Virus na PC-u koji mjenja tip datoteka

poruka: 17
|
čitano: 2.337
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan

Pozdrav, unazad 3-4 dana uočio sam da su mi datoteke na jednoj particiji(na kojoj nije OS) zaražene, tako da su mi skoro svi mp3, jpg, img, doc, zip fileovi na toj particiji promjenili naziv i tip file-a.

Također, u svakoj mapi gdje su mi promjenjeni tipovi file-ova, nalazi se i jedan html @README, koji ja nisam i ne želim baš otvarat za sad ako ne moram.

Skeniro sam PC sa malwarebytes-om, napravio defragmentaciju tog diska, check-o disk ako ima nekih grešaka, i sve je u najboljem redu, još sam čak napravio i system restore unazad 5 dana, ali ništa dobio nisam s tim(vjerojatno jer je vraćena samo particija di mi je OS).

Nije mi problem formatirat particiju gdje mi je OS i programi i stavit novi OS, već mi je problem što imam preko 30gb pjesama i preko 10gb slika koje pohranjujem već par godina...

Nisam ništa puno skido unazad mjesec dana, samo par filmova sa torrenta koji su bili najviše seedani, jedino ako sam preko neke stranice mogo to navuć, pošto mi znaju razne reklame iskakat i gluposti iako imam adblock instaliran.

Ako bi mi mogli pomoć da se ovo spasi tj vrati, bio bih vam neopisivo zahvalan.

0 0 hvala 0
12 godina
Re: Virus na PC-u koji mjenja tip datoteka

Čini se kao da netko radi štetu da bi kasnije iznuđivao neku korist od tebe, ucjena(to vjerojatno piše u readme),blackmail.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.7.2016 9:42 (Attitude).
9 godina
neaktivan
Attitude kaže...

Čini se kao da netko radi štetu da bi kasnije iznuđivao neku korist od tebe(to vjerojatno piše u readme).

Što da činim onda? Evo sad sam skeniro i sa superantispyware-om, i našo je svega 2 trojanca i 100+ cookies-a, i to sve pobriso, no zaraženi fileovi nisu ni taknuti. Čak sam pokušo poneki file koji je promjenio tip uploadat na virustotal da vidim jel zaraženo, ali 0 bodova...

Evo sad nakon restarta PC-a nakon skeniranja ne mogu ni task manager otvorit, pojavi mi se screen na milisekundu i nestane.

Dal da formatiram particiju gdje mi je OS i stavim novi OS ili što, mislim to mi je najjednostavnije i najlakše, ali što ako ni to ne vrati datoteke u prvobitni file?

16 godina
0stom kaže...
Attitude kaže...

Čini se kao da netko radi štetu da bi kasnije iznuđivao neku korist od tebe(to vjerojatno piše u readme).

Što da činim onda? Evo sad sam skeniro i sa superantispyware-om, i našo je svega 2 trojanca i 100+ cookies-a, i to sve pobriso, no zaraženi fileovi nisu ni taknuti. Čak sam pokušo poneki file koji je promjenio tip uploadat na virustotal da vidim jel zaraženo, ali 0 bodova...

Evo sad nakon restarta PC-a nakon skeniranja ne mogu ni task manager otvorit, pojavi mi se screen na milisekundu i nestane.

Dal da formatiram particiju gdje mi je OS i stavim novi OS ili što, mislim to mi je najjednostavnije i najlakše, ali što ako ni to ne vrati datoteke u prvobitni file?

Po svemu sudeći morat ćeš napraviti čistu instalaciju OS-a.Nakon toga malo googlaj da vidiš ima li načina da se datoteke vrate u prvobitno stanje,ako ne onda se pozdravi s njima.

Softwer
15 godina
neaktivan

Izgleda da si pokupio neki Ransomware virus koji ti je kriptirao sve fajlove i u onoj "readme" datoteci su ti upute kako da platiš da bi ih otključao

Postoji neka slaba nada da ih možda možeš otključat,pretraži forum postoji tema o tome gdje imaš link i upute kako,al bojim se da nema puno nade

Pomiri se s gubitkom,nek ti ti bude škola i ubuduće radi backup svega što ti je bitno..il na neki vanjski medij il u cloud

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Evo zbilja je tako... Sunce mu žarko, jučer ujutro sam vidio da su mi neki fileovi editani, ali nisam obraćo pozornost baš...

0 0 hvala 0
12 godina

Pa izrađeno je tako da ti napravi štetu, ali po nekom ključu. Ako im daš ono što žele besplatno, bez da su to zaslužili, npr. novac, oni će to vratiti u prijašnje stanje, tako to miriše.

Uklanjajući ucijenjivački program antivirusnim software-om, vjerojatno ode i brava za to. Tako da je moje mišljenje, da ništa od tih file-ova, napravili su ti štetu paraziti na daljinski upravljač.

To je samo moje mišljenje, i mislim da ništa od tih datoteka.

https://www.google.hr/#q=file+name+changer+virus

https://www.google.hr/#q=virus+mijenja+ime+datoteka

Evo i smjernice za dodatne informacije, na hrvatskom i engleskom.

12 godina

To su bili Pokemoni.

9 godina
neaktivan

Evo uploado sam enkriptirane datoteke na ID Ransomware, i kaže da je to CryptXXX 4.0...

Jel bi se šta moglo desit kad bi npr ja stavio novi OS na drugu particiju i sve ove enkriptirane datoteke ostavio, da u budućnosti kad bude riješeno kako to dekriptirati da ih jednostavno povratim? I dal bi se i novi fileovi onda mogli zarazit ako ostavim te stare negdje?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Jako teško da buš povratil file-ove ... imaš o tome više ovdje pa prolistaj malo: http://m.bug.hr/forum/topic/sigurnosni-softver/ransomware-napada/223333?page=21
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo koliko sam nabrzinu pročitao,to je neka najnovija verzija lockera za koju još nema i pitanje dal će i bit decryptera..

Mislim da ti je najjednostavnije rješenje i najbolje,a to je da formatiraš obje particije,instaliraš friško OS i pomiriš se s gubitkom

Ionako si rekao da su to uglavnom muzika i slike

I onda redovito raditi backup! 

9 godina
neaktivan
Tako dugo dok je to na tvome disku opasno je. Eventualno prekopiraj to na vanjski disk koji nećeš NIKAD priključit na svoje računalo(izuzev za dekripciju).
To je definitivno ransomware. Googlaj za tim crypt 4.

Inače zanima me zašto ransomware nikada ne spominje formatiranje?
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
12 godina

Može, ali postoji mogučnost da ostane skripta(datoteka) virusa kopirana na tom HDD-u. Pa nakon stavljanja na novi OS se opet pokrene.

Može se bez tog HDD-a instalirati windowsi, naoružati aktivnim antivirusom(-ima), prikopčati načinom "hot swap", pa proskenirati da ne zarazi novu instalaciju.

Ovo sam napisao da obratite pažnju na taj dio. Proučite još na netu kako su riješavali problem druge žrtve.

9 godina
neaktivan
Pa da. Ali još gorje je ako to sve ostavi na svom glavnom hardu.
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
12 godina

Pa rade to iz koristi, ne iz obijesti. Te programe možemo i mi kupiti da iznuđuju za nas, na crnom tržištu. Ali namjena im je korist iz udobnosti fotelje, bez da su prstom mrdli.

Pljačka.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.7.2016 10:28 (Attitude).
14 godina

Jel znas kako si se zarazio cryptolockerom?

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.7.2016 19:50 (Ivan_cno).
9 godina
neaktivan

Evo formatiro sam jedan hard sa KillDisk-om, a drugi prilikom windows instalacije.

Sjetih se da sam imo nekakav .exe koji mi je nekih mjesec dana već na računalu pokrenut u procesima, a ne znam odakle, i da mi se znalo iz čista mira upalit taj .exe i pusti se neki zvučni zapis koji čujem, također kao i mali prozor mi se nekad znao izbacit. Mislim da je rssreader.exe u pitanju, ali nisam obraćo pozornost baš puno na to, niti sam siguran da je to razlog, ali eto to je jedino na što mogu sumnjat, i znam da sam gasio taj proces kad bi mi smetao, ali sam bio prelijen da formatiram disk gdje mi je OS i ponovo stavim novi OS, jbg...

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice