Prženje CD-a na 1x

poruka: 11
|
čitano: 11.154
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Prženje CD-a na 1x ili 2x

Evo zanima me samo kako da spržim cd na brzini 1x ili 2x .Na CD-u piše 1x-52x, a meni kada przim sa nerom nemoze ispod 10x.

Moze li biti problem u pržilici ili je do programa?

Hvala!{#}

ivek

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Prženje CD-a na 1x ili 2x

Do programa je. Ne vidim razlog zasto przilica ne bi mogla prziti sporije od toga...

Probaj CDBurnerXP pa vidi mozes li tamo sporije...

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
18 godina
neaktivan
IVOX kaže...

Evo zanima me samo kako da spržim cd na brzini 1x ili 2x .Na CD-u piše 1x-52x, a meni kada przim sa nerom nemoze ispod 10x.

Moze li biti problem u pržilici ili je do programa?

Hvala!{#}

Do programa je.

rustweaver kaže...

Ne vidim razlog zasto przilica ne bi mogla prziti sporije od toga...

Razlog je vrlo ocit. CD se nece snimiti ispravno na tu brzinu. Mnogi misle da snimanjem na malu brzinu dobivaju na "bolji" zapis sto nije tocno. CD/DVD se treba snimati na optimalnoj brzini a brzina se sazna samo sa testiranjem/isprobavanjem

Na pr. optimalna brzina za x16 bi bila X8.

|_ 4 7_ @ Я U $ |_ Ω |\| G
16 godina
neaktivan

Kod audio CD-a je cini se ipak bitna brzina przenja:

https://discussions.apple.com/message/2677065?messageID=2677065

http://www.soundonsound.com/sos/nov04/articles/qa1104-3.htm

Ne slazem se da se CD ima minimalnu brzinu ispod koje se ne moze dobro sprziti, jedino ako ne govorimo o dovoljno jakom laseru koji bi propalio aluminijski sloj. Laser na opticke medije snima nule i jedinice, odnosno sitne tockice na kojima je ili spalio reflektivni sloj ili ga nije spalio. Vrsta plastike optickog medija (zbog unutarnje refrakcije svjetlosti) kao i kvaliteta aluminijskog sloja diktiraju maksimalnu brzinu przenja (minimalno vrijeme koje je potrebno da se jedan bit aluminijskog sloja spali), dok to ne bi trebalo imati nikakvog ucinka na najnizu mogucu brzinu, tj., u teoriji, trebalo bi biti moguce prziti beskonacno sporo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.6.2011 16:36 (rustweaver).
15 godina
neaktivan

Tako niska brzina je za piratsku ps1 igru 

treba prziti najmanjom mogucom brzinom.Trazio sam malo po internetu pa sam nasao neki program dvd decrypter(i za cd-ove je).Na njemu ima mogucnost przenja na 1x

ali jos nisam testiro jel radi je se igra jos skida

{#}

EDIT:Upravo citam predhodni post... Hmm...prejak laser!? ....ako jest?...Hoce li biti dima od paljenog cd-a??

ivek
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.6.2011 16:55 (IVOX).
18 godina

U praksi ipak nije tako crno - većina novih pržilica ima 16x kao minimum za CD-R, i svejedno to ne radi probleme ničemu.

KaeR
16 godina
neaktivan
IVOX kaže...
EDIT:Upravo citam predhodni post... Hmm...prejak laser!? ....ako jest?...Hoce li biti dima od paljenog cd-a??

Ma krivo si ti mene shvatio, govorio  sam o hipotetskoj situaciji gdje bi laser bio dovoljno jak da bi predugo izlaganje aluminijskog sloja uzrokovalo propaljivanje. To je bilo cisto u svrhu argumenta, nista oko cega bi se ti trebao brinuti...

18 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Ma krivo si ti mene shvatio, govorio  sam o hipotetskoj situaciji gdje bi laser bio dovoljno jak da bi predugo izlaganje aluminijskog sloja

Ali to nije Alu sloj. To je organska boja (:

Aluminium "ide" na fabricke CD-e

|_ 4 7_ @ Я U $ |_ Ω |\| G
15 godina
neaktivan

Evo uspio hvala vam!

ivek
17 godina
Prženje CD-a na 1x

-najniža brzina je teoretski najoptimalnija što se tiče preciznosti. Mehaničke preciznosti -da budem precizniji :))

-iz čisto fizikalnih zakona, kao vibracije medija, uz potrebu sinkroniziranja motora i traga lasera.

-za usporedbu kao spaceshuttle koji juri desetak mahova na par cm od zemlje... i piše po pješčanoj plaži... ''mala zemlja za veliki odmor''. (pošto ljeto stiže, takva usporedba) {#}

-druga teorija, kaže da je brzina playa ta koja određuje brzinu rec-a, ima neke logike, jer se na istim rzinama (teoretski) dobivaju identični rezultati, tj zapis i čitanje su pod istim uvijetima pa su ''sukladniji'' (da, a možda su u šumici..) {#}

-realne brzine i stvarni život (naspram teorija..) su ovakvi.

Maximalne brzine su upravo to, recimo s automobilom, prevedeno na granici sigurnosti. Svaki problem ili nepravilnost može biti uzrok problema.

Srećom (kako drugaćije?), tehnologija se pobrinula pa postoji i CRC, burnproof itd., tako da snimka manje-više radi bez problema. No ima jedan važan detaljčić. Obično se ne navodi (trgovci su inače poznati da pišu samo velike brojeve, male skrivaju). ... -a to je, CLV- brzine. Recimo ovako, pržilica nemože snimiti medij na max brzini po cijelom mediju, nego šalta brzine, to je omogućio burnproof (u ovom slučaju služi kao getriba..), ali time nastaje nepravilnost na snimci. Čak se oprički vidi (špiglirajte malo medij, prstenovi raznih nijansi? -e to je to, to su zone izmjenen brzine).

Idealno snimanje je jednoličnom brzinom, nije najnižom (x1, mada možda.. -nedokazivo), nego konstantnom. Približno (ili odokativno) je to cca 1/2 ili 1/3 max brzine, recimo cca x8-x16 za cd i mislim na stvarnu max brzinu. Ne na deklariranu (većinom x52, nego cca x16-x32...)

Pokušajte snimati štopericom i mjeriti vriejme, posebno mjerite (odbijte) otvaranje i zatvaranje medija (kao TOC) jer ono je uvijek na istoj brzini a vremenski je cca 40sec. Vidjet ćete da je razlika između npr x8 i x32 zapravo samo dvostruka (odokativno) umjesto četverostruka. I naravno treba snimati cca 650-700MB -isti image, jer inače rezultati nisu usporedivi. Ako je pak manji npr 300MB, tad maximalna brzina ni nemože biti postignuta... (kog zanima, to je pod djelom obodnih brzina diska..).

Stari podatak, recimo vrhunski uređaji koji su bili popularni za audio ripanje, kao Plextor, Teac.. su to radili na do x10, i dalje je ostala ta brzina, mada su se brzine podigle cca x4 od tad. Predpostavka da je i snimanje na tim brzinama za te uređaje na oko 8-10x kao vrhunske kvalitete, ili kvalitete u kojoj se nemože naći konkretna mana. Kod plajanja postoji opcija hardware-jitter...

-To sve s predpostavkom da su svi mediji savršeni... -naravno da nisu. Bez obzira na postavke, kalibracija odradi svoje (btw, jednako kao što izbaci ponudu brzina za snimanje kad pročita medij).

Kalibracija je automatska, postoji cca 99 blokova za kalibriranje, teoretski možete snimiti 'ništa' toliko puta, koliko ima slobodnih zona za kalibraciju lasera. Audiofili - to je identično rec-levelu na kaziću za magnetnu traku, Metal, Crom, SA-X (uh, vremena)... kad je poslan signal, snimljen, očitan i identičan. Tokom kalibracije, laser pojačava snagu do očitavanja, istovremeno i prilagodi brzinu ako naiđe na problem. ... kome je crkla pržilica-laser, upravo ta greška je bila prijavljena ''can't calibrate''.

Tako da nije stvar samo u brzini, postoje i marke (u ovom slučaju opravdano, kao Mercedes), koje to rade kvalitetno, kao i jeftikaneri... renutno kod nas nema (skoro) ničeg, jer su svi (osim jednog) distributera u banani ili negdje blizu...

Medij je donekle važan, ali kao u svemu ostalom, postoji par proizvođača, (TayoYouden, Ritek, Machushita... mislim 5?) ostalo su  marke jednako kao Lidlov SilverCrest.. -samo marke. Ali Traxica je OK, Vertbatim mi je dugogodišnji izbor itd..

Ubacivanjem medija, pržilica ga detektira i (ovisno o firmwareu) prilagođava označene brzine. Recimo da sam zadovoljan s brzinama od x8 do x16 za CD, Za DVD ugl koristim x4 do x8.

Važno, za bootabilne medije, je važno snimiti na nižoj brzini recimo da je to x4-x8 za do x16 ako vam je pržilica kvalitetna kao i medij. Brzina x4 je zapravo još uvijek MultiMedia standard (iz koje god??)  tj konstantni prijenos od 600k. DVD i BR to podižu.. ali nećemo sve u jedan post...

Samo još sitnica, snimanje može biti i na višim brzinama nego što se medij može očitavati (npr u playeru), jer player mora pratiti signal i korigirati u letu, dok kod snimanja postoji trak koji prati tj nemora ispravljati greške... (u slučaju kad je sve OK).

Možda najvažnije unutar pitanja kvalitete.. ? - Ako medij radi onda je kvaliteta snimke jednaka, digitalni signal ili radi ili ne, nula ili jedan.. ili greška. Tako da većina teorija tu odpada.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Ali to nije Alu sloj. To je organska boja (:

Aluminium "ide" na fabricke CD-e

Ne bih znao, moji izvori kazu aluminij, a i sam sam imao iskustva da mi se kod nekvalitetnih CD-a kupljenih u trgovini poceo ljustiti gornji sloj, koji brat bratu vise slici aluminiju nego boji koja se guli. Ali ako kazes da je organska boja nema razloga da ti ne vjerujem. Iskreno nisam se time previse bavio...

Bitno je da sam istaknuto svoj prvotni argument ;)

EDIT: ipak je cijanin

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanine

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.6.2011 19:24 (rustweaver).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice