Treba mi laser za pilanu

poruka: 11
|
čitano: 13.703
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Laser

Treba mi nešto što bi vama moglo bit neobično - laser za pilanu.

Dakle, kad se na pilani postavlja trupac (drvo, deblo) za rezanje i kad režeš prvi rez (skidaš okorak (koru) drveta), trebaš vidjeti kuda pila prolazi. E sad, pošto su trupci hvala Bogu neravni, a i ja dok to radim gledam pod kutem od 90° na trupac, uopće ne vidim kuda će mi pila prolaziti tako da svaki puta moram izaći i pogledati jesam dovoljno pomaknu trupac ili ću proći kraj njega a da ga uopće ne dotaknem, pa moram se vratiti nazad s kolicima, napraviti veći posmak i ponovno u rez. Ili u drugom slučaju trebam još jednu osobu koja će stajati i gledati kuda ide pila (samo prvi puta, dok ulazim u trupac, kasnije posmak ide po određeni mjerama, npr. 25mm, 50mm i slično). Uglavnom, mislim da ste skužili poantu. Ako niste, pogledajte priloženi video (više njih), bit će vam jasno.

Ono što meni treba je nekakav laser, ali da ne baca točku nego liniju. Znači, laser se montira gore iznad svega toga, poravna se tako da bude točno tamo gdje će ići rez pile i voila - ja, iako sa strane, vidim kuda će mi ići rez kroz trupac (jer laser baca crtu uzduž trupca) i ne trebam izlaziti ili nekog drugog da mi govori (koji onda može raditi na drugom mjestu, a ne čekati par minuta da ispilim ovaj trupac do kraja i stavljam novi da mi pomogne).

Postoje laseri baš za to, ali koštaju i do 1000€ (pljačka j***** {#}  ) i gotovo sam siguran da se nešto da napraviti puuuno jeftinije (naručiti neki laser sa ebaya i sve to složiti).

Ako još uvijek nemate sliku kako to sve izgleda, evo par videa da vam bude lakše:

odmah na početku vidite svrhu lasera, ali dosta se slabo vidi crta po trupcu   (na 1:36 se bolje vidi)  

(ovdje se super vidi od 2:45)

dakle, laser koji se montira gore iznad svega, da se vidi po danu i da baca crtu koja će biti maksimalno 7 metara dužine, sad ovisi na koju se visinu stavlja i kut pod kojim izbacuje zraku, to ne znam... treba raditi možda 30 sekundi svakih par minuta, znači upalim ga, naštimam trupac, i krenem rezat. tad mi više nije potreban. kad izrežem trupac, stavljam novi, palim laser, naštimam i režem.

dakle, gdje mogu tako nešto kupiti (ebay?) i koliko mW otprilike treba biti laser? vidio sam na ebayu da imaju kao vaservage (libele za vas fine {#}) laser, ali one se moraju koristiti iz bližega i bacaju možda 2-3 metra zraku, a čim ju udaljiš, ona se skoro pa i ne vidi.

pada mi na pamet možda čak i blesava ideja - uzeti neki far (ne od auta nego neki lijepi okrugli :D), staviti unutra halogenku od 55-100W, zatamniti staklo, samo ostaviti jedan sitan prorez duž stakla kroz koji prolazi svjetlo - to bi bila neka improvizacija i mislim da bi čak i to bilo u redu. ako ovo s laserom ne uspije, idem na ovo (koje je usput i daleko jeftinije rješenje).

Ideje, sugestije?

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.10.2012 10:53 (Val).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Treba mi laser za pilanu

Hello

Evo mi smo za podizanje jednog ogromnog staklenika koristili bosch laser. Malo sam otišao do njihove stranice i pošto bi kod tebe imao manju primjenu pogledaj neke jednostavnije modele  tipa http://www.bosch-professional.com/hr/hr/ocs/alati/150139/16883/krizni-laserski-nivelir/gll-2-50/

Evo i jeftinije bosch isto 450kn http://www.niveliri-alati.hr/webshop?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=113&category_id=8

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.10.2012 11:53 (chemmy).

0 0 hvala 1
14 godina
Treba mi laser za pilanu

Gle ovo ok.ova je malo skupa,ali imas Einhellove ubodne cc 250-400KN koje imaju takav laser.

Bacaju jasno vidljivu crtu,laseri se odvajaju lagano i jeftino je!Kuš bolje?

Imam ja Einhellovu pilu sa laserom vec 3 godine-radi bez problema....laser mislim,a ubodna se totalno shebala!

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Treba mi laser za pilanu

To su uglavnom sa dvije crte, jel se može recimo jedna nekako "isključit", tipa da se pomakne neki kao zastor da se vidi samo jedna? okej, još bi sa dvije crte i išlo, ali, piše da se sami "štelaju" u vagu - znači staviš ga na površinu i kroz par sekundi ti pokaže crtu? Ako je tako onda mi to ne odgovara jer bi ga ja trebao montirati da baca crtu sa visine recimo 4-5 metara na tlo pod kutem od recimo 45°

Hvala na ovim sugestijama, nisam uopće se sjetio tražiti kod nas po trgovinama takve stvari, idiot samo sam tražio po ebayu :S

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Treba mi laser za pilanu
Val kaže...

