Treba mi nešto što bi vama moglo bit neobično - laser za pilanu.
Dakle, kad se na pilani postavlja trupac (drvo, deblo) za rezanje i kad režeš prvi rez (skidaš okorak (koru) drveta), trebaš vidjeti kuda pila prolazi. E sad, pošto su trupci hvala Bogu neravni, a i ja dok to radim gledam pod kutem od 90° na trupac, uopće ne vidim kuda će mi pila prolaziti tako da svaki puta moram izaći i pogledati jesam dovoljno pomaknu trupac ili ću proći kraj njega a da ga uopće ne dotaknem, pa moram se vratiti nazad s kolicima, napraviti veći posmak i ponovno u rez. Ili u drugom slučaju trebam još jednu osobu koja će stajati i gledati kuda ide pila (samo prvi puta, dok ulazim u trupac, kasnije posmak ide po određeni mjerama, npr. 25mm, 50mm i slično). Uglavnom, mislim da ste skužili poantu. Ako niste, pogledajte priloženi video (više njih), bit će vam jasno.
Ono što meni treba je nekakav laser, ali da ne baca točku nego liniju. Znači, laser se montira gore iznad svega toga, poravna se tako da bude točno tamo gdje će ići rez pile i voila - ja, iako sa strane, vidim kuda će mi ići rez kroz trupac (jer laser baca crtu uzduž trupca) i ne trebam izlaziti ili nekog drugog da mi govori (koji onda može raditi na drugom mjestu, a ne čekati par minuta da ispilim ovaj trupac do kraja i stavljam novi da mi pomogne).
Postoje laseri baš za to, ali koštaju i do 1000€ (pljačka j***** ) i gotovo sam siguran da se nešto da napraviti puuuno jeftinije (naručiti neki laser sa ebaya i sve to složiti).
Ako još uvijek nemate sliku kako to sve izgleda, evo par videa da vam bude lakše:
odmah na početku vidite svrhu lasera, ali dosta se slabo vidi crta po trupcu (na 1:36 se bolje vidi)
(ovdje se super vidi od 2:45)
dakle, laser koji se montira gore iznad svega, da se vidi po danu i da baca crtu koja će biti maksimalno 7 metara dužine, sad ovisi na koju se visinu stavlja i kut pod kojim izbacuje zraku, to ne znam... treba raditi možda 30 sekundi svakih par minuta, znači upalim ga, naštimam trupac, i krenem rezat. tad mi više nije potreban. kad izrežem trupac, stavljam novi, palim laser, naštimam i režem.
dakle, gdje mogu tako nešto kupiti (ebay?) i koliko mW otprilike treba biti laser? vidio sam na ebayu da imaju kao vaservage (libele za vas fine ) laser, ali one se moraju koristiti iz bližega i bacaju možda 2-3 metra zraku, a čim ju udaljiš, ona se skoro pa i ne vidi.
pada mi na pamet možda čak i blesava ideja - uzeti neki far (ne od auta nego neki lijepi okrugli :D), staviti unutra halogenku od 55-100W, zatamniti staklo, samo ostaviti jedan sitan prorez duž stakla kroz koji prolazi svjetlo - to bi bila neka improvizacija i mislim da bi čak i to bilo u redu. ako ovo s laserom ne uspije, idem na ovo (koje je usput i daleko jeftinije rješenje).
Ideje, sugestije?