MORH platio izradu web stranice 199.000 kuna

poruka: 144
|
čitano: 28.358
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

po svemu sudeci MORH je klijent koji nezna što hoće od web prezentacije i takve treba zaobici u sirokom luku, jer kostaju zivaca i vremena. Nije fer prodavati muda pod bubrege, jer to lose djeluje na portfolio. kada se nadjes pred klijentom koji zna što hoće, što ćeš mu pokazati.  joomla cms, i remix nekog vec vidjenog skina.

evo kako izgledaju ponude ljudi koji znaju sto hoce:

http://getafreelancer.com/projects/by-job/PHP.html

http://getafreelancer.com/projects/by-job/Website-Design.html

evo kako izgledaju oneMan radovi

koji uglavnom uzimaju poslove na ovakvim burzama

http://www.screenalicious.com/

Joomla bazirani poslovi

http://getafreelancer.com/projects/by-job/Joomla.html

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 15:20 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: MORH platio izradu web stranice 199.000 kuna
naxeem kaže....

- skalabilnost,  clustering (dokaz da možeš podnijeti recimo 300.000 posjeta dnevno na 1 serveru)

To se u nekim tehnologijama postiže replikacijom baze i distribucijom server farme već ugrađenom u razvojni framework kao što je ASP.NET. 300.000 posjeta dnevno? To uopće ne treba dva servera na današnjim mašinama sa 4-64 jezgre. A btw koji to vaš sajt ima 300,000 posjeta?

Iskon web je na dan lansiranja rebrandinga imao 200.000 posjeta... I preko 150.000 prosječno u tom tjednu. Google Analytics...Web ganja jedan Xenon u virtualnoj mašini i eZ Publish...nije zaglavio niti sekunde... (ok nije to neki zahtjevi web ali domaći CMS-ovi umru na 10x manje posjeta)

Pa da, ugrađenim u razvojni framework. Ima li koji domaći CMS to ugrađeno?

HB: razrađani sigurnosni model i provjeren da stotinama milijuna posjeta dnevno i pokušaja provale
naxeem: Ma daj ne sanjaj.

HB: Da zbrojiš sve eZ Publish i Joomla instalacije po svijetu i njihove posjete - koliko ćeš dobiti dnevno? I koliko je pokušaja probijanja tih sajtova dnevno - od banalnih nakucavanja admin lozinke pa do svim mogućih web napada koji se koriste? Nije to za odbaciti kao benchmarking pouzdanosti rješenja zar ne?

Naxem: Daj ne .... UTF-16? UTF-8 je dovoljan za apsolutno sve gdje Neomedia ima tržište i gdje će ga imati. Ako i dobijete posao vani (a teško s obzirom na snagu japanskog tržišta) UTF-8 je opet dovoljan ua sve setove. UTF-16 čak stvara nekoliko problema.

HB: Ima aplikacija u Egiptu i Vjetnamu, a biti će i još neke zemlje tamo daleko.. Nisam sad 100% siguran da li je UTF 8 ili UTF 16 ali siguran sam da je sve desno-lijevo na ekranu... Pa eto imaš li ti svoje rješenje na takvim tržištima? (vidi privitak)

HB: Lucene Solr search engine s relevantim rezultatima, content drill-down, sugestije, indeksiranje teksta unutar PDF-ova, Office dokumenata

Naxeem: Ovo je recimo zanimljiv feature, ali to se opet svodi na implementaciju.

HB: Da i? Što danas u IT-u nije implementacija? SAP, Oracle, Exchange, Windows serveri, klijent OS-ovi? Pa sve je implementacija rješenja koja se prilagođavaju klijentu. To je jedno od navjećih postignuća IT industrije...Prošlo je vrijeme kada je svaka firma razvijala svoj knjigovodstveni softver i za to imala 5 informatičara ili plaćala vanjsku tvrtku za nešto što je bilo jedva zamjena za registratore..

HB: - objektni content model

Naxem: Pojasni malo ovu karakteristiku? Meni se čini da nisam nikad čuo za to, a ni u teoriji ne vidim takvu strukturu podataka?

osnovni content objekti npr: članak, osoba, organizacija, datoteka, slika, galerija, video itd... Svaki objekt ima neki set atributa..npr datum, naslov, sažetak, tekst.... Out of box možeš napraviti simple web koristeći isporučene objekte (ez ih zove klase). Ali tebi npr za tvoj projekt za članak s 10 dodatnih atributa (tipa nadnaslov, keywords za search, keywords za veane sadržaje, keywords za nešto, kratki naslov, dugi naslov itd itd)... I još ti treba 10 novih objekata/klasa: npr najava događaja koja ima svoje atribute (gdje je događaja, koliko se mora doći ranije, koliko je cijena karte itd - bilo što dakle).

Ili, npr za svaku datoteku želiš označiti za koje verzije OS-a i Internet Explorera je relevantna (kako bi korisniku mogao odgovoriti na upit "daj mi sve upute za Windows Xp, IE 7". I što radiš? Proširiš postojeće objekte ili dodaš nove i sve to na postojećem CMS frameworku... Automatski se proširi administracijsko sučelje za unos novih atributa, a front-end logiku za nove objekte naravno programišra zasebno na core funkcijama koje ti CMS framework nudi..Core funkcije su tipa: dohvati u ovom prikazu sve objekte tipa "datoteka, ako su označeni atributi Windows XP, IE 7 i prikaži prvih X"

Zatim u prezentacijskoj priči dodaš posebni prikaz za određene klase, index boost za search i što god još trebaš (pogledaj na vlada.hr search izlist i biti će ti jasno kako je osoba na prvom mjestu i zašto u izlistu nije kao i ostali objekti - probaj to vidjeti na bilo kojem domaćem CMS-u i sajtu tijela državne uprave! Plaćam večeru ako nađeš koji!)