To su uglavnom sa dvije crte, jel se može recimo jedna nekako "isključit", tipa da se pomakne neki kao zastor da se vidi samo jedna? okej, još bi sa dvije crte i išlo, ali, piše da se sami "štelaju" u vagu - znači staviš ga na površinu i kroz par sekundi ti pokaže crtu? Ako je tako onda mi to ne odgovara jer bi ga ja trebao montirati da baca crtu sa visine recimo 4-5 metara na tlo pod kutem od recimo 45°

Hvala na ovim sugestijama, nisam uopće se sjetio tražiti kod nas po trgovinama takve stvari, idiot samo sam tražio po ebayu :S

Gle,ovo sa dvije crte uopce ne kuzim,jer koliko sam ja vidio takvih pila-a vidio sam ih dosta,svaka je imala jednu crtu.

Upravo sam maloprije otisao provjeriti moju ubodnu,tj.njen laser.

Iako joj je baterija u banani(ima bateriju za laser),sa daljine od 5 m baca jasno vidljivu crtu duzine 2.5 m i debljine same crte cc 4-5 mm.Mislim da ti je to vise nego dovoljno.Jedina ti je pusiona sto idu one dvije okrugle baterije (kao za sat),koje se vjrerovatno brzo istrose(ne palim cesto laser pa nisam siguran).

Imas takvih pilica koliko god hoces,ne mora biti Einhell.

....Ako se ne varam,od Petka ti je akcija u Lidlu 180KN ubodna laserska pila,ne znam koja marka,ali oni imaju dosta kvalitetan hobby alat!

17 godina
Treba mi laser za pilanu

ILI...

uzmes na ebay-u za 300kn ovak nekaj;

http://www.ebay.com/itm/200mW-660nm-Red-Line-Laser-Built-by-Cylindrical-Lens-High-standard-3D-Scan-Laser-/251099654599?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a76b4a9c7

imas i nosac na njemu pa si rjesil problem montaze i namjestanja... 200mW snage bi trebalo bit

dosta ako nemas neku bijesnu rasvjetu u pilani...

Ovi laseri kaj su ti po ubodnim pilama su dosta slabi, vecinom do 10mW i nece

ti bacat snop na ovoj udaljenosti koju trebas a da linija ostane kolko tolko vidljiva...

Kod nas neces nac nis ispod 300kn a da funkcionira bolje od ovog modula s ebay-a...

Ideja sa farom, tj. reflektorom i halogenom zaruljom isto nije losa, ali pitanje kakvu bi liniju dobil...

Ako napravis samo crtu kroz koju ce ic svijetlo van neces dobit fokusiran snop pa

je pitanje kakva bi bila vidljivost te linije... Bez lece za fokusiranje snopa u crtu mislim

da neces dobit nekaj iskoristivo...

Help me make make money :)) http://www.ioebux.com/?ref=ch33ta
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
Treba mi laser za pilanu

E tooo, vidiš na tako šta sam mislio.

Mislim da će 200mW biti dosta, frend ima neki zeleni od 50mW i baš se vidi zraka, ali baca samo točku. A što se tiče rasvjete u pilani, bome je je*ačka, ali ona se svejedno koristi samo navečer, a i tih par redova neonki se mogu ugasiti na minutu da se uhvati pravac (ne sve jel :D). Nego, za tak lasere od 40-50 dolara, ne bi smjelo biti da dođe defektan ili loše kvalitete, mislim kupovao sam stvari dosad preko ebaya, ali uglavnom do 10 dolara.

Ovaj je navodno sonyjev, da naručim taj umjesto tog što si ti preporučio?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Treba mi laser za pilanu

Ma ja sam narucival svega, od onih 500mW laserskih dioda do cijelih modula, sve doslo ispravno...

Kvaliteta - nemoj ocekivat da ce trajat 50 godina, ali za te pare rade odlicno - makar ja nisam

uzimal ove sa linijom, ali to je samo leca druga...

A i seller ima dobar feedback tak da nebi smjel imat problema...

Ovaj Sonyjev kolko vidim nema nosaca, inace mislim da ista stvar...

17 godina
Treba mi laser za pilanu

Za svaki slučaj  {#}

A za nosač se ne brini, i tata i dva strica i ja smo veoma sposobni sa svim mogućim vrstama alata i sve moguće radimo sami (o'š generalku na autu/kamionu, zidanje, postavljanje pilane i slično :D), tako da vjerujem da neće biti problem napraviti nekakav maleni nosač ;)

Samo me zanima, što se dogodi ako je temperatura okoline ispod 10°C, tamo piše da radi od 10-40°C, a ako je ispod, ili ako ode u nulu? Ipak se radi o hali... Jel ga valja ugraditi u neku kutiju ili slično?

I još nešto, ako dođe adapter za 110V, jel moram uzimati drugi ili ovi rade 110-220V? Piše da mu treba 350mA, jel bolje onda da maznem neki punjač mobitela, mahom su 5V i 500mA, jel bi to trebalo biti ok?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Treba mi laser za pilanu

Ma sve ti je to vise-manje ista stvar, bil laser Sony, Mitsubishi, Yamaha ili Yugo...

edit; tek sad vidim da je ovaj 300mW - pametno, pametno... {#}

Sam svoj majstor - to se cijeni kod covjeka {#}

Za temperature se nemoj brinut, nije tolko bitno, radit ce i ispod nule (testirano) - najbitnije da nije na vlaznom...

A kinezi obicno paze kod slanja, tak da malo vjerojatno da ces dobit krivi adapter, za Europu uvijek

salju 220V varijante (ako ne napomenes drugacije) - zasad nisam imal probema s tim...

A znaju i slat one kaj rade i na 110V i 220V, pa dobijes onaj adapter za nasu uticnicu...

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.10.2012 0:00 (ch33ta).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
Treba mi laser za pilanu

Stisnuti hvala nije dovoljno, moram ti i napisati - hvala. Narucim pa javim kako stvari stoje

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice