Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.099.288
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
14 godina
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Mislim si sam napraviti neko osnovno AC-DC napajanje,mislio sam koristiti transformator 220 na 12V,te onda pomoću punovalnog ispravljača tj. 4 diode ispravljati u DC,te preko recimo 2200 uF kapaciteta peglati napon?
Sada jedini problem je cijena,te dobavljivost transformatora.
Što mislite kolike snage mi treba transformator ako želim struju od oko 1A
robimarko@gmail.com
13 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

za 12V i 1A jedan trafo od 20VA bi bio taman. Makar ja mislim da ti je jeftinije uzet neko staro PC napajanje, tam imaš i 5V i 3.3 i 12 i još neke negativne napone koji dobro dođu ako radiš nešto sa opampovima ili elektronikom koja zahtjeva simetrično napajanje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.2.2014 17:40 (Gigabyte091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Strm kaže...

Pozz, več se jedno vrijeme zabavljam s 2.1 pojačalima.. Imao sam Genius 2.1 sistem((Sve do 250Kn)),THrust 2.1 sistem i Kraun 2.1 sistem. Sada, možda nikad niste ćuli za Kraun, ali moram priznati to je odlična marka! Imaju okvir od pravog drveta, sateliti također, a da nespominjem da sateliti imaju 2 magneta {#} Međutim nisam ih koristio, pa sam zvučnike popalio s pokvarenim pojačalom, a u kutije stavio zemlju i cviječe :D Kakogod, iz Kraunovih sam izvatio bass zvučnik jer je bilja odlične kvalitete i več drnda nekih 2.5g bez problema((Uopče mali smrad nebruji...)) ima odličnu membranu ni p od plastike. U thrustovim sam ostavio satelite, jer iako je plastičnjo kučište dosta su dobri zvučnici unutra, tj. glasni su a i primjetio sam da imaju membranu kako spada pa mogu podnejti dubstep bez problema... A iz Geniusovih sam izvadio pojačalo. Ugl. sada imam 2.1 sistem U Thrust kutiji, Kraun wooferom, Genius pojačalo. I to radi več godinu dana((Woofer 2.5g jer je bio nov, i proživio je pun k. stvari)), ali primjetio sam da u zadnje vrjeme počinje počinje neš brujiti... Pomoču mojeh znajnja o takvim pojačalima ugl. budu 2 TEA2025A IC-a, jedno za woofer a drugo za satelite. I to wrlo dobro znam jer sam se dotičnih namjenjao jer se znaju wraški ugrijat kada ga raspališ~40DB ako Bog da((Da nebude distorzije)){#}

Tako je i moje prošlo otišlo, no ovo još nisam egzaminirao do sada da napokon otkrijem razlog brujanja. Ovo ima jedan TEA2025N IC i TDA2822 IC. Zaključkom promatrajuči pločicu zaključio sam da TEA pokreče woofer, a TDA satelite-problem je što TEA ima pasivni hladnjak((Ako ga možemo tako nazvati, 2 limića)), a TDA ih nema.. I tda se toliko grije da počne smrditi po paljenoj plastici, svira to i dalje ali distorzija je prevelika... Očito je IC otišao ali nebriga me kada mi pojačalo dolazi uskoro.Zanima me samo jedna stvar-dali bi peformance bile bolje kada zamjenim dotični IC, i kada bi stavio veči el. kondenzator da TEA dobije više struje?

Isti vrag bi ti bio, ne isplati ti se to raditi, pogotovo ako dobivaš pojačalo. Prvo što bi ja pojačao je transformator, u tim zvučnicima su transformatori naknap ili pak poddimenzionirani.

14 godina
Izgleda da ću morati tako,jer će ovo biti preskupo.
Transformator od 15VA je 58kn u Chipoteci
robimarko@gmail.com
13 godina

Uzmi si neki adapter od starih rutera, oni su po 12V i 1 do 2A, stavi si krokodilke umjesto jacka i to je to, a ispast će te jeftinije, a i praktičnije od ove tvoje solucije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Taman nađem dobar oglas za Chiefteca 400PSP i ono prodano,ovo ostalo je sve drlog za previše novaca
robimarko@gmail.com
14 godina
Hmm, imam transformator oo 80V, če biti dovoljno? Ł
Strm
13 godina

Ma iz starog kompa nađeš napajanje, uzmeš bilo šta, pa nebuš sad ti konstantno vukao 10ak i više ampera iz njega. Napajanje da je neznam kakav šrot bi trebalo izdržat 5A na 12V konstantno

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
80V na sekundaru?

Moram malo potražiti kod frendova ako imaju kakvo staro napajanje,ja sam svoje baš nedavno spalio preopterećenjem jer sam ga glupavo forsirao na maksimum
robimarko@gmail.com
12 godina
neaktivan

bestbuy multimetar do 150-200kn?znam da za te pare mogu samo uni t gledat,al ne znam koji da uzmem :/

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
robimarko kaže...
Mislim si sam napraviti neko osnovno AC-DC napajanje,mislio sam koristiti transformator 220 na 12V,te onda pomoću punovalnog ispravljača tj. 4 diode ispravljati u DC,te preko recimo 2200 uF kapaciteta peglati napon?
Sada jedini problem je cijena,te dobavljivost transformatora.
Što mislite kolike snage mi treba transformator ako želim struju od oko 1A

od modema,maxtv-a,laptopa i sl. stvari imas ac-dc 12v 1.5A ispravljac...kad ovo pitas,vjerujem da si napajanje sprzio xD

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.2.2014 18:51 (kivic15).
14 godina
17 godina
kivic15 kaže...

bestbuy multimetar do 150-200kn?znam da za te pare mogu samo uni t gledat,al ne znam koji da uzmem :/

Navodno je VC97 za te novce odličan. Ima dosta reviewa okolo, pa probaj pogledati. Ima i nešto noviji, VC99.

12 godina
neaktivan

tražim zato jer mislim da mi ovaj stari crkava....kad mjerim napon,on i dalje stoji na 0....jedino da nije baterija pri kraju iako mi ne piše da je riknula....a može bit i da je osigurač izgorio...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
robimarko kaže...
80V na sekundaru?

Moram malo potražiti kod frendova ako imaju kakvo staro napajanje,ja sam svoje baš nedavno spalio preopterećenjem jer sam ga glupavo forsirao na maksimum

Imam pojačalo Techniks SU-7100K koje je pokvareno, otišli IC-evi, ako je tko zaintereiran-ima veliki Transformator koji daje 80V...

Strm
14 godina
kivic15 kaže...

tražim zato jer mislim da mi ovaj stari crkava....kad mjerim napon,on i dalje stoji na 0....jedino da nije baterija pri kraju iako mi ne piše da je riknula....a može bit i da je osigurač izgorio...

To je bio slućaj s mojim Fuke multimetrom, i dan danas ga prežaljava kada sam prešao autom prijeko njega....

Strm
14 godina
Koja bi bila cijena tog transformatora?
robimarko@gmail.com
12 godina
neaktivan
Strm kaže...
kivic15 kaže...

To je bio slućaj s mojim Fuke multimetrom, i dan danas ga prežaljava kada sam prešao autom prijeko njega....

ja mislim da je osigurač odletio,jer sam često radio kratki spoj xD struju i napon ne želi,ali otpor mjeri dobro p.s. imam još 3 godine garancije pa me boli krc

evo,sad radi normalno,vjerojatno ga baterija hebe

fra Krsto Narkoman
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.2.2014 19:18 (kivic15).
13 godina

baš daje 2×40V na sekundaru ili je to ispravljeni napon ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Gigabyte091 kaže...

baš daje 2×40V na sekundaru ili je to ispravljeni napon ?

na obadva daje 80V

Strm
14 godina
Našao sam trafo kod frenda,ali su dvije žice pukle baš na izlazu iz trafa,tj taman ispod izolacije te neznam kako da to uspijem zalemiti,bojim se da ne rastopim plastiku i izolaciju.

Sigurno radi jer sam ga isprobao na 5V iz ispravljača.
robimarko@gmail.com
12 godina
neaktivan
robimarko kaže...
Našao sam trafo kod frenda,ali su dvije žice pukle baš na izlazu iz trafa,tj taman ispod izolacije te neznam kako da to uspijem zalemiti,bojim se da ne rastopim plastiku i izolaciju.

Sigurno radi jer sam ga isprobao na 5V iz ispravljača.

može slika?

fra Krsto Narkoman
14 godina

Naravno sam sekundu

EDIT:Evo ih

robimarko@gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.2.2014 21:59 (robimarko).
14 godina
Stavljenje slike oba puknuća
robimarko@gmail.com
12 godina
neaktivan

mislim da ta izolacija ne igra neku ulogu,i mislim da se lako zamijeni....mene više muči lemljenje

p.s. di ima za kupit auto konektor(upaljač)? ostala mi rupa na atx napajanju(di su bili kablovi izlazili) pa bi s njim popunio 

fra Krsto Narkoman
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2014 13:09 (kivic15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Ok,probat ću ja to malo zalemiti danas,znaš možda koji je to materijal za izolaciju.
Mislim da je papir koji je lakiran
robimarko@gmail.com
16 godina
moderator
kivic15 kaže...

p.s. di ima za kupit auto konektor(upaljač)? ostala mi rupa na atx napajanju(di su bili kablovi izlazili) pa bi s njim popunio 

Chipoteka, elmatis, ...

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
14 godina
Nego još jedno pitanje.
Mogu li nekako staviti 5x20mm osigurač ako je original bio 6x23.
Slučajno imam 4 komada točnih specifikacija kao original,samo je drukčija veličina.

Nema slota,već se mora zalemiti osigurač
robimarko@gmail.com
14 godina

Kako provjeriti STK0039 IC? Zanima me dali je ispravan ili nije, dobiva 80V

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
robimarko kaže...
Nego još jedno pitanje.
Mogu li nekako staviti 5x20mm osigurač ako je original bio 6x23.
Slučajno imam 4 komada točnih specifikacija kao original,samo je drukčija veličina.

Nema slota,već se mora zalemiti osigurač

ovisi je li tromi/brzi....doduše osigurač je osigurač,jedino može bit razlika između te brzine izgaranja,sad ovisi koliko je to bitno...inače,možeš staviti,razlika je jedino u dimenzijama

fra Krsto Narkoman
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice