost da problem nije na računalu-juzerskoj strani nego na onoj drugoj, a poziv supportu ne pomaže jer pitanje koje info imaju i odgovarajuće znanje.. kao što vidiš kad tražiš-googlaš nađeš podatke od prije par desetljeća, prošlo stoljeće.. podatci koji više ne vrijede i sl. a to naravno zbuni juzere i opet, problem jer izmjena u email postavkama nije samo ta apps-client nego ispod haube čitav os koristi-kešira i postoji kašnjenje kao refreshanje .. npr router-mreža može par minuta raditi bez routera-servera-dhcp.. zato da ne traže podatak svake sekunde i time promet prema routeru... keširanje podataka-tablica + sigurnosni mehanizmi i pristup memoriji-podatcima kao certifikati-passovi koje npr browser kešira itd..

Nisam znao za ta "mrežna kašnjenja", "keširanje podataka", da je potreban "refresh" i da je potrebno neko vrijeme da se sve stabilizira. Možda sam više puta postavio ispravno ali pošto mi trenutno nije proradilo mislio sam da je nešto krivo. :)

17 godina

+ uvjek je moguće da operateri nešto rade, da je stvar u liniji-serveru.. , stvari se tako (ne)poklope, a problem je što tad dobijemo juzera koji stvarno vjeruje i misli da je 100% u pravu .. bilo da je da-ne odgovor za bilo što..

-upravo zbog takvih iskustava, ponavljat ću da treba provjeriti sve, jer svaki juzer je ''100posto'' siguran da je točno natipkao pass... što se murphijevski pokaže suprotno itd. a najgori dio je intuitivno pogoditi kad ne-popravljati.. banalno u adresi umjesto točke . natipkan zarez , i klasično ćoravi ne vidimo takvu sitnicu na ekranu ili mobitelu ili kad kao disleksičar zamjenim brojke 192.168.. 168.192.. greška koja se 'ne vidi' mada je očigledna :) ..

-ili kad dođe do preopterećnja mreže-interneta, npr turizam na jadranu ili gužva na kasi u trgovini.. pa se čeka internet, ili padne dns server pa pola interneta štuca, ne radi, padnu i veliki kao google-aws.. itd.

-zato je zgodno imati textić-notepad, copypasteati čak i ono za što smo sigurni jer eliminiramo i zatipak-greške-slučaj-previd..

+ sačekati neko vrijeme, dati mreži da obavi svoje i računati da ne mora sve u svakom trenu biti dostupno kao i to da većinu prekida ni ne vidimo tj možda je svaki dan neki prekid i ako baš u tom trenutku nešto radimo može javiti grešku a tad ako je 'popravljamo' stvaramo problem...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice