Prelazak sa Kaspersky internet Securiti na Plus

poruka: 52
|
čitano: 7.771
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Prelazak sa Kaspersky internet Securiti na Plu
gpd kaže...
Marko :D kaže...
gpd kaže...

Vjeruj mi ako VPN-u (bio on Mullet ili neki drugi) dođe naredba iz vladinih institucija. Nikakvo RAM pohranjivanje te neće spasiti.

Ti jednostavno ne znaš gdje idu ti podaci. 

Poslao sam ti linkove. U Mullvad su došle vlasti po podatke, nisu im ništa dali jer ih ne drže. Još su vlastima nakon toga poslali upit sa sudskim nalogom po kojem su došli i tražili informaciju tko ih je poslao. Ispalo je da je stigao zahtjev iz Njemačke.

gpd kaže...

Kakve veze ako nemaju logove? Mogu doći u tvrtku i postaviti loggere.

Ne mogu. Čak i ako dođu, postave "loggere" kako zoveš, oni jednostavno moraju obavijestiti korisnike o tome. Ne samo zbog zakona u Švedskoj nego zbog zakona EU koji je u primjeni u svim EU/EEA zemljama. Ako Google dobije nalog da podijeli tvoje podatke oni te moraju obavijestiti s kime su podijelili tvoje podatke i zašto.

gpd kaže...

OK, možemo pričati.

Sve pet. ako držiš servere u Rusiji, Five eyes ne mogu doći do njih. Tu nema spora.

Nego ja kažem ako držiš servere na Kokosovim otocima, vlada kokosovih otoka može doći do servera.

Može doći do poslužitelja bez problema. Američka vlada pošalje ljude inkognito u data centar i ukradu poslužitelj. Ako ćemo već biti paranoični, onda ćemo biti paranoični.

Vrlo naivno razmišljanje,

Five Eyes ne treba obavijestiti korisnike ako ih nadzire. od kud ti to?

Isto tako tvoj karikaturalni primjer gdje Amerikanci upadaju u data centar u Rusiji i kradu poslužitelj, ne pomaže.

Ja nisam paranoičan, nego kažem istinu da tvrtka koja ima VPN server, ne može jamčiti privatnost podataka, jer oni su baš to tvrtka, a ne organ sigurnosti.

Moraju. Evo ti na primjer s web stranica sudstva Kalifornije (vladina stranica); 

If you need evidence that includes records of a customer (consumer) or an employee of the person or entity you are subpoenaing, you must notify them.

Serve the notice at least 5 days before serving the witness, if personally served, or 10 days if serving by mail within California.

U EU je sve još puno strože po pitanju privatnosti. I nema veze što su tvrtka; ako ih zakon ne obvezuje na držanje logova i čuvanje podataka, tvrtka to ne mora učiniti. Oni moraju surađivati s vlastima što Mullvad radi, ali nitko ih ne može natjerati da odjednom krenu bilježit zahtjeve korisnika. Doslovno ti piše na njihovoj stranici što moraju, što ne, što prikupljaju, što ne. Piše i koliko zadržavaju korisničke podatke kod svakog oblika plaćanja te ti savjetuju da platiš poštom preko keša ako ne želiš nikakav trag o sebi.

Švedska bi morala pokrenuti izmjenu zakona da bi Mullvad krenuo bilježiti sve o korisniku, ali za to je potrebno vrijeme i Mullvad zadržava pravo obavijestiti svoje korisnike o svakoj promijeni.

notloB kaže...

Btw. jel traži kis restart nakon instalacije, 99% sam siguran da traži, mora instalirati drajver etc.... Pitam jer mi se ne da instalirati vmware nego bih probao instalirati ga u windows sandbox.

Traži, kao i svaki antivirusni program treće strane.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.12.2023 13:47 (Marko :D).
7 godina
gpd kaže...
gpd kaže...

Vjeruj mi ako VPN-u (bio on Mullet ili neki drugi) dođe naredba iz vladinih institucija. Nikakvo RAM pohranjivanje te neće spasiti.

Ti jednostavno ne znaš gdje idu ti podaci. 

Poslao sam ti linkove. U Mullvad su došle vlasti po podatke, nisu im ništa dali jer ih ne drže. Još su vlastima nakon toga poslali upit sa sudskim nalogom po kojem su došli i tražili informaciju tko ih je poslao. Ispalo je da je stigao zahtjev iz Njemačke.

gpd kaže...

Kakve veze ako nemaju logove? Mogu doći u tvrtku i postaviti loggere.

Ne mogu. Čak i ako dođu, postave "loggere" kako zoveš, oni jednostavno moraju obavijestiti korisnike o tome. Ne samo zbog zakona u Švedskoj nego zbog zakona EU koji je u primjeni u svim EU/EEA zemljama. Ako Google dobije nalog da podijeli tvoje podatke oni te moraju obavijestiti s kime su podijelili tvoje podatke i zašto.

gpd kaže...

OK, možemo pričati.

Sve pet. ako držiš servere u Rusiji, Five eyes ne mogu doći do njih. Tu nema spora.

Nego ja kažem ako držiš servere na Kokosovim otocima, vlada kokosovih otoka može doći do servera.

Može doći do poslužitelja bez problema. Američka vlada pošalje ljude inkognito u data centar i ukradu poslužitelj. Ako ćemo već biti paranoični, onda ćemo biti paranoični.

Vrlo naivno razmišljanje,

Five Eyes ne treba obavijestiti korisnike ako ih nadzire. od kud ti to?

Isto tako tvoj karikaturalni primjer gdje Amerikanci upadaju u data centar u Rusiji i kradu poslužitelj, ne pomaže.

Ja nisam paranoičan, nego kažem istinu da tvrtka koja ima VPN server, ne može jamčiti privatnost podataka, jer oni su baš to tvrtka, a ne organ sigurnosti.

Moraju. Evo ti na primjer s web stranica sudstva Kalifornije (vladina stranica); 

If you need evidence that includes records of a customer (consumer) or an employee of the person or entity you are subpoenaing, you must notify them.

Serve the notice at least 5 days before serving the witness, if personally served, or 10 days if serving by mail within California.

U EU je sve još puno strože po pitanju privatnosti. I nema veze što su tvrtka; ako ih zakon ne obvezuje na držanje logova i čuvanje podataka, tvrtka to ne mora učiniti. Oni moraju surađivati s vlastima što Mullvad radi, ali nitko ih ne može natjerati da odjednom krenu bilježit zahtjeve korisnika. Doslovno ti piše na njihovoj stranici što moraju, što ne, što prikupljaju, što ne. Piše i koliko zadržavaju korisničke podatke kod svakog oblika plaćanja te ti savjetuju da platiš poštom preko keša ako ne želiš nikakav trag o sebi.

Švedska bi morala pokrenuti izmjenu zakona da bi Mullvad krenuo bilježiti sve o korisniku, ali za to je potrebno vrijeme i Mullvad zadržava pravo obavijestiti svoje korisnike o svakoj promijeni.

notloB kaže...

Btw. jel traži kis restart nakon instalacije, 99% sam siguran da traži, mora instalirati drajver etc.... Pitam jer mi se ne da instalirati vmware nego bih probao instalirati ga u windows sandbox.

Ne, nemoraju te obavijestiti, 

Sad će nekog kriminalca obavijestiti, e "postavljamo ti zasjedu".

neide to tako.

3 godine
gpd kaže...

Ne, nemoraju te obavijestiti, 

Sad će nekog kriminalca obavijestiti, e "postavljamo ti zasjedu".

neide to tako.

AAko si samo paranoičan a ne i kriminalac jel' te i onda ne moraju obavijestiti?

14 godina
neaktivan

Ako tvrtka dobije zahtjev za tvojim podacima, mora te obavijestiti. Ja sam ti linkao stranicu sudstva Kalifornije, a ti opet tvrdiš da nije istina. Misli što hoćeš, ja sam ti dokaz dao.

7 godina

Ako tvrtka dobije zahtjev za tvojim podacima, mora te obavijestiti. Ja sam ti linkao stranicu sudstva Kalifornije, a ti opet tvrdiš da nije istina. Misli što hoćeš, ja sam ti dokaz dao.

Ne , ne daje tvrtka tvoje podatke. Agencija samo instalira logger, a ti se misli.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.12.2023 14:32 (gpd).
14 godina
neaktivan
VladRi kaže...

sve je prevara, mozda ne logiraju oni ali im je internet provider ________________ (ubaci agenciju ovdije) :)

- ja koristim nord samo kada posjećujem stranice vezane za pomorstvo! (arrrrr) :)

Nema to veze. Internet provider da i vidi nešto, vidi isključivo promet od tog poslužitelja do odredišta. Ne vidi IP adresu korisnika koji je uputio zahtjev na poslužitelj; već samo isključivo promet koji je poslužitelj poslužio.

Mullvad sve to dobro ima napisano i objašnjeno na svojoj stranici, ovdje i ovdje.

0 0 hvala 0
3 godine
VladRi kaže...

- ja koristim nord samo kada posjećujem stranice vezane za pomorstvo! (arrrrr) :)

Ja kad idem na stranice za pomorstvo koristim besplatni proton uz browser u sandboxieu, preporučam sandboxie, genijalan softver i za ići po nepoznatim stranicama ili kada ne želite ostaviti nikakve tragove browsing sesije na lokalnom pcu.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
gpd kaže...

Ne , ne daje tvrtka tvoje podatke. Agencija samo instalira logger, a ti se misli.

Na koji način? Kao specijalci samo upadnu kroz prozore u zgradu, zaprijete zaposlenicima da će ih ubit zucnu li nešto. Previše ti filmova gledaš. 😅

7 godina
gpd kaže...

Na koji način? Kao specijalci samo upadnu kroz prozore u zgradu, zaprijete zaposlenicima da će ih ubit zucnu li nešto. Previše ti filmova gledaš. 😅

Da bi ja tebi to objasnio moraš razuumjeti neke stvari, o tome kako funkcionira kriptiranje veze od tebe do VPNservera.

Kojim ključevima se to štiti, ko ima glavni ključ. E prouči to malo.

Pa onda mitm napadi, sve to.

malo ubaci osnove mrežnih tehnologija u mix. pa se vrati.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.12.2023 14:42 (gpd).
14 godina
neaktivan

Na Mullvadovim stranicama imaš sve objašnjeno, pa i u tehničke detalje. Slobodan si im i poslati mail s jako tehničkim pitanjima na koje će ti oni drage volje odgovoriti.

https://mullvad.net/en/vpn

7 godina

Na Mullvadovim stranicama imaš sve objašnjeno, pa i u tehničke detalje. Slobodan si im i poslati mail s jako tehničkim pitanjima na koje će ti oni drage volje odgovoriti.

Nikad nisam čuo za taj Mullvad,

Nije mi bio potreban VPN , to ovi koji se skrivaju od nečeg koriste.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.12.2023 15:51 (gpd).
3 godine

To je to, do maloprije je tvrdio da američke ninđe ukradu server a onda se sjetio loše enkripcije, razbacanih ključeva i kako nitko u stvari ne zna kako rade mreže pa je prešao na to, sve kako bi pobijedio u raspravi i obranio tvrdoglavost.

U biti sada mi je žao što me nije odmah odhebao...

Takve rasprave su beskorisne i tupe, zato doviđorno s teme, nitko me i nije zvao.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.12.2023 15:52 (notloB).
7 godina
notloB kaže...

To je to, do maloprije je tvrdio da američke ninđe ukradu server a onda se sjetio loše enkripcije, razbacanih ključeva i kako nitko u stvari ne zna kako rade mreže pa je prešao na to, sve kako bi pobijedio u raspravi i obranio tvrdoglavost.

Ne izmišljaj.

Rekao sam ako vlasti narede šmokljnima iz švedske nešto, oni će morati to i napraviti.

Jedno je što oni zamišljaju da će netko tražiti kripto šmokljane nekakve ključeve ili pristup podacima.

A drugo je realnost.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.12.2023 15:57 (gpd).
14 godina
neaktivan
gpd kaže...
notloB kaže...

Ne izmišljaj.

Rekao sam ako vlasti narede šmokljnima iz švedske nešto, oni će morati to i napraviti.

Jedno je što oni zamišljaju da će netko tražiti kripto šmokljane nekakve ključeve ili pristup serverima.

A drugo je realnost.

Ti jednostavno ignoriraš činjenice i tvrdiš da si u pravu bez ijednog dokaza, baš kao pravi internetski troll. Evo ti, ponovno, link na stranicu Mullvada gdje objašnjavaju švedski zakon.

https://mullvad.net/en/vpn/laws-that-matter

Ponovno ti govorim, vlast ne može tek tako reći nešto i to je to. Mora se promijeniti zakon, a to se ne mijenja iz sekunde u sekundu već na duže vrijeme. Da se promijeni zakon treba vremena i to dosta. Švedska nije država u kojoj se zakon ne poštuje, ne. Mi imamo zakonodavnu proceduru gdje zakon prije nego što ide na glasanje ide na mjesečnu javnu raspravu na kojoj se donose zaključci, prijedlozi za promijenu i kritike. I kada se svi slože da je zakon dobar, onda tek ide na glasanje. Ako je tako kod nas, onda zamisli kako je tek u Švedskoj—sređenoj državi.

Zato ne bubaj gluposti, ne širi dezinformacije i ako nešto tvrdiš to dokaži linkovima, stavkama zakona, člancima.

gpd kaže...

Nikad nisam čuo za taj Mullvad,

Nije mi bio potreban VPN , to ovi koji se skrivaju od nečeg koriste.

Mullvad posluje već godinama. I bez obzira što nisi čuo za njih, jedan su od najboljih pružatelja VPN usluga, ponajviše zbog kvalitete usluge i svoje transparentnosti koju ne nudi nitko drugi.

Onda zašto raspravljamo. Čisto da se zna, ne koristim Mullvad. Koristim Windscribe, a VPN koristim isključivo za otključavanje zaključanog sadržaja, ništa drugo. Torrent ne koristim, samo DDL. 😁

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.12.2023 16:07 (Marko :D).
7 godina
gpd kaže...
notloB kaže...

Ne izmišljaj.

Jedno je što oni zamišljaju da će netko tražiti kripto šmokljane nekakve ključeve ili pristup serverima.

A drugo je realnost.

Ti jednostavno ignoriraš činjenice i tvrdiš da si u pravu bez ijednog dokaza, baš kao pravi internetski troll. Evo ti, ponovno, link na stranicu Mullvada gdje objašnjavaju švedski zakon.

https://mullvad.net/en/vpn/laws-that-matter

Ponovno ti govorim, vlast ne može tek tako reći nešto i to je to. Mora se promijeniti zakon, a to se ne mijenja iz sekunde u sekundu već na duže vrijeme. Da se promijeni zakon treba vremena i to dosta. Švedska nije država u kojoj se zakon ne poštuje, ne. Mi imamo zakonodavnu proceduru gdje zakon prije nego što ide na glasanje ide na mjesečnu javnu raspravu na kojoj se donose zaključci, prijedlozi za promijenu i kritike. I kada se svi slože da je zakon dobar, onda tek ide na glasanje. Ako je tako kod nas, onda zamisli kako je tek u Švedskoj—sređenoj državi.

Zato ne bubaj gluposti, ne širi dezinformacije i ako nešto tvrdiš to dokaži linkovima, stavkama zakona, člancima.

Čekaj evo idem sad na stranice narodnih novina švedske da bi čitao zakon...

14 godina
neaktivan

Pa ako nešto tvrdiš, trebaš to potkrijepit dokaznim materijalom. Zamisli da te sud bez razloga optuži za nešto i ne želi dati dokaze zašto su te osudili. Ili policija te privede i istovremeno skriva dokazni materijal zbog čega su te priveli.

Ne budi troll. Tvrdiš nešto, daj dokaz da je stvarno tako. Inače je svaka rasprava uzaludna.

7 godina

Marko :D

Objasnit ću ti sve ali nije lako sažeti to u jednom postu.

Moraš imati neka predznanja.

Zato sam ti i napisao da malo proučiš one gore stvari...

Ukratko najviša razina vlasti, već ima pristup ovim računalim baziranim na Intelovim, AMD-ovim  procesorima.

A to koristi većina korisnika tih VPN-a ,, ajmo od toga početi, tu već nisi siguran....

Na putu od tebe do VPN Servera, postoje još točaka kojima je potrebno vjerovati,

A na kraju dolaze šmokljni iz švedske kojima vjeruješ.

Tako da nemojmo se zavaravati, sve je to bazirano na povjerenju. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.12.2023 16:22 (gpd).
14 godina
neaktivan
gpd kaže...

Marko :D

Objasnit ću ti sve ali nije lako sažeti to u jednom postu.

Moraš imati neka predznanja.

Zato sam ti i napisao da malo proučiš one gore stvari...

Ukratko najviša razina vlasti, već ima pristup ovim računalim baziranim na Intelovim, AMD-ovim  procesorima.

Da, Plenki me sigurno gleda ovog trenutka i kroz kameru na laptopu, jel da?

Daj dokaz, neki dokument za tu tvrdnju. Hvala!

gpd kaže...

A to koristi većina korisnika tih VPN-a ,, ajmo od toga početi, tu već nisi siguran....

Na putu od tebe do VPN Servera, postoje još točaka kojima je potrebno vjerovati,

A na kraju dolaze šmokljni iz švedske kojima vjeruješ.

Tako da nemojmo se zavaravati, sve je to bazirano na povjerenju. 

Moj operater ne zna kada sam ja spojen na VPN. On to može samo predpostaviti, ali ne može biti siguran jesam li spojen na VPN ili ne. Oni samo vide da sam ja spojen na određnu IP adresu, preko određenog porta i da skidam/šaljem tu i tu količinu prometa, tom i tom brzinom. Dalje oni ne vide apsolutno ništa.

Dobro i zašto onda oni ne mogu sa sigurnošću reći da sam ja spojen na VPN? Jer ja i skroz normalan promet mogu ostvarivati prema toj i toj IP adresi, preko tog porta i stali TB podataka i ovdje apsolutno nema ničeg ilegalno. Možda baš preko tog svega se spajam frendu na računalo, pomažem mu i pritom mu prenosim neke alate za sustav. Ili pak radimo na nekom projektu, pa mu prenosim potrebne datoteke. Pravila nema.

Mislim, postoji način da saznaju ako provjeravaju svaki IP adresu, tko je drži i slično, ali opet, to zahtjeva ljudske resuse i ogroman posao. Čisto sumnjam da HT plaća hrpu ljudi u centrali da nagledaju svaku IP adresu i traže detalje o njoj. Paranoja na max.

A sada drugi dio tvoje poruke. Ja do VPN-a moram doći, da. I tu idem preko poslužitelja operatera dok ne dođem do VPN poslužitelja. Moji podaci prolaze ispod zemlje i putuju preko 500 km dalje. Ovo nije ništa neuobičajeno ili ilegalno. Tek kad dođem do VPN-a poslužitelja, onda tek idu pomorske stvari ili kako ti kažeš "kriminalne" (jer inače samo kriminalci koriste šifrirani VPN 😂). Ako je VPN poslužitelj šifriran, na koji način moj operater ili bilo tko poslije njega može doći do toga što sam ja radio preko VPN-a? Apsolutno nikako! I u tome leži zec.

Dakle, VPN se ne koristi da šifrira promet između mene i mog operatera. Koristi se da šifrira promet od VPN poslužitelja do željenog odredišta. Od mog operatera do VPN poslužitelja ne ide nikakav pomorski (kriminalni) promet, nego skroz čisti i 100% legalni zahtjevi, a onda VPN odrađuje sav pomorski posao. Ti podaci s pomorskog prometa nekako moraju doći do mene nazad, jel tako? I opet—do mene ide 100% čisti i legalni promet. Pritom moj operater 100% ne njuška što se nalazi u paketićima koji idu do mene jer je to pak ilegalno, kao što sam već naveo.

Da operater i vlasti sve to vide, mi danas ne bi imali kriminala na svakom koraku. Droga, oružje i što sve ilegalno ne, ne bi se moglo prodavati online. Pedofili ne bi mogli online razmijenjivati sadržaj, ali eto, iz nekog razloga imaš Tor na kojem je sve otvoreno i dostupno svima. Kako ti kažeš; "moraš vjerovati točkama od tebe to Tor poslužitelja", istina, no taj dio od tvoje IP adrese do Tor-a šititi zakon.

I svi znaju za Tor nije to neka tajna. Njega je čak i razvila US Navy.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.12.2023 16:51 (Marko :D).
7 godina
Prelazak sa Kaspersky internet Securiti na Plus

Haha, Koji Plenki?

Nećemo sad o plenkiju.

Ukratko opet tvoje nerazumjevanje puta kojim podaci prolaze od trenutka kada na tipkovnici stisneš tipku, do odredišta.

Na tom putu postoje više točaka kojima se mora vjerovati.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.12.2023 17:03 (gpd).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Da, nema smisla da više raspravljamo jer niti jednu tvrdnju nisi potkrijepio dokazima, nikakav link, ništa. Nula bodova. Samim time, naša rasprava je zaključena, ionako smo ušli u off-topic. Sve najbolje u novoj godini! Pozdrav! 

7 godina

Da, nema smisla da više raspravljamo jer niti jednu tvrdnju nisi potkrijepio dokazima, nikakav link, ništa. Nula bodova. Samim time, naša rasprava je zaključena, ionako smo ušli u off-topic. Sve najbolje u novoj godini! Pozdrav! 

Meni je to samo-razumnjivo pa ne pišem dokaze.

Kad netko upiše tekst na tipkovnici (na PC-u na Windowsima), (na primjer neki url za sumnjivi web site.)

On nije automagično već enkriptiran i anonimiziran. i teleportiran na sumnjivi web site.

Taj tekst prođe kroz desetak različitih softvera o kojima brine dvadesetak različitih tvrtki / organizacija  (u plain textu dok ne bude enkriptiran).

Svaki od njih može ti pokrasti podatke. 

Sretna Nova Godina! i pozdrav.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.12.2023 20:55 (gpd).
3 godine

notloB kaže...

Za divno čudo uopće ne traži restart, prvo sam u vmwareu instalirao free verziju koja je bila potpuno funkcionalna bez restarta, program uopće nije tražio restart, pronjuškao malo po postavkama provjerio jel' ispravno radi na eicar.com i ugasio virtualnu, danas ujutro sam aktivirao trial plus verzije programa koja btw. također nije tražila restart i tu se nalazi ono zanimljivo, intrusion prevention kasperskog odnosno punim nazivom hips, sa mogućnošću dodavanja custom pravila i resursa koje će nadgledati, to je iznimno moćan komad softvera koji praktično ne dopušta zarazu čak i kad antivirus ne detektira infekciju, par sličica ispod...

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.12.2023 12:21 (notloB).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice