- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
znal ko kakav link o foto diodama ? :)

Šta ti treba? Definicije, primjena, sheme, knjige... ?
sta god mi moze biti od pomoci
sta god mi moze biti od pomoci
dakle frend mi je postavio sljedeće pitanje:
Imam 12V DC koji ima smetnje zbog AC u blizini i izgleda da se inducira neki napon u žicama gdje bi trebalo biti 12V pa napon varira , te zbog toga spojeni uređaj ima probleme u radu. Dal je moguće nekako ispeglati tih 12V barem djelomično, možda kondenzatorom? Potrošač je oko 70W, a nema mogućnosti za premještanje vodova.
ima neko ideju? ja neznam što da mu kažem...
Kondezator ? Hmm, sto bi se postiglo ? Eh kondezator bi mogo pomoc no ne u potpunosti, ostale bi vjerovatno neke manje varijacije. Najbolje bi bilo odvajanje vodova ili vodica... Mozes probat stavit neki veci kondic pa vidit jer tu se radi o 2 magnetska polja , promjenivo i nepromjenivo. Cak bi napon mogo bit malo veci makar sve ovisi o jacini mag polja od AC-a ... A u kojim granicama smije odstupat 12V ?
neznam, samo prenosim što kaže :)
kakav bi trebalo stavi kondić? prijedlog?
12V smije odstupat, dakle nije toliko bitno dal je 11.5V ili 12.5V sve dok je stalno jednak
problem je što je napon sličan onom na slici A ispod i trebalo bi ga poravnat što više
Ah probaj recimo >= 6mF il ti 6000uF jer je potrosac 70W a to je u prijevodu oko 6A ... Elektrolitski kondic.
Edit:
Nemoj samo stavit mali napon recimo kondic nek ti bude minimalno 25V (16V je malo naknap) , da nebus imal vatromet s popratnim snijegom :)
neznam, samo prenosim što kaže :)
kakav bi trebalo stavi kondić? prijedlog?
12V smije odstupat, dakle nije toliko bitno dal je 11.5V ili 12.5V sve dok je stalno jednak
problem je što je napon sličan onom na slici A ispod i trebalo bi ga poravnat što više
O kojem DC potrošaču je riječ?
Kondezator što veći to će više izgladiti napon.
kaže nekakva CB stanica...
Preko čega je sad napaja stanicu, ispravljač, baterija...?
Ako je riječ o ispravljaču vjerojatno nisu smetnje u pitanju nego ispravljač daje takav napon jer nema (ili ima nedovoljnog kapaciteta) kondezator.
Ako ne upali spajanje kondezatora baš i nema drugih načina glađenja tog napona.
ispravljač trenutno, ali isproban je na drugoj strani kuće dalje od većine instalacije i tamo je ok...
ovdje je baš blizu razvodnog ormarića pa frend pretpostavlja da je tu problem...
probat ćemo sa 10000uF, ako ne pomogne sredit ćemo nešto drugo za napajanje
Ako ne pomogne kondenzator, onda treba raditi stabilizaciju, pomoću tranzistora. Linearne stabilizatore ne bih baš preporučio, ali ima jedan zgodan spoj:
http://sound.westhost.com/project15.htm
Množitelj kapaciteta. (naravno, treba staviti jače tranzistore.)
kondić rješio stvar :)
10000uF i 25V
probali najprije 4700uF 16V i bilo je ok, al našao ja u ladici ovog pa reko neće smetat :)
a i radije da je 25V nego 16V
22nj400 evox cmk n1, znali ko od cega su ovo oznake, jel kondenzator,.... google mi nista pametno ne izbaci
ja bih rekao da je to tranzistor, po oznaci... molim zanemariti
imaš sliku?
nemam, malo, oblik pravougaonika, bas nesto ko kondenzator, bio postavljen na plocici od jednog dozatora ( vibratora ) i izgoro mi, imam jos jednu plocu istu i sa nje sam prepiso podatke, al neznam cemu sluzi, i sad neznam bil ga smijeo zamiojeniti sa necim drugim, kad neznam cemu sluzi
22nj400 evox cmk n1, znali ko od cega su ovo oznake, jel kondenzator,.... google mi nista pametno ne izbaci
22nF, 400V, j je oznaka tolerancije, +-5%.
Kvalitetni rifa kondenzator.
hvala, zdrav i ziv bio :D
sta kondenzator predstavalja u istosmjerno el krugu, naso sam da predstvlja prekid, pa zasto se onda stavlja i vidio sam grec sa kondenzatorom 25 v 600 mikro farada smjestenim izmedu + i - polova, zasto to
Za filtraciju napona. Inače je prekid, ali stavlja se tamo gdje ima AC valnog oblika kojeg se želi rješiti. Kad biš imao 100% čisti DC ne bi bio potreban.
Pokušao sam sastaviti ovo za Raspberry pi samo s ULN2803.. Nažalost neke stvari mi nisu jasne. Kak taj Darlingon buffer funcionira? Uglavnom ideja je da s tim bufferom kontorliram relay board. Kad spojim GND ne radi ništa, a dok ga nema onda mogu spojiti 5 v na ulazni pin i onda radi. Može objašnjenje?
Bio je naopačke okrenut.
izvor napona 24 v ac, sa grecom 23 v dc , a kada stavim kondenzator bude oko 26 v, poveca se ??? mozel pojasnjenje ?
izvor napona 24 v ac, sa grecom 23 v dc , a kada stavim kondenzator bude oko 26 v, poveca se ??? mozel pojasnjenje ?
Poveća se srednja vrijednost zbog ravnijeg valnog oblika.
http://macao.communications.museum/images/exhibits/2_16_0_12_eng.png
na izlazu transformatora postavita zavojica sa dva namotaja jedan na 24 V drugi na 0v, zatim blok kondenzator 100nf 274 Vac, slijedi grec, pa elektolitski kondenzator.
zasto je posatvit blok kondenzator i zavojnica, zar nije dovoljno bez toga, koja je svrha tih elemenata ?? mozel pomoc ? :)
na izlazu transformatora postavita zavojica sa dva namotaja jedan na 24 V drugi na 0v, zatim blok kondenzator 100nf 274 Vac, slijedi grec, pa elektolitski kondenzator.
zasto je posatvit blok kondenzator i zavojnica, zar nije dovoljno bez toga, koja je svrha tih elemenata ?? mozel pomoc ? :)
napon nakon greca jos uvijek titra, tako ispeglas.
zar to ne radi kondenzator poslije greca, zavojica i kondenzator od 100 nf spojen je prije greca