A sve to možeš pretvoriti u point-and-click funkcionalnost za web urednika pa on može sam generirati sadržaje za front.end. Npr pogledaj ovdje: to je korisnički (web urednik, ne posjetitelj - ali može i za posjetitelja) sastavljen upit "daj sve audio fajlove iz kategorije Sjednice, iz svih dubina", a onda je na dobiven dataset aplicirana kontrola "audio player" kojemu je opet web urednik rekao: nahrani playlistu s objektima u kategoriji gdje se nalazim, sve dubine ispod, ali samo audio... Audio player se hrani XML-om pa CMS generira i XML na zahtjev...

Naravno fleksibilnost je beskonačna... Npr, napravi se novi player, recimo da želiš "listati" PDF-ove u tzv Flash Paper sučelju. Nema problema, samo složiš Flash aplikaciju koja se hrani XML-om, otvoriš novu kategoriju, kažeš joj da se "nahrani" objektima "datoteka" iz foldera "sjednice" i Flash paper ti prikazuje sve dnevne redove sjednica..

I to je ukratko to... Nisam baš to napisao na nivou čitljivosti za članak za Bug, ali siguran sam da ćeš skužiti :)

ERRADA projekt - pregled dosjea ERRADA projekt - pregled dosjea
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 15:23 (Hrvoje.B).
17 godina
neaktivan
bed kaže...

Ima sposobnijih ljudi, i manje sposobnih, uspjesnih, sposobnih firmi i manje uspjesnih. U normalnom kapitalistickom rezimu, oni koji su sposobni opstaju, oni koji nisu, gazi ih konkurencija i propadaju. Dok god spososobnost tvrtke znaci kvalitetan ili jeftin prozivod to sve funkcionira. Ali kada tvrtke sa nekvalitetnim proizvodom opstaju samo zato sto ponude proizvod za 1kn jeftinije od konkurencije, a klijent nema pojma sto hoce i sto dobiva, i samo mu je bitno da je ponuda najpovoljinija (najjeftinija) pa makar i za 1kn, onda to nastaje problem...
Ne tvrdim da je to ovdje slucaj, ali tako mi nekako to sve djeluje...

Problem je u tome što pri dobijanju poslova, sposobnost i kvaliteta nisu najvažniji faktori..

Ovo što kažeš je uglavnom istina kada su javne nabave napravljene na konceptu "tražimo najjeftiniju ponudu". Onda sigurno da neće pobijediti sposobni i kvalitetni nego najjetfiniji. I to je jedan veliki problem za javnu upravu - zar javna uprava nema pravo na kvalitetu i najbolje? Ili uvijek mora uzimati najjeftinije? Kako to riješiti. Imaš li ideje?

Znaš li ti uopće koliko je komplicirano opisati kakvu uslugu tražiš - opisati je tako precizno da je svi koji sudjeluju razumiju isto i da ponude istu kvalitetu pa da uspoređuješ kruše s kruškama ne kruške s jabukama. MOžeš to napisti za nabavu WC papira - trebam 3 kamiona WC papira, jednoslojni s perforacijom i rolama od 500 listića, sive boje. Ili kada kupuješ Audi A6 Quattro 3.0 i nabrojiš dodatne opcije.

A kako kad traiš kreativnu uslugu. Npr trebam kampanju za promociju nečega. I onda ti netko kaže -10.000 kn i snimi spot za 10 minuta u svojoj sobi. A drugi kaže 100.000 kn, snimi spot s HD kamerama i najboljim svjetilima i svim drugim uređajima, unajmni najboljeg scenaristu, najbolju montažu i postprodukciju itd... I kako 

Jesi li ikada pisao koji natječaj? Znaš li uopće koji su tu izazovi?

Ali mislim da ti nisi mislio na to već na dominantno žutilo-koncept s Indexa i drugih izvorišta "mudrosti" tj manipulacija i teza "sposobnost nije važna, sve su samo netjaci".

Pa daj pošalji link na web te tvrtke da vidimo taj ružni logo.

I uostalom, vidi se da nekužiš baš niti to do kraja. nisu naplatili 110k logo već razradu vizualnog identiteta i knjigu standarda u cjelini, a moguće i zaštitu branda worldwide... Ali ako nisi vidio ugovor ne možeš znati točno osim ovaj kavanski nivo "110k a ja sam sve za 20".

17 godina
neaktivan

Prošlim podužim odogovorm oko CMSa završavam svoje sudjelovanje u ovoj diskusiji. Prije svega što većina ovdje se skriva iza nicka i ne žele javno reći tko su, što rade i koje su im kvalifikacija za kritiziranje web projekta, a vidim domiraju kritiki "ja mogu bolje i brže" i onda nikako da se pojavi dokaz u obliku linka na radove...

Svi koje zanimaju CMS-ovi i rad s CMS-ovima na skroz zanimljivim projektima slobodno se javite na naš oglas.  Tražimo stručnjake koji znaju i voljni su učiti... 

Hrvoje

-- NEOMEDIA :: kreativne komuikacije

0 0 hvala 0
17 godina
Hrvoje.B kaže...

Ovo što kažeš je uglavnom istina kada su javne nabave napravljene na konceptu "tražimo najjeftiniju ponudu". Onda sigurno da neće pobijediti sposobni i kvalitetni nego najjetfiniji. I to je jedan veliki problem za javnu upravu - zar javna uprava nema pravo na kvalitetu i najbolje? Ili uvijek mora uzimati najjeftinije? Kako to riješiti. Imaš li ideje?

U normalnim i sređenim tržišnim okolnostima, posao dobije onaj ko je konkurentan cijenom i kvalitetom poslova. Pošto su na balkanu nenormalni i nemoralni uvjeti poslovanja, posao se dobije po preporukama, najcešće političkim.
17 godina
neaktivan

Ne ulazim u rasprave kako je neomedia dobila ovaj ili druge poslove vezane za javne uprave ... svak ima neku vezu negdje i svak ( ili skoro svatko ) će je koristiti kad je ima ... 

Meni je drago da je neomedia (iz koje btw ne poznajem nikoga) te poslove odradila u najmanju ruku korektno. Dakle oni sajtovi koje sam vidio, vlada, ovaj i još po neki su odrađeni po nekom relativno visokom standardu, bar za RH. Dakle ako je i bilo veze, barem je dobio posao netko tko zna što radi.

Dizajnerski nisu ništa posebno, dapače, ali su opet kažem korektni ... uostalom mislim da je nemoguće napraviti dizajnerski wow sajt sa materijalima koje su dobili i za javnu upravu ( ukoliko to nije neki muzej )

Ove rasprave koje se vode vezano za cijene i pitanja koje one pokreću su upravo besmislene. Da je sajt plaćen 2 milijuna kuna, ajde imali bi o čemu pričati i objašnjavati šta je uključeno u tu cijenu. 200 000 kn je minimalan iznos za koji bi iti jedna iole ozbiljna tvrtka radila ovako nešto ... točka.

110 000 kn za logo ( vjerojatno čitav identitet i primjenu istog) ? So what? Netko misli da je to puno? To je jedna srednnja cifra za srednje veliku firmu koja želi pristojan identitet od nekog respektabilnog studija. I taj logotip i idnetitet ne vrijedi niti kune manje ako je korektno napravljeno ... dapače.

Uglavnom smješno je da ljudi koji bi se htjeli baviti webom, grafikom i sličnim se trude obaranjem cijena sami sebi onemogućiti da sutra prežive ... ovo su sve posve realne ako ne i male cijene za iole ozbiljan posao ... jel itko ovdje uzima u obzir da je to odradila tvrtka koja plaća s voje zaposlenike ( nadam se :D ), koja plaća porez, legalan software, edukaciju, prostor, režije, opremu, sve moguće i nemoguće namete ove države ... očigledno nemate ni najblažu ideju kako sve skupa funkcionira ... dajte se uozbiljite i počmite cijeniti svoje vrijeme ako vam išta vrijedi i ako išta znate ... shvatite pričamo o legalnim poslovima, ne o radu na crnjaka kad se stigne i kako se stigne ... 

A.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Hrvoje.B kaže...
bed kaže...

Ima sposobnijih ljudi, i manje sposobnih, uspjesnih, sposobnih firmi i manje uspjesnih. U normalnom kapitalistickom rezimu, oni koji su sposobni opstaju, oni koji nisu, gazi ih konkurencija i propadaju. Dok god spososobnost tvrtke znaci kvalitetan ili jeftin prozivod to sve funkcionira. Ali kada tvrtke sa nekvalitetnim proizvodom opstaju samo zato sto ponude proizvod za 1kn jeftinije od konkurencije, a klijent nema pojma sto hoce i sto dobiva, i samo mu je bitno da je ponuda najpovoljinija (najjeftinija) pa makar i za 1kn, onda to nastaje problem...
Ne tvrdim da je to ovdje slucaj, ali tako mi nekako to sve djeluje...

Problem je u tome što pri dobijanju poslova, sposobnost i kvaliteta nisu najvažniji faktori..

Znaš li ti uopće koliko je komplicirano opisati kakvu uslugu tražiš - opisati je tako precizno da je svi koji sudjeluju razumiju isto i da ponude istu kvalitetu pa da uspoređuješ kruše s kruškama ne kruške s jabukama. MOžeš to napisti za nabavu WC papira - trebam 3 kamiona WC papira, jednoslojni s perforacijom i rolama od 500 listića, sive boje. Ili kada kupuješ Audi A6 Quattro 3.0 i nabrojiš dodatne opcije.

A kako kad traiš kreativnu uslugu. Npr trebam kampanju za promociju nečega. I onda ti netko kaže -10.000 kn i snimi spot za 10 minuta u svojoj sobi. A drugi kaže 100.000 kn, snimi spot s HD kamerama i najboljim svjetilima i svim drugim uređajima, unajmni najboljeg scenaristu, najbolju montažu i postprodukciju itd... I kako 

Jesi li ikada pisao koji natječaj? Znaš li uopće koji su tu izazovi?

Ali mislim da ti nisi mislio na to već na dominantno žutilo-koncept s Indexa i drugih izvorišta "mudrosti" tj manipulacija i teza "sposobnost nije važna, sve su samo netjaci".

I uostalom, vidi se da nekužiš baš niti to do kraja. nisu naplatili 110k logo već razradu vizualnog identiteta i knjigu standarda u cjelini, a moguće i zaštitu branda worldwide... Ali ako nisi vidio ugovor ne možeš znati točno osim ovaj kavanski nivo "110k a ja sam sve za 20".

Ajde da i ja kažem jednu za kraj ..

Kao prvo spajaš navode koje sam rekao s onima koje nisam ja rekao.

Konkurirao sam na jednom natječaju gdje je sudjelovalo 12 ponuđača, te sam na istom imao točno upola jeftiniju ponudu nego prvi slijedeći od tih 11-tak, a rezultat je poništen natječaj, da ne komentiram dalje.

A ugovor za onih 110k kn, ne moram niti vidjeti, jer znam koliko je od toga išlo naručitelju.
I neću reći koji je logo, samo da se radi o tvrtki zg holdinga.

Pa ako netko želi živjeti u Neverland-u ili vjerovati da u radiju žive mali ljudi, samo naprijed ...
17 godina
neaktivan

@Hrvoje: ulaziš u rasprave u koje se nitko s imalo ozbiljnosti nebi smio upuštati, pogotovo s ljudima koji nemaju mrvu znanja o procesima javne nabave, kreativnog razvoja, znanja slušanja klijentskih zahtjeva, metodologija razvoja informacijskih sustava a još manje znaju što je pojam "vizualni identitet"... Da je ova rasprava krenula na mi3dot.org-u još bih i shvatio ali ovdje...

S druge strane...

Ako govorimo o dizajnu: moglo je i bolje, poprilično bolje. Pogotovo zbog broja referenci i klijenata koji se navode na Vašem portalu. Logo i tekst do logotipa MORH-a natrpani su lošim efektima sjene i refleksije kojima se igraju djeca u Photoshopu. Menu kao najvažniji element svakog sadržajnog portala integriran je u header s kombinacijom boja koje nimalo ne odgovaraju dizanju ostatka portala. Box u kojoj je tražilica uključuje linkove na adresar i englesku verziju(!?). Sadržaj se krivo ističe, efektniji su rollover efekti na linkovima koji su manje bitni od samog sadržaja (primjerice, naslov teksta i link "više"). Dizajn je nekonzistentan (buttoni, input boxevi) dok "Prijava i registracija" ima s lijeve strane zelenu crtu koja se nigdje drugdje više ne pojavljuje. I samo još jedna sitnica: na homepageu (i većini ostatka portala) koristi se bijela boja za pozadinu, samo na registraciji je siva? Broj boja je nevjerojatan: nekoliko nijansi zelene (shvaćam i zašto), pa onda iznimno kontrastna crvena koja se koristi potpuno krivo (umjesto da naglašava iznimno bitne stvari naglašava potpuno nebitne stvari), pa nekoliko nijansi sive i na sve to još malo plave... Pobogu! Samo da ste plavu zamijenili crnom (na datumima sivom) a rollover na naslovima zadnjih članaka iz plavog teksta u bijeli tekst s zelenom podlogom u recimo tamiji sivi tekst u crni tekst već bi bilo oku ugodnije (možda i zeleni tekst u crni pa da se uklopi u ostatak dizajna, treba probati pa vidjeti).

Ako govorimo o usabilityu: niti jedan link nema name i title tag! Tražilica je uokvirena sa elementima koji nisu vezani uz tražilicu i nije barem malo uočljivija (a trebala bi biti, ipak je to site s povećom količinom članaka). Formular za prijavu i registraciju koji je tu da omogući korisnicima da se lakše, brže registriraju i prijave a time si omoguće neke dodatne mogućnosti stoji gotovo dva scrolla niže i potpuno je nezamijetan. Ispod stoji vrlo važan box koji bi treba biti najinformativniji box a posjetitelje a koji bi trebao na prvi pogled na portal dati uvid u najčitanije/najvažnije članke na portalu...

Ako govorimo o sigurnosti: provjeri na Secunia.com portalu koliko je sigurnosnih propusta otkriveno u Joomla-i, zabilježi datume pa potraži na Joomla portalu prvi datum da izlaska novije verzije pa izračunaj prosjek vremena potrebnog za pokrivanje sigurnosnih propusta. Na to nadodaj vlastitu kastomizaciju Joomla-e te instalaciju velikog broja add-onova pa razmisli o sigurnosti takvog projekta. Složiti ću se da je Joomla već detaljno istestirana ali se sigurnosni propusta lakše otkriju na velikom broju instalacija a sigurnosni propust kod jednog označava sigurnosni propust kod svih, pa i kod tebe! A daj nekom PHP developeru da pokrpa sigurnosni propust u tuđem kodu...

Ako govorimo o mogućnostima: kome trebaju sve te mogućnosti Joomla-e? MORH-u treba iznimna fleksibilnost, blog, shop, forum, bla, bla, bla... prema dostupnom sadržaju MORH-u je sasvim dovoljan CMS s puno manjim mogućnostima!

Napredan search? Hmmm. Google CSE? Da li si proučavao metriku izračuna relevantnosti rezultata u searchu? Kako se snalazi u određivanju relevantnosti kod hrvatskih dijakritičkih znakova? Nije su puno odmakla od informatio retrieval principa iz sredine 90-tih... Bez obzira na naziv...

NHF, ovo je sve u dobroj namjeri.Još uvijek je web MORH-a daleko bolji od većine webova a i starog weba, ali nekako liči kao da je prerano izbačen iz razvoja u rad...

Za cijenu ću samo reći da je ispod realne vrijednost razvoja i održavanja portala s tom količninom sadržaja a dječurlija koja to odrađuje za 5k kuna bolje da šuti jer podcijenjuju svoje znanje/trud/vrijeme/investicije a samim time i sve navedno i za sve ostale web dizajere/developere. Da su ikada platili licencu za softver na kojem rade te webove mogli bi i ocijeniti svoj rad realno jer bi znali koliko je teško amortizirati softver.

A jesam ga nadrobio... Ispričavam se svima...

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Uhh, ovo će potrajat... xD

Hrvoje.B kaže...

Iskon web je na dan lansiranja rebrandinga imao 200.000 posjeta... I preko 150.000 prosječno u tom tjednu. Google Analytics...Web ganja jedan Xenon u virtualnoj mašini i eZ Publish...nije zaglavio niti sekunde... (ok nije to neki zahtjevi web ali domaći CMS-ovi umru na 10x manje posjeta) Pa da, ugrađenim u razvojni framework. Ima li koji domaći CMS to ugrađeno?

Iskon se vrti na nečem bitno drugačijem od ez-a, a čak ni s višestrukim serverima (Tomcat/Java) nisu bili baš sretni. Čak im se i forum aplikacija raspadala i load balancer je imao problema. Inače Iskon koristi CMS jedne vrlo skupe domaće firme, tj. barem je koristio net.hr portal.

HB: Da zbrojiš sve eZ Publish i Joomla instalacije po svijetu i njihove posjete - koliko ćeš dobiti dnevno? I koliko je pokušaja probijanja tih sajtova dnevno - od banalnih nakucavanja admin lozinke pa do svim mogućih web napada koji se koriste? Nije to za odbaciti kao benchmarking pouzdanosti rješenja zar ne?

H, ako si programer, znaš kakve sve Joomla ima probleme. Što se tiče tog testiranja... pa meni se čini, barem mi se pokazalo u praksi, da se testiranje može obaviti i na manjem broju testera jer su računala takva da svoje stanje i reakcije na identične zahtjeve ne mijenjaju s brojem istih. Ako na sajtu ne prolazi XSS, onda ne prolazi ni na 10 ni na 1000000 istih pokušaja.

HB: Ima aplikacija u Egiptu i Vjetnamu, a biti će i još neke zemlje tamo daleko.. Nisam sad 100% siguran da li je UTF 8 ili UTF 16 ali siguran sam da je sve desno-lijevo na ekranu... Pa eto imaš li ti svoje rješenje na takvim tržištima? (vidi privitak)

Ne, ne radim u Egiptu. U Japanu skoro svi koriste Flash jer imaju desetke megabita na najsporijim vezama. Japanski studiji su previše snažni. Hrvatske firme kao šansu imaju svoju nisku cijenu i tu možeš imati tržište, pa se izvinjavam. - Ja ne radim s tim cijenama i to tržište mi je neisplativo i nije moje područje. UTF-8 je dovoljan za Korejsko i Japansko tržište, barem je bio dovoljan dok sam s Korejcima komunicirao.

Nemam nikakve linkove; ja nisam od onih što su rekli da će za 20,000kn i 2 tjedna napraviti sve to - zapravo sam skup, a i naplatio bih i ja 199k:-) - Ako već nude, zašto ne?

HB: Da i? Što danas u IT-u nije implementacija? SAP, Oracle, Exchange, Windows serveri, klijent OS-ovi? Pa sve je implementacija rješenja koja se prilagođavaju klijentu. To je jedno od navjećih postignuća IT industrije...Prošlo je vrijeme kada je svaka firma razvijala svoj knjigovodstveni softver i za to imala 5 informatičara ili plaćala vanjsku tvrtku za nešto što je bilo jedva zamjena za registratore..

Da, tu si u pravu, ali nekako sam dobio dojam da to ističeš kao nešto bitno. Neke stvari baš i nisu puka implementacija black-box modula; npr. razvijanje posebnih rješenja za neke stvari, ali budimo realni, MORH-ovom webu to ne treba.

HB: - objektni content model

Naxem: Pojasni malo ovu karakteristiku? Meni se čini da nisam nikad čuo za to, a ni u teoriji ne vidim takvu strukturu podataka?

...

Zatim u prezentacijskoj priči dodaš posebni prikaz za određene klase, index boost za search i što god još trebaš (pogledaj na vlada.hr search izlist i biti će ti jasno kako je osoba na prvom mjestu i zašto u izlistu nije kao i ostali objekti - probaj to vidjeti na bilo kojem domaćem CMS-u i sajtu tijela državne uprave! Plaćam večeru ako nađeš koji!)

...

I to je ukratko to... Nisam baš to napisao na nivou čitljivosti za članak za Bug, ali siguran sam da ćeš skužiti :)

Jasno mi je sada o čemu pričaš. Vrlo moćna organizacija jednog CMS-a, uistinu. Ja sam iz tvog naziva, valjda zbog profesionalne deformacije, očekivao nešto drugo, više matematičko, a ne parametrizirani tag-based sadržaj. Slažem se da je to jedna vrlo kompleksna stvar za stvoriti i da bi razvoj toga od nule uzeo nekoliko mjeseci.
Hrvoje.B kaže...
bed kaže...

Tu si rekao jednu bitnu stvar. Index i slična ekipa nanose štetu mnogima, pa tako i našoj struci svojim laičkim, glupim i često bezobraznim člancima. U razvoju ozbiljnog projekta ima dosta bitnih i kompleksnih elemenata koji podižu cijenu.
Hrvoje.B kaže...

Prošlim podužim odogovorm oko CMSa završavam svoje sudjelovanje u ovoj diskusiji. Prije svega što većina ovdje se skriva iza nicka i ne žele javno reći tko su, što rade i koje su im kvalifikacija za kritiziranje web projekta, a vidim domiraju kritiki "ja mogu bolje i brže" i onda nikako da se pojavi dokaz u obliku linka na radove...

Svi koje zanimaju CMS-ovi i rad s CMS-ovima na skroz zanimljivim projektima slobodno se javite na naš oglas.  Tražimo stručnjake koji znaju i voljni su učiti... 

Hrvoje

-- NEOMEDIA :: kreativne komuikacije

Što se predstavljanja tiče, nemam se i dalje namjeru predstaviti. Sviđa mi se što si čeličnih živaca i imaš volje pravdati se tu na forumu. Nažalost, to je i dio nekakve obaveze opravdavanja javnosti kada radiš projekt za državu.

Što se vaše potražnje tiče, ja imam stručno stajalište da je PHP još uvijek jezik koji nije dovoljno kvalitetan za enterprise. Verzije 5.3 ili eventualno 6 možda već budu nešto. Sam jezik i njegova organizacija malo su mi neozbiljni. Javu i C#.NET jeftinije je održavati, a jezici su ozbiljniji. Klonim se PHP-a uglavnom iako ga volim koristiti za neke manje stvari. Uostalom, tražite PHP programera, šljakera koji će kopati po PHP kodu ezPublisha, a ja se više bavim poslom na višoj razini razvoja i preuređivanje ezPublisha mi nije profesionalno interesantno.

Što se tiče cijele rasprave: 200,000kn za web+CMS nije puno. Čak korištenje ezPublisha za ovaj i ovakav web nije uopće loša solucija! Rad s ovakvim klijentom je naporan ponekad, spor i mukotrpan. Tvoja volja da tu raspravljaš je super, a komentari od 20,000kn su smiješni jer ljudi iz struke znaju da se za 20,000 tek upali html editor.

Ali moje je mišljenje je da se neke stvari na ovom webu mogo obaviti bolje za tu cifru i da trud i rad uložen u ovaj skin nije u potpunosti kvalitetan i na razini. Profesionalno je nedovršen.

Svako dobro ti želim, uz napredak na morh.hr-u i puno još ovakvih poslova. Ako nisi dizajner, o CMS-ovima, ali stručno, ne marketinški, možemo raspravljati na za to predviđenom forumu.

EDIT: pisao sam ovo 20 minuta... uletjelo je nekoliko postova između.
Avatar odgovara mojim reakcijama dok čitam ovaj forum...
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 16:53 (naxeem).
17 godina

Na ovoj temi sam cital samo postove od hrvoja i naxeema. Dobar chat je bio. :)

People who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.

0 0 hvala 0
17 godina
Aki kaže...

Na ovoj temi sam cital samo postove od hrvoja i naxeema. Dobar chat je bio. :)

ajmo naxeem jos malo pa novi rang Belji se sorry na OT morao sam
Bolje ispasti budala nego iz aviona | C'est la vie
17 godina
neaktivan

Još jedna stvar.. Obizrom da je ovdje bilo puno "stručnjaka" koji su se očitovali o CMS-ovim, evo nekoliko linkova koji im mogu korisiti da shvate da CMS nije skup web obrazaca za promjenu teksta i upload slika, već nešto puno više od toga.

Zašto ovo pišem - kao što rekoh - ako ima zainteresiranih - radno mjesto je otvoreno... a uvijek treba pomoći ako znaš...

Dakle linkovi na the CMS-ove:

(ovo su sve open source rješenja, većina imaju enterprise komponentu)

www.ez.no

www.dotcms.com

www.alfresco.com

www.plone.org

www.liferay.com

www.magnolia-cms.com

www.drupal.org

www.typo3.org

Dobar online demo ima dotcms.com (java based), pa možete baciti pogled kako funkcionira moderni CMS, također i Magnolia...

I preporučam dnevno pratiti

www.cmswire.com

www.cmswatch.com

www.gilbane.com

0 0 hvala 0
16 godina

Koliko će još trajati ovo nadmetanje i pisanje teksta koji se treba skrolat pola sata?Neodlučan

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ivan M. kaže...

Koliko će još trajati ovo nadmetanje i pisanje teksta koji se treba skrolat pola sata?Neodlučan

Kako ćeš pročitat lektiru ako ti je ovo dugo? :)
16 godina
naxeem kaže...
Kako ćeš pročitat lektiru ako ti je ovo dugo? :)
Srećom ja više ne čitam lektire, najduže što pročitam je Bug i Mreža.
17 godina
Hrvoje.B kaže...
Tužan sam da niti jedan od diskutanata nije primjetio da je novac od weba ostao u hrvatskoj, isplatio plaće hrvatskim informatičarima, i razvijao domaće znanje ljudi koji to mogu kapitalizirati na novim projektima, možda novim open source projektima koji će imati globalni uspjeh, možda neki novi Facebook?

Nažalost, ovo je čak i istina - nevjerojatno, ali došlo je vrijeme kada zaista treba biti sretan da je netko domaći uopće dobio posao (što je u SFRJ bila sasvim razumljiva stvar, ali za to smo se valjda borili?).

No, krivo gledaš na sve skupa - osim što imate određeni 'profil' klijenata, činjenica je da se ne zna na što je sve taj novac uopće potrošen. Cijela ova diskusija nije zbog toga kako je netko maznuo pare i pobjegao s ljubavnicom na more, nego kako je netko olako isplatio 199.000,00 kuna tuđih novaca na nešto što (barem na prvi pogled) ne vrijedi toliko. Sry, ali niti meni taj sajt nije nešto posebno (a cijenu ne mogu dalje komentirati jer ne plivam u tim vodama profesionalno).

Baš sam neki dan gledao na TV-u, lijevim okom, dok sam radio na računalu - dođe žena u policijsku stanicu i krene razgovarati s policajcem koji se zaigrao sa spajalicom i ne obraća pažnju na nju. Nakon što mu je uzela spajalicu, tip se izdere na nju i kaže kako je to vlasništvo policije. Ona mu odgovara da nije, nego da je to vlasništvo poreznih obveznika, dakle njeno i da on zapravo radi za nju. E, to je problem ovdje - svaka lipa potrošenog novca poreznih obveznika TREBALA bi biti popraćena adekvatnim troškovnicima, koje bi se onda moglo provjeriti. Ovako je to sve prodavanje magle i nitko zapravo ništa konkretno ne može reći...

Evo, baš maloprije čitam u Bugu Dvorakovu kolumnu, kako Barrack Obama više ne smije koristiti svoj Blackberry, jer je ILEGALNO da predsjednik SAD-a komunicira na način da to netko naknadno ne može popratiti. Kužiš - ako si predsjednik, zaboravi na prvi (drugi ili peti ili koji več) amandman. A kod nas Vlada više od 50% sjednica napravi zatvorene za javnost, iako je po zakonu dužna u pravilu održavati javne sjednice. Pa ti vidi. A vama tko je kriv što se petljate s njima...

Pazi, gledam te!
17 godina

ufffff velikibrate ti ga ubode u sriduSmijeh

@hrvoje, jbg  zagreb je je daleko od dalmacije da ti se javim na oglas, osim toga muka mi je je od gotovih cms, draze mi je razvijati cms u nekom php radnom okruzenju, gdje imam vise kreativne slobode.

Moj favorit je cakephp, odlican je za srednje i manje projekte, no bez problema radi i na stranicama velikog prometa, npr http://www.yaledailynews.com/  ili   https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/  ili domaći fashion.hr

Moj pristup je da prikupim materijal i uradim projekat po planu i potrebama klijenta, od temelja do krova, kljuc u ruke. A vi koliko vidim počinjete od 'raufbau' receno građevinskim riječnikom,  što podrazumijeva, štemanje, lupanje, razvaljivanje, zamazivanje u pokušaju da se okruženje dovede stanje koje će zadovoljiti kupca. a sve što nije kompaktno podležno je rušenju. ili jos jednostavnije receno 'drzi vodu dok majstori odu'

Neko je vec spomenuo ranjivost joomle i ostalih opensource cms-ova, ako koristite iste, vasi klijenti investiraju u rupu bez dna, a vi sami sebi stvarate nepotreban posao.

to je moje misljenje, na koje imam pravo.

http://www.phpframeworks.com/

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 20:31 (Nix).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Svi baziraju diskusiju na dizajnu, što nije nikakav element za raspravu, bio template za joomlu, skin za eZ ili skin za custom CMS, sve ovisi na kraju o naručitelju, tj. kako se "generalu svidjela ratnička zelena". I taj element definitivno ne treba uzimati kao nešto na čemu se vrti diskusija, jer od 50 sudionika rasprave, vjerojatno se ne bi našao sajt, gdje samo 5 ljudi bi reklo da im se sviđa isti dizajn.

OpenSource ili ne? Ovo je posve debilna rasprava, naravno da OpenSource, jer ako jebeš m... Microsoftu, i inima, što se plaćaju, a drage volje koristiš tonu besplatnih programa , ili warez rješenje, jer ne želiš platiti, zašto to ne vrijedi za web, ako je za desktop dobro, onda je i za web.

A zašto? - manji troškovi

• ako je riječ o joomli - 4000 ekstenzija  - znači u 95% slučajeva treba customizacija navedenih, a ostalih 5 posto ispada na baš neke specifične stvari koje klijent želi
  • dok u custom CMS-u,  kod željenih dodataka se veže samo pojam dodatni trošak - a funkcionalnost će biti ista kao na open source
  • Pa zašto rasprava.

Pitanje sigurnosti - također open source, ako npr. američka vojska koristi eZ za platformu na svojim webovima i odobrili su eZ kao dovoljno siguran za čuvanje državnih tajni ????

Skalabilnost - ima komentar da ovisi to o infrastrukturi? - da, ali nije sve samo u tome

Po tome ispada da na web možeš ubaciti što god želiš, samo uzmeš koji server, akcelerator  i/ili neki loadbalancer ispred svega da ti sve drži,  moš mislit

Što se cijene tiče, posve ok, prema razini customizacije joomle ( da i ostane na joomli) cijena posve ok.

Prvo radite na velikim projektima, pa ćete vidjeti dok radiš plan projekta, kako se troškovi samo nagomilavaju.

Što se izrade tiče, pretpostavljam da tri mjeseca izgleda puno, što i jest, ali kako vjerujem da Neomedia radi na više projekata, također održava više webova, naravno da se ovdje ne priča o 8 sati svaki dan u ta tri mjeseca.

Ja bih rekao otprilike oko 4 sata trošeno svaki dan u ta tri mjeseca.) (možda i manje)

I zadnje, vidi se balkanski jal u ovoj temi, 90% gunđala sigurno da mu daš joomlu da nešto napravi, odustao bi od toga( rekao bi da je sranje, a u biti nezna šta sa njom, kako početi, takvih programera sam malo više upoznao),

i bacio se na ručno štrikanje svog cms-ića, i izgubio 3puta više vremena, i ostavio  5 milijuna rupa, od čega barem 10-20 -ak sigurnosnih propusta.

Cijeli svijet koristi OpenSource i ponosi se time, jedino je to na balkanu sramota. he he

Evo vam par linkova za sajtove koji su napravljeni na Opensource sustavima, a prometom(posjećenošću) se većina njih mogu nositi i sa prije navedenim index.hr (kad smo kod indexa, to je custom CMS, a sjećate se ono u zadnjih pola godine su 2-3 dana bili potpuno nepristupačni zbog problema sa bogzna čim , a sve upakirano na custom cms)

eZ -http://www.sport24.com/ , http://www.premiere.fr/

Joomla -  http://www.gazzetta.gr/ , http://www.planeandpilotmag.com/ , http://www.tnawrestling.com

Drupal -http://www.mtv.co.uk/,  http://drupal.org/node/242857 (lista poznatih kompanije, ne baš nama većina)

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.4.2009 15:19 (hikida).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hikida kaže...

Svi baziraju diskusiju na dizajnu, što nije nikakav element za raspravu, bio template za joomlu, skin za eZ ili skin za custom CMS, sve ovisi na kraju o naručitelju, tj. kako se "generalu svidjela ratnička zelena". I taj element definitivno ne treba uzimati kao nešto na čemu se vrti diskusija

Jesi hrabar svaka ti dala. Daj usudi se ovakvu izjavu napisati na mi3dot forumu; prevedeno, reci dizajneru da je dizajn nebitna stavka o kojoj nema smisla diskutirati. Za cijelu jednu industrijsku granu ovako marginalizirati stvarno treba imati obraz od krokodilske kože.
Kao što je već rečeno: dizajn nije samo pitanje ukusa; dizajn ima svoje okvire, svoja pravila, svoju praksu i dizajn ima mjerljive vrijednosti.
hikida kaže...

OpenSource ili ne? Ovo je posve debilna rasprava, naravno da OpenSource, jer ako jebeš m... Microsoftu, i inima, što se plaćaju, a drage volje koristiš tonu besplatnih programa , ili warez rješenje, jer ne želiš platiti, zašto to ne vrijedi za web, ako je za desktop dobro, onda je i za web.

Vjerovao ili ne, ali .NET je besplatna i open source platforma. Zamisli? MS alati su također besplatni. Čudno? - To ne znači niti kažem da bi to bio bolji odabir, ni slučajno.
A što se ovako djetinjaste izjave i nekulture u izražavanju tiče, to samo odaje mnogo o tebi.
Vjerovao ili ne (opet), ali u ozbiljnom svijetu nije baš da svi gledaju kako ne platiti pod svaku cijenu. Možda na tvom dragom Balkanu (ako ćemo ga uzeti kao kulturološki opis) jesu, ali to je više stvar mentaliteta pojedinca, nego geografije, kao uostalom i seksualni odnos s majkama, bilo vlastitim, bilo tuđim.
hikida kaže...
  • ako je riječ o joomli
Joomla sucks. Najpopularniji OSCMS, a istovremeno najveće govno s kojim sam ikad radio. Da si rekao "Drupal", ajde, odličan je, ali Joomla je naprosto govno.
hikida kaže...

index.hr (kad smo kod indexa, to je custom CMS, a sjećate se ono u zadnjih pola godine su 2-3 dana bili potpuno nepristupačni zbog problema sa bogzna čim , a sve upakirano na custom cms)

Kad po nekome pljucaš onda se barem potrudi biti informirani pljuvač, a ne da melješ o onome o čemu pojma nemaš i ispadaš smiješan. Index je pretrpio DDoS od kojeg se niti jedan sajt na svijetu ne može obraniti i sve je pitanje hardverske infrastrukture. Niti jedan. Točka.

Ako već procjenjuješ smiju li ljudi o nečemu raspravljati, barem se potrudi da tvoj dio te rasprave nije ovakav kakav jest.
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.4.2009 1:15 (naxeem).
17 godina
protjeran

Ma kakav MORH, uz Bandićev WC ovo je pravi biznis ako je istina:

"Web od zlata": Novi ‘portalni sustav’ uvodi se već mjesecima!

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...

O tome ja govorim odavno i to dok nisu novinari znali, ali nikoga to ne brine izgleda. Spomenuo sam i ovdje, gdje je stvar transparentnija, ali opet, nitko nije primijetio. Web portal od pola milijuna kuna mora biti vraški savršen... full flash CMS, full flash front, 3D šetnja Palačom? :)
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2009 19:40 (naxeem).
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...
the_tux kaže...

O tome ja govorim odavno i to dok nisu novinari znali, ali nikoga to ne brine izgleda. Spomenuo sam i ovdje, gdje je stvar transparentnija, ali opet, nitko nije primijetio. Web portal od pola milijuna kuna mora biti vraški savršen... full flash CMS, full flash front, 3D šetnja Palačom? :)
  joj jedva ćekam vidit tu stranicu ...ova stara je stvarno bila usrana
Bolje biti 100 godina bogataš nego 7 dana siromah º°¨ ¸„ø¤º°¨„ø¤º°¨°º¤ø„¸¨°º¤ø„¸¸„ º¤ø„¸ ¨°º¤ø„ ¸APOCALYPTICA º¤ø„¸ ¸„ø¤º°¨¸„ø¤º „¸¨°º¤ø„¸¸„ ¸„ø¤º „¸¨° Last fm:ivan_kunjasic..My space:Ivan Kunjasic ☻/ /▌ Metallica / \
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2009 21:00 (sk8 4 life).
17 godina
the_tux kaže...

Ajme, majko!
Ali koliko su samo bezobrazni ljudi na određenim pozicijama - nikome nije neugodno prihvatiti ponudu na natječaju na koji se prijavila samo jedna firma?! I naravno, kao i uvijek - nitko neće odgovarati...
Pazi, gledam te!
17 godina

Mislim da su u upravi grada debili koji nemaju pojma šta se weba tiče. Kad vidim onog Kureca sa netbookom bijelih tipki sve mi je jasno. Šminka brale!

A natječaji se kod nas uvik mogu tako lipo složit da se može javit samo jedna firma.   To i debili znaju napravit.

Ke?
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice