Win7 i Ubuntu

poruka: 5
|
čitano: 1.212
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
;-) Win7 i Ubuntu?

Pozdravljeni!

Evo molim malu pomoć.

Na sinovom računalu se nalazil hrda sa 500 GB i na njemu win7 i naravno igre.

Ja našel stari hard od 80 GB, i da nekaj ne zas..em, otpojio prvi te stavio na mb drugi, te u miru instaliral ubuntu.

Oduševljeno sam startal komp i sve u redu (Ubuntu). Nakon gašenja vratio hard, u biosu podesio da diže s 80 i on ljepo digao Ubuntu i dela sve pet.

Nakon toga restarto, F12, odabro drugi hard, diglia se 7 i sve pet {#}.

Drugi put palim kantu i tada se javio problem {#}.

Kod normalnog dizanja sistema nudi mi odabir Ubunta a uz njega i Win7 što sam htio izbjeći.

Kako napraviti da samo digne ubuntu ukoliko se ne odabere drugi hard za boot?

Da bi razumijeli što i zašto mi treba evo pojašnjenje.

Imam super klinca (1. g. mioc, 5.0 i to u leru{#}) ali cijelo vrijeme visi na igrama i postaju mu jedina okupacija {#}. Ideja mi je bila da mu ostavim Ubuntu nek se malo nosi s njim, i da može koristiti net za kaj mu treba a kad dođem doma, kad treba dignem win7. Widio sam na nekim odgovorima di se brišu redovi za dizanje win7 ali me strah da ih onda ne zgubim i kad ih mislim pokrenuti sa drugog diska.

Zahvaljujem na čitanju a nadam se i na pomoći {#}.

p.s. sumnjam da je potrebno ali:

ga-p35dsr-3c

e6850

2x2 DDR3

6580....

rođen u V.G.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Win7 i Ubuntu

Ma  slobodno obriši iz GRUB-a liniju za dizanje sedmice ( svi bitni fajlovi su na njenom disku). Pošto imam sličnog vunderkinda mislim da će tvoj brzo provaliti F12- foru pa ti je jedini spas password na sedmici.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Win7 i Ubuntu

Obrises slobodno stavku iz grub loadera a kasnije kada pozelis malcu da vratis windowse samo ih povrati sa windows rescue cd...ako ga nemas ili ako nemas instalacioni od windowsa, rescue disk mozes napraviti u windowsima...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Win7 i Ubuntu

probaj radije u biosu podesit da se prvo boota s diska na kojem je ubuntu i onesposobi opciju F12-change boot device. Ako mozes, stavi sofru na bios. sto se tice sifre na Sedmici, ima programa na hirens boot cd-u za probijanje sifre, mozda ima takvih programa za linux. ali nisam siguran.

EDIT: oprosti, sad sam se sjetio da prilikom dizanja linuxovog bootloadera, ponudi bootanje sedmice tako da bi ti prvenstveno mogla pomoci sifra na sedmici i bios-u ako je moguce.

Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.12.2011 21:47 (Suddenly Psychotic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Win7 i Ubuntu

Zahvaljujem na brzim odgovorima {#}.

Kaj se tiče pasa na biosu, stavljen odma.

Kaj se tiće f12, to zna, a nisam vidio u biosu da to mogu ugasiti a kod te tipke ne traži pas, i treči dan već bio dignut win dok sam došel doma.

Brisanje, koliko sam skužil, onemogućuje ponovno naknadno normalno pokretanje Win 7.

Na kraju mi vjerojatno jedino predstavlja svaki put se ulogiravati u win7 a to ne bu dugog vijeka, a i moram onda biti prisutan na odlogiranju.

U 6/7 razredu se navukel na neke online pa sam mu isključil mrežu. Nakon ljutnje i durenja poslje tjedan dana sam skužil da nekaj ne štima. Mali bi zvlekel komp, piknul mrežu, odigral i prije nego kaj bi došli doma, zvadil kabel i vratil ga na mjesto.

Zato je ideja mi bila da slobodno diže ubuntu i nek čita i kopa kaj sve more s njim a da mu win dam samo tu i tam.

Ukoliko savlada ubuntu kolko mu treba OK.

Ukoliko kroz isti operativni i ograničenje na njega dojde do win-a, opet je nekaj naučil.

Pristup kroz router mu nebi htel ograničavat jer ipak je to nova generacija koja i ući prek net-a.

Ukoliko ima još koja ideja, lupajte.

rođen u V.G.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice