naslov govori sve.
po mogucnosti i kratak opis tekucine, cijena i dal se moze nabavit.
naslov govori sve.
po mogucnosti i kratak opis tekucine, cijena i dal se moze nabavit.
Najlakse ti je destiliranom vodom, a imas i u raznim shopovima te tekucine za kupit, koje su i UV osjetljive
Ako misliš na tekućinu u koju možeš uroniti komponente to je mineralno ulje..
Ako pak misliš na klasična vodena hlađenja, radi se o coolantu koji možeš kupiti u bilo kojem dućanu sa harverom.
EDIT: Nebi ti preporučio destiliranu vodu, već male nečistoće (koje su jako vjerojatne) mogu ti dovesti do oštećenja hardvera. Uz to, destilirana voda vrlo će vjerojatno uzrokovati slabije veze između tvog hardvera budući da će se provući u PCI slotove i CPU slotove.
Ako misliš na tekućinu u koju možeš uroniti komponente to je mineralno ulje..
Ako pak misliš na klasična vodena hlađenja, radi se o coolantu koji možeš kupiti u bilo kojem dućanu sa harverom.
EDIT: Nebi ti preporučio destiliranu vodu, već male nečistoće mogu ti dovesti do oštećenja hardvera.
Da mislim uranjati komponente, a u kakvim se trgovinama moze nac min ulje i kakva mu je cijena?
Tesko da ces naci mineralno ulje u malim kolicinama. Proveri u neki servis za visokonaponske transformatore, mozda ako imas neki prijatelj koji radi u Rade Koncaru da ti nabavi malu kolicinu.
Ja sam vidio zanimljiv nacin hladenja cijelog kucista sa uljem, neznam koliko je to ucinkovito, ali kuciste je cijelo bilo od plexiglasa i frajer ga je do vrha napunio uljem.
A sto se tice ulja mislim da je bilo koristeno parafinsko ulje,
Evo i link kako to izgleda:
https://www.youtube.com/watch?v=PtufuXLvOok&feature=related
Tesko da ces naci mineralno ulje u malim kolicinama. Proveri u neki servis za visokonaponse transformatore, mozda ako imas neki prijatelj koji radi u Rade Koncaru da ti nabavi malu kolicinu.
Cuj treba mi bar 10-15 litara da se napuni jedno vece kuciste.
6 litara dođe oko 60 $ (ovi napisali). Kontaktiraj ih putem e-maila i vidi gdje su oni uzeli mineralno ulje.
Ima i tu za uzet - http://www.sciencestuff.com/prod/Chem-Rgnts/C2133
I šta misliš s time postic?
Odvodnja temperature je loša pošto se to ulje zagrije i onda moraš ugasit komp da se ohladi.
Super ideja dakle.
Uronit u destiliranu vodu također nije pametno.
Zašto?
Dovoljno ti je par mrvica prašine na maticnoj i eto ti kratkog spoja( da dobro ste culi)
Dakle ideja je po meni glupa do suluda.
Jedino ako imaš viška love ili od dosade neznaš šta bi sam sa sobom.
Puno jeftinije i brže za riješit se komponenti:
Napuni kadu vodom i ubaci sve to u kadu i operi po clocku.
Ostavi se takvih ideja.
Treba se znat kaj se radi i po obicaju imat brdo love il bogate starce
@LUXX
Postoje hladenja za tekucinu, kao ona sto se koriste u obicnim akvarijima s ribama.
Nije meni neki preveliki problem temperatura (oko 45-55c sa oc) koliko buka.
Slazem se da je destilirana voda glupost.
A o tome koliko para imam na bacanje cemo negdje drugdje.
Cuj, krivo sam se izrazio u zadnjoj recenici, ono sto sam ja napisao vezano uz hladenje uljem napravio je jedan moj poznanik, pa sam ja sve to vidio kako izgleda,
a u nastavku sam samo htio dati neki primjer vezan uz temu.
A sto se tice ulja, mozes koristiti parafinsko ulje, kojeg mislim da imas kupiti u mjestima gdje prodaju stvari za vinare.
mislim da to nije baš naj pametnija ideja bolje ti je uložit u kvalitetno vodeno hlađene ili ako baš hočeš tekuči dušik ili čak tekuči heli
mislim da to nije baš naj pametnija ideja bolje ti je uložit u kvalitetno vodeno hlađene ili ako baš hočeš tekuči dušik ili čak tekuči heli
Cijena?
meni stari moze nabavit i parafinsko i mineralno ulje al sam odustao od tog jer temperaure nisu uopce bajne(jedino da se slozi neka cirkukulacija ulja i da se ono negdje hladi) jedina prednost takvog hlađenja je to daje 100% osigurano od prasine
meni stari moze nabavit i parafinsko i mineralno ulje al sam odustao od tog jer temperaure nisu uopce bajne(jedino da se slozi neka cirkukulacija ulja i da se ono negdje hladi) jedina prednost takvog hlađenja je to daje 100% osigurano od prasine
Kao sto sam gore napisao nisu mi toliki problem temperature koliko buka, koja bi se uljem svela na 0.
Cijena?
ali su to za kratkotrajno hlađenje ne za više od 1h
Kao sto sam gore napisao nisu mi toliki problem temperature koliko buka, koja bi se uljem svela na 0.
da al sa citao da temperature cjelog sistema dosezu do 70c sto bas i nije pozeljno....i ja bi si to htio slozit sam da znam kako rjesit tu tempreaturu
Cijena?
ali su to za kratkotrajno hlađenje ne za više od 1h
Sto je najgore trebao bi imat veliku bacvu u koju bi sipao tekuci heli ili kaj vec.
Stavi pasivne hladnjake na grafu (accelero) neki veci vent koji se sporo vrti i ne buči da ispuhuje topli zrak van, ima tihih coolera za proc, nemaš komp koji zahtjeva neko bog zna kakvo hladjenje. Izoliraj kuciste onom spuzvom i ne fantaziraj sa mineralnim uljem. Koja glupost, uronio bi komponente u ulje jer ti smeta buka, svašta...
Stavi pasivne hladnjake na grafu (accelero) neki veci vent koji se sporo vrti i ne buči da ispuhuje topli zrak van, ima tihih coolera za proc, nemaš komp koji zahtjeva neko bog zna kakvo hladjenje. Izoliraj kuciste onom spuzvom i ne fantaziraj sa mineralnim uljem. Koja glupost, uronio bi komponente u ulje jer ti smeta buka, svašta...
pa zasto ne,ako imas vremena(kao ja) atraktivno izgleda(ako se napravi kak spada)
pa zasto ne,ako imas vremena(kao ja) atraktivno izgleda(ako se napravi kak spada)
Nekuzim,A kaj onda sa usbovima? kak ih prikljucit kad je maticna sva u tom ulju? Spojim usb i onak to ulje po njemu lol.
Nekuzim,A kaj onda sa usbovima? kak ih prikljucit kad je maticna sva u tom ulju? Spojim usb i onak to ulje po njemu lol.
USB produzni kabel koji viri van akvarija
ma moze on i unutra bit...znaci sve moze bit u ulju osim hardova i dvd drive-a
evo kako bi to kvalitetno trebalo izgledat
edit:i da cisto mineralno ulje nije zuto nego je bezbojno,zuto je biljno ulje
ma moze on i unutra bit...znaci sve moze bit u ulju osim hardova i dvd drive-a
evo kako bi to kvalitetno trebalo izgledat
edit:i da cisto mineralno ulje nije zuto nego je bezbojno,zuto je biljno ulje
Oh no vidi moj cooler unutra...Ko kaze da ti treba hard,SSD rulzzzz
Moze HDD biti unutra, ali mora biti zatvoren u nepropusnom case-u ;)
Mozes reci malo vise o tom parafinskom ulju i koliko kosta?
Ulje se može kupiti pod nazivom parafinsko ulje, u svakom poljoprivrednom dućanu, poljo ljekarnama, ili većem centru ( Pevec, Merkur ) na odljelu opreme za vinogradarstvo i podrumarstvo. Samo moras paziti da to nebude ono vrtno ulje za baklje.
Negdje, najcesce u odjelu za podrumarstvo to zovu i vazelinsko ulje. Nisam siguran za cijenu ali mislim da nije vise od 30 kn/l