Kako napravit SEO link

poruka: 15
|
čitano: 2.370
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link
pitanje

Zanima me kako napravio SEO link, znači da bude npt. mojastranica.com/xy/ , a ne mojastranica.com/index.php?clanak=xy

Recimo da je xy id nekog reda u bazi članaka, i da mi se na taj xy otvori moja stranica i prikaže članak s tim id-jem.

Unaprijed hvala!

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2008 20:03 (diizii).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kako napravit SEO link

ne znam dal sam te skužio dobro....

link možeš napravit onakvim kakav je nemožeš ti za adresiranje mjenjat adresu kako ti paše ako ona nije takva....

dakle ako je link već pri slaganju postavljen ovako   mojastranica.com/nesto/nestodrugo/basto   onda je on takav

ali ako je link mojastranica.com/nesto/dkenr9983703.html   onda ga moraš tako staviti.. nema druge ili promjenit adresiranje u samom sjedištu. tu ej problem jer ljudi krenu radit web a ne isplaniraju putanje direktorija... i to je sve ok dok imaš 30 podstranica na webu.. ali kad se pojavi 300 onda kuku lele.

pretpostavljam da znaš ukoliko želiš da ti se neka mapa otvara bez one ekstenzije  .html   moraš naslovnicu postaviti kao index.html

evo ja sam objasnio ono što ja mislim da si tražio... možda nisam skužio pitanje.... jer baš mi nije najjasnije postavljeno.

www.svijetkulture.com
16 godina
diizii kaže...

Zanima me kako napravio SEO link, znači da bude npt. mojastranica.com/xy/ , a ne mojastranica.com/index.php?clanak=xy

Recimo da je xy id nekog reda u bazi članaka, i da mi se na taj xy otvori moja stranica i prikaže članak s tim id-jem.

Unaprijed hvala!

Pa bolje je tako, jer je vele sigurnije od ovih hakera, sad vele stranica ide na takvu vrsu jer teze je probit u stranicu, mozda tebi to i nije vazno jer ove stranice di san ja bio su vezane za pare($), pa se hackerima posao isplati.
17 godina
neaktivan
za SEO linkove koristi htacess
K'eni pa te vat' ;)
17 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link

DAkle, nakon što zamisliš kako linkovi trebaju izgledati i realiziraš ih preko .htaccess datoteke u kojima su ti postavljena pravila rewrite engine-a, trebaš i isprogramirati parser linkova koji će na osnovu linkova usmjeravati izvršavanje samih skripti.

There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link

Ako koristis apache2 i ako ti je ukljucen mod_rewrite modul, procitaj ovo: http://httpd.apache.org/docs/2.2/mod/mod_rewrite.html.

Downside je u tome sto vecina web aplikacija nije kompatibilna sa ovim modulom, ali ako koristis nekakav framework vjerovatno bi to moglo proci relativno jednostavno.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link
autorov komentar

Hvala na odgovorima.

Ispričavam se ako nisam baš bio jasan. Još sam početnik u programiranju web stranica.

Primjetio sam da u CMS-u ima opcija SEO link, da umjesto onog dugog i nelogičnog linka piše link kao šta sam napisao tipa stranica.com/xy/

Pošto sam počeo programirati svoje stranice, znači ne koristim CMS, htio bih također imati te krače linkove.

Za primjer uzeo sam ovaj link: http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=93453

Ja imam nešto tako slično, samo u php-u.

Ja bih htio recimo ovo: www.bug.hr/vijesti/93453/ ili www.bug.hr/vijesti/Microsoft-ne-haje-(više)-za-Yahoo/

Tako recimo ima stranica: http://www.zutestranice.com/zs/informatika-i-tehnika/

Da li ja moram onda radit direktorij za svaku vijest ili ima neka skripta koja se pozove i onda se u njoj specificira šta treba radit.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link
prihvaćeno rješenje

Evo pogledaj na ovom linku imaš vrlo jednostavno objašnjenje kako kapraviti SEO url-ove.

http://www.twoscomplement.com/2008/06/22/an-introduction-to-friendly-urls-in-php/

There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link
autorov komentar

Super. Hvala.

To je to šta sam tražio. Samo sad imam jedan mali problem. Server mi stalno izbacuje 500 Internal server error, kao da nije uključen mod_rewrite, ali administrator kaže da je, pa mi nije jasno zašto to izbacuje.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link

Možda imaš grešku negdje u .htaccess file-u. Pogledaj dobro sintaksu, jer ti inače baca internal server error.

I da, zašto si lokalno ne digneš server pa istestiraš sve prije nego uploadaš na server koji iznajmljuješ. Puno brže i jednostavnije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.11.2008 13:15 (coder_).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link
autorov komentar

A neznam. Prvo sam išo po tutorialu koji si mi predložio. I mislio sam da sam negdje ja zeznuo. Kasnije sam samo kopirao tekst u .htaccess datoteku.

Ma kao što kažeš, najbolje da si loklano instaliram server, pa probavam.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link

Mislim da sam naišao na grešku kada sam isprobavao ovaj tut, samo nisam sad siguran gdje. Davno sam to radio. Pogledat ću sad pa vidjet.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link
autorov komentar

Ajde, molim te.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link

Ajd daj mi mail na PM pa ti pošaljem zipanu preradu ovog tutoriala. i objašnjeno..

Nemam sad volje tipkat ovdje na forumu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kako napravit SEO link

Ako imaš link domena.com/index.php?clanak=xy i zelis domena.com/xy/ potrebno je u folderu u kojem ti se nalazi index.php (public_html) napraviti dadoteku .htaccess i u njoj napisati sljedece

RewriteEngine On
RewriteRule ^([^/]*)/$ /index.php?clanak=$1 [L]

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice