Vjeruj mi ako VPN-u (bio on Mullet ili neki drugi) dođe naredba iz vladinih institucija. Nikakvo RAM pohranjivanje te neće spasiti.
Ti jednostavno ne znaš gdje idu ti podaci.
Poslao sam ti linkove. U Mullvad su došle vlasti po podatke, nisu im ništa dali jer ih ne drže. Još su vlastima nakon toga poslali upit sa sudskim nalogom po kojem su došli i tražili informaciju tko ih je poslao. Ispalo je da je stigao zahtjev iz Njemačke.
Kakve veze ako nemaju logove? Mogu doći u tvrtku i postaviti loggere.
Ne mogu. Čak i ako dođu, postave "loggere" kako zoveš, oni jednostavno moraju obavijestiti korisnike o tome. Ne samo zbog zakona u Švedskoj nego zbog zakona EU koji je u primjeni u svim EU/EEA zemljama. Ako Google dobije nalog da podijeli tvoje podatke oni te moraju obavijestiti s kime su podijelili tvoje podatke i zašto.
OK, možemo pričati.
Sve pet. ako držiš servere u Rusiji, Five eyes ne mogu doći do njih. Tu nema spora.
Nego ja kažem ako držiš servere na Kokosovim otocima, vlada kokosovih otoka može doći do servera.
Može doći do poslužitelja bez problema. Američka vlada pošalje ljude inkognito u data centar i ukradu poslužitelj. Ako ćemo već biti paranoični, onda ćemo biti paranoični.
Vrlo naivno razmišljanje,
Five Eyes ne treba obavijestiti korisnike ako ih nadzire. od kud ti to?
Isto tako tvoj karikaturalni primjer gdje Amerikanci upadaju u data centar u Rusiji i kradu poslužitelj, ne pomaže.
Ja nisam paranoičan, nego kažem istinu da tvrtka koja ima VPN server, ne može jamčiti privatnost podataka, jer oni su baš to tvrtka, a ne organ sigurnosti.
Moraju. Evo ti na primjer s web stranica sudstva Kalifornije (vladina stranica);
If you need evidence that includes records of a customer (consumer) or an employee of the person or entity you are subpoenaing, you must notify them.
Serve the notice at least 5 days before serving the witness, if personally served, or 10 days if serving by mail within California.
U EU je sve još puno strože po pitanju privatnosti. I nema veze što su tvrtka; ako ih zakon ne obvezuje na držanje logova i čuvanje podataka, tvrtka to ne mora učiniti. Oni moraju surađivati s vlastima što Mullvad radi, ali nitko ih ne može natjerati da odjednom krenu bilježit zahtjeve korisnika. Doslovno ti piše na njihovoj stranici što moraju, što ne, što prikupljaju, što ne. Piše i koliko zadržavaju korisničke podatke kod svakog oblika plaćanja te ti savjetuju da platiš poštom preko keša ako ne želiš nikakav trag o sebi.
Švedska bi morala pokrenuti izmjenu zakona da bi Mullvad krenuo bilježiti sve o korisniku, ali za to je potrebno vrijeme i Mullvad zadržava pravo obavijestiti svoje korisnike o svakoj promijeni.
Btw. jel traži kis restart nakon instalacije, 99% sam siguran da traži, mora instalirati drajver etc.... Pitam jer mi se ne da instalirati vmware nego bih probao instalirati ga u windows sandbox.
Traži, kao i svaki antivirusni program treće strane.