Puno hvala na pomoci.
Sada radi. Jos moram vidjeti zasto mi ne izbacuje sve lijekove ako pokrenem pretragu po imenu lijeka. Nalazi samo nikotin ostala 2 ne.
Jos jednom hvala.
Ne razumijem, kako ti izgleda upit ?
Puno hvala na pomoci.
Sada radi. Jos moram vidjeti zasto mi ne izbacuje sve lijekove ako pokrenem pretragu po imenu lijeka. Nalazi samo nikotin ostala 2 ne.
Jos jednom hvala.
Ne razumijem, kako ti izgleda upit ?
U bazi se nalaze 3 probna lijeka. Kad pokusam pretragu sa imenom lijeka naziva furosemid nalazi i izbaci da je pronadjen jedan lijek.
Ako pokusam sa nikotinom ili aspirinom ne nalazi nista.
Ako stavim jos jedan lijek sa abecednim redoslijedom B u bazu ne izbacuje mi nista ( kaze da nije pronadjen ni jedan lijek.) Slicno se desava sa ostalim pretragama. Npr ako unesem pretragu po djelovanju i unesem "nema" trebao bi da izbaci 3 pronadjena lijeka, ali opet nalazi samo nikotin nista vise.
To je sa upitom koji si ti postavio post prije. Razumio sam zato prije nije htio da izbacuje jedan lijek nego kombinaciju iz baze ali sada ne razumijem.
http://www.2shared.com/file/OctAs_k0/registar_lijekova.html ovo je bila prva verzija koja je radila fantasticno, ali koja je bila od samo jedne tabele u bazi. Ovako bi pretraga trebala da bude sada sa novim upitom i sređenom bazom ali mi nikako ne uspjeva to da uradim. Inace ovo je potpuno funkcionalna aplikacija koju koristim u localhostu za vlastite potrebe.
Hvala na pomoci i trudu.
Samo ispisi sql upit ($query) kao zadnji put pa ti javim sto ne valja.
Evo sta izbaci ako ide pretraga po imenu lijeka.
SELECT abecedni_redoslijed, glavna_grupa_lijekova, grupa_lijekova, podgrupa_lijekova, vrsta_lijekova, ime_lijeka, djelovanje, indikacije, doziranje_i_nacin_primjene, kontraindikacije, nezeljeni_efekti, posebna_upozorenja, registrirani_lijekovi FROM abecedni_redoslijed abc, glavna_grupa_lijekova, grupa_lijekova, podgrupa_lijekova, vrsta_lijekova, lijekovi l WHERE abc.id = l.abecedni_redoslijed_id AND glavna_grupa_lijekova.id = l.glavna_grupa_lijekova_id AND grupa_lijekova.id = l.grupa_lijekova_id AND podgrupa_lijekova.id = l.podgrupa_lijekova_id AND vrsta_lijekova_id = l.vrsta_lijekova_id AND l.ime_lijeka LIKE '%semid%' AND ime_lijeka LIKE '%nikotin%'
Hvala na pomoci.
Zasto barem ne pogledas upit prije sto ga kopiras u kod, da si pogledao zadnju liniju tj. zadnja dva uvjeta bilo bi ti jasno zasto ne radi:
AND l.ime_lijeka LIKE '%semid%' AND ime_lijeka LIKE '%nikotin%'
Naravno ti nemas lijek koji ima u nazivu semid i nikotin, jelda.
VELIKO HVALA na pomoći.
Sada napokon radi.
Nisam obracao paznju na semid.
Jos jednom hvala.
Unaprijed sam se ponadao. Danas krenuo da stavim nekoliko "pravih" lijekova i pokrenem pretragu po imenu lijeka. Opet problem.
Ponovo nasumicno izabire podatke iz baze i prikazuje ih.
Stavio sam 4 lijeka. Od ta 4 lijeka 3 imaju "isti" vrsta lijeka, dok je ednom razlicit. Ostali podaci su im isti sve do imena lijeka. Kad pokrenem pretragu napravi kombinaciju podataka iz tablica. Probao sam i u workbenchu i fino izbaci rezultat ali opet kombinaciju. Sad stvarno ne znam sta da radim, jer razdvojeno je sve sto se tice tabela npr. vrsta_lijekova_id = l.vrsta_lijekova_id a i dalje prikazuje vise rezultata.
Hvala na pomoci.