Doista mrzim Joomlu!
Čak ne znam niti objasniti zašto, ali mrzim je dozlaboga!
Jel' imate kakvu preporuku za neki drugi, što je moguće jednostavniji, minimalistički, opensource CMS, po mogućnosti da radi se flat datotekama umjesto baza podataka?
Doista mrzim Joomlu!
Čak ne znam niti objasniti zašto, ali mrzim je dozlaboga!
Jel' imate kakvu preporuku za neki drugi, što je moguće jednostavniji, minimalistički, opensource CMS, po mogućnosti da radi se flat datotekama umjesto baza podataka?
Ne moraš koristiti joomlu ali definitivno nemoj flat file-ove. Manipulacija, održavanje, performanse pri rastu veličine datoteke... sve je teže, nesigurnije, sporije. Probaj Wordpress
drupal... koristi mysql ali ga reklamiraju kao najbolji CMS.... bijela kuća je na drupalu
i btw... nemoj mrzit joomlu... jumla je kul!!!!
Da. Drupal ili Wordpress.. I da... i ja mrzim Joomlu :)
I ovdje je jedan joomla hater. Hajmo osnovati klub...
SAd bi moj kolega rekao: Joomla je najsmećastiji proizvod koji sam ikada vidio!! I bio bi u pravu.
Iako na prvi pogled djeluje cool i kao ok sistem, istina je ustvari drugačija.
Uglavnom, ništa čudno što ima toliko mrzitelja ovog cms-a. A oni koji ju vole, šta da kažem, svatko ima pravo na svoje mišljenje i izbor. Valjda je na osnovu nekog realnog zaključka donio takvu odluku.
Ma vole je ljudi koji su wannabe webmajstori ili pocetnici jer uz nimalo truda mogu dobit CMS based site. Kada pogledas malo dublje dobijes hrpetinu neoptimiziranog koda (o tome kako je uredno napisana ne zelim ni govorit, jer da bi ista izmijenio moras najprije dobit sijede), dobijes milijun besplatnih komponenti koje je su pisale hrpe glupana i koje su pune bugova, security rupa i slicno.
U slucaju da hostas takve sajtove dobijes sijede jer joomla ima obicaj nesto zakenjat ili u bazi ili negdje pa te "webmajstori" pilaju da im to rijesis. Defaultna baza je glomazna. Neoptimizirana. Performance cijelog sustava nisam testirao ali odokativno je poprilicno spor i tezak.
Kao sto sam prije rekao, izmjene i novi featuri u postojecoj strukturi su jako tesko izvodivi, potrebno je duboko zagrebati ispod povrsine ali eto...
U svakom slucaju, sustav je "dobar" za pocetnicke sajtove, u koliko zelis nekom nesto free odradit na brzinu, ali nikako za komercijalne sajtove i definitivno NIKAKO za kvalitetne sajtove.
No dobro, svakom svoje...
U svakom slucaju, sustav je "dobar" za pocetnicke sajtove, u koliko zelis nekom nesto free odradit na brzinu, ali nikako za komercijalne sajtove i definitivno NIKAKO za kvalitetne sajtove.
Tu si dobro definirao stvari.
Ali isto tako pretjerujete u mržnji prema dotičnoj. Mislim da je joomla postala monstrum u svakom pogledu, ali isto tako je podnošljiva... Posebno kad imaš masu drugih ljudi koji ti dodaju sadržaj na stranice. Sa onim admin sučeljem sa slikicama odgovara takvim korisnicima.
Za drupal neznam da li ima neku drugu administratorsku temu sa slikicama, ali npr. meni je to razlog zašto ću na sljedeći site za jednu udrugu postaviti joomlu, a ne drupal. Iako sam bio jako zagrijan za drupal i pokušao ga progurati, ali kad korisnici ne hoću stabilni, brzi, optimizirani CMS, za koji bi im trebalo pola sata više dok ne uđu u štos, nego hoću JUMLU sa slikicama...
Sve zavisi o tome dal se znaš koristit Joomlom jer ako si koristio Mambo koji je bio prije njega, trebao bi znat da je Joomla zaista moćan (a još i besplatan) CMS koji kada ga koristite kako spada, možete napraviti i komercijalan a i kvalitetan sajt...samo zato što je besplatan ne mora značit odmah da je smeće.
Ja ga osobno koristim za neke stranice oko kojih mi se ne da mučit a znam da će biti sasvim dovoljno dobre s onim što Joomla pruža (bez dodavanja plugina i drugih modula). Za sve drugo što želim da ispadne super koristim neke druge alatke...
Mrxa slazem se sa tobom, za stvari koje zelis odraditi nabrzaka i bez pretjerane muke koristit ces joomlu (iako je ja ne koristim ali je poznajem). Ali isto tako si rekao da ces za nekakav ozbiljniji site (ne govorim sada sajt tipa aparmani mare.com) neces koristiti joomlu jer ona ne moze ponudit kvalitetno rijesenje za ono sto ti treba.
Netko je gore napisao "ikonice i slicice jada jada", ja osobno smatram da joomla ima lijepo sucelje u cms-u, nek stvari se jos daju popraviti, ali mislim da je sucelje pregledno i lijepo i da bi tu samo trebalo neke stvari promijeniti po funkcionalnosti, ali po izgledu ne.
Također mrzim joomlu...
CMS:Drupal,Wordpress
Forum:SMF,PhpBB
Za ostalo googlaj...
Sve zavisi o tome dal se znaš koristit Joomlom jer ako si koristio Mambo koji je bio prije njega, trebao bi znat da je Joomla zaista moćan (a još i besplatan) CMS koji kada ga koristite kako spada, možete napraviti i komercijalan a i kvalitetan sajt...samo zato što je besplatan ne mora značit odmah da je smeće.
Ja ga osobno koristim za neke stranice oko kojih mi se ne da mučit a znam da će biti sasvim dovoljno dobre s onim što Joomla pruža (bez dodavanja plugina i drugih modula). Za sve drugo što želim da ispadne super koristim neke druge alatke...
Mislim da si ti malo krivo shvatio (ili otišao previše u stranu). Ovdje nije rasprava o tome da li je besplatno loše i da se koristu samo plaćeni sustavi. Čak dapače, ovakvi CMS-ovi su po meni pet puta bolji jer ne zaključavaš korisnika na samo tebi razumljivu platformu sa upitnim rješenjima, već daješ mogućnost da sutra neko drugi radi na tome. Isto tako ti možeš lagano korigirat nečiji drugi rad.
Drupal i wordpress koji su ode predloženi su također besplatni i rasprava je o tome da je joomla postala monstrum i da su se pojavili neki drugi CMS-ovi koji su kvalitetom jednaki ili još bolji od joomle. Njihove performasne, kod kakvim su pisani i neke mogućnosti koje joomla ne može. To je rasprava, a ne o tome da ti napraviš sam svoj CMS i hvališ se svijetu da je on najbolji, a drugi svi glupi jer koristu opensource.
I btw. znam nekoliko siteova napravljenih u joomli koj iimaju dosta velike baze, veliki broj korisnika i nemaju nikakvih problema... Ni sa sigurnosti, ni sa perfomansama.
Normalno je da svatko ima svoje mišljenje i neću ja sad reć da je netko glup jer ne želi ili se ne zna koristit Joomlom (što je jako teško hehe) nego samo kažem da je glupo da netko pljuje bezveze po tome bez da je ta Joomla nešto generalno zaj**ala...to što ima velike baze se zna i od prije a i nitko ne tjera nikog šta da koristi :)
što se mene tiče, napišite cijeli html u notepadu :P
Predlažem Drupal, prefenomenalan softver :)
I da, baš bi mogli klub Joomla hatera :D
Evo, npr. moj kolega ima vlastiti hosting i samo znam da čovjek nije toliko lud da riskira sigurnost ostali nekoliko desetaka siteova na serveru zato jer mu se neda potrošit dva dana više vremena na implementaciju nekog sigurnijeg rješenja.
@mrxa1 Ovdje nitko ne pljuje bez razloga po joomli. Recimo, tnakir ti je dao prilično dobre razloge zašto je joomla loš cms.
Ako već jedna kompanija i ide na opciju razvoja pluginova od strane ostalih developera, onda ti pluginovi moraju biti strogo kontrolirani jer si jedna takva kompanije jednostavno ne smije dopustiti da se u opticaj puštaju svakojaki smećasti kodovi.
Već sam milijardu puta čuo da se dogodio uspješan napad na server sa popriličnom štetom zato jer je jedan joomla plugin katastrofalno loše napisan.
"Anti-joomla cummunity"
Evo, vidim da se spominju već neke lakše stranice, i kako riješiti problem user experienca ili user inputa. Kad klijentu isporučiš neku stranicu s joomlom, čovjek mi uvijek kaže, jel to može jednostavnije, nisam ja informatičar. I tako sam krenuo tražiti optimalan CMS, a mora biti, brz, jednostavan i siguran. I tako nabasam na WOLF CMS. Slično wordpressu, samo puuuno bolje a i sigurnije.
1. Brzina. Brzina je izvrsna. Izvršavanje skripti leti, inače WOLF je napisan u php-u. Doći ćemo kasnije na to.
2. Jednostvnost. Šta može biti lakše i preglednije od prikaza hijerarhijski. Uz samo jedan plugin se instalira TinyMCE i stranice uređivaš kao ovdje na BUG kad pišeš poruku.
3. Sigurnost. Prilikom instaliranja, odabire se prefix stranice. Tako možete svojim stranicama dati prefix html. Ja sam na jednoj stranici dao prefix hehe. Zamisli, dođeš na tu stranicu, tamo piše www.stranica.com/index.hehe Kako ćeš to sql injektirati?!
Za demo pogledajte tu.
Od pluginova koji ne dođu u paketu, najčešće stavljam, Asset Manager(upload,drag'n'drop slika u stranicu), Email Template, 2-3 vrste galerija(ima ih puno više), TinyMCE editor. Idealan za php developere, jer se da puno toga napraviti.
Stavio sam prste u uši, i pjevam, mrzim jumlu, mrzim jumlu, la-la-la-laaaa!!!
ni ja nisam ljubitelj CMS-a ali je dobro rješenje za niskobuđetne ljude i firme...
Ma ovako... da pojasnim neke stvari... s obzirom da je joomla besplatna izvrsna je. Sama joomla nije opasna (exploiti) vec pluginovi koje su pisali svakakvi "developeri" iako ih i ona ima nekoliko ali nisu toliko cesti koliko i custom made modulima. Ali problem je sto sama joomla bez vanjskih modula je jako siromasna.
@Coder... ako sam razumio taj tvoj ima vlastiti server... ako je dobro iskonfiguriran niti jedna rupa na joomli ne moze napravit veliku stetu, moze napraviti stetu samo sebi, na druge hostinge nebi smjela utjecat.
E dalje da se nastavim... s obzirom da postoje i druga rijesenja slicna joomli, a koja su vec gore navedena (takodjer besplatna) smatram da je joomla jedno od losijih. Jedino u cemu ih joomla gazi je ogroman community.
ni ja nisam ljubitelj CMS-a ali je dobro rješenje za niskobuđetne ljude i firme...
MOLIM!!!!!!!!!!
wtf???????????????????????
Ako si mislio samo na joomlu onda ti još ovaj post može proć... Ali na CMS. Pogledaj malo što je to CMS!!!!!!
MOLIM!!!!!!!!!!
wtf???????????????????????
Ako si mislio samo na joomlu onda ti još ovaj post može proć... Ali na CMS. Pogledaj malo što je to CMS!!!!!!
Mislio sam na Joomlu...znam što je cms!!
Dijelim tvoje misljenje. Prije dvije godine sam imao stranicu, cisto onako, bezveze. Ta Joomla me tako izludila da mi dode muka na samu pomisao na nju. Zbog nje sam izgubio volju za time...