Webdev za pocetnika

poruka: 5
|
čitano: 676
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Webdev za pocetnika

Pozdrav!

Jedno brzinsko pitanje za osobe koje se vec bave programiranjem za web.

Za osobu koja ima minimalno programerskog iskustva (osnove c-a, malo PHPa) ali sa dosta frontend iskustva, koji je jezik/framework najlaksi i najbrzi za pohvatati

i prebaciti jednu ideju u stvarnost (nista prekomplicirano, par formi i upisa u bazu, sortiranje objekata iz baze po nekim kriterijima, gMap integracija...).

Dosta ljudi u zadnje vrijeme hvali RoR, PHP je tu, kao i ASP.NET (koji mi izgleda kao overkill za moje potrebe, ali jako privlacan)...

Znam da ne postoji nesto sto se moze "preko noci" nauciti, ali neki savjet sigurno imate :)

Puno hvala

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Webdev za pocetnika

ASP i PHP su potpuno dvije različite stvari, jasno da se u oboje mogu zadovoljiti tvoje potrebe. Treba paziti radi servera jer serv podržava ASP ili PHP pa sa tog gledišta nije svejedno u ćemu radiš aplikaciju. Sve se svodi šta ti bolje leži inaće ASP programiranje podrazumjeva pisanje koda u C# što nije baš pisanje koda u C-u. Postoje i druge serversle tehnologije no ASP i PHP su najraširenije i najviše prihvaćene, moj savjet uzmi onu koja ti bolje leži.

12 godina
neaktivan
NoorMomento kaže...

ASP i PHP su potpuno dvije različite stvari, jasno da se u oboje mogu zadovoljiti tvoje potrebe. Treba paziti radi servera jer serv podržava ASP ili PHP pa sa tog gledišta nije svejedno u ćemu radiš aplikaciju. Sve se svodi šta ti bolje leži inaće ASP programiranje podrazumjeva pisanje koda u C# što nije baš pisanje koda u C-u. Postoje i druge serversle tehnologije no ASP i PHP su najraširenije i najviše prihvaćene, moj savjet uzmi onu koja ti bolje leži.

Valjda si mislio na ASP.NET, koliko vidim klasicni ASP nije u upotrebi vec neko vrijeme.Sto se tice servera, to nije neki problem, danas su razlike u cijeni stvarno minimalne, barem na shared serverima.

Sa PHPom sam se malo susretao i vidim da je najrasprostranjeniji (pretpostavljam radi cijene i dostupnih materijala/code snippeta), ASP.NET takodjer, a u zadnje vrijeme vidim da RoR dobiva na popularnosti.

Naravno, svatko svoga konja hvali, pa ne zelim ulaziti u to sto je bolje/jace, nego me cisto zanima sto je jednostavnije/lakse za nauciti i pokrenuti nesto, naravno, iz vlastitog iskustava.

Na netu ima dosta članaka, no većinom se radi o osobama sa prethodnim programerskim iskustvom...

14 godina
neaktivan
llof kaže...

Valjda si mislio na ASP.NET, koliko vidim klasicni ASP nije u upotrebi vec neko vrijeme.Sto se tice servera, to nije neki problem, danas su razlike u cijeni stvarno minimalne, barem na shared serverima.

Sa PHPom sam se malo susretao i vidim da je najrasprostranjeniji (pretpostavljam radi cijene i dostupnih materijala/code snippeta), ASP.NET takodjer, a u zadnje vrijeme vidim da RoR dobiva na popularnosti.

Naravno, svatko svoga konja hvali, pa ne zelim ulaziti u to sto je bolje/jace, nego me cisto zanima sto je jednostavnije/lakse za nauciti i pokrenuti nesto, naravno, iz vlastitog iskustava.

Na netu ima dosta članaka, no većinom se radi o osobama sa prethodnim programerskim iskustvom...

ASP je jedno, a . net je drugo. Razlika je uglavnom u tome što je PHP i njegovi derivati su  Open source dok se ASP plaća. Ima još razlika al uglavnom se svodi na to, jer ako nešto mogu naprviti u PHP-u onda to se može napraviti i u ASP-u i obratno. Čini mi se jedino da je PHP rasprostranjeniji u odnosu na ASP baš iz razloga što je open source i popuno besplatan. Kao što rekoh ako bolje leži ASP slobodno po njemu samo serveri onda znaju bit malo skuplji.

13 godina
neaktivan

Da, nemojte pisati ASP za ASP.NET, nemaju veze jedno sa drugim. ASP se piše u VBScriptu ili JScriptu i drastično se razlikuje od ASP.NET-a, tj. frameworka za izradu web baziranih aplikacija pod .NET frameworkom. ASP.NET-u je bitno da ima logiku u .dll-u, a u kojem .NET jeziku je kucana to nije bitno.

Ja ti savjetujem da probaš ASP.NET, tu je veliki framework, dosta stvari imaš u njemu, pristup bazama podataka i XML fajlovima je znatno olakšan, itd...
Sam si rekao, svaki cigo svoga konja hvali, tako da odgovor na to pitanje možeš pronaći jedino sam. Ono što ti mogu reći je - probaj PHP i MySQL ili ASP.NET i SQL Server, pa vidi što ti više paše.

Uostalom, šta god da uzmeš nećeš pogriješiti.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice