Zamrzavanje u igricama

poruka: 8
|
čitano: 5.115
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Zamrzavanje u igricama

Pozdrav, imam problem sa zamrzavanjem igrica. Znam kako je to dosta široka tema pa ću pokušati situaciju opisati što detaljnije. Koristim laptop Asus N53SV, i7 2630qm, 8GB ram, geforce gt540m s 1GB memorije. Nije idealno ali što je tu je. Igrao sam na ovom laptopu veliki broj novih igrica i nikada nije bilo problema. Grafička kvaliteta mi nije toliko bitna pa često sve postavke stavim na low čak i ako može više. Gore su Windowsi 7, 64bit. Instalirano najnoviji driveri za spomenutu grafičku i uvijek pazim da je ona ta koja se koristi kod igranja a ne intel hd. 

Problem se pojavio kod nekoliko zadnjih igrica koje sam instalirao (zadnji Spider Man, Deadpool te LA Noire). Doslovno dan prije sam bez ikakvih problema igrao Hitman Absolution. Dakle problem je sljedeći: tijekom igranja sve ide glatko, nema zastajkivanja i pada fps-a međutim svakih nekoliko minuta slika se zaledi, zvuk ide sasvim normalno u pozadini, igra se nastavlja, ali slika stoji i pomiče se jako sporo, ne bih rekao ni da je to 1 fps. Ne znam kako da to bolje opišem, kao da netko svakih 10 sekundi stišće play/pause na videu. Komande su također usporene, tj ne reagiraju odmah, dakle ne mogu pauzirati igru i slično. Nekoliko sam puta 3 navedene igre reinstalirao, sve sam ih probao igrati na svim najnižim postavkama i ništa. Čudno mi je jer tako nešto nisam vidio. Događalo mi se da neka igra ima laga jer su postavke previsoke, npr skyrim, bf3 i slično, ali taj je lag onda bio konstantan, ali ovdje 5 minuta sve ide glatko i onda se dogodi taj lag ili što je to već. Skenirao sam računalu i virusa i ostalih štetočina nema. Jedini  problem koji mi pada na pamet je zagrijavanje, ali igre koje sam igrao bez problema znale su laptop gurati do 90 stupnjeva (znam da je loše) pa nije bilo problema. 

edit: ne znam je li bitno, ali sada još igram i SWTOR te Dragon's Prophet dakle mmo igre i navedeni problem se ne pojavljuje. Prvo se pojavio kod Deadpoola (njega sam prvog probao) pa sam mislio da je problem vezan samo uz tu igru. Kad se pojavio u još dvije pretpostavio sam da se radi o nečem širem.

Nadam se da netko ima neki savjet. Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 18:05 (dcvetko).

0 0 hvala 0
15 godina
Zamrzavanje u igricama

Moguće ako su prije temp. išle do 90*C, da se sada kad se je nakupilo prašine, da to ide i više od 90*C, pa zato zapinje, očisti detaljno prašinu i stavi novu termalnu pastu, ako ne znaš sam, odnesi u servis, doći će te oko 200 kn ili čak manje, nije tako strašno, bolje i tako nego da nešto sje.. ako nisi siguran što radiš, inače preporuka je čistit prašinu barem jednom godišnje.

Možeš si provjerit i HDD, skini si HD Tune, pokreni ERROR SCAN FULL (scan na bad sectore), pogledaj i HEATH dio, javi rezulatate.

EDIT: Ako ti se da zabavljat, napravi reinstall OSa, tako brzo budeš eliminirao viruse, ali i mogući softwerski problem.

Imao sam slučaj da je laptop izbacivao BSOD (počelo se događati iz čista mira,

ništa instalirano ili mijenjano na bilo koji način),probao sve i svašta,

kad sam napravio reinstall OSa i snimio jedne te iste

drivere i programe, BSOD je nestao, zbog čega se pojavio, tko zna,

ali reinstall je riješio problem.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 18:18 (Valentin17).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zamrzavanje u igricama

hvala na brzom odgovoru. Upravo sam kontaktirao servis pa ću nadam se što prije dati laptop njima na potpuno čišćenje. Radio sam to i prije, dok je laptop bio pod jamstvom pa mi je bilo u navici. Napravit ću i scan sa HD Tune-om pa javim rezultate. Inače prije par tjedana sam vratio laptop na tvorničke postavke, ako to išta znači za potencijalne viruse ili softverske probleme. 

0 0 hvala 0
15 godina
Zamrzavanje u igricama

Kad napraviš scan sa HD tune i ako je sve OK, preporučam ti da ga servis dobro očisti od prašine i zamjeni termalnu pastu (tako budeš produžio vijek trajanja i to dosta), nakon toga si fino napraviš reinstall OSa, ovo je najbolje riješenje, a i najbezbolnije, nekakva vraćanja na tvorniče postave samo mogu stvorit više problema.

Kad ti napraviš frišku instalaciju na čistu podlogu (prazan HDD), na čisti OS snimiš najnovije drivere i programe, mora sve radit glatko, ne moraš se brinuti oko razne gamadi, mogućeg zaostalog smeća od prijašnjih brisanja drivera i programa.

Evo i linkovi za orginal Microsftov Win 7 SP1 instalacijski medij, tako da ne instaliraš svakakve verzije sa interneta, koje su prošle tko zna šta, samo snimi sa nerom na 4x brzini na DVD.

Official Windows 7 SP1 ISO Download Links (English)

Inače za igranje igara bi bolji bio stolni PC.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 18:42 (Valentin17).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zamrzavanje u igricama

evo odgovarajući iso se skida. E sad da te pitam, ako imaš malo još vremena, da ne otvaram novu temu, kako napraviti tu čistu instalaciju? Imam na ovom hardu koji je u laptopu orginalnu sedmicu, Home Premium. Znam da je blesavo pitanje, ali nikad nisam radio to, a predložio se pa vjerujem da se i kužiš u postupak. Bolje da tebe onda pitam nego da idem guglat. 

0 0 hvala 0
15 godina
Zamrzavanje u igricama

Pogledaj par videa na youtube-u.

Pogledaj ovu temu, tu je opisan postupak u detalje, EVO još jedan TUTORIJAL.

Uglavno ovako to ide (prije obavezan BACKUP): DVD ubaciš u DVD čitač.

1. U BIOSu laptopa podesiš FIRST BOOT DEVICE na DVD čitač/snimač, SECOND BOOT DEVICE staviš da bude HDD, spremiš promjene i izađeš iz BIOSa.

2. Sada se laptop restarta, kod ponovnog paljenja nakon BIOSa pita te PRESS ANY KEY TO BOOT FROM CD.. DVD, stisneš bilo koju tipku i instalacija kreće.

3. Kad se pojavi prozor, odabreš svoju regiju (budeš vidio, odabereš što te traži), klikaš NEXT, kad te pita odabireš CUSTOM (nikako UPGRADE).

4. Sada si došao do particija, odabireš DRIVE OPTIONS (nalazi se dolje desno), opcijom DELETE pobriši sve particije, dobio si unlocated space, klikneš na to, pa sa opcijom NEW kreiraš nove.

5. Kod izrade prve particije (veličina barem 50GB) on će te pitati da će napraviti dodatne particije, odaberi OK, sada je on kreirao particiju SYSTEM RESERVED, ovu od 50GB koju si izabrao i opet je ostao unlocated space, opet to odabereš i ideš opet na NEW i kreiraš drugu particiju (odnosno 3 ako brojimo SYSTEM RESERVED), veličinu ostavi kako je.

6. Opcijom FORMAT formatiraj sve particije osim ove System reserved, na ovu od 50GB instaliraj Windows OS, klikni NEXT i sada on bude snimio OS, više ništa ne diraš, on se bude par puta restartao (kad te opet pita PRESS ANY KEY, NE DIRAŠ NIŠTA).

7. Sljedeće što je na radi kad instalacija završi je upis svoga imana i to je to.

EDIT: Ako si s tim laptopom dobio orginal Win 7 i želiš opet imati orginal, onda moraš instalirati tu verziju koju si imao, negdje na laptopu (ili u nekakvoj dokumentaciji koja je došla sa laptopom) bi ti morao pisati CD Key koji upisuješ u instalaciji. Ako nemaš orginal, onda u instalaciji ne upisuješ KEY (ostavljaš prazno polje i klikaš NEXT), javi se na PP, ako ne znaš što dalje, odnosno kako ga u tome slučaju aktivirati.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.6.2013 20:59 (Valentin17).

0 0 hvala 1
14 godina
Re: Zamrzavanje u igricama

Ako imas org. sedmicu,s donje strane bi trebao imat naljepnicu s kljucem..s ovih linkova gore,skini Home Premium,napravi instalaciju i aktiviraj s kljucem koji si dobio.Sretno

16 godina
neaktivan
Zamrzavanje u igricama

Hvala puno obojici. Najviše me zanimalo ovo za orginalne windowse i product key. Budem pogledao detaljno ove linkove i nadam se da ću uspijeti. Hvala još jednom.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice