Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.095.165
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
12 godina
neaktivan
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Inače evo ako nekome trebaju simboli našao sam, ali su na engleskom. Usput sam se snašao pa sam nabavio i na hrvatskom, ali su na papiru.
Simboli. 

Dj Chris Axe
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

znal ko kakav  link o  foto  diodama ? :)

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Moze li mi netko preporuciti dobar multimetar do 150kn?
Success is the ability to go from one failure to the next without any loss of enthusiasm.
15 godina
neaktivan

Uni Trend UT-30C.

U Chipoteci 102 kune.

Uglavnom, biraj.

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
shile898 kaže...

Šta ti treba? Definicije, primjena, sheme, knjige... ?

Dj Chris Axe
13 godina
neaktivan
Chris_Axe kaže...
shile898 kaže...

sta  god mi moze   biti od pomoci

12 godina
neaktivan
shile898 kaže...
Chris_Axe kaže...
shile898 kaže...

sta  god mi moze   biti od pomoci

http://lmgtfy.com/?q=photodiode

Dj Chris Axe
16 godina
moderator

dakle frend mi je postavio sljedeće pitanje:

Imam 12V DC koji ima smetnje zbog AC u blizini i izgleda da se inducira neki napon u žicama gdje bi trebalo biti 12V pa napon varira , te zbog toga spojeni uređaj ima probleme u radu. Dal je moguće nekako ispeglati tih 12V barem djelomično, možda kondenzatorom? Potrošač je oko 70W, a nema mogućnosti za premještanje vodova.

ima neko ideju? ja neznam što da mu kažem...

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Kondezator ? Hmm, sto bi se postiglo ? Eh kondezator bi mogo pomoc no ne u potpunosti, ostale bi vjerovatno neke manje varijacije. Najbolje bi bilo odvajanje vodova ili vodica... Mozes probat stavit neki veci kondic pa vidit jer tu se radi o 2 magnetska polja , promjenivo i nepromjenivo. Cak bi napon mogo bit malo veci makar sve ovisi o jacini mag polja od AC-a ... A u kojim granicama smije odstupat 12V ?

16 godina
moderator

neznam, samo prenosim što kaže :)

kakav bi trebalo stavi kondić? prijedlog?

12V smije odstupat, dakle nije toliko bitno dal je 11.5V ili 12.5V sve dok je stalno jednak

problem je što je napon sličan onom na slici A ispod i trebalo bi ga poravnat što više

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.12.2012 16:29 (XXX-Man).
12 godina
neaktivan

Ah probaj recimo >= 6mF il ti 6000uF jer je potrosac 70W a to je u prijevodu oko 6A ... Elektrolitski kondic.

Edit:

Nemoj samo stavit mali napon recimo kondic nek ti bude minimalno 25V (16V je malo naknap) , da nebus imal vatromet s popratnim snijegom :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.12.2012 16:47 (Maki.el).
15 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

neznam, samo prenosim što kaže :)

kakav bi trebalo stavi kondić? prijedlog?

12V smije odstupat, dakle nije toliko bitno dal je 11.5V ili 12.5V sve dok je stalno jednak

problem je što je napon sličan onom na slici A ispod i trebalo bi ga poravnat što više

O kojem DC potrošaču je riječ?

Kondezator što veći to će više izgladiti napon.

16 godina
moderator

kaže nekakva CB stanica...

15 godina
neaktivan

Preko čega je sad napaja stanicu, ispravljač, baterija...?

Ako je riječ o ispravljaču vjerojatno nisu smetnje u pitanju nego ispravljač daje takav napon jer nema (ili ima nedovoljnog kapaciteta) kondezator.

Ako ne upali spajanje kondezatora baš i nema drugih načina glađenja tog napona.

16 godina
moderator

ispravljač trenutno, ali isproban je na drugoj strani kuće dalje od većine instalacije i tamo je ok...

ovdje je baš blizu razvodnog ormarića pa frend pretpostavlja da je tu problem...

probat ćemo sa 10000uF, ako ne pomogne sredit ćemo nešto drugo za napajanje

15 godina
odjavljen

Ako ne pomogne kondenzator, onda treba raditi stabilizaciju, pomoću tranzistora. Linearne stabilizatore ne bih baš preporučio, ali ima jedan zgodan spoj:

http://sound.westhost.com/project15.htm

Množitelj kapaciteta.  (naravno, treba staviti jače tranzistore.)

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
16 godina
moderator

kondić rješio stvar :)

10000uF i 25V

probali najprije 4700uF 16V i bilo je ok, al našao ja u ladici ovog pa reko neće smetat :)

a i radije da je 25V nego 16V

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2012 19:57 (XXX-Man).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

22nj400  evox cmk  n1, znali  ko  od cega  su ovo  oznake,  jel kondenzator,....    google  mi nista pametno  ne  izbaci

0 0 hvala 0
16 godina
moderator

ja bih rekao da je to tranzistor, po oznaci...    molim zanemariti

imaš sliku?

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.12.2012 20:12 (XXX-Man).
13 godina
neaktivan

nemam, malo,  oblik  pravougaonika,  bas nesto  ko kondenzator,  bio  postavljen  na  plocici   od  jednog  dozatora (  vibratora )   i izgoro  mi,  imam jos jednu  plocu  istu i sa nje  sam  prepiso  podatke, al neznam  cemu sluzi, i sad neznam  bil   ga  smijeo  zamiojeniti  sa  necim  drugim, kad neznam  cemu sluzi

15 godina
odjavljen
shile898 kaže...

22nj400  evox cmk  n1, znali  ko  od cega  su ovo  oznake,  jel kondenzator,....    google  mi nista pametno  ne  izbaci

22nF, 400V, j je oznaka tolerancije, +-5%.

Kvalitetni rifa kondenzator.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina
neaktivan

hvala,  zdrav i ziv  bio :D

12 godina
neaktivan

sta  kondenzator  predstavalja  u  istosmjerno el krugu,  naso sam   da predstvlja prekid, pa zasto se onda  stavlja i  vidio  sam  grec  sa  kondenzatorom 25 v  600 mikro farada smjestenim izmedu  + i -  polova, zasto to

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Za filtraciju napona. Inače je prekid, ali stavlja se tamo gdje ima AC valnog oblika kojeg se želi rješiti. Kad biš imao 100% čisti DC ne bi bio potreban.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 1
15 godina
odjavljen

Pokušao sam sastaviti ovo za Raspberry pi samo s ULN2803.. Nažalost neke stvari mi nisu jasne. Kak taj Darlingon buffer  funcionira? Uglavnom ideja je da s tim bufferom kontorliram relay board. Kad spojim GND ne radi ništa, a dok ga nema onda mogu spojiti 5 v na ulazni pin i onda radi. Može objašnjenje?

Bio je naopačke okrenut.

Kak bi definirao ŠIRE?, Frend: Bočno dulje (c) Highway Star
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.12.2012 19:23 (bobica257).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

izvor  napona 24 v ac,  sa grecom 23 v dc ,  a kada stavim kondenzator bude oko 26 v, poveca  se ???  mozel pojasnjenje ?

15 godina
odjavljen
amater89 kaže...

izvor  napona 24 v ac,  sa grecom 23 v dc ,  a kada stavim kondenzator bude oko 26 v, poveca  se ???  mozel pojasnjenje ?

Poveća se srednja vrijednost zbog ravnijeg valnog oblika.

http://macao.communications.museum/images/exhibits/2_16_0_12_eng.png

Svi smo mi Mentalist.
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.12.2012 19:45 (Jakovp).
13 godina
neaktivan

na izlazu  transformatora postavita  zavojica sa dva namotaja jedan na 24 V  drugi na 0v,  zatim   blok kondenzator 100nf  274  Vac,   slijedi  grec,     pa elektolitski  kondenzator.

zasto je posatvit  blok  kondenzator i zavojnica, zar nije  dovoljno  bez  toga, koja je  svrha tih elemenata ??  mozel  pomoc ?  :)

0 0 hvala 0
15 godina
shile898 kaže...

na izlazu  transformatora postavita  zavojica sa dva namotaja jedan na 24 V  drugi na 0v,  zatim   blok kondenzator 100nf  274  Vac,   slijedi  grec,     pa elektolitski  kondenzator.

zasto je posatvit  blok  kondenzator i zavojnica, zar nije  dovoljno  bez  toga, koja je  svrha tih elemenata ??  mozel  pomoc ?  :)

napon nakon greca jos uvijek titra, tako ispeglas.

:D
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.12.2012 23:23 (CroNk3r).
13 godina
neaktivan

zar  to ne radi kondenzator  poslije  greca, zavojica  i  kondenzator  od  100 nf  spojen je prije greca

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